Sporo učitavanje sajta pod Joomla CMS-om

vciric

Početnik
Poruka
6
Zdravo drugari,

Imam jedan veliki problem koji ne mogu da rešim. Imam sajt pod Joomla-om koji se mnogo sporo učitava. Sajt je www.dentalspa.co.rs
Inicijalno sam na Google Page Speed testu (https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/) imao cenu 4!!! Katastrofa! To je kada sam stavio lepu i šarenu temu (koje ne želim da se odreknem). Instalirao sam par pluginova i uz mnogo muke uspeo da dobacim do 20. Tu mi je pomogao gzip plugin i script reorder. Međutim i ovo je dosta sporo po mišljenju google-a. Mada, subjektivni utisak i nije tako loš jer ima dobar Lazzy Image Loading...

Ako mislite da je naslovna strana preopterećena - nije. Isti skor dobijam i na stranicama koje imaju samo tekst i dve tri slike. Npr: https://www.dentalspa.co.rs/usluge/protetika/196-krunice-mostovi i to je ono [to me u stvari najviše i nervira. Lako bih ja "ošišao" 90% teksta sa naslovne strane, ali neće pomoći.

Molim za pomoć! Ako ima neko neki savet da probam ja. Spreman sam i da platim ako neko ume ovo da uradi za mene.

Cilj mi je da dobacim na google page speed testu bar 60 (da uđem u zelenu zonu)!

uvek mi zanimljivo kako ljudi blage veze o dizajnu web sajtova nemaju. gledam ovaj slajder nisi stavio fiksnu visinu nego auto pa menja visinu kad ides levo desno, tj zavisi visina od broja elemenata, ovaj logo ocajno stoji tu. one gore ikone za socijalne mreze pola ne radi, koristis plavu boju za tekst za logo u navbaru, a navbar ti isto plave boje. takodje i ovaj aktive u navbaru ti isto plave boje. cemu ti sluzi log in.
ovo za mobilnu verziju tri crtice treba da bude vidljivo tek kad koristis manje rezolucije ekrana. @MEDIA screen and (max-width:600px){}
i zaista staviti video na stranicu koja vec ucitava sporo je teska glupost. To je kad web stranicu radi komsijin mali.

Poslednja izmena:
wow imas video u headeru i onda se pitas zasto sporo ucitava sajt. Mora da je neka teorija zavere.
Pa video dok se skine potrebne su sekunde.

Ne volim ovakve hejterske odgovore koje vređaju: "... blage veze", i sl. Šta će ti to?
Pitao sam lepo, pa hajde da bez obzira nastavim u lepom maniru...

Hvala na korisnim savetima! Dobar i koristan komentar je za fiksnu visinu slajdera. Rešiću taj deo lako. To nije problem. Login treba zbog pristupa određenim stranicama (cenovnik i sl), mada društvene mreže mogu da izbacim. Boje su već stvar ukusa i ne utiču na LCP.

Elementi se učitavaju asinhrono, pa video nije problem i ne utiče uopšte na page score (pogledaj Page Speed Test). Probaj drugi link koji sam dao na konkretan tekst u "Page Speed Testu". To je ključna stvar. Ima apsolutno isti page score kao i naslovna strana, a nema ništa od toga što si naveo da je navodno loše. To je ono što me u stvari buni...

Ne volim ovakve hejterske odgovore koje vređaju: "... blage veze", i sl. Šta će ti to?
Pitao sam lepo, pa hajde da bez obzira nastavim u lepom maniru...

Hvala na korisnim savetima! Dobar i koristan komentar je za fiksnu visinu slajdera. Rešiću taj deo lako. To nije problem. Login treba zbog pristupa određenim stranicama (cenovnik i sl), mada društvene mreže mogu da izbacim. Boje su već stvar ukusa i ne utiču na LCP.

