blizance
Ističe se
- Poruka
- 2.391
Budi precizna, fotoelektricni ili solarno termalni?
Sunce je negde na sredini i po pouzdanosti i po kolicini energije sto moze da daje...Videla si proslo leto...sipak od sunca, samo zita uspela, sve ostale kulture cvrc, a zamisli kako bi izgledala efikasnost fotoel ili solartermal sistema.
Najgore je sto nema trzista, tj ljude ne interesuje a samo kukaju...
Znam po svojima, oni ce potrositi pare na ono sto im najvali komsija , izlapeli starac kao i oni sto su (u smislu da ne mogu da drze mnogo informacija u glavi odjednom, drze se starih ideja).
A kad bi se stavila racunica na papir ispalo bi isplativije nesto drugo...
Kod nas jos moras da racunas i na razliku izmedju idealne racunice i stvarne racunice, a ta razlika je nekad ogromna...
EEE,cvrc!
Sad si me zatekao sa pitanjem.Sta ga znam da li su fotoelktricni(nisam ni znala da postoje)ili solarno termalni.
Meni,sve to isto dodje.Znam samo da sam tako nesto vidjala po letovalistima kad odem na more.Strasno me zanimaju te tehnoloske novotarije i volim da zamisljam to u svojim uslovima.Znam da je tesko izvesti realno zbog cene ali nije zgoreg barem neku ideju da imam.Mada je verovatno u mojim uslovim to pravi luksuz.Prosto,samo sam razmisljala o ustedi i ekonomicnosti u odnosu kvalitet i toplota.Bilo bi super imati tako nesto instalirano na svojim zidovima ili krovu,lepo se i elegantno grejati za pristojan novac bez obzira na vecu cenu ulaganja za pocetak.Predpostavljam da bi se posle nekog vremena ipak isplatilo.Jedino sto me brine odrzavanje i zamena potrosnog materijala kao i ovlasceni servisi koji se time bave.Verujem da je tu tek deracina od para.
Nije ni skupo.Jedino nema navedeno koliku temperaturu moze da postigne ta topla vodan.Bas me zanima,koliki je red velicina temperature i varijacija?

hvala ti na odgovoru.Meni treba topla voda za zagrevanje stana od 40m2 i koristila bih je samo u te svrhe.Mislila sam da uz ugradnju odgovarajucih radijatora mogu lepse i lakse da se grejem ali izgleda da je pocetna investicija jako velika u mojim uslovima.