SPASIMO BEO ZOO-VRT!

Samo se pitam odakle ti tolike priče o bolestima i črkavanju životinja u Zoo vrtu??? Rekoh ti-volontirala sam tamo,jer sam član grupe za zaštitu životinja,i to stvarno nije tačno! Čovek je dao sjajnu ideju o Zoo vrtu na Ratnom ostrvu,koji bio bio urađen u obliku afričkog kontinenta-i gde mi svaka životinja bila u svom'prirodnom'staništu..........kriviti Bojovića ako je neka životinja umrla-a to je prirodan proces-je kriviti lekara ako je neko od bolesti preminuo,i pored operacije,il veterinara kojem je bilo van mogućnosti da izleči.........taj čovek stvarno voli te životinje.........postao je deo njih

Molim te nemoj da mi pricas te prazne price o njegovoj "ljubavi" prema zivotinjama. To sto si volontirala tamo ne znaci da znas sve o njemu i zoo vrtu. Ne znam ni ja, ali da je covek posten i fin - nije. Sta mislis kako je Arkan dosao u posed onog malog tigra sto se motao po Cecinim spotovima 90tih? Nasao ga na ulici mozda...:roll:
A to "prirodno" umiranje zivotinja po zoo vrtovima je nesto najgluplje sto sam cula. Zivotinja u prirodi moze da ugine zbog ovog ili onog a u zoo vrtu ako se to desi kriv je vlasnik to istog vrta. Evo poslednje sto sam cula je da je mala lama ostala bez majke na porodjaju. Hoces da ti kazem zbog cega se umire na porodjaju - zbog krvarenja, zbog sepse i raznih infekcija. Umiranje na porodjaju je sve samo ne "prirodno". A gde je bio veterinar kad je to sve desavalo? Da li je iko znao da je lama trudna? E bre kerusa na ulici okoti deset stenaca u nekoj prljavoj rupi pa ne ugine, a jedna lama koja bi trebalo da je pazena i nadgledana ugine. I sad mi ti kazes da je to prirodno. Daj molim te...

I ja sam volontirala u zoo vrtu, ali sam volontirala otvorenih ociju. Prestala sam da volontiram zato sto mi je bilo muka da gledam odnos zaposlenih prema zivotinjama i zato sto mi je bilo muka da gledam zivotinje loseg zdravstvenog, fizickog i psiholoskog stanja kako came dan za danom u nestimulativnoj sredini, baz da na to iko obrati paznju. Ovde se ne govori o krivici lekara ili veterinara koji su van mogucnosti da izlece nekoga, draga mrs depp, vec se radi o odsustvu bilo kakvog pokusaja da se bolesnim zivotinjama ukaze bilo kakva pomoc.

Ideja o Ratnom ostrvu, ne da nije sjajna, vec je katastrofalna jer bi se time unistilo prirodno staniste divljih ptica, jedno od retkih koje nam je ostalo (ratno ostrvo je izuzev lida zasticeno zbog toga, informisite se). Takvu ideju je dakle, mogao da predlozi samo neko ko ne zna nista o biologiji i ne zanima ga dobrobit divljih zivotinja.

U pricu o Arkanovim tigricima, malim vukovima koji se dele sakom i kapom kao da su igracke (vukovi u privatnom vlasnistvu obicno stradaju sa 2-3 godina kada vlasnik shvati da vise ne moze da se brine o njima i zavrsavaju okovani lancem u nekom zabacenom kutku dvorista ili ustreljeni) i mecicima koji su zavrsili u cirkusu ne vredi ni govoriti. Jasno je da se radi o zlostavljanju zivotinja. To ne vidi samo onaj ko ne zeli da vidi, ili onaj ko je zaslepljen kultom licnosti Vuka Bojovica.

Toliko o tome. Podrska postojecem stanju zoo vrta u kome se zivotinje tretiraju kao figurice za kolekcioniranje je podrska zlostavljanju zivotinja. Pa ko voli nek izvoli.

a da nije ova tema vec posteno pretresena kada je jedna gospodja postavila temu o potpisivanju peticije za
premestanje zoo vrta?
zoloski vrtovi ne bi trebalo da postoje-divljim zivotinjama je mesto u prirodi, pogotovo ne da se zivotinje drze u izuzetno nehumanim uslovima kao u beogradskom zoo vrtu.
ratno ostrvo je kako vec neko napisa, staniste raznih ptica i premestanje zoo vrta bi to unistilo.

