C2I3
Primećen član
- Poruka
- 760
Svojevremeno sam ćaskao sa nekim likom kojem sam se rekao da je ona narodna -o ukusima ne treba raspravljati, besmislena, jer je ima smisla potegnuti kad neko počne o tome da li su bolji Bitlsi ili Rolingstons.Obe grupe su dobre, ali ne i kad poredimo Bitlse i šta znam, Mileta Kitića ( izvini Mile uvek si mi bio drag, ali si šund).A čovek mi reče- Ne, izreka je tačna, jer izraz ukus može imati i dvojako značenje, tako da bi pravilnije bilo o ukusu i neukusu ne vredi raspravljati, ali to bi bilo odveć grubo, pa ljudi koriste samo izraz, ukus.
Tako da se slažem da je filozofija- nije bitna veština nego borac sranje kroz gusto granje (oprostite na izrazu).Naravno da JESTE bitno šta neko trenira.Pitam nekog čestitog čoveka, koji se godinama bavi Tai či čuanom, koliko je to primenljivo u realnoj borbi, reče mi on - jeste upotrebljivo, ali ako počneš da vežbaš nod pete godine života, ili odvojiš narednih 15 godina vežbajući svaki dan po nekoliko sati.Sa druge strane držim da dobar kick boks može da se upotrebi i posle par godina treninga, pa se pitam šta je razumnije ako neko već želi da se odbrani, da vežba 15 godina Tai či i eventualno kad napuni 60,70, 80 godina bude sposoban da se odbrani ili nešto malo bržeg roka.
Moj dodatni favorit među tim poslovicama kojima su nas lagali, jeste ona-samo ti vežbaj i kazaće ti se već samo.Tj. tehnika će se sama razotkriti. Hoće, da ne kažem šta.Prvo želim nešta da shvatim,valjda je to elementarno, a tek onda porazmislim isplati li se uopšte i počinjati sa tim.A te priče gde je neki posvećeni učenik sedeo kraj nogu učitelja i marljivo vežbao godinama u nekoj pećini, Wudang manastiru dok nije otkrio esenciju, to je za malu decu.Ko u onom dečijem filmu iz 1984. Karate kid gde lokalne siledžije cepaju sve u šesnaest a dobar momak vežba neku katu i u finalnoj borbi otkriva njen bunkai, nakon što ga je negativac ojadio.Manimo se ćorava posla.
Ја разумем шта си ти казао.
Међутим, ако истерамо до краја стазу којом си кренуо, онда најбољи однос уложеног времена и припремљености вежбача за ситуацију имају курсеви самоодбране, а не нека конкретна борилачка вештина или борилачки спорт.
Ја мислим да се овде заборавља једна елементарна ствар - начин на који се нешто вежба.
Ово је велика мана у већини аикидо доџоа данас - тренира се као да је у питању балет, са све кореографијом, а не смртоносна борилачка вештина; више пажње се придаје форми, а не разумевању због чега се нешто ради на одређен начин; правилна дистанца и тајминг се или не раде довољно или су потпуно занемарени и тако даље, немој ми стајати на муку.