Solarno grejanje

Pa zato sto para siba kroz njega i za 10 godina sjebes zid ako radis kao sto sad rade vecina zidar majstora po Srbiji.
Stiropor je vodonepropusan. Ne propušta ni paru. Uostalom, to se da proveriti na sajtu proizvođača ili poslati pismo proizvođaču.
Za unutrašnju izolaciju preporučljivija je kamena vuna ("staklena vuna") jer je nezapaljiva. Ona zaista propušta paru ali se to reši folijom.

Odlicno , slazem se sa svim sto si rekao, ali eto ja imam info da stiropor propusta vodenu paru, da kamena vuna u sebi ima fenola kao lepak i nije preporucljiva ali je eto jako popularna.
I tako ostaje da su moje info potpuno netacne i da majstori najbolje znaju.

Odlicno , slazem se sa svim sto si rekao, ali eto ja imam info da stiropor propusta vodenu paru, da kamena vuna u sebi ima fenola kao lepak i nije preporucljiva ali je eto jako popularna.
I tako ostaje da su moje info potpuno netacne i da majstori najbolje znaju.
Ne znam o kojim majstorima govoriš. Ja nisam majstor.
Što se tiče tvojih informacija bilo bi lepo da navedeš izvor. Čemu lepak u kamenoj vuni? Koliko sam video ona je bez lepka.

Kako objašnjavaš da se u savremenim zgradama pregradni zidovi prave od gips-kartonskih ploča između kojih je kamena vuna?

Poslednja izmena:
Jeftinoca....

Kao kad bih te pitao zasto se prave pribori za hranu , flashe od plastike, lepkovi koji su toliko kancerogeni da pise na njima obavezno u dobro provetrenoj prostoriji , a da niko ziv to ne shvata opasno u smislu da je jedan udah takvog lepka kancerogen i da bi trebalo da pise obavezna upotreba gas maske ili komori kao u hemijskim kabinetima.

- - - - - - - - - -

Postoji i kamena vuna bez lepka, ali vecina bala je sa lepkom..

Postoji i kamena vuna bez lepka, ali vecina bala je sa lepkom..
I dalje ne vidim izvor tvojih podataka.
Samo malo logike: čemu lepak u vuni - kakva god ona bila?

Koliko sagledavam mi se ne razmimoilazimo na materijalu (bilo kom) nego na teorijama zavere.
Nisam pristalica teorija po kojima je sve oko nas štetno i da treba da se vratimo u kameno doba. Ko voli, nek izvoli. Ostajem u XXI veku sa svim njegovim osobinama!

Pazi sve moze da se iskombinuje da ne bude stetno ili minimalno stetno, ali to kosta....
A izbor nije ako kosta vise...
Jednostavan primer....prodji po samoposlugama i nadji prirodni sirup.Nema, zasto?
Zato sto kosta puno, a i kvarljiviji je od konzervansima nakljukanih sokova i alternativa sa vestackim aromama...
Ljudi kupuju ono sto im garantuje manju sansu od pokvarenog stomaka, makar bilo i malo vise otrovno...stetno , subletalno.
Npr, kao ljubitelju stiropora, evo ti pitanje, sto se ne razvije proizvodnja stiropora tako da cena drasticno padne i primenjljivost poraste...Danas cena polako pada, ali pre 10 godina je bilo izuzetno skupo, a proizvodnja je vrlo malo bila skuplja...Fotonaponski elementi su relativno slabe i istovremeno dobre iskoristljivosti...Rade i po oblacnom, a u procesu proizvodnje menadzment ce se UVEK odluciti za varijantu koja ima vecu struju curenja, manji prinos, manji skart i manju cenu proizvodnje da bi profit bio veci, a trziste je limun, znaci sve sivo ljubicasto im je odlicna solarna foto celija...

Postoje i prelazi izmedju stiropora i stirodura, ali su oni i dalje po svojim dugotrajnim osobinama stirodur...

Gde srbin prosipa nepotrosenu farbu, ulje iz automobila, razredjivac?

Gde srbin prosipa nepotrosenu farbu, ulje iz automobila, razredjivac?
Morao bi da objasniš vezu sa temom, pošto je ne vidim.

