Šopenhauer kao vaspitač

U beskonačnom prostoru bezbrojne svetleće lopte, i oko svake kruži dvanaestak manjih osvetljenih lopti, užarenih iznutra i pokrivenih tvrdom, hladnom korom, na kojoj je sloj plesni proizveo živa i stvaralačka bića: to je empirijska istina, realnost, svet. Pa ipak, biću koje misli nije ugodno da stoji na jednoj od tih bezbrojnih lopti što slobodno lebde u bezgraničnom prostoru, a da ne zna ni otkuda su one ni kud idu, i da bude samo jedno od nebrojenih bića koja se tiskaju, komešaju i zlopate, stalno i brzo nastajući i nestajući u bespočetnom i beskonačnom vremenu.
Artur Šopenhauer

Ово је најбољи опис ситуације коју је човек затекао око себе када се у њему први пут пробудила свест. Од тада до данас, човек се стално питао шта је суштина света и живота? Зашто живи, и зашто умире? Шта су све ове сензације око нас, и у чему је смисао свега?

Тако је настала филозофија. Филозофија која човеку може дати знања о којима сам са својим ткз "сировим здравим разумом" не може ни да сања. Многи су зидали ту грађевину људског знања али сам врх припада Шопенхауеру:

Није бесконачни свемир оно чему се требамо дивити на овом свету, већ је људски дух оно што је величанствено и што је суштинско овде. Цео видљиви универзум у ствари је обичан скуп сензација, скуп осета уређених у опажаје.

Онај цитат на почетку наставља се у овоме:
Ali najzad se filozofija novijeg doba, pogotovo zahvaljujući radovima Berklija i Kanta, dosetila da je, ipak, sav svet samo moždani fenomen i da je povezan s tako važnim, mnogobrojnim i različitim subjektivnim uslovima da njegova tobožnja apsolutna realnost iščezava prepuštajući mesto jednom sasvim drugačijem poretku sveta, poretku koji leži u osnovi tog fenomena, drugim recima: koji se odnosi prema njemu kao stvar po sebi prema pukoj pojavi. Ili drugacije receno „Svet je moja predstava."

Artur Šopenhauer

Када сам насловио овај блок "Шопенхауер као васпитач" то значи да његова филозофија треба да буде васпитач целог човечанства, јер је он човечанству разоткрио суштину.
Бесконачни универзум је илузија...., а субјекат, дух је све!

https://forum.krstarica.com/threads/sopenhauer-svet-kao-volja-i-predstava.437660/

Poslednja izmena:

Back