Srbi - Jedini Mnogobozacki Narod Medju Hriscanima Danas

• Začetnik teme Začetnik teme nonk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nema brate nikakva definicija za oreol na netu kolko ja vidim. Jedino sto ga poistovecuju sa grckim halo, sto znaci krug svetlosti oko sunca.
Znaci jeste sunce ipak u pitanju? Jos jedan mnogobozacki element u hriscanstvu?
Evo za halo
http://en.wiktionary.org/wiki/halo
za oreol nema nista sem linkova ka sinonimima, a i na njima nema niceg:
http://en.wiktionary.org/wiki/oreol
Opasno izgleda zataskavaju hriscani to. :))))))))

Pa jel oreol oznacava sunce? Ne vidim sta bi drugo moglo da bude, a obozavanje sunca hriscanstvo zabranjuje.
Sad me zbunilo sto ga i katolici imaju.

Ne direktno Sunce, mada može i to, više predstavlja auru ili ti božansku energiju.

Budizam- Buda
445px-Sermon_in_the_Deer_Park_depicted_at_Wat_Chedi_Liem-KayEss-1.jpeg

Islam - Muhamed
Muhammad_8.jpg

Heleni - Apolon
3258152803_27d87913b1.jpg

Hinduizam - Sarasvati
Sarasvati2.jpg

Rimokatolici nemaju ikone u klasičnom pravoslavnom smislu.
Ali imaju slike, vitraže i mozaike u hramovima, i da oreoli se oslikavaju.

vitraž:
]
365554306_c776c53b17.jpg

mozaik:
]
Rosary_Basilica_2_m.jpg

slika:
]
la_vierge_au_lys.jpg

Razlika je u tome sto se pravoslavne ikone oslikavaju po strogim kanonima,posto im je osnovna namena bila edukativna u samom zacetku hriscanstva kada su mahom bili nepismeni.Naime to je bio i jedini razlog njihove dozvole,kasnije je zapadno hriscanstvo te kanone odbacilo,a isticno ih se jos pridrzava.

Nema brate nikakva definicija za oreol na netu kolko ja vidim. Jedino sto ga poistovecuju sa grckim halo, sto znaci krug svetlosti oko sunca.
Znaci jeste sunce ipak u pitanju? Jos jedan mnogobozacki element u hriscanstvu?
Evo za halo
http://en.wiktionary.org/wiki/halo
za oreol nema nista sem linkova ka sinonimima, a i na njima nema niceg:
http://en.wiktionary.org/wiki/oreol
Opasno izgleda zataskavaju hriscani to. :))))))))

Na netu ces naci puno kontradiktornosti.z:)Oreol je uglavnom oznaka svetaca.Davola sigurno nece obeleziti sa oreolom.z;)

Pa jel oreol oznacava sunce? Ne vidim sta bi drugo moglo da bude, a obozavanje sunca hriscanstvo zabranjuje.
Sad me zbunilo sto ga i katolici imaju.

светлост, не сунце. тело је оно што је у оквиру чула а дух и даље.
свако поднебље и свака генерација има своје свете људе, светионике. из таквих зрачи, ко има очи да види или љубав да осети, какогод то назвали.

Sporiti se oko jedne reci , sa sagovornikom, pritom doci u stanje besa,zeleci drugoga fizicki napasti ili cak ubiti. Da li je moguce, da se to desavaloi da se i dalje desava da li je moguce da u ime jedne reci , u ime "prave" vere, u ime "nebeske" nacije,boje koze ljudi ratuju i samounistavaju se...Ne ,ne i ne nikada to necu prihvatiti jer se osecam belim,zutim,crnim,crvenim pa cak i zelenim.Ne rasturajte mi san o dugi ,zar nije duga predivna? , dokle vise te predrasude,dokle?

