SPC je pod anatemom i kletvom Svetog Save?

Pravo da ti kazem nemam pojma, mozda 1975 ili tako nesto, inace svi se povinuju tom zakonu......:)

Natjerao si me da nadjem i evo sta sam nasao: to sto si ti citirao pravilo se i usvajalo od 1995. do 2001. godine:

Dokument se koji je definitivno usvojen zove se "Statutory Charter of Mount Athos":

"The Monasteries of Mount Athos, which are all coenobitic again today, are directly subject to the spiritual jurisdiction of the Oecumenical Patriarchate of Constantinople. Mount Athos is also supervised by the Greek State through the Governor of Mount Athos, appointed by presidential decree on a recommendation from the Minister for Foreign Affairs and having, according to the new Internal Regulation of the Ministry for Foreign Affairs, the rank and remuneration of the Secretary General of a Region."

http://www.myriobiblos.gr/texts/english/konidaris_avaton.htm

http://www.agion-oros.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=33&lang=en

Poslednja izmena:
Pa sto ne postavi godinu kad je ovo izglasano. Bas me zanima kad su masoni ovo ustanovili! ;)
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/901/tekst/logika-crkve-i-logika-sveta/print/lat

Svetogorska Ustavna povelja (Tipik) iz 1924. g. u celosti je unesena u Ustav republike Grčke i danas je na snazi. Ličnost koja garantuje poštovanje slova ...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Значи исте године када су увели ОСАМ ПУТА АНАТЕМИСАНИ ПАПСКИ(НОВИ)КАЛЕНДАР, су ''озаконили'' то безакоње, које је под клетвом и анатемом!

Све је јасно ко дан!

Dakle i to smo rascistili. Hajdemo dalje:

"Tek krajem IX veka Sveta gora je postala potpuno monaska zemlja. Godine 885, vizantijski car Vasilije Prvi Makedonac, zlatnom bulom poklonio je Svetu goru njenim monasima, ukinuvsi na njoj svaku drugu vlast i uzevsi je pod neposrednu carsku zastitu."

http://www.tamodaleko.gr/content/view/39/48/

Tako je bilo onda. Kako je danas vidjeli smo!

"Vizantijski car Aleksej III, dade juna 1198. hrisovulju, „ Hilandar sa svim naseljem, utvrdiv carskim pismom i svojim zlatnim znamenjem”, Stefanu Nemanji i njegovom sinu Rastku da „o svom trosku obnove, ili bolje reci, iznova sazidaju i vaspostave manastir, koji ce sluziti za primanje ljudi od srpskog naroda”. Rastko Nemanjic je renovirao stari manastir Hilandar kao srpsko svetiliste. Car je tada naredio - kako citira dr Radmila Radic u svojoj knjizi „Hilandar u drzavnoj politici Kraljevine Srbije i Jugoslavije 1896-1970”, da srpski manastir bude „samostalan, svojevlastan i samoupravan”.
Tako je i bilo pod Nemanjicima."

Tako je onda bilo. kako je danas vidjeli smo.

Ovako je od Svetog Save ostalo:

Zapovedam svima vama od Gospoda Boga Svedržitelja da ovaj sveti manastir bude slobodan od svih tu vlasti, i od prota i od drugih manastira, i od osobnih vladika. I da nije ni pod čijim pravima, ni carskim, ni crkvenim ni drugim ničijim, nego da je pod jedinom slavljenom Bogorodicom Nastavnicom, i pod molitvom preblaženoga i svetoga oca i onoga koji igumanuje u njemu

"Pod Turcima Hilandar nije izgubio sve privilegije srpskih i vizantijskih vladara, ali je ipak tesko osiromasio, a pogadali su ga i pozari."

Zanimljivo: i Turci su znali za red, a Grcka , carigradski patrijarh, SPC i Hilandarski monasi danas se reda ne drze.

E sad povezimo konce: Grcka ulazi u EU i NATO i desava se ono sto ni pod Turcima nije bilo: Hilandar predaje svoju autonomiju Carigradskoj patrijarsiji i grckoj drzavi! SPC se ne buni!

Zakljucak: masoni i jezuiti (ekumenisti) na unistenju svetosavlja!

I zato ja ne vjerujem Grcima ni kad se Bogu mole (nek oproste grcki starokalendarci, nemam ja nista protiv njih, samo...)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od moderatora:
sve do 1990-tih godina bilo je po Tipiku (zakonu) Svetog Save.Tu samostalnost Hilandara Grcka svjetovna vlast nikad nije narusavala niti je to dovodila u pitanje. Tada su bezbozni razbojnici ukinuli ovaj Savin Zakonik i podcinili se jeretiku iz Istambula.