Elementi se učitavaju asinhrono, pa video nije problem i ne utiče uopšte na page score (pogledaj Page Speed Test). Probaj drugi link koji sam dao na konkretan tekst u "Page Speed Testu". To je ključna stvar. Ima apsolutno isti page score kao i naslovna strana, a nema ništa od toga što si naveo da je navodno loše. To je ono što me u stvari buni...
koliko vidim koristis css koji je na njihovoj stranici i treba serveru ocigledno(0.3s) vreme da odgovori, drugo video skida dosta vremena dok se skine(taj pocetni video). I sve slike kad dodas. Slike nisu asihrone i uzimaju vreme, treba deo po deo da ucitava, ne da ceka da se sve slike ucitaju. vidi se po onom pocetnom loaderu da treba sve te slike da se ucitaju da bi se taj loader skloni. A dovoljno bi bilo da ucita samo gornji deo stranice, pa posle asihrono da ucitava ostatak. taj prvi video da vrti dok se ne ucita ostatak stranice, pa onda da druge video da skida.
Imas u networku i vidis koliko koji zahtev uzima vremena i onda pokusas da smanjis to vreme.

Prilozi

• brzina ucitavanja.PNG
    brzina ucitavanja.PNG
    290,2 KB · Pregleda: 7
To je PHP, moralo bi mnogo brze da radi, ali nisam strucnjak za joomlu. Nego ako ste vi zubar, da ja vama to uradim u Rails-u, kako Bog zapoveda :D pa da napravimo neki dogovor, moram kod dobrog zubara da idem :) Salu na stranu, ja bih za ovako nesto koristio Jekyll. Staticki web-sajt, besplatan hosting na GitHub-u, i ekstremno brzo.

To je PHP, moralo bi mnogo brze da radi, ali nisam strucnjak za joomlu. Nego ako ste vi zubar, da ja vama to uradim u Rails-u, kako Bog zapoveda :D pa da napravimo neki dogovor, moram kod dobrog zubara da idem :) Salu na stranu, ja bih za ovako nesto koristio Jekyll. Staticki web-sajt, besplatan hosting na GitHub-u, i ekstremno brzo.

Statički web nije tako loša ideja, mada imam nedoumice oko Jekyll-a jer ne poznajem tehnologiju. Pustiću poruku direkno na profil pa ćemo se dogovoriti. Hvala na predlogu!

Nema na cemu, pusti poruku slobodno. Veoma je jednostavan, i ekstremno brz. Jekyll je u stvari Ruby Gem koji generise staticki HTML sajt, potpuno siguran, i cak sta vise pruza ti mogucnost dinamickih stvari na statickom sajtu. Otvoricu novu temu za Jekyll, mozda nekog bude zanimalo, ali ako trazis po google-u, evo ti u par reci kako je uradjen jedan moj dinamicki sajt u Jekyll-u:

1. Nalog na GitHub
2. Jekyll site - staticki (JavaScript POST request za kontakt forme ili komentare)
3. Nalog na Heroku (besplatan)
4. Rails web-site za komentare (prihvata POST sa Jekyll-a, salje ga na GitHub nakon validacije)
5. Komentar je postavljen na GitHub sa Heroku-a.

Nista od ovoga nije neophodno za vas sajt, obzirom da Disqus komentari, FB i tweeter share rade u Jekyll-u i kad je postavljen na GitHub-u.
Kada citas o ovome, a ne znas nista o tome, izgleda veoma komplikovano. Kada imas osnovno poznavanje web dev-a, onda vidis da nije komplikovano. U svakom slucaju, za ovakav sajt kao sto je Vas, ja sigurno ne bih koristio nista drugo do staticki HTML. Brzina, sigurnost, jednostavnost. Svaki naredni 'post' koji bi postavljali na sajtu, samo se napise kao obican TXT fajl i stavi na GitHub.

Sa druge strane, ako vec imate svoj server, i ne bi koristili GitHub kao hosting, u tom slucaju u jekyll moze da se ubaci i Admin panel, i komentari, sta god pozelite, jer je osnova Ruby.

Evo kako izgeda obican potpuno staticki sajt u Jekyll-u, uz ubacene Disqus komentare, share on Tweeter i FB (takodje je OpenSource, mozete da koristite i ovu temu ako zelite):
https://agusmakmun.github.io/

Back