citiracu drugarov post sa jednog drugog foruma gde smo raspravljali o istoj stvari...:
""""vec neko vreme studiram veterinu, i vec sam sesta godina tamo, tako da sam imao vezbe u klanici prosle godine i gledao sam svake nedelje kako se krave i svinje uredjuju od stale do snicli.
Krave se osamucuju tzv. "Shremerovim pishtoljem" (izlece klip precnika oko 1 mm i probija lobanju) jer je to humani nacin klanja, pa se tek onda pusta krv i kaci zivotinja na dizalicu.To se radi zato sto ta igla kad probije lobanju, preseca u mozgu razne centre, i zivotinji samo radi srce kad padne na zemlju - to je "humani" nacin ubijanja (tako su nas ucili), mada i to deluje jako tesko za posmatraca, jer mislim da taj bik(krava, june) zna sta ga ceka.Vidi mu se po ocima Sad .
Koza se skida tek kada je zivotinji ispustena sva krv i kad joj je i srce mrtvo.
Kod svinja je isti princip, samo se za svinje ne koristi Shrem. pisht.(zbog debljine ceone kosti i zbog toga sto joj je mozak daleko od kosti, pa jke u proslosti bilo gresaka pri ubijanju, i svinje su se mucile to jest osecalew su bol i bile su svesne kasnije pri ispustanju krvi), vec se koristi elektricna struja i gas CO2, pa se tek onda ispusta krv i svinja ide na shurenje.
Tako se radi po zakonu o klanicama i klanju i mesu uopste svuda u svetu ( u civilizovanim drustvima).
Nije tacno da joj se brze odere koza ako je ziva jedinka, nego oni to rade iz razloga ustede vremena, a zbog toga se u zapadnim zemljama ide u aps i odgovara se krivicno, a da ne govorim o tome da se konfiskuje imovina i zatvara fabrika za preradu koze.
Mi imamo i predmet na faxu koji se zove "Zastita i dobrobit zivotinja", ali posto je nas pravni sistem tu gde jeste, moze se i kod nas naci negde da ljudi tupim delom sekire obaraju bika, pre nego sto ga klanu..... a da za to ne odgovaraju.Npr. u Francuskoj smeju da se kolju samo u klanicama zivotinje.
Toliko za sada o nacinima klanja i humanosti.
Pozdrav """"
medjutim na kraju imamo isti rezultat koji se mnogo ne razlikuje jedan od drugog u kom imamo 2 mrtve zivotinje, mislim da su ipak do nekle patnje i muke smanjene na minimum...