Kaд је број монаха спао испод 10 Бугари су преузели манастир од Срба

sve do 1990-tih godina bilo je po Tipiku (zakonu) Svetog Save.Tu samostalnost Hilandara Grcka svjetovna vlast nikad nije narusavala niti je to dovodila u pitanje. Tada su bezbozni razbojnici ukinuli ovaj Savin Zakonik i podcinili se jeretiku iz Istambula.

Kaд је број монаха спао испод 10 Бугари су преузели манастир од Срба

Od kud ti sad ovi podaci?
I po kojem crkvenom pravu su Bugari mogli dobiti manastir?
I zasto je SPC dozvolila da broj monaha u Hilandaru padne ispod 10 (ako je to tacno)? Zasto nisu poslali monahe iz druguh manastira?

:think:

Poslednja izmena:
Отац Серафим Светогорац, који је почетком деведесетих година прошлог века био монах у Хиландару, је један од првих који је схватио издају. Да се нешто мутно ради видео је и о. Рафаило који се сада налази у Баваништу.

Отац Серафим Светогорац, који је почетком деведесетих година прошлог века био монах у Хиландару, је један од првих који је схватио издају. Да се нешто мутно ради видео је и о. Рафаило који се сада налази у Баваништу.

El to onaj što se krstio 6 puta? :think:

Od Serafima sam i cuo za Atanasijevu (Tasinu) zavjeru protiv Tipika Svetog Save (ono kad je Atanasije Satanasije pisao pismo Bogorodici).

Bijase nekada na You tube klip o tome, ne znam da li je jos tamo?

I zasto je SPC dozvolila da broj monaha u Hilandaru padne ispod 10 (ako je to tacno)? Zasto nisu poslali monahe iz druguh manastira?

Нису могли из више разлога.

Због Турака, фанариота, куге, ратова......

Ој хипер националисти етнофилетисти.

Kad NEIIIO lazer, taj ga krupno laze! Ako je bugarski, zasto i dalje tvrdite da je srbski i y..te Srbe u zdrav mozak i trazite pomoc u obnavljanju od pozara?

Узми мало и прочитај историју манастира Хиландар и види ко је с њиме кад и како управљао, а не да ти ја држим предавања и да будем вређан. ништа ново кад си ти у питању.

Every day in every way you're getting better and better...

Узми мало и прочитај историју манастира Хиландар и види ко је с њиме кад и како управљао, а не да ти ја држим предавања и да будем вређан. ништа ново кад си ти у питању.

Every day in every way you're getting better and better...

Nije li iguman Hilandara bio Srbin one godine kad je odbacen Tipik Svetog Save? Nije li Atanasije isao u te dane u Hilandar da to izdejstvuje?

Nije li iguman Hilandara bio Srbin one godine kad je odbacen Tipik Svetog Save? Nije li Atanasije isao u te dane u Hilandar da to izdejstvuje?

Јесте, тада је игуман био Пајсије. Штета да је попустио под притисцима са Фанара, а деловао је као озбиљан и чврст духовник. Можда се и покајао, али свакако нико не би волео да буде у кожи људи који се оглуше на проклетства Св.Саве.

Od Serafima sam i cuo za Atanasijevu (Tasinu) zavjeru protiv Tipika Svetog Save (ono kad je Atanasije Satanasije pisao pismo Bogorodici).

Bijase nekada na You tube klip o tome, ne znam da li je jos tamo?

