• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Srbi ili Srbijanci

Gruban

Buduća legenda
Poruka
35.401
Аха, а тај етнички концепт се огледа - у чему? Народне ношње овде у Србији су потпуно другачије од ношњи уБосни или у Далмацији, или у Црној Гори и Херцеговини. Народне игре и народна музика су нам другачији; какве везе има глуво личко коло са шумадијским колом?
А да се није пристало на језичку реформу Вука Караџића, која је Србијанцима одозго, политичком одлуком, наметнула језик херцеговачких Шкутора, не би се ни разумели, као што се сада не разумемо са Старо Србијанцима односно Македонцима чији је језик, за разлику од тог херцеговачког који нам је увалио Вук Караџићем у циљу уједињења са Хрватима, веома сличан језику којим се у Србији говорило пре језичке реформе. Затим историја нам је различита јер велики део прекодринаца је живео у Аустроугарској, док смо ми живели у Отоманском царству док нисмо сами и без ичије стварне помоћи направили своју државу и тиме остварили да будемо нација по политичким принципу који каже да је нација = подржављен народ. Били смо заједно у Југославији, али у Првом светском рату смо се борили на различитим странама.
И тај ваш "етнички принцип" - где је? У чему га видите? Баш ме интересује да чујем шта нам је заједничко осим што се разумемо и што "смо" православне вероисповести (задње се односи на оне малобројне праве вернике који су ишли у цркву на Ускршњу литургију и онда када је била на снази режимска забрана због кинеског вируса, не на оне који верују да би требало да се верује због "етничког принципа", док је конкретно моја маленкост неверник).
Hercegovačkih Turaka a ne škutora. Kao što je gospodin Dodik duša Bosne tako je i gospodin Čović duša zapadne Hercegovine,Bugojna.travnika,viteza,Fojnice,Kreševo.kiseljka,Busovače itd
 

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
25.054
Tema je striktno autorska i politička. Tu i tamo za sve ove godine doticali smo se temeo Srbima i Srbijancima.Da li je pravilno jedno da li je pravilno drugo ili pak ampak nešto treće.Postoje mišljenja da su Srbi i Srbijanci jedno isto ili da se može govoriti od skupu i podskupu u okviru istog skupa.Prvi put u istoriji ovog foruma i vascelog interneta tema posvećena isključivo Srbima i Srbijancima. Znači sve što ste želeli da kažete da pročitate da oslušnete.sve sve na jednom mestu. poštovane i poštovani IzvoLte !

Није битно јестели Срби или Србијанци када вам је Канцелар и отац и мајка

АВ

Aleksandar-Vucic-1000x560.jpg
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.