ШОКАНТНО ХАЈКА НА ГЕНЕРАЛА ДИКИЋА

ne bih bas rekao
zandarmerija sa onakvim naoruzanjem i opremom bas i ne lici na policiju
mozda nisu vojnici, ali policajci sigurno nisu
nesto trece je to

U Francuskoj, npr. Žandarmerija i jeste treća sila. Operativno je delom pod komandom Ministarstva unutrašnjih poslova, a delom pod komandom Ministarstva odbrane. Formacijski pripada Ministarstvu odbrane, tj. smatra se delom Oružanih snaga koji ima policijske ingerencije i nad civilima.

Isto je sa karabinjerima u Italiji. Slično je i sa Unutrašnjom Vojskom u Rusiji.

Kod nas je žandarmerija deo MUP-a, i operativno, i formacijski.

Poslednja izmena:
Да не понављам - исто!

Био им је добар када је разоружавао Црвене беретке... мора да мЛого зна и мора да се није скроз продао...

Promašio sam temu, već sam objasnio Misoniju. Mislio sam da je tema o generalu Ljubiši Dikoviću NGŠ VS, a ne o Dikiću, komandantu žandarmerije.

srbija je majstor za hiperprodukciju generala..
majko moja sta se generalskih cinova dobilo od 91...perisic i pokojni velickovic za 3-4 godine dobise nekoliko generalskih zvezdica....samo da podsetim---zukov je za svaku zvezdicu morao da satre preko 1.5 miliona nemaca...
ovde je mnogo toga nelogicno...dal ima generala u svetu koji je general a komanduje sa 600 ljudi..?? pa to rade bre majori u vojsci...
nece srbija dobiti profesionalizam dok ne promeni sistem napredovanja ...
najveca je glupost da neko ko zavrsi policisku ili vojnu akademiju napreduje po automatizmu po godinama staza...to dovodi do toga da su nam komande vece nego operativne jedinice...
znaci kad potporucnik zavrsi skolu i dobije cin..on je za 15-tak godina major-potpukovnik...to je vec komandantski cin...odlazi u komandu...i posle ove reorganizacije gde je dosta visokih oficira penzionisano--za 5-6 godina bice isto...sticice novounapredjeni...pa ce biti opet da na jednog u trupi dodje 3-4 u komandi...
voleo bih znati -na osnovu cega je dikic general..??

meni je cela ta zandarmerija velika nepoznanica.
sta ce biti kada, jednom, ovom rezimu istekne mandat? koga ce da brane? jer nekoga ce da brane to je sigurno

pa skloni se vrh zandamerije..dovede se novi od strane novih vlasti..i opet jovo nanovo...dako ti je u svim drzavnim ustanovama...a navodno je zabranjeno bavljenje politikom u drzavnom sektoru...

U nekim državama granicu čuva vojska, u svim evropskim (sem Rusije) to radi policija, a u nekima to rade službe koje su nešto između ( žandarmerija u Francuskoj, ili karabinjeri u Italiji)
Policija i vojska nisu isto, bez obzira da li nekada policija radi vojni posao, ili vojska policijski...ipak je to drugi način razmišljanja...QUOTE]

Већина европских дражава је у једној држави звана ЕУ. Додуше то није ни конфедерација нит' федерација него неки хибрид. Свака држава у Еу има полицију за унутрашњи ред. А НАТО је тај који симулира војску за спољну заштиту граница ЕУ и хара по свету. И седиште НАТО-а је у ЕУ.

pa skloni se vrh zandamerije..dovede se novi od strane novih vlasti..i opet jovo nanovo...dako ti je u svim drzavnim ustanovama...a navodno je zabranjeno bavljenje politikom u drzavnom sektoru...

I u svim državama...

U vezi sa ovim konkretnim slučajem ipak treba voditi računa da je kod nas Žandarmerija deo Policije, a Policija je uvek mnogo podložnija uticaju politike nego Vojska.

Pri tome, ne želim da sudim o profesionalnim kvalitetima komandanta Dikića, jer ne znam ništa o njemu.

I u svim državama...

U vezi sa ovim konkretnim slučajem ipak treba voditi računa da je kod nas Žandarmerija deo Policije, a Policija je uvek mnogo podložnija uticaju politike nego Vojska.

Pri tome, ne želim da sudim o profesionalnim kvalitetima komandanta Dikića, jer ne znam ništa o njemu.

slazem se za ostalo..al za upliv politike u drzavne ustanove i politicko kadriranje u razvijenim zemljama--nisam bas siguran...
da su postavljali politicki podobne a ne najsposobnije---ne bi bili na tom stepenu razvoja...

slazem se za ostalo..al za upliv politike u drzavne ustanove i politicko kadriranje u razvijenim zemljama--nisam bas siguran...
da su postavljali politicki podobne a ne najsposobnije---ne bi bili na tom stepenu razvoja...

Mišljenja sam da oni imaju mnogo bolji sistem prethodne selekcije, koji omogućava da svi kandidati koje političari imaju na raspolaganju za neku funkciju zadovoljavaju visoke profesionalne standarde.

Ne može nijedan političar na položaj u vrhu vojske ili policije dovesti nekog Peru iz svoje partije, već mu sistem (vojske, policije) faktički "servira" kandidata koji je za sistem ima odgovarajuće karakteristike.

Konkretno, u Vojsci, to ti Pajo znaš mnogo bolje nego ja, bi NGŠ trebao da bude neko ko je, pored odgovarajućih škola, zauzimao sve komadujuće položaje u trupi tokom karijere, i ko, u našem slučaju, treba da ima pozitivno ratno iskustvo.

E, onda dolazi na red njegova politička podobnost.

Ponoš je, recimo, bio primer nekoga ko je postao NGŠ prevashodno na osnovu političke podobnosti.

Kod policije je to ipak drugačije. Posao kojim se policija bavi je mnogo zavisniji od dnevno-političkih tumbanja. Zato je u policiji politička podobnost jako često ispred stručnosti.

Mišljenja sam da oni imaju mnogo bolji sistem prethodne selekcije, koji omogućava da svi kandidati koje političari imaju na raspolaganju za neku funkciju zadovoljavaju visoke profesionalne standarde.

Ne može nijedan političar na položaj u vrhu vojske ili policije dovesti nekog Peru iz svoje partije, već mu sistem (vojske, policije) faktički "servira" kandidata koji je za sistem ima odgovarajuće karakteristike.

Konkretno, u Vojsci, to ti Pajo znaš mnogo bolje nego ja, bi NGŠ trebao da bude neko ko je, pored odgovarajućih škola, zauzimao sve komadujuće položaje u trupi tokom karijere, i ko, u našem slučaju, treba da ima pozitivno ratno iskustvo.

E, onda dolazi na red njegova politička podobnost.

Ponoš je, recimo, bio primer nekoga ko je postao NGŠ prevashodno na osnovu političke podobnosti.

Kod policije je to ipak drugačije. Posao kojim se policija bavi je mnogo zavisniji od dnevno-političkih tumbanja. Zato je u policiji politička podobnost jako često ispred stručnosti.

ponos je postavljen po nalogu SAD...jel to politicki..??

Back