O.Nikanor i o.Grigorije, kao i mnogi drugi, bili su borci "iznutra", da tako kažem, unutar Hilandara tih godina protiv menjanja tipika sv.Save, i oduzimanja žezla igumanskog od Presvete Bogorodice Trojeručice koja je do tada bila smatrana igumanijom manastira, a biran je proiguman među monasima: interesantno je da je svaki od tih proigumana od kako bi bio izabran, vrlo kratko se zadržavao još u Hilandaru, već bi nekom "silom" prilika morao da napusti manastir, da li iz zdravstvenih razloga, ili zbog puta ili slično...
Sećam se kada mi je o. Nikanor hilandarac u više navrata pričao o bitci koja se vodila iza zidina Hilandara kada je vl.Atanasije, poslan od patrijarha( znači nije to bilo njegovo samovoljno ponašanje nego direktiva iz Patrijaršije), zapovedao da se menja u svim bitnim odredbama Tipik manastira. Tada su se podigli neki od monaha kojima je prećeno na razne načine ukoliko se ne povinuju odluci Patrijaršije. Do u detalje još uvek pamtim svađu koju su vodili vl.Atanasije i o. Nikanor te 2004. kada je vladika besneo i vikao po hodnicima da će ih proterati, da ni u Srbiji nigde neće naći hleba, da ne znaju kome se suprotstavljaju, i sl., dok mu je o. Nikanor pribrano odgovarao da on nije pod njegovom niti patrijarhovom vlašću i da je Hilandar slobodan manastir. Ali, Atanasije je pretio i dalje da to neće tako biti. Nakon toga, zaista je uzeo žezal od Trojeručice i zabranio da se monasi pre svakog poslušanja klanjaju ikoni za blagoslov govoreći(parafraziram): ko je to još video, da ikona, neživa stvar, bude igumanija i da se od nje uzima blagoslov za poslušanja!Na šta je komentar o.Nikanora bio: znači, nekoliko vekova ikona je mogla da bude igumanija i da rukovodi manastirom, ali oni danas odlučuju da je to ne moguće i glupo. Eto, novih episkopa! Znaju bolje i od svetog Save.
Nakon toga, dve nedelje pred gorenje manastira. o.Kirilo, koji je glavni ispovednik u manastiru, imao je viđenje da manastir gori, svi monasi sluđeni i zbunjeni u strahu beže, a onda se svi bacaju na kolena u molitvi svetom Savi. A sveti Sava se pojavljuje iznad manastira u odeždi arhijereja, ljut stoji i gleda naviše, u ruci mu stoji buktinja i gromoglasno viče: Gospode spali sve, nisu dostojni! I dok se monasi kidaju i jecaju moleći za milost, pojavljuje se pored sv.Save Bogorodica, sa pokrovom u rukama i molitveno ka nebu izgovara: Gospode, poštedi ostatke! I tada monah Kirilo ugleda kako se vatra stišava i požar prestaje.
Ovo svoje viđenje on je ispričao svima, mnogi su se zamislili, ali ig. Metodije i vodeći monasi su mu se smejali,...sve dok se to nije i desilo.
Ovo mi je ispričao o. Nikanor, o. Petar sa Kakova potvrdio, a kasnije sam čak pročitala i u nekim novinama da je isto ispričao čak i vl.Amfilohije u nekom intervjuu, ako se ne varam za Ilustrovanu politiku.
I tačno je da izgorelo samo ono što je bilo obnovljeno kao donacija parama EU, gde je bila moderna centrala,sobe luksuzno sređene,(za monahe, da ne bude zabune, jer mi je i to objašnjavao o. Nikanor kako su se i zbog toga mnogi u manastiru bunili), kompjuterski centar sa bežičnim internetom i sl... A ostao je netaknut stari deo manastira koji je bio potpuno ne renoviran.
Od novijih zbivanja, skoro mi je brat iz Hilandara, poznatiji kao Vlada brada koji je tamo već 20 i više godina( nekada je bio naš najpoznatiji baletan, pa je sve ostavio i otišao u manastir, i još uvek iz nepoznatih razloga odbija da primi shimu, mada mi je rekao da je sve sablažnjeniji šta se dešava tamo i da više o shimi i ne razmišlja), rekao o velikoj aferi koja je bila sa ig. Metodijem, koji je proneverio nekih 500.000 eura, i pošto su ga pojedina bratija u tome jurili već neko vreme, sa svim dokazima i snimcima su izašli pred Sinod tražeći njegovo raščinjenje, ali se ig. Metodije ladno pojavio na Sinodu (to je bilo prošle godine) i rekao da predaje igumanski čin i odlazi iz Hilandara, međutim iz nepoznatog razloga Sinod ga je bez ikakve optužbe, epitimije ili slično ostavio na toj funkciji i vratio u Hilandar. Zbog ove afere nastradao je i o.Petar koji je kasnije iz protesta napustio Kakovo. A svi znamo koliko je on za Kakovo učinio.
Mada su ovo informacije iz prve ruke, ipak zbog same njihove prirode, mnogi će reći da su rekla-kazala, ali svejedno, o svemu ovome bi u svakom slučaju vredelo razmisliti.:think:

Продај онда причу жутој штампи.

Учинићеш дпбро дело да се чује истина, а паре падај некој сиротињи, ако ти не требају.

Pa onda bi trebalo da im dam i identitet, a onda bi se našla u debeloj nevolji. Znaš koliko monaha znam koji ne smeju da pisnu?Svesni su šta ih čeka, a pare mi ne trebaju, imam ih dovoljno, hvala Bogu...;)

Back