- Poruka
- 30.439
Шаховница долази касније.I u grb kluba stavljaju šahovnicu koja je simbol hrvatstva.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Шаховница долази касније.I u grb kluba stavljaju šahovnicu koja je simbol hrvatstva.
Није регистрован у Прагу јер не игра утакмице у Прагу него у Сплиту, а Сплит је део аустријске Далмације са центром у Задру па је зато тамо заведен.Daj dokaz da je Hrvatski nogometni klub Hajduk Split registriran vlastima u Pragu. Drži se pravilnika, molim te.
Само толико.Ovo mi promaklo. To i naši često griješe pa se nerijetko zna čut ili pročitat kako je Hajduk osnovan u Pragu iako se tamo samo rodila ideja o osnivanju kluba.
Ovo mi promaklo. To i naši često griješe pa se nerijetko zna čut ili pročitat kako je Hajduk osnovan u Pragu iako se tamo samo rodila ideja o osnivanju kluba.
Al nek mu je sa srićom u pronalaženju dokaza u vezi toga isto ka i za etničku granicu na Cetini po našem dolasku šta je osta "dužan" s druge teme.
Odakle ti ovaj podatak da uefa daje 2,5 mil eura svakom klubu kad navrši 100god? Možeš li ovo, uz sve ostalo, također nečim potkrijepit?Само толико.
Иначе клуб ни нема валидан документ о оснивању зато када је славио 100 година клуба није ни добио 2.5 милиона од УЕФЕ.
Тада је давала не знам сада променило се све, само клубовима који су те сезоне прволигаши.Па било је то када је слављено 100 година, упоредо са Хајдуком извисио је и Јавор из Ивањице који је основан 1912 али није могао то да и докаже.Odakle ti ovaj podatak da uefa daje 2,5 mil eura svakom klubu kad navrši 100god? Možeš li ovo, uz sve ostalo, također nečim potkrijepit?
Koliko god je tužno ovo šta radiš možda nije loše da se na jednom ovakvom primjeru poput osnivanja Hajduka, koji se odvija relativno nedavno u usporedbi s nekim događanjima iz 7, 8 ili 9 st., vidi kako neki od vas funkcioniraju i kojim se sve makinacijama služite da dokažete kako je nešto srpsko.
Ја ти баш скоро на свакој теми и објашњавам да се на ствари не може гледати из данашње перспективе, и што је теби данас нормално људима тада није падало на памет али ти тераш своје.Ne znam zašto forumaš khal drago njemu sad ne "održi prodiku" ka meni nekidan kad mi je iša dat do znanja da za svaki povijesni događaj treba stavit u vremenski okvir u kojem se nešto odvilo pa iz te perspektive gledat neki potez ili odluku. Ja sam se s tim složia, al ne vidim da će on ili neko drugi njemu održat lekciju pa mu ukazat da ne može iz današnje perspektive sudit o nekom događaju nego mora to pogledat iz ondašnjeg kuta jer je jedino tako ispravno.
То сматрам за навијачка препуцавања из каснијег периода и није релевантно за ову тему.Vratit ću se opet na one starije dane Hajduka i njegovih navijača, al samo jedna mala digresija s ovom slikom iz 80ih(mislim utakmica s Marseillom 87. iako taj podatak i nije toliko bitan za samu priču) i kako je ondanja milicija još uvik bila stroga i provodila režim. Iako je prošlo gotovo pola stoljeća od završetka WWII neke stvari se nisu ni onda tolerirale poput isticanja nacističkih i fašističkih simbola kao i veličanje njihovih vođa Hitlera i Mussolinija poznatog i kao Duce(Duće).
I ja im to iskreno ne zamiram ni najmanje pošto bi i sam kažnjava isticanje takvih simbola ili veličanje vođa okupatora naše bivše države, al u ovom bi slučaju ipak mora kaznit milicajce. I to s popravnim iz geografije jer ne poznaju dovoljno dobro tu istu državu čiji su bili zaposlenici kao predstavnici reda i zakona. Jer bar je jedan od njih šestorice mora znat da ovo Duće predstavlja misto kraj Omiša, a ne pozdrav Mussoliniju od strane Torcide
![]()
Само толико.
Иначе клуб ни нема валидан документ о оснивању
зато када је славио 100 година клуба није ни добио 2.5 милиона од УЕФЕ.
Ne radi se o navijačkim prepucavanjima i toga se nisam uopće dotaka u svom izlaganju, a ova slika mi je tribala poslužit čisto na skretanje pozornosti na režim koji je tad još uvik vlada u SFRJ iako se radi o 1987. pošto ću se u jednom eseju vratit na 1950. koja je bila svega 5 god. nakon završetka WWII kad je režim zasigurno bia još i stroži pa to svejedno nije obeshrabrilo skupinu mladića da se odvaže u jedan takav čin poput osnivanja nekakve navijačke skupine u jednoj takvoj državi s takvim sistemom.То сматрам за навијачка препуцавања из каснијег периода и није релевантно за ову тему.
Davno sam čita o tome i koliko mi ostalo u sjećanju pitanje je jel ta skupština uopće bila legalna, al sve i da nije kako i komu zamirit obzirom na sve okolnosti i vrime kad se to odvijalo? Ne znam šta smo točno tribali u tom trenutku i šta ti je točno zamjerka u vezi toga?Шта нам за промену можеш рећи о обнови Хајдука после другог светског рата јер ни ту нису ствари чисте колико знам.
Kad poslije?Шаховница долази касније.