E ljudi moji Vi ocigledno nemozete da razlikujete neke kljucne pojmove:Preuredjenje i Preseljenje bogu iza nogu nije isto.Uzgred,Beogradskom zoo vrtu nefali nista,Da ste bili u jos nekim od zoo vrtova van zemlje znali biste da on nije nikakvo muciliste nego da zadovoljava sve svetske standarde.I da ste malo informisani sto se opste kulture tice,znali biste da zivotinje u zarobljenistvu imaju bolje uslove za zivot od onih u divljini:konkretno redovan obrok-mislim da je samo to dovoljno;samo taj uslov produzava im zivotni vek i do 40%

Pretpostavljam da je svaki tigar srecan da zivi u kavezu velicine malo veceg stana, gde obidje jedan krug za dva minuta, jer zaboga dobija hranu.:roll: Pitam se onda zasto su beli medvedi onda lupali na svako malo glavom o zid (to je bilo pre nego sto je Bojovic preuzeo vrt) kad je zoo vrt mesto koje svaka zivotinja moze samo da pozeli. Ma kakav prostor, to ne treba nikome zivom, pretpostavljam da su i ljudi po zatvorima srecni jer dobijaju da jedu svakog dana.
Covece ti pricas o informisanosti i postovanju, a ne znas da prosecan pas poludi kad provede duze vreme zatvoren u stanu kolike god velicine, bez obzira na to sto dobija hranu, a pricas da jednom slonu i tigru prostor nije potreban!:evil: I zivotinje u zarobljenistu duze zive zato sto se ne trose kao u prirodnom okruzenju i nema ko da ih ubije od drugih zivotinja, ali kakav mi je to smrdljivi zivot u prostoru koji je mali i coveku.
Neverovatno kako sebicnih ljudi ima koji samo misle kako je zivotinjama dovoljna hrana i voda i bice srecni, a da ne spominjem sto je jedini argument protiv preseljenja to sto ce vrt biti daleko!:roll: Mos' misliti. A mi zivimo i dalje u srednjem veku, pa onim kolima sto vuku konji treba pola dana da dodju na drugi kraj grada, a mi toliko nemamo. Koje licemerstvo, sebicnost i najgora dvolicnost. Te stoga "postovani" preduzetniku rec kvazi bi trebalo da stavite ispred svojih "humanih" argumenata.

Zooloski vrt je jedno humano mesto i bez ikakve pomoci drzave i i njenih donacija(ikada)perfektno odrzavano i vodjeno snagom obicnog coveka,zahvaljujuci tome je opstalo.Moras da naucis jednu stvar:da postujes rad i trud ljudi koji su doprineli samom ocuvanju zoo vrta,a ne da preferiras volju onoh koji nisu nimalo momogli toj instituciji.Tu je godinam i tu treba da ostane,nigde u svetu zoo vrtovi nisu udaljenji kilometrima od grada,ko bi ih posecivao,od cega bi vrt ziveo i brinuo o tebi toliko voljenim zivotinjama.

Za pocetak ja sam za to da zoo vrt uopste ne postoji (ocigledno nisi procitao sve gore napisano a sad pametujes), jer on svrhu nema, osim da ljudi dodju pogledaju zivotinje i odu. To nije humano mesto, jer su te zivotinje istrgnute iz svog prirodnog okruzenja da bi zivele u totalno neprirodnom. Da li bi ti voleo da te neko strpa u kavez pod izgovorom da te spasava od toga da te ne bi udario auto/ubio krimos/se ne bi udavio/ i sl?
Taj rad i trud o kojem pricas je sarena laza, tacnije taj isti covek je ulozio mnogo svog truda da bi izvozio orangutane, prodavao tigrove i vucice, i ko zna sta jos. Jel to mozda treba da postujem?
Ovo mesto gde je sada vrt ne moze da se prosiruje, a zivotinje se samo dovlace i predstavlja se prividna slika idile, koju samo naivni i slepi ne mogu da provale.

Ocigledno ti je opet promaklo pa cu napisati jos jednom - ja nisam postovalac zoo vrta, ja ga ne volim, ja tamo ne idem. Ali ne zelim da se zivotinje pate zato sto nekog mrzi da sedne u autobus i ode malo dalje od svoje zgrade.

Ako nisi postovalac onda ne mozes da dajes ni negativne ni pozitivne komentare na ovu temu,jer je to nepostovanje sopstvenih principa.(zasto bi se borio za prosirenje i preseljenje neceg sto nevolis i gde neides).Neradi se tu da li nekog mrzi lil ne nego da li ima uslove da vrt opstane kilometrima van grada.Iskljuci diplomatiju,daj malo vise pragmaticnosti,molim te.
Ja nisam rekao da su srecne,nego da bi preseljenjem samo dobile gore uslove od ovih dobrih koje imaju sad

Zasto bi neko ko nepostuje i nevoli zoo vrt i nije pristalica takve institucije uopste davao bilo kakvo misljenje o tome(nepostovanje sopstvenih principa)Shvati ti se nezalazes za boljitak tih zivotinja nego za to da im bude gore.Preseljenje je jedne velika sarena laza,obecanje za naivne
I opet,kao da pricam spanski:ovde se nezalazemo za ukidanje zoo vrta i vracanje zivotinja u divljinu,nego za bolje uslove,a boljih od ovih nema