Da te podsetim: u pitanju je grejanje na ta peći koje trenutno ima neku cenu. Pitanje je da li se ta cena može smanjiti?
Po meni, odgovor je DA - uz poboljšanu toplotnu izolaciju. Ta bi se izolacija izvela ne kao nešto savršeno nego onako kako je moguće!

Krenemo li da tražimo savršenstvo za koje unapred znamo da nije moguće, cena grejanja se neće smanjiti.

Ne znam, ja sebi mogu bez dijamanata, ali mom ocu ne mogu.
On uzima i placa samo proverene stvari, a ja sam proveravam stvari.
On gleda dnevnik, ja ne gledam.
Za zene je on gospodin a ja ludi genijalac, naglasak na ludi.

Uzmi npr LED luster. Ustedom u racunu za struju ostaje 120 dinara svaki mesec samo za jedno svetlosno mesto.To mi daje tacno toliko da ugradim jos jedan LED svetlosni izvor na tom mestu ili nekom drugom.
To je razvijanje stanja bez kredita a sa istom cenom kostanja, jer visak od 120 dinara ide u prelazak zica>LED..
Mana je sto mora svaki mesec da se doda po jedan svetlosni izvor, i sto je pocetna investicija malo skuplja od 5 meseci.
Prednost je sto mozes da kontrolises jacinu osvetljenja sto dovodi do toga da se i usred dana zimi upali jedan ili dva LED izvora, ali je ugodnost maksimalna.
Prednost je i potrosnja i trajnost LED izvora 50.000h.

Mana je sto to obicno radi dobro samo covek koji je i elektrotehnicar i zna o svetlosti i svetlosnim izvorima (poslednji put kad sam se susreo sa tim, to se ucilo na arhitekturi kao ozbiljnije stivo, dok je na elektrotehnici vise informativno).Mana je i sto nije za prodaju, jer tu je ciganska logika trzista.

stirodur ne valja unutra zato sto je paranepropusan. stiropor je bolje staviti spolja a ako ne moze spolja onda je bolje staviti ga iznutra nego bez njega

ploce se lepo sastavljaju bez hladnih mostova a ako se mnogo kuva i ima mnogo vlage treba ugraditi i aspirator.

kamena vuna je slicna izolacija kao i stiropor ali ako se pokvasi postaje neupotrebljiva i kao da je nema.zato kamenu vunu samo u savrseno suvom mestu.

Nesto razmisljam, potkrovlje, dozvole, komsije...
Da sam lud kao sto jesam, ja bih odradio 4x stakleni (mozda je i 3x dovoljno) atelje sa jednim unutrasnjim premazom infracrvene refleksije.
Zimi bi bilo bolje izolovano nego zid i toplije danju, ne puno hladnije nocu, osuncano.
Problem sa premazom, je sto ja ne znam gde u Srbiji moze da se kupi, a ostaje i problem letnje toplote....
I opet dolazim do Svedske i dodatnih poteza, tj dijamant tehnike...
Tj sve se ovo moze drugacije odraditi na milion nacina, ali sve kosta kad ti drugi radi 10x vise nego sto tebe samog moze da kosta.

U mom kraju covek ima pravo potkrovlje pa je umesto ceramide stavio lexan a ispod mu valjda duplo staklo, gleda u nebo non stop.Resio je i hladovinu leti...Dijamant tehnika.
Sve se moze, nesto bude i malo luckasto...zarad jeftinije varijante (on nije morao da trazi dozvolu za tu promenu, tj mislim da je dozvola bila renoviranje prokisnjavajuceg krova).A lexan i nije neki izolator ako se koristi uobicajeno.I skup je (1000din/m^2)

U mom kraju covek ima pravo potkrovlje pa je umesto ceramide stavio lexan a ispod mu valjda duplo staklo, gleda u nebo non stop.Resio je i hladovinu leti...Dijamant tehnika.
Sve se moze, nesto bude i malo luckasto...zarad jeftinije varijante (on nije morao da trazi dozvolu za tu promenu, tj mislim da je dozvola bila renoviranje prokisnjavajuceg krova).A lexan i nije neki izolator ako se koristi uobicajeno.I skup je (1000din/m^2)
Ne vidim vezu sa pitanjem koje sam postavio.

