Spasavanje harda

ne znam, ali ja drugačiji zaključak donosim,na osnovu ovih nekoliko izloženih iskustava
posle upotrebe tog ili tih programa poveća se broj loših sektora i otkaže disk potpuno
==> bolje ne koristiti :kafa:
(jedino ako ima vrlo malo loših onda ga kao oporavi)

Po tebi ne treba ni pokušavati popraviti nego odmah u kantu. Pa ako ga planiraš u kantu šta gubiš ako ga pokušaš popraviti...

Nije uspelo ni spasavanje mog harda :(

Evo kako je zavrsio, kao ukras :)

Prilozi

• DSC00431.jpg
    DSC00431.jpg
    31,9 KB · Pregleda: 10
  • DSC00430.jpg
    DSC00430.jpg
    22,3 KB · Pregleda: 11
izvinjavam se na losijem audio video kvalitetu,fotoaparat nije namenjen snimanju a i morao sam da video malo ubijem konverzijom,ipak sam smanjio 150MB na samo 23MB

ovo je moj stari maxtor od 10GB,da bih ovo odradio na wd-u treba mi tanja lemilica a i kalaj mi je blago receno ocajan,feder sam ubacio od hemijske olovke da glava ne bi skakala sa kraja na kraj i krcala kao sto inace radi,ono sto je zanimljivo je da kada se glava pritisne prstom dobije se neverovatan bas dok se zvuk prenosi na drveni sto :D . Sa wd-om imam malo elegantniju varijantu na umu,ne bih da odajem tajne videce se za koju nedelju

Po tebi ne treba ni pokušavati popraviti nego odmah u kantu. Pa ako ga planiraš u kantu šta gubiš ako ga pokušaš popraviti...
sory bilo je hladno , nisam stigao da pratim teme :)
hm,na primer preventiva?
- da se obezbedi hlađenje računara -ti loši sektori se i jave ako se pregrejava površina diska
(čak i defaultne brand name konfe imaju samo 1 - i slovima JEDAN vewntilator , onaj na napajanju :) )
- da se drži podalje od vlage i prašine (od prašine je teže ako mu duva fan)
-da se ne vibrira udara klati ... ti loši sektori se jave ako zakači glava površinu diska

-kada se jave moglo bi da se particioniše na neki način tako d abi se
ti loši saktori postavili u unalocated delove (ovo je u praksi teško)

-optimizacija sistema tako da što manje ore po disku u toku rada(i ovo je teško u praksi, defrag pa virus scanovi ,svašta....)

na primer moguće su i zloupotrebe gde bi "popravljen" disk bio uvaljen kao nov
od strane preprodavaca hardvera,ali smart monitoring podatke nije moguće izbrisati

e sad ako se disk uspešno opravi na neki od načina, ili sa low lewel,njemu se drastično smanji kapacitet. ili nekim od prethodnih utiliti programa ili nekim za koje ne znamo.
ovde je zanimljivo http://hddguru.com/documentation/

ovo je dobro rečeno stvarno , no easysolutions :gace:
http://forum.hddguru.com/diy-what-the-big-deal-t12671.html
kad se sabere jeste najlakše da se uzme novi disk
i prebace se podaci sa starog ako je još uvek moguće
hebi ga sad što nemamo sredstva da kupimo novog :rumenko:

Poslednja izmena:
Elem ....kada se sve pomenuto uzme ...OZBILJNO U OBZIR.....najbolje je ...malo se stisnuti i ....KUPITI NOVI HDD

Ako uspete da ...SKINETE PODATKE...sa takvih diskova....to je onda ...DOBAR KRAJ....:ok:

ALI ....tu nije ...KRAJ

JA....ih ne ...BACAM

JA ....ih.....RASTURIM....i uzmem ....SVE UPOTREBLJIVO : Motor sa pločom sa koje sa napaja....može da bude ....VRLO BRZ i skoro NEČUJAN VENTILATOR, :ok:diskovi....PRELEPI PODMETAČI za ...čaše...šilje..:ok:.itd, šrafovi....nisu....OBIČNI ŠRAFOVI.....već...SPECIJALNI....TORAX....ČELIČNI ...ili...PROHROMSKI....:ok:, MAGNETI...u delu za pokretanje glave...takve JAKE MAGNETE....ne možete...KUPITI.....ali .....MOŽETE SKINUTI...:ok:

OSTALO >>> U KANTU

Elem ....kada se sve pomenuto uzme ...OZBILJNO U OBZIR.....najbolje je ...malo se stisnuti i ....KUPITI NOVI HDD

Ako uspete da ...SKINETE PODATKE...sa takvih diskova....to je onda ...DOBAR KRAJ....:ok:

ALI ....tu nije ...KRAJ

JA....ih ne ...BACAM

JA ....ih.....RASTURIM....i uzmem ....SVE UPOTREBLJIVO : Motor sa pločom sa koje sa napaja....može da bude ....VRLO BRZ i skoro NEČUJAN VENTILATOR, :ok:diskovi....PRELEPI PODMETAČI za ...čaše...šilje..:ok:.itd, šrafovi....nisu....OBIČNI ŠRAFOVI.....već...SPECIJALNI....TORAX....ČELIČNI ...ili...PROHROMSKI....:ok:, MAGNETI...u delu za pokretanje glave...takve JAKE MAGNETE....ne možete...KUPITI.....ali .....MOŽETE SKINUTI...:ok:

OSTALO >>> U KANTU

Toje meni nekako tužan kraj za HDD. Imam 3 pokvarena, mislim da ne bi imao srca da ih tako rasturim.

NE!!! Očekivao sam da je motor o'šo, ali nije, **** mater, radi.

@kojeimedadam, šta da radim sa kućištem i 3 ploče od onoga što mi je ostalo od hard diska, glave i magnete sam dao drugu.

Evo ga;

Poslednja izmena:
Motor sa pločom sa koje sa napaja....može da bude ....VRLO BRZ i skoro NEČUJAN VENTILATOR, :ok: ili na primer zalepiš ( ali i centar ) BRUSNI KAMEN...:ok:....baci malo ...MAŠTU NA VOLJU...:)

Diskovi....PRELEPI PODMETAČI za ...čaše...šolje....ukrasne predmete..:ok:...ili na primer pričvrstiš na osovinu motora ...neke motalice ( ofarbaš u crno-mat ) ...na ivici dska izbušiš dve ropice od 2mm na razmaku od 5mm...i uz foto senzor i odgovarajuću elektroniku...napraviš BROJAČ OBRTAJA MOTORA za OBA SMERA...:ok:....itd.

DA LI SAM POMOGAO SA ...IDEJAMA...:)

Dodatak

Motor može da ostane u kutiji koja če mu sada poslužiti kao stabilno...POSTOLJE...samo otvori odgovarajući otvor na poklopcu...i naravno za napajanje izkoristi neko staro PC napajanje ( može i slabije )..:)

Poslednja izmena:

Back