- Poruka
- 7.093
Mi se sami precenjujemo, ku.cimo, pa kad dobijemo po pi.cki i tamburi kukamo. Kalimero sindrom, nedozrele nacije, sklone mitomaniji i mitologizaciji.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ajme meni Bugari da 1916 god osvoje Solun i zguraju u more Britance,Francuze,Srbei Grke...nije nego,da se pitao Putnik i nasha vrhovna komanda 1915,Mi bi bili u Sofiji prije njihove mobilizacije i koncentracije..kao shto smo i nameravali..ali nije dala Antanta..samo zato je rat trajao koliko je trajao...Videla se vrednost Bugarske Armije kada su 1918 god posle nekoliko dana cmizdrili za Mir...
On 1 September 1915, the Serbian prime minister agreed to cede about half of the uncontested zone, but he demanded that Serbia should keep most of the land to the west of the Vardar, including the towns of Prilep, Ohrid and Veles. In return for these territorial concessions, the Allied Powers had to allow Serbia to absorb Croatia and Slovenia and demand Bulgaria to attack the Ottoman Empire.The Serbian offer was unacceptable, and most of its demands were rejected.
Дакле, није било ни расправе око тога да се Бугарска укључи у дељење плена око мореуза. Британци су хтели све за себе и после дуготрајне кампање пукли. А сигурно не би било тако да је блок Русија, Румунија, Бугарска и Грчка био на истој страни. Бугари су ту свима помрсили конце.
Дакле, нису имали намеру да дају Бугарској да приђе битним стратешким тачкама, већ је идеја била да се дају српске територије, а идеја да се заузврат Србија шири на запад им је била неприхватљива.Толико о савезницима.
Ja mislim da je nasha tadashnja greshka,shto nismo prihvatili zahteve,za ustupcima Bugarskoj u Makedoniji,a tek stvaranje drzave Juznih Slovena,tzv. Jugoslavije ili kako god se to nedonosche zvalo ravno je katastrofi Srbije...Onog Megalomana Aleksandra trebalo je Srbi da smaknu josh 1918 god...
То је етнички сива зона, рецимо од Ниша према Софији. На неким местима преовлађује српски сентимент, а на некима бугарски. Једноставно је морала негде да се повуче граница, и прилично правилно је повучена. Око овога су се они расправљали са нама..Zasto "srpske" teritorije? Ustvari to su teritorije koje su trebale pripasti Bugarima po dogovoru 1912. i zbog toga je vodjen rat 1913. godine. Srbi su, kad nijesu mogli uzeti Skadar, "namirili se" kod Bugara.
Otuda i veliko neprijateljstvo izmedju jedni i drugi.
Да, ширење на запад као компензацију за Македонију. Енглезима је била потребна Бугарска да им држи леђа код Галипоља. Бугари су били располиожени и од свих њиховох захтева најупитнија је била Македонија. Срби су били расположени да се одрекну добрих делова Македоније, ако им се та територија компензује на западу, преко њихових етничких граница. Колико тачно, не могу нигде да нађем-Ideja "da se Srbija siri na zapad" sta tacno znaci? Da li su oni Srbima osporavali sirenje na zapad na srpskom etnickom prostoru + luke, ili su osporavali sirenje na zapad na "jugoslaviju" i podmirivanje Srba Talijanskom zonom?
Ja bi rekao da ce prije biti ovo drugo.
Niko Srbima nije sporio srpske prostore. Upravo je bilo suprotno, svi su na glavi stajali da Srbi to urade. Prvi Rusi, pa Talijani, pa onda i Englezi i Francuzi.
Није толико до тога, већ до нејасно спроведених преговора и бугарске незајажњивости. Срби су пристајали да дају фин део територија али да се то изведе на начин који није понижавајући.Veliki problem je bio sto Srbi nijesu vjerovali Bugarima (prirodnom). Mislili su, kad predaju Bugarima pola Maceodnije, ovi ce uzeti to i opet Srbe napasti. Naravno, stvaranje tzv. "jugoslavije" je uzas kakav tesko more da se zamisli.
moje lično mišljenje, koliko god učinili Bugarima ustupke...opet bi sve bilo isto...prvom prilikom bi napali na Srbe
То је етнички сива зона, рецимо од Ниша према Софији. На неким местима преовлађује српски сентимент, а на некима бугарски. Једноставно је морала негде да се повуче граница, и прилично правилно је повучена. Око овога су се они расправљали са нама..
http://www.emersonkent.com/images/balkan_1912.jpg
Шта се збило на крају? Бугари су имали минмалне територијалне губитке, иако су преко сваке мере преварили Савезнике, а онда су опет били на другој старни у наредном рату.
Nije to bas tako. Ako se sjecas, Srbi su njih napali prvi bez ikakvog razloga 1885. godine. Sad, zamisli da su i sa jedne i sa druge strane bili zivi politicari i vojnici iz tih dana.
Jako malo je tu bilo medjusobnog povjerenja. I puno, puno losih poteza SA OBE STRANE.
Ni oni nijesu Srbima mogli vjerovati, ako cemo pravo.
Pa onda 1912., pa 1913. ..
Ne znam kakva je to karta?
Taj potez od Krive Palanke pa do Ohrida je SRPSKA ZONA. Ni Bugari to nijesu sporili. Taj potez, tom crtom to ti je prostor dje su cetnici ratovali 1903-1913. naseljen uglavnom Srbima i prosrpskim Macedoncima.
Ispod toga je pro-bugarska zona.
Pa ti sporovi sigurno nijesu trazili da se odma ide u rat. Ja vjerujem da su pametniji potezi vuceni da ne bi doslo do onoga do cega je doslo. Jesu Bugare i imali apetite i svoje interese, ali su i Srbi.
Vjerujem da je bilo moguce naci rjesenje dobro i za jedne i za druge. Ne nekakvo "bratstvo i jedinstvo", ali rjesenje u obostranu korist. Sigurno se to moglo 1912. godine.
Cak i das u Bugari to odbijali, to je bilo moguce preko neke trece strane (Rusa pogotovo, a onda i drugi).
Солунски фронт пошто је на њему учињен одлучујући пробој који је одлучио исход рата док тога није било ни на Вердену ни на Соми. Нико не омаловажава највећи број жртава на Западном фронту ни људску жртву, али је чињеница да је рововска статика поремећена управо на Кајмакчалану пробојем бугарских положаја од стране српске војске.
Prika Sumadinci su se slepovali iza Vijetnamaa sa 3 tisuce mrtvijeh i Marokanaca tkoji su poklali mitraljesce iz gnezda i isto nahebali.
Ta mante se ;lazne mitomanije, jer je bilo vucenje za konjima Francuza, a ne neki Supermen fazon. Misic je satro Srbe 1914/5 uzalud. Masoncina.
Mislim da se odnosi na to sto je u dejstvima na frontu u delu kod Dobrog Polja, srpska,sumadijska divizija delovala uz francusku 17 tu kolonijalnu diviziju...inace I pored obavestajnih podataka nemacki general Solc. nije preduzeo adekvatne pripreme za razliku od fronta na delu Dojrana gde su engleske I grcke divizije dozivele poraz..Занимљиво. Могу ли какви извори за ово?