Nije dusa nego svest. Naucno izrazavanje molim, nismo vise u zatucanom srednjem veku. ;)
Dusa odlazi u raj, to je prevazidjeno.
Svest po bioloskoj smrti se kaci na sveukupnu svest, odnosno memorija iz naseg bioloskog kompjutera se stapa sa nebeskim internetom.
E tako je ok i naucno objasnjiv zivot posle smrti.
:))))))))

Poslednja izmena:
Nije dusa nego svest. Naucno izrazavanje molim, nismo vise u zatucanom srednjem veku. ;)
Dusa odlazi u raj, to je prevazidjeno.
Svest po bioloskoj smrti se kaci na sveukupnu svest, odnosno memorija iz naseg bioloskog kompjutera se stapa sa nebeskim internetom.
E tako je ok i naucno objasnjiv zivot posle smrti.
:))))))))

Ne znam sta trazis sa svojim naucnim "znanjem" na religiji? Svijest je i dusa dva su religijska i dva filozofska pojma, a nauka o tome moze da svira .urcu!

Aura ili slava svejedno.

Zanimljivo, to znači da je čovekova aura isto što i čovekova slava.
Neko mi ovde reče da je slavoljublje greh.
Ja bih tu razdvojio dve vrste slavoljublja, dakle, zemaljsko i nebesko slavoljublje.

Da li auru imaju živi, telesni ljudi, ili je imaju samo sveci, tj, duhovi?
Ili još bolje, postoje li živi sveci danas?

Zanimljivo, to znači da je čovekova aura isto što i čovekova slava.
Neko mi ovde reče da je slavoljublje greh.
Ja bih tu razdvojio dve vrste slavoljublja, dakle, zemaljsko i nebesko slavoljublje.

Da li auru imaju živi, telesni ljudi, ili je imaju samo sveci, tj, duhovi?
Ili još bolje, postoje li živi sveci danas?

Upravo tako. Sto je covjek pobozniji, sto je dusa jaca, slava (aura) je veca! Zemaljska slava je slava trgovaca, kriminalaca i lopova, a ne poboznih i svetih ljudi. Dakle se radi o dva suprotna pojma.

Jacu ili slabiju slavu imaju svi ljudi i sve zivo na zemlji. Kad ziv covjek zaspi na livadi, ptice, divlje zivotinje, mravi i ostale bubice vide njegovu salvu i ne napadaju ga. Mrtvo tijelo je bez slave na livadi bilo bi napadnuto istog trena.

Nema zivih svetaca osim djece dok ne krenu u predskolsko ili u skolu radi ispiranja svetosti iz njih.

Poslednja izmena:
Uporavo tako. Sto je covjek pobozniji, sto je dusa jaca, slava (aura) je veca! Zemaljska slava je slava trgovaca, kriminalaca i lopova, a ne poboznih i svetih ljudi. Dakle se radi o dva suprotna pojma.

Jacu ili slabiju slavu imaju svi ljudi i sve zivo na zemlji. Kad ziv covjek zaspi na livadi, ptice, divlje zivotinje, mravi i ostale bubice vide njegovu salvu i ne napadaju ga. Mrtvo tijelo je bez slave na livadi bilo bi napadnuto istog trena.

Nema zivih svetaca osim djece dok ne krenu u predskolsko ili u skolu radi ispiranja svetosti iz njih.

Pa dobro, ali zato mogu da ga probude, a da li će i onda videti čovekovu slavu, kada je čovek budan?
Zašto si rekao, kada čovek zaspi, da li je aura, slava, kod čoveka koji spava, jača, nego kod onoga, koji je budan?

Da li je Isus bio živi svetac? Ili se obožio tek nakon telesne smrti, tj, duhovnim vaskrsenjem?

A mozda ti jednostavno ne razmisljas?

Razmisli Pago. Tolike paganske religije puta toliko paganskih bogova u svakoj?! Pa sta ti mislis crni sine? Da je bogova vise nego ljudi? I jesu li to uopste bogovi ako ih je vise nego ljudi? Mozda smo, u stvari, MI NJIMA BOGOVI?!?!

A možda ti jednostavno ne znaš šta označava termin neteru, pa da se ne osramotiš, opet lupetaš?

Previse citas stripove o Asteriksu i Obeliksu.

Tu su u pitanju Gali. Opet si pobrkao lončiće.

Ne lupetaj, ne lupetaj, ne lupetaj. Ropstvo je osnova paganstva. Pogledaj stare Grke. Polis od 10 hiljada Grka izdrzava 100 hiljada robova! O cemu ti bre pricas? Da li je Isus mozda imao kog roba?