Kad se neko izjasni da nije postovalac to znaci da takvu instituciju ne odobrava, a ne da nema nikakvo misljenje ili zelju da ima bilo kakve veze sa time. Prema tome itekako mogu da dajem komentare, jer jedini i osnovni razlog zbog kojeg ne volim zoo vrt je taj sto tamo moze da se vidi samo tuga tih zivotinja. I one zasluzuju bolje uslove za zivot, bilo iko od nas odlazio tamo ili ne. A bolje uslove ne mogu da imaju na lokaciji gde su sada, jer prostor gde su sad ne moze da se prosiri (ocigledno i ja pricam nekim stranim jezikom pa ne kontas sta hocu da kazem). Tamo gde ce ih smestiti ce barem imati mogucnost da se prosire. To sto ce biti daleko od grada moze samo da bude plus za njih, jer im nece nocu trestati kafici a danju tramvaji. A sumnjam da ce se smanjiti broj posetilaca, vec sad malo ljudi ide tamo jer se vecina uzasava tog mesta.
Zivotinje u ovim "odlicnim" uslovima, kako ih nazivas, umiru kao muve, pa ako je ovo najbolje sto grad moze da izvuce od zoo vrta onda je bolje i da ga nema.

Mačkić ja evo tebi preporučujem,kad ti već tolko smeta Bojović i kad već imaš tolike predrasude o njemu(mislim da se iza toga krije političko-stranačka opredeljenost) -čim dođe Zoo u ruke grada i stave ga na tender za privatizaciju-otkupi ga,pa da te vidimo na delu!!

Dajte ljudi pa njoj ne smeta toliko Vuk, koliko to sto zivotinje pate. Evo ja licno nikad nisam bila upucena u to sta Vuk radi ili ne radi, znam samo da je Zoo vrt digao iz mrtvih a sta je posle toga radio bilo dobro ili lose me ne zanima, jer se ovde ne raspravlja o tome sta je dobro za Vuka vec sta je dobro za zivotinje. A to je svakako povecanje prostora na kome borave.

Mačkić ja evo tebi preporučujem,kad ti već tolko smeta Bojović i kad već imaš tolike predrasude o njemu(mislim da se iza toga krije političko-stranačka opredeljenost) -čim dođe Zoo u ruke grada i stave ga na tender za privatizaciju-otkupi ga,pa da te vidimo na delu!!

Pazi molim te, ja imam predrasude o Bojovicu.:roll: Devojko ne znam gde si ti zivela poslednjih 15 godina, ali taj covek je jedino na pocetku izgledao ok. Cim je poceo rat i ostala sr.anja u ovoj zemlji pokazao je svoje pravo prevarantsko-lopovsko lice.
Sto se tice politike, to je poslednje sto me interesuje vezano za njega i za bilo sta drugo, jer mene licno politika ne zanima, i nije uopste o tome rec. Rec je o tome da ja ne mogu i necu da mirno i bez komentara slusam i citam razne gluposti vezane za te nesrecne zivotinje. Sad ispade one zive u svili i kadifi, a zli celnici grada hoce da ih bace u blato, i pri tom Bojovic ispade nevina zrtva, sa toliko krvi na svojim rukama zbog nemara i ne brige da je to strasno.
A taj argument da mene vidimo na delu ti je bas jak, posto sam ja poznata milionerka koja ne zna sta ce sa parama.:roll:
I da se razumemo - uvek su mi smetali i uvek ce mi smetati ljudi koji ce se u poslove za zivim bicima (bilo to ljudi ili zivotinje) upustati samo da bi zaradili lovu, sto ovde jeste slucaj. Te zivotinje mnogo vise osecaju nego sto mi priznajemo i one nisu stvorene da bi zivele po cumezima i donosile profit raznim protuvama.

I ja sam bila volonter u zoo vrtu i zaista ne znam gde si ti volontirala mrs depp.Mozda u nekom paralelnom univerzumu.Bojovic je najvece zlo koje se desilo zivotinjama.Despot koji smatra da je vrt njegovo privatno vlasnistvo.Propali vajar koji bi bez vrta verovatno umro na mestu.Ono sto se desava zivotinjama je zlocin nad zlocinima i svi oni koji podrzavaju Bojovica nisu nista bolji od njega.Vazno je da mogu da se prosetaju do centra grada i vide zivotinje na izvolte.To sto one pate nije bitno.Bitan je njihov sopstveni komfor.Nebrojeno zivotinja je nestalo i umrlo bez objasnjenja.Bez ikakve veterinarske pomoci.Divlje zveri koje nikada u svom zivotu nisu videle travu.Skucene u kavezima velicine kutije za sibice.Vuk je nabio hiljade zivotinja na minimalan prostor i sad se jos buni.Neka na tom mestu izgrade kafice i kockarnice.Iskreno bas me briga dok god se zivotinjama pruze normalni uslovi za zivot i dok god maknu monstruma Vuka.Pa oni koji zele da gledaju zivotinje neka sednu na bus i odu na normalnu lokaciju gde ce te iste zivotinje biti u necemu sto lici na prirodno staniste.

Back