Neke od tih teorija su realne i svako opovrgavanje koje se uglavnom zasniva na ismevanju je samo po sebi smesno. Ako podjemo od toga da su oduvek postojali ljudi koji su hteli da vladaju svetom, sta vise da je u ljudskoj prirodi zelja da se vlada nad drugima, lakse bismo shvatili da je to i cilj skoro svake zavere. Samo se treba odmah ograditi od ljudi poput Dejvida Ajka, njegovih ideja o gusterima i slicnih individua koji lako mogu biti deo zavere vladara iz senke sa svrhom obesmisljavanja svakog razumnog pokusaja da budu razotkriveni. Kada se zanemare takve sulude mistifikacije, pripisivanje natprirodnih moci i sl., ostaje surova realnost da se retko sta tokom istorije dogadjalo slucajno. Cilj je uvek isti, samo su sredstva za njegovo ostvarivanje razlicita. Nekad je potrebno ratom unistiti i okupirati neku zemlju, a nekad je dovoljno samo smaknuti vladara ili cak ili ga politicki marginalizovati. Obicnom coveku je tesko da razume ono sto ne vidi pa takve stvari ili odbacuje ili dodatno mistifikuje i prebacuje na teren natprirodnog.
Ja sam se dosta zainteresovao za ovu temu slusajuci Dejana Lucica tokom 90-ih, kada je jos imalo smisla slusati ga jer je prepisivao od stranih autora. Sad vidim da je poceo mnogo da se druzi sa Dereticem ("Mojsije je bio Srbin, kao i Isus i njegovi roditelji"). To je ono sto sam gore rekao - napraviti razliku izmedju onog sto je realno i onog sto nije.
Inace, u zadnje vreme mi je zanimljiva borba protiv Hriscanstva i nastojanje da se ono pretstavi kao stvar proslosti, nesto sto je zastarelo i potroseno. Nakon sto su ga skoro dva milenijuma koristili kao izgovor za porobljavanje, pljackanje i drzanje u pokornosti sopstvenih i tudjih naroda, vladari ga odbacuju, sada se pravdajuci da je nauka opovrgla osnovne religijske postulate o svetu, coveku i zivotu. Prvo su palili na lomaci ljude koji su tvrdili suprotno od onoga kako su oni zamislili (oni, ne Isus), a sada mogu i da se otresu religije kad imaju sofisticiranija sredstva vladanja. Samo Hristovo ucenje ih nikad nije nesto mnogo zanimalo.