Nije. Ali, sveta knjiga hrišćanstva dopušta ropstvo: Ponovljeni zakon 15,12-15; Efežanima 6,9; Kološanima 4,1

Pago, mislim da je vreme da navuces kosulju jer si se poceo dzilitati. To su DRZAVE a ne RELIGIJE, maglino jedna. Uvidjas li ti razliku izmedju "biti protiv Boga i imati robove" (navedene drzave) i "biti saglasan sa bogovima i drzati robove" (Grcka, Rim, itd itd)? Ne uvidjas? Pa vidim. A znam i zasto
.

Mhm. Države u kojima je hrišćanska religija dominantna, i koja NIKAD NIŠTA nije uradila protiv ropstva, naprotiv, podržavala ga i pokrštavala domoroce ognjem i mačem. Nebrojene crkve i manastiri u Mezo- i Južnoj Americi podignute su robovskim radom. Iz istorije si imao keca, vidim.

Pa dobro, ali zato mogu da ga probude, a da li će i onda videti čovekovu slavu, kada je čovek budan?
Zašto si rekao, kada čovek zaspi, da li je aura, slava, kod čoveka koji spava, jača, nego kod onoga, koji je budan?

Da li je Isus bio živi svetac? Ili se obožio tek nakon telesne smrti, tj, duhovnim vaskrsenjem?

Naveo sam primjer covjeka dok spava, jer ne moze tada da otjera mrava da mu ne udje u otvorena usta, u nos ili u usi.Ali ni tada mravi ne ulaze ni u usta, ni u nos nu u usi.

Isus je kao Bog sisao sa neba na Sebe obukao ljusko tijelo i preko tijela primio i ljudsku prirodu.Vaskrsao je silom Bozijom i obozio ljudsko tijelo i ljudsku prirodu o postao je prvi bogocovjek.

A možda ti jednostavno ne znaš šta označava termin neteru, pa da se ne osramotiš, opet lupetaš?

Tu su u pitanju Gali. Opet si pobrkao lončiće.

Nije. Ali, sveta knjiga hrišćanstva dopušta ropstvo: Ponovljeni zakon 15,12-15; Efežanima 6,9; Kološanima 4,1

.

Mhm. Države u kojima je hrišćanska religija dominantna, i koja NIKAD NIŠTA nije uradila protiv ropstva, naprotiv, podržavala ga i pokrštavala domoroce ognjem i mačem. Nebrojene crkve i manastiri u Mezo- i Južnoj Americi podignute su robovskim radom. Iz istorije si imao keca, vidim.

Citati Svetog Pisma koji dopustaju robovlasnistvo odnose se na vrijeme kad je hriscanska Crkva tek bila u zacetku i to iz jednog vrlo prostog razloga: Bog nije zelio da da povoda ondasnjem rimskom neznabozackom drustvu da hriscane optuze za revolucionare protiv rimske vlasti.

Hriscanin ne moze imati roba ako je srcem i dusom hriscanin, niti moze silom ognja, maca i krvi siriti vjeru u Hrista. Svi koji su to radili bili su i ostali lazni hriscani, hriscani svoje koristi radi.

Hriscanima je Boziji zakon ispisan u srcu, a ne u knjigama. Prema drugim ljudima, bez obzira na vjeru, hriscanin ce da se rukovodi po onim blagim Hristovim rijecima covjekoljublja: "Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe."

Poslednja izmena:
Citati Svetog Pisma koji dopustaju robovlasnistvo odnose se na vrijeme kad je hriscanska Crkva tek bila u zacetku i to iz jednog vrlo prostog razloga: Bog nije zelio da da povoda ondasnjem rimskom neznabozackom drustvu da hriscane optuze za revolucionare protiv rimske vlasti.

Hriscanin ne moze imati roba ako je srcem i dusom hriscanin, niti moze silom ognja, maca i krvi siriti vjeru u Hrista. Svi koji su to radili bili su i ostali lazni hriscani, hriscani svoje koristi radi.

Hriscanima je Boziji zakon ispisan u srcu, a ne u knjigama. Prema drugim ljudima, bez obzira na vjeru, hriscanin ce da se rukovodi po onim blagim Hristovim rijecima covjekoljublja: "Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe."

Onda je poslednji hrišćanin umro na krstu.

Back