Šopi

За цуру са видеа на 0:47 - 1:00 која нема везе са ЦГ и очито је из централне Србије (осетим по начину говора) момак из Црне Горе каже како је помислио да је са Цетиња због њеног акцента. Ништа чудно, Косовско-ресавски и Зетско-рашки су сродни дијелекти - оба су староштокавска.

@Велики Комбинатор @Blacked & BlackedRaw @veliki krang @Demagogic @RickRoss

Немојте да заборавите на наша званична историографија сматра Тимочане посебним (изумрлим) јужнословенским народом, који је касније асимилован између Бугара и Срба.

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Тимочани

Ово је званичној историографији било потребно да би оправдала границу на Тимоку и да нам објасни како преко Тимока никада нису живели Срби.

Немојте да заборавите на наша званична историографија сматра Тимочане посебним (изумрлим) јужнословенским народом, који је касније асимилован између Бугара и Срба.

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Тимочани

Ово је званичној историографији било потребно да би оправдала границу на Тимоку и да нам објасни како преко Тимока никада нису живели Срби.
Timočani su bili srpsko pleme vremenom asimilovano u Bugare. Nigde ne piše, odnosno niko ne tvrdi da su srpsko pleme Timočani bili poseban narod u odnosu na Srbe i Bugare.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Timočani

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Braničevci

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Moravljani_(južnoslovensko_pleme)

Poslednja izmena od moderatora:
Нетачно. Ијекавски староштојавски говор источног Санџака којим говоре и Срби и муслимани тог краја потиче из Зете, он се назива Зетско-рашки дијелект https://sr.wikipedia.org/wiki/Зетско-рашки_дијалект

Источнохерцеговачки потиче из Херцеговине и то је новоштокавска ијекавица. Говори се у западном Санџаку и ужичко-златиборском крају, а некад се тим дијелектом говорило на ширем простору западне Србије па и у делу Шумадију.

@RickRoss
Itekako tačno. Bošnjaci do Kraljevine SHS, Jugoslavije čak nisu ni imeli prezimena na ić. Bošnjaci i Crnogorci nikakve veze sa Srbima i ostalim Slovenima nemaju. To što govore slovenskim jezikom i imaju prezimena na ić ne znači da su oni Srbi / Sloveni. I mnogi Romi imaju prezimena na ić i govore slovenskim jezikom a nisu Sloveni. Crnogorci su najmanje slovenski narod na Balkanu a možda i u Evropi. Čak i Albanci u Albaniji imaju više slovenskog porekla.

За тебе су можда Срби проклета реч, не знам ни шта си.
@Blacked & BlackedRaw очито има неке проблеме у глави. Срби су за њега проклети; Црногорце сматра мешавином Влаха, Албанаца, Турака, Рома, Курда, Арапа итд, он без срама просипа те и разне друге бљувотине понављајући их као покварена плоча.

Itekako tačno. Bošnjaci do Kraljevine SHS, Jugoslavije čak nisu ni imeli prezimena na ić. Bošnjaci i Crnogorci nikakve veze sa Srbima i ostalim Slovenima nemaju. To što govore slovenskim jezikom i imaju prezimena na ić ne znači da su oni Srbi / Sloveni. I mnogi Romi imaju prezimena na ić i govore slovenskim jezikom a nisu Sloveni. Crnogorci su najmanje slovenski narod na Balkanu a možda i u Evropi. Čak i Albanci u Albaniji imaju više slovenskog porekla.
Ово је већ нека друга тема, а и много лакша за разобличавање од Шопа.

@Blacked & BlackedRaw очито има неке проблеме у глави. Срби су за њега проклети; Црногорце сматра мешавином Влаха, Албанаца, Турака, Рома, Курда, Арапа итд, он без срама просипа те и разне друге бљувотине понављајући их као покварена плоча.
Промашио је тему. Додуше, ово је много лакше за разобличавање од Шопа. Кладим се да седи овде у Београду.

Роми имају свој посебан језик, они се физичким изгледом разликују од Срба и других балканских народа - тамнопути и ниски су (Роми нису уопште белци, већ друга раса). Црногорци нити говоре другим језиком, нити се по физиономијама разликују од Срба.

Промашио је тему. Додуше, ово је много лакше за разобличавање од Шопа. Кладим се да седи овде у Београду.
У Србији има људи са анти-црногорским сентиментом због низа разлога. Али @Blacked & BlackedRaw је једини кога сам чуо који тврди да су Црногорци различита раса од Срба.

Знам да у Србији има људи са анти-црногорским сентиментом због низа разлога. Али @Blacked & BlackedRaw је једини кога сам чуо који тврди да су Црногорци различита раса од Срба.
Ја уопште не знам шта овај заступа, сем тога пријавио сам га админ

Шта је он Монтенегрин или Исламски Босанац?
Не знам шта је, али Србин очито није већ анти-српски бот. Могуће да је муслиман. Да је монтенегрински анти-Србин имао би дригачији наратив у вези Црногораца.

Да, тај дијакект је настао у Зети а у Рашку су га донели досељеници из Зете и Брда који су вековима колонизовали Рашку. Зетско-рашким дијалектом се говори у Сјеници, Новом Пазару, Тутину, Рожајима, Бијелом Пољу, у Беранама, у Поцгорици, на Цетињу, у Бару, у Котору, у Будви итд. Тим дијелектом је говорио и на њему је писао Петар Петровић Његош.
A i srednjem vijeku se zvao zetsko-humski? Negdje sam pročitao da se taj dijalekt pričao u Bosni i Hercegovini sve do pada pod Turke i u Raškoj do 13. vijeka.

Сви наведени су пореклом из данашње Црне Горе, као и многи други знаменити Срби из Србије од пре 1945. Нпр. Јован Цвијић и Живојин Мишић су били пореклом из Дробњака, обојици у Србију су дошли ђедови. Цвијо Спасојевић прађед од Јована Цвијића је био познати хајдучки харамбаша у Старој Херцеговини. Мишо Каљевић ђед од Живојина Мишића је дошао у Струганик код Ваљева из Дробњака.
A odakle je Karađorđe. Navodno se njegov đed Jovan rodio u selu u okolini Podgorice.
I navodno se otac Hajduka veljka preselio iz Morače u Srbiju. Tako kaže neko predanje.

Nikakvih doseljenika iz Crne Gore u Srbiji pre 1945. godine nije bilo. Taj ijekavski govor je istočnohercegovački dijalekat a Hercegovina nema nikakve veze sa Crnogorcima i Crnom Gorom. Staru Hercegovinu su Crnogorci okupirali u 19. veku i danas se tamošnji ljudi izjašnjavaju kao Crnogorci. Pre toga Hercegovina nikada nije bila u sastavu crnogorske države. Genetika stanovnika Srbije je sasvim drugačija od genetike Crnogoraca u CG.
A nas Brđane? Jesmo li i mi okupirani od Crne Gore?

A i srednjem vijeku se zvao zetsko-humski? Negdje sam pročitao da se taj dijalekt pričao u Bosni i Hercegovini sve do pada pod Turke i u Raškoj do 13. vijeka.
Зета је врв. по распаду јата била првобитно јекавска, па се касније јекавица трансформисала у ијекавицу. Хум и Травунија су били икавски по распаду јата. У касном средњем в. и раном османском периоду у Травунији и на истоку Хума је говор врв. евелуирао у икавско-јекавски, а до краја 16-ог в. је јекавица потпуно преовладала. У 17-ом в. Травунија и део источног Хума постају ијекавски. Западни Хум је остао икавски све до недавно.

Back