Od Serafima sam i cuo za Atanasijevu (Tasinu) zavjeru protiv Tipika Svetog Save (ono kad je Atanasije Satanasije pisao pismo Bogorodici).
Bijase nekada na You tube klip o tome, ne znam da li je jos tamo?

O.Nikanor i o.Grigorije, kao i mnogi drugi, bili su borci "iznutra", da tako kažem, unutar Hilandara tih godina protiv menjanja tipika sv.Save, i oduzimanja žezla igumanskog od Presvete Bogorodice Trojeručice koja je do tada bila smatrana igumanijom manastira, a biran je proiguman među monasima: interesantno je da je svaki od tih proigumana od kako bi bio izabran, vrlo kratko se zadržavao još u Hilandaru, već bi nekom "silom" prilika morao da napusti manastir, da li iz zdravstvenih razloga, ili zbog puta  ili slično...
Sećam se kada mi je o. Nikanor hilandarac u više navrata pričao o bitci koja se vodila iza zidina Hilandara kada je vl.Atanasije, poslan od patrijarha( znači nije to bilo njegovo samovoljno ponašanje nego direktiva iz Patrijaršije), zapovedao da se menja u svim bitnim odredbama Tipik manastira. Tada su se podigli neki od monaha kojima je prećeno na razne načine ukoliko se ne povinuju odluci Patrijaršije. Do u detalje još uvek pamtim svađu koju su vodili vl.Atanasije i o. Nikanor te 2004. kada je vladika besneo i vikao po hodnicima da će ih proterati, da ni u Srbiji nigde neće naći hleba, da ne znaju kome se suprotstavljaju, i sl., dok mu je o. Nikanor pribrano odgovarao da on nije pod njegovom niti patrijarhovom vlašću i da je Hilandar slobodan manastir. Ali, Atanasije je pretio i dalje da to neće tako biti. Nakon toga, zaista je uzeo žezal od Trojeručice i zabranio da se monasi pre svakog poslušanja klanjaju ikoni za blagoslov govoreći(parafraziram): ko je to još video, da ikona, neživa stvar, bude igumanija i da se od nje uzima blagoslov za poslušanja!Na  šta je komentar o.Nikanora bio: znači, nekoliko vekova ikona je mogla da bude igumanija i da rukovodi manastirom, ali oni danas odlučuju da je to ne moguće i glupo. Eto, novih episkopa! Znaju bolje i od svetog Save.
Nakon toga, dve nedelje pred gorenje manastira. o.Kirilo, koji je glavni ispovednik u manastiru, imao je viđenje da manastir gori, svi monasi sluđeni i zbunjeni u strahu beže, a onda se svi bacaju na kolena u molitvi svetom Savi. A sveti Sava se pojavljuje iznad manastira u odeždi arhijereja, ljut stoji i gleda naviše, u ruci mu stoji buktinja i gromoglasno viče: Gospode spali sve, nisu dostojni! I dok se monasi kidaju i jecaju moleći za milost, pojavljuje se pored sv.Save Bogorodica, sa pokrovom u rukama i molitveno ka nebu izgovara: Gospode, poštedi ostatke! I tada monah Kirilo ugleda kako se vatra stišava i požar prestaje.
Ovo svoje viđenje on je ispričao svima, mnogi su se zamislili, ali ig. Metodije i vodeći monasi su mu se smejali,...sve dok se to nije i desilo.
Ovo mi je ispričao o. Nikanor, o. Petar sa Kakova potvrdio, a kasnije sam čak pročitala i u nekim novinama da je isto ispričao čak i vl.Amfilohije u nekom intervjuu, ako se ne varam za Ilustrovanu politiku.
I tačno je da izgorelo samo ono što je bilo obnovljeno kao donacija parama EU, gde je bila moderna centrala,sobe luksuzno sređene,(za monahe, da ne bude zabune, jer mi je i to objašnjavao o. Nikanor kako su se i zbog toga mnogi u manastiru bunili), kompjuterski centar sa bežičnim internetom i sl... A ostao je netaknut stari deo manastira koji je bio potpuno ne renoviran.
Od novijih zbivanja, skoro mi je brat iz Hilandara, poznatiji kao Vlada brada koji je tamo već 20 i više godina( nekada je bio naš najpoznatiji baletan, pa je sve ostavio i otišao u manastir, i još uvek iz nepoznatih razloga odbija da primi shimu, mada mi je rekao da je sve sablažnjeniji šta se dešava tamo i da više o shimi i ne razmišlja), rekao o velikoj aferi koja je bila sa ig. Metodijem, koji je proneverio nekih 500.000 eura, i pošto su ga pojedina bratija u tome jurili već neko vreme, sa svim dokazima i snimcima su izašli pred Sinod tražeći njegovo raščinjenje, ali se ig. Metodije ladno pojavio na Sinodu (to je bilo prošle godine) i rekao da predaje igumanski čin i odlazi iz Hilandara, međutim iz nepoznatog razloga Sinod ga je bez ikakve optužbe, epitimije ili slično ostavio na toj funkciji i vratio u Hilandar. Zbog ove afere nastradao je i o.Petar koji je kasnije iz protesta napustio Kakovo. A svi znamo koliko je on za Kakovo učinio.
Mada su ovo informacije iz prve ruke, ipak zbog same njihove prirode, mnogi će reći da su rekla-kazala, ali svejedno, o svemu ovome bi u svakom slučaju vredelo razmisliti.