U pravu si , nisam ti odgovorio na zivo interesovanje....
Razvalis zidove i smestis nelike staklene povrsine., ostavis cosak ili tamo gde ti je noseci zid.
Ako je zeni autoru teme ovakvo potkrovlje, onda moze lako da resi vrucinu leti.To ce znati da joj kazu i obicni majstori.
A za hladno , i to ce znati da joj kazu, vise joj jede plafon nego spoljni zid.
To sve strucnjaci znaju...
Jedino odluke oko unutrasnje izolacije...ne zna covek sta je pametno, uraditi jeftino i svake godine gledati koliki je uticaj vlage koja je izmedju stiropora i pravog zida ili traziti skuplje resenje.
Stiropor na zid je najjeftinije resenje, mozda i za 300 evra , ako je jedna soba, onda i manje.

- - - - - - - - - -

Treba ti proracun gradjevinca...zaboravih da kazem...i to kosta, 100e...

Ovo bi bio Srpski DIY, bez uvrede ali nesto nalik ciganskim naseljima na planu gradnje kuca.
Nije lose, radi donekle posao, mala pocetna ulaganja i velika sposobnost adaptacije svega pronadjenog u svrhu DIY projekta.
Јесте, користио сам бакарне цеви. А зна се ко воли бакар. А бакар звучи као и бакалар. Дакле, грејем се на рибу!

Na divlje....
Ja bih to uradio kod mojih....znaci ispod prozora mali kolektori, ionako gleda na zapad....problem je sto je sve skupo sto ti treba, a da sama radis inovaciju i to je skupo i treba znanja.
Ako nisi primetila cela ekonomija se okrenula glupim ljudima i lenjim. Za ostale tesko mozes da nadjes nesto po pristojnoj ceni , zato sto ne upadaju u trend , samim tim ni u ogromne serije.

Na divlje....
Ja bih to uradio kod mojih....znaci ispod prozora mali kolektori, ionako gleda na zapad....problem je sto je sve skupo sto ti treba, a da sama radis inovaciju i to je skupo i treba znanja.
Ako nisi primetila cela ekonomija se okrenula glupim ljudima i lenjim. Za ostale tesko mozes da nadjes nesto po pristojnoj ceni , zato sto ne upadaju u trend , samim tim ni u ogromne serije.

Jeste vala si upravu sto kazes o ekonomiji i glupostima udruzenim sa lenjoscu a uz to i naravno manjkom para potrosaca.
Nego...pre neki dan na Dusanovcu(Beograd)u jednom privatnom dvoristu na finoj maloj kucici videh solarne panele.Onako,fini pravougaoni jedno 4 komada.Nisam mogla da ocenim dimenzije onako u prolazu jer mi je bilo glupo da zastanem i zagledam ljudima u dvoriste.Dodje mi da jednom pozvonim i priupitam vlasnika o detaljima,mada mi je malo neprijatno.Sve lepo izgleda,skladno uradjeno a predpostavljam i prakticno.Obzirom da dvoriste i kuca nisu nesto luksuzni,vec deluju fino i skladno uredjeni a predpostavljam ne i preterano finansiski naduvani unutra nekako mi se cini da sve to i nije tako preskupo.Mozda mi se samo cini;)Volela bih da porazgovaram sa vlasnikom i saznam nesto vise ali u kakvim vremenima zivimo plasim se da me neoplete neki pas cuvar ili domacica-gazdarica.:zper:

Budi precizna, fotoelektricni ili solarno termalni?
Sunce je negde na sredini i po pouzdanosti i po kolicini energije sto moze da daje...Videla si proslo leto...sipak od sunca, samo zita uspela, sve ostale kulture cvrc, a zamisli kako bi izgledala efikasnost fotoel ili solartermal sistema.
Najgore je sto nema trzista, tj ljude ne interesuje a samo kukaju...
Znam po svojima, oni ce potrositi pare na ono sto im najvali komsija , izlapeli starac kao i oni sto su (u smislu da ne mogu da drze mnogo informacija u glavi odjednom, drze se starih ideja).
A kad bi se stavila racunica na papir ispalo bi isplativije nesto drugo...

Kod nas jos moras da racunas i na razliku izmedju idealne racunice i stvarne racunice, a ta razlika je nekad ogromna...

Back