SPECIJALNA ANTITERORISTICKA JEDINICA....... MOLIM VAS POMOZITE

Pa normalno. Ima dosta tih shminkera koji glume specijalce..

Aj da ti i ja ne bi zavrsili na ratnoj nozi...Kao sto smo poceli.Iskreno ovde na forumu sam samo jer se kod kolega proculo da se pojavio lik sa uradjenim testom za prijem u SAJ..Tako da ti necu jos dugo smetati ;)

Necemo da polemisemo o necijem znanju i sposobnosti posto priznajem oboje verovatno gresimo.Puno

I za kraj.Ne smeta mi sto si zensko.Naprotiv.Osvezenje je u ovim pricama,za promenu.Ali i mogu da ti kazem da mi se ne svidja sto si ti glavni krivac sto ova tema ima 760 strana a od toga se najvise dve odnose na Specijalnu antiteroristicku jedinicu.Verovatno je to kolateralna steta tog osvezenja..Al dobro ipak je forum.I ako vec znas toliko koliko kazes zar nije normalnije da price o tvojim ostalim interesovanjima pricas na drugim temama.Evo sve ovo sto sam ti rekao je dobronamerno.
I da,nebi bilo lose da svi malo olabavite taj "ja sve znam" stav.
Veliki pozdrav

Zdravo!
Greshish u skoro svemu navedenom....
1. Ti meni uopshte ne smetash. Naprotiv - volim kad vidim da se pojavljuju novi ljudi na forumu...
2. Sa mnom je izuzetno tesho biti na ratnoj nozi jer nisam ni svadjalica, niti inadzija...Naprotiv...
3. Nigde ne tvrdim da ja sve znam...Pa nisam ja Branca pa da sve znam...Hocu reci - on je taj koji mnogo zna...Da ne kazem SVE - ali skoro SVE...A ne ja...Ja sam daleko od toga...Na nivou simpatizerke, koja tu i tamo cuje ili procita neshto o spec.jed....
4. Ne znam koja druga interesovanja...Ja samo odgovaram na tudje postove, mislim da nigde nisam JA potencirala neke stvari...
5. Mislim da je JAKOV tj . pokretac teme ovde najpozvaniji da pishe o SAJ. Shtavishe uverena sam da moze iz prve ruke da prica o tome...;)
Pozdrav!:bye:

Aj da ti i ja ne bi zavrsili na ratnoj nozi...Kao sto smo poceli.Iskreno ovde na forumu sam samo jer se kod kolega proculo da se pojavio lik sa uradjenim testom za prijem u SAJ..Tako da ti necu jos dugo smetati ;)

Necemo da polemisemo o necijem znanju i sposobnosti posto priznajem oboje verovatno gresimo.Puno

I za kraj.Ne smeta mi sto si zensko.Naprotiv.Osvezenje je u ovim pricama,za promenu.Ali i mogu da ti kazem da mi se ne svidja sto si ti glavni krivac sto ova tema ima 760 strana a od toga se najvise dve odnose na Specijalnu antiteroristicku jedinicu.Verovatno je to kolateralna steta tog osvezenja..Al dobro ipak je forum.I ako vec znas toliko koliko kazes zar nije normalnije da price o tvojim ostalim interesovanjima pricas na drugim temama.Evo sve ovo sto sam ti rekao je dobronamerno.
I da,nebi bilo lose da svi malo olabavite taj "ja sve znam" stav.
Veliki pozdrav

Bez mnogo mudrovanja,za Jakova i uopste sve koji zele ovaj poziv,ili misle da zele.Ovo je skracena(10dana) i ublazena verzija 6mesecnog drila Britanskog SAS-a. Ne verujem ni da su u SAJ-u manje surovi,pa ko misli da moze i ko beskrajno voli ovaj posao...

@sniperman zamisli da oni nemaju vatrogasno,ili ga cuvaju za one prave ;)

? ? ?

Узми неколико најбољих из редова жандармерије и ето ти специјална јединица...

Moжеш и боље војнике из редова пешадије...Разлика између специјалца и њих је у томе што је специјалац спреман и данас да умре

Poslednja izmena:
INTERVJU KOJI JE KOMANDANT SAJ DAO LISTU "POLICAJAC" PROSLE GODINE (cini mi se)

Komandant, potpukovnik Spasoje Vulevic, provodi najmanje vremena u svojoj kancelariji.Tu ponekad primi nekog od gostiju (na primer, nedavno je tu bio ambasador SAD-a i ex ministar Dragan Jocic, kojom prilikom je potpisan Sporazum o donaciji specijalnog vozila Jedinici, koje je donirala Ambasada SAD-a).

