"Шпигл": Писторијус намерава да врати обавезни војни рок у Немачку

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.914

„Шпигл“: Писторијус намерава да врати обавезни војни рок у Немачку​

14:30 05.03.2024.

Немачки лист преноси да министар војни овом иницијативом жели да допринесе "укупној отпорности друштва", те да је у опцији шведски модел обавезне регрутације​

Министар одбране Немачке Борис Писторијус планира да уведе обавезно служење војног рока у тој земљи пре наредних избора за Бундестаг који су заказани за јесен 2025. године.

Како преноси „Шпигл“, позивајући се на интерни документ Бундесвера, Писторујус је наложио министарству да до 1. априла представи опције служења војног рока у Немачкој које испуњавају актуелне безбедносне захтеве.

„Министар намерава да донесе одлуку о обавезном служењу војног рока током овог законодавног периода“, наводи се у документу.
Писторијус је на вишедневном путу у Скандинавији, где између осталог жели да се упозна с моделом обавезног војног рока који се примењује у Шведској.

Ипак, „Шпигл“ констатује да у Немачкој, у којој је укинуто обавезно служење војске 2008. године, није могуће применити шведски модел који предвиђа да се регрутује око десет одсто матураната, јер би то значило да би Бундесвер сваке године морао да обучава око 40.000 војника а за шта нема услова.
Писторијус је на маргинама Минхенске безбедносне конференције изјавио да би реално било да сваке године служи 3.000 или 4.000 регрута.

https://srbin.info/svet/spigl-pistorijus-namerava-da-vrati-obavezni-vojni-rok-u-nemacku/
 
Poslednja izmena:

Back
Top