У време Краљевине Југославије а нарочито за време Бановине.Kad poslije?![]()
А што би пркосили тадашњим властима коју су како кажеш стварали?I samo da finiširam(bar zasad) ovu priču oko Hajduka i njegovih navijača kojima je upravo taj klub predstavlja neku vrst identifikacije ne samo sa svojim rodnim gradom ili regijom već i s njegovom domovinom koja mu i danas stoji u punom nazivu kluba. Zanimljivo je kako su baš taj Split i Dalmacija koji su toliko dali partizanskom pokretu(posljedično i stvaranju SFRJ) opet se među prvima dižu na noge i pokazuju zube tom novom režimu kojeg su "stvarali", a to rade upravo kroz utakmice svog nogometnog kluba.
Ne znam jel ima nekih događanja prije konca 60ih i početka 70ih(studentski prosvjedi i Hrv. proljeće) u kojima su građani bivše naše iskazivali neki vid nezadovoljsta protiv ondašnje vlasti ili kroz neke manifestacije isticali svoju pripadnost jednom od šest naroda, al u Splitu i Dalmaciji je to počelo vrlo rano. Bilo je nekih i vannogometnih događanja iz 1947. u kojima su se isticali Hrv. simboli i prkosilo ondašnjim vlastima šta nije prošlo nekažnjeno, al to neke nije spriječilo da već 1950. nastave dalje s tom praksom. I također budu kažnjeni zbog raspirivanja mržnje i nacionalizma, al srića samo zatvorskom kaznom od par miseci. Pa usprkos tome nije se odustajalo od te ideje i njihov san o Hrvatskoj se nastavia živit kroz utakmice Hajduka.
Zato je ta rič i išla pod navodnike jer se u rat nije išlo radi KPJ, Tita ili nove Jugoslavije nego da se istira okupatora iz svog sela i zavičaja tj. DalmacijeА што би пркосили тадашњим властима коју су како кажеш стварали?
Која реч?Zato je ta rič i išla pod navodnike jer se u rat nije išlo radi KPJ, Tita ili nove Jugoslavije nego da se istira okupatora iz svog sela i zavičaja tj. Dalmacije![]()
Pa ova doli boldana koju si citira iz mog upisaКоја реч?
Moj upis na tu temu:А што би пркосили тадашњим властима коју су како кажеш стварали?
Pa radi komunističkog sistema i svega šta je donia u pogledu zabrane isticanja nacionalističkih simbola poput Hrv zastave ili šahovnice pa i opstruiranja nekih tradicija koje su bile bitne Hrvatima(odlaska u crkvu ili slavljenje vjerskih blagdana poput Božića, Uskrsa, Velike Gospe itd.)И због ког незадовољства после рата?
To uglavnom forsiraju mulci od 17-18 god koji ne znaju di im ****** di glava. S tim da dobar dio mlađih koji nisu doživili 90te sam taj pojam ustašluk više vežu za domovinski rat odnosno neku protutežu vašim ondašnjim paravojnim formacijama nego za drugi svj. rat.И одакле онда чисти усташлук данас код навијача Хајдука, када ето тада нису хтели ни у италијанску ни у усташку лигу?
Daj onda sa stranice od uefe neki izvor o tome ne moraš tražit članke od prije 15 godina.Иначе штета па не могу да нађем оне чланке од пре 15 година када су Хајдук а и Јавор славили 100 година а нису добили новац од УЕФЕ, било је давно а нисам знао да ће се данас поајвити неки пацер који сумња у то па нисам сачувао.Ако икада налетим поставићу.
Ја сам цитирао цео твој коментар.Pa ova doli boldana koju si citira iz mog upisa
Moj upis na tu temu:
"Zanimljivo je kako su baš taj Split i Dalmacija koji su toliko dali partizanskom pokretu(posljedično i stvaranju SFRJ) opet se među prvima dižu na noge i pokazuju zube tom novom režimu kojeg su "stvarali", a to rade upravo kroz utakmice svog nogometnog kluba."
Када је то комунистичка власт забрањивала шаховницу, ајде то око верских празника забрањивали су свима?Pa radi komunističkog sistema i svega šta je donia u pogledu zabrane isticanja nacionalističkih simbola poput Hrv zastave ili šahovnice pa i opstruiranja nekih tradicija koje su bile bitne Hrvatima(odlaska u crkvu ili slavljenje vjerskih blagdana poput Božića, Uskrsa, Velike Gospe itd.)
То су они који иду на Томсонове концерте претпостављам и не бих рекао да имају ни толико година ни да их је мало.To uglavnom forsiraju mulci od 17-18 god koji ne znaju di im ****** di glava. S tim da dobar dio mlađih koji nisu doživili 90te sam taj pojam ustašluk više vežu za domovinski rat odnosno neku protutežu vašim ondašnjim paravojnim formacijama nego za drugi svj. rat.
Нису то писали људи из УЕФЕ него домаћи медији, у фокусу је био ФК Јавор из Ивањице и Хајдук, славили стогодишњице 2011 и 2012.Daj onda sa stranice od uefe neki izvor o tome ne moraš tražit članke od prije 15 godina.
Ili ako ti je do članaka imaš na desetke drugih klubova u Europi koji su u međuvremenu navršili 100 god pa tako i neki koji su osnovani 1924. tj. lani pa će ti zasigurno bit lakše pronać neki članak o njima i kako im je uefa poklonila 2,5 mil eura za taj jubilej. Evo ti par imena da ne moraš gubit vrime:
https://en.wikipedia.org/wiki/AEK_Athens_F.C.
https://en.wikipedia.org/wiki/AS_Monaco_FC
https://en.wikipedia.org/wiki/Rayo_Vallecano
Ne znam da li je 2,5 miliona ali daje za 100-i rođendan. Svakako je više od milion.Odakle ti ovaj podatak da uefa daje 2,5 mil eura svakom klubu kad navrši 100god?