Preciznost, snaga, brzina

A najveci deo svog radnog vremena komandant provodi zajedno sa pripadnicima Jedinice, (zavisno od plana i programa treninga i borbene obuke,na vezbalistu borilackih vestina, strelistu, na bazenu, skijalistu, trim stazi, sa vodicima sluzbenih pasa, itd. i to u dnevnim, ali i nocnim satima) ili na izvrsavanju zadataka, koje ovoj Jedinici nalozio ministar unutrasnjih poslova, na predlog direktora policije . I tako svakog dana. Svih 365 dana u godini. Jer pripadnici SAJ-a su uvek budni i uvek spremni za akciju.

Me|utim, to za njega nije nista novo, jer je i do sada obavljao sve sto i danas obavlja, samo sto jos ima i dodatnu odgovornost, jer je komandant ove elitne jedinice, koju, kako nam je rekao, krasi preciznost, snaga i brzina. On je, naime, po zavrsetku Kursa za policajce ( nakon zavrsene Vojne akademije), kao najbolji u Klasi, 1993. godine, maja meseca, poceo da radi u "B" timu kao policajac- hemicar. Potom je sedam godina bio komandir voda, dve godine pomocnik komandanta, tri godine zamenik komandanta, da bi, konacno, odnedavno postao i komandant "specijalaca".

Promena organizacije u radu

Od relativno malobrojne jedinice (50 pripadnika), kako je funkcionisala do pre sedam godina, danas je Specijalna antiteroristicka jedinica mnogo ve}eg borbenog sastava (200 pripadnika). Tu je operativna tehnika, clanovi Pregovarackog tima Ministarstva unutrasnjih poslova (koji sa ostalim pripadnicima Tima redovno vezbaju moguce zivotne situacije u kojima ucestvuje Pregovaracki tim), potom je tu "grupa za bezbednost", koja je u stalnom kontaktu sa pripadnicima Kriminalisticke policije, sa kojima, za razliku od pre, ucestvuje u izvo|enju posebnih zadataka koje im nalozi direktor policije.

-Podigli smo nivo obucenosti nasih pripadnika novom opremom i naoruzanjem, imamo izvanredno obucenu snajpersku grupu, opremljenu najsavremenijim puskama i pra****om opremom, formirali smo grupu vodica sluzbenih pasa (ulazemo i u uzgajanje novih vrsta pasa - belgijskih ovcara"Malinoi", imamo i nemacke ovcare, pse tragace), potom smo oformili grupu specijalizovanih pripadnika za otkrivanje i neutralizaciju minsko - eksplozivnih sredstava (koji su sposobni da "ocas posla" naprave prolaz upadnim timovima -koji bi trebalo da deblokiraju blindirana vrata, probiju zidove, udju u oteti avion,ili neki drugi prostor, kako bi dodli do zarobljenih talaca ili slicne situacije rece na najbrzi i najefikasniji moguci nacin,i konacno imamo i sanitetsku grupu (doktor specijalista za ratne povrede, anesteziolog, medicinski tehnicari i fizioterapeut), ispricao nam je, u jednom dahu, komandant Vulevic}, kome se i na licu, dok prica, jasno vidi koliko voli svoj posao, koliko mu je predan i koliko zeli da svakim danom njegova jedinica bude na visem nivou, kako obucenosti, tako i opremljenosti.

U tu svrhu, pripadnici SAJ-a redovno odlaze na obuku u inostranstvo-( seminare u Bugarskoj, Francuskoj, Makedoniji, SAD-u, Kuli itd), kako bi se upoznali sa najnovijim vrstama municije i naoruzanja, koje koriste slicne jedinice u policijama drugih zemalja Evrope i sveta.

-Mi ne zaostajemo za svetom, u to su se uverili mnogi domaci i strani gosti, koji su boravili u poseti nasoj jedinici, a o poverenju koje uzivamo, govori i podatak da nasi pripadnici, zajedno sa pripadnicima Zandarmerije obezbe|uju ameri~ku ambasadu, a zna se koliko su Amerikanci zahtevni kad je u pitanju bezbednost, tvrdi komandant Vulevic.U nekoliko javnih vezbi, bas pred americkom ambasadom, pokazali smo kako smo obuceni da reagujemo efikasno u takozvanim "emergency" situacijama

Aktivna medjunarodna saradnja

Pripadnici SAJ-a odrzavaju neposrednu saradnju sa specijalnom jedinicom francuske policije RAID, svim specijalnim antiteroristickim jedinicama u Regionu (Rumunija, Bugarska, jedinicama iz svih bivsih jugoslovenskih republika), povremeno pohadjaju seminare u drugim drzavama . Nekolicina njih je pohadjala i specijalisticke kurseve u Luizijani u SAD-u, a sve u cilju sticanja novih znanja i razmene iskustava u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Komandant je posebno ponosan na izvanrednu saradnju, ostvarenu sa "Hostage Rescue Team"-om, odnosno specijalnim timom FBI, (americke federalne policije).

