oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.444
"Svet je moja predstava i moja volja
Sopenhauer"
![]()
Sopenhaurova cuvena podela sveta na volju i predstavu, sadrzi u sebi celu njegovu filozofiju. Ona je iznikla iz Barklijeve filozofije korelativnosti na kojoj je Sopenhauer izgradio svoju misao. Ta misao sadrzi se cela u toj jednoj jedinoj recenici, ali da bismo je shvatili kako treba bila su potrebna i sva dela.. od "Nacela razloga", do Paralipomena, a koja sluze samo kao "fusnota" toj jednoj jedinoj misli koja glasi: "Svet je moja volja i predstava"
Kako dakle razumeti tu podelu?
Moramo prvo jasno razumeti Barklijevu korelativnost, a onda te svoje duhovne uvide o samoj osnovi saznanja raspodeliti na pravi nacin sluzeci se Sopenhaurovom podelom na volju i predstavu.
PREDSTAVA
Ona se sastoji iz tri elementa.
Pod jedan:
1) To sto zovemo "subjekat" i o cemu ne mozemo imati saznanja (subjekat je neopazljiv i nesaznatljiv)
2) zatim prazan prostor...
3) pa tek onda objekat.... ispred.*
*"Ispred" je upravo to BUKVALNO. Naspramnost. Da bi nesto bilo objekat mora biti ISPRED subjekta.
Ako sada nesto od ovoga fali... ako pocnes recimo ti govoriti o objektima koji nemaju prazan prostor i koji nisu ispred subjekta...govoris o apsurdu. Jer tako nesto sustinski je nemoguce. Subjekat i objekat su korelati.
VOLJA
Volja je izvan podele na subjekat ispred i objekat. Volja je transcendenta, bezdimenziona..izvan mogucnosti saznanja . Nju jedino mozemo naslutiti u samosvesti . Ono sto zovem "volja" jeste objekat ispred mene, ispred JA, ali je takodje i "ja".Ja saznajem volju, ali ja sam i to sto saznajem..ja sam ta volja.
Jedino tu podela na subjekat i objekat popusta svoje stege. Jedino je to ono sto imamo od one druge strane...od STVARI PO SEBI.
Da rezimiram:
Sopenhaurova podela na volju i predstavu, takva je da pod ovu drugu polovinu "predstavu" ulaze kako objekat, tako i subjekat zajedno i neodvojivo. PREDSTAVA je CELA TA ŠEMA. Ceo taj "TROUGAO".. Sva ona tri elementa.
Nesto ovakvo sto sam ranije pokusavao da nacrtam:

Druga polovina je volja.. a tu nemamo vise podelu na subjekat i objekat.
Volja je "Stvar po sebi" tj ono najblize sto od iste mozemo naslutiti.