Dobra saradnja i koordinirani rad sa UKP

Jedinica ostvaruje odlicnu saradnji i koordinirani rad sa pripadnicima UKP u sedistu Ministarstva i UKP-om PPU za grad Beograd, u raskrinkavanju nekoliko kriminalnih grupa , koje su se bavile oruzanim pljackama banaka, menjacnica i drugih objekata, a od akcija, koje komandant smatra posebno vaznom, istice uspe{no resavanje jedne krizne situacije u Krusevcu u kojoj se opasno lice zabarikadiralo sa eksplozivnom naravom velike razorne moci. Angazovan je i Pregovaracki tim, koji nije uspeo mirnim putem da ubedi lice da iza|e i preda se.Tada se, po odobrenju , u akciju ukljucio oficir SAJ-a, koji je munjevitom akcijom uspeo da ,bez upotrebe vatrenog oru`ja, i tezih posledica, razresi ovu situaciju. Za taj svoj podvig oficira Novicu Miladinovica ministar Dragan Jocic je nagradio pistoljem.

Nije lako biti pripadnik SAJ-a

Me|u policajcima vlada veliko interesovanje za rad u SAJ-u. Ali, to nije nimalo lako, jer su veoma visoki standardi psiho-fizicke spremnosti i zdravstvenog statusa onih koji u ovoj jedinici (bi da) rade.Jer tu se radi svih 365 dana u godini, tu nema dana u kome se ne sprovodi obuka( koja se sprovodi na osnovu godisnjeg, mesecnog, nedeljnog pa na kraju i dnevnog plana, razradjenog do detalja.
A psiho- fizicki testovi su jos jedna "prepreka", lekarski pregled je sledeci filter, a provere o dotada{njem radu policajaca kod njihovih prethodnih stare{ina, su najva`niji deo sistema eliminacijeili prihvata novih clanova koherentnog i sloznog tima- Specijalne antiteroristicke jedinice, naglasio je komandant Spasoje Vulevic.

-Ko od kandidata prodje sve potrebne "filtere", pocinje specijalnu obuku, koja traje tri meseca, sprovodi svakodnevno, bez slobodnih dana, mobilnih telefona i drugih vidova komunikacije sa spoljnim svetom. Zato od 250 kandidata do ove faze do|e njih 20, ali ostaje ( u proseku) samo njih sedmorica. To Vam govori o kvalitetu obuke, ali i kandidata koji uspeju da zadovolje kriterijume pripadnika SAJ-a

-Dakle, nije lako postati pripadnik SAJ-a, nije lako ni opstati u Jedinici u kojoj vlada visok nivo discipline i (svakojakog) reda, ali kompenzacija za sve to je poverenje , koje u nas ima onaj ko odlucuje o tome kada i gde bi mi trebalo da se angazujemo. To je dovoljna nagrada. Jedino cime nismo zadovoljni je veoma mali broj re{enih stambenih potreba pripadnika SAJ-a, medju kojima je skoro 50 % neozenjenih mladica, rekao nam je nas domacin, potpukovnik Spasoje Vulevic, policajac koji je znao da ce, jednog dana, sav trud koji je godinama strpljivo ulasgao u sebe i svoju jedinicu, biti prepoznat kao kvalitet, neophodan onome ko zna da komanduje i da odgovara za sopstveni i rad onih kojima komanduje.....

"POLICAJAC"

Svestrani sportista

Potpukovnik Spasoje Vulevic rodjen je 21. marta 1971. godine u Peci. Zavrsio jeVojnu gimnaziju, a potom i Vojnu akademiju u Beogradu.
Bavio se i bavi se mnogim sportovima, ali najvise voli dzudo ( trenirao je u "Partizanu"), fudbal (igra za veterane FK"Policajac") i prakticno streljastvo (predsednik je Srpske asocijacije u prakticnom streljastvu, predsednik Kluba"Delta" prakticnog strelja{tva u SAJ-u (koji su vec sest godina prvaci -prethodne tri drzave - SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i sada Srbije). Komandant Vulevic je ponosan na svakog pripadnika svoje Jedinice, ali ipak istice da je posebno ponosan na grupu konstruktora, kojom rukovodi Ivan Zivkov, a koja je izradila sest verzija pistolja, izra|enih u masinskom centru, kao posebnom postrojenju za izradu specijalne municije svih kalibara zastupljenih u naoruzanju SAJ-a.

Poslednja izmena:

Back