Sociologija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo svima. Evo ja sam upisala sociologiju u NS, pre neki dan rezutati su brzo izasli i nije bilo bas ni prelako za one koji su isli na to da ce biti na zaokruzivanje, od cega je bilo samo 2 pitanja na tu foru.
I smatram da treba da volis ono sto studiras, a da li nesto ima perspektivu ili ne, potpuno je relativno i zavisi od mnogo cinioca.
Pozz

Evo pokusacu objasniti u cemu je po meni problem da ne ispadne da mrzim sociologiju, nema interakcije izmedju studenata i profesora, nikakve on 3 sata prica ja 3 sata cutim, razumem to sa jedne strane jel ne mozes pricati sa 50 ljudi, a da to ne predje u svadju i opste nadmudrivanje ko je tu od koga bolji, ali nije to boljka samo sociologije, mogu tek da zamislim kako je na ekonomiji ili pravu, a i ljudi su ovce, ucice samo ono sto im kazes da moraju, nema entuzijazma da se pored toga sto on na casu prica ode u Maticu sedne i cita...to je problem ljudi studiraju zbog diplome a ne zbog sopstvenog znanja.Nadam se da sam bila jasna:)

Mogu da se slozim sa tobom, konacno;)

To je generalno problem, ako napravis grupicu koja ce biti aktivna ostali ce se smatrati podredjenima. Zbog toga mislim da je najbolje ne terati sve studente da dolaze na predavanja. Koga zanima dolazice i bice aktivan, stvorice se kvalitetan diskurs i to je okej.

Ljudi studiraju radistudiranja, a ne radi znanja, kao sto si rekla. Uostalom, to je njihov problem. Steta je samo sto oni prolaze i zavrsavaju fakultet i postaju ravnopravni sa onima koji su predavali sebe razumevanju toga sto su studirali.

e deco sociolozi. Sto ova tema umre?
Kakvo je trenutno stanje sa sociologijom? Ja se evo bas nesto razmisljam u poslednje vreme o upisivanju iste. Zanimaju me par stvari
1)Kolika je prohodnost za vise rankove tipa dr mr
2)Gde tacno sociolozi rade?
3)Koliko bodova je trebalo prosle godine
4)Koliko je tacno "tezak" prijemni, i koliko u detalje traze znanje
Poz svima, mozda se bas vidimo na nekoj katedri za sociologiju :)

sto se tice prohodnosti sociologa za dalje usavrsavanje imas dosta mogucnosti..........jer kao sto znas sociologija obuhvata veoma razlicite oblasti...ja sam se usmerila ka komunikacijama..specijalizirala socijalnu komunikaciju i otisla u odnose sa javnoscu....perspektiva je upravo u tom usmerenju sociologa..jer ruku na srce u nasoj zemlji jos nema dovoljan broj predavac...kad se covek usmeri na odnose sa javnoscu..tada otkrije niz razlicitih i interesantnih tema koje porsto mogu da butu nesto sto ce te usmeriti u nekom pravcu...meni licno je veoma interesantno lobiranje i pregovori sa teskim sagovornicima..pregovori uopste....na tu temu se mogu pisati doktorske diseratcije i da godinama unapred ta tema ne bude kompletno razjasnjena i obuhvacena
Pri tom sve naknadne stepenice posle zavrsenog fakulteta i sociologije samo stvar onoga sta te privlaci...eto mene je privukla komunikacija odnosi sa javnoscu i tu se osecam veoma dobro i zadovoljno
Po bgd uz neke postdiplomske studije postoje i razne agencije koje se bave kursevima vezanim za PR...i to veoma ozbiljni kursevi....probaj neki..mozda otkrijes neke sklonosti za koje nisi znala da postoje

Nauka o drushtvu ?
Pa svedoci smo socijalne patologije.
Sistem je zaboravio shta cini drushtvo.Izgleda da covek kao jedinka trenutno malo znaci.
Nije ni cudo shto se javljaju anomalije u medjuljudskim odnosima,kad se sve svelo na profit.
....

Pozdrav svima!
Molila bih ljude koji su upuceni da mi odgovore na neka pitanja..
Naime, zavrsila sam Visoku poslovnu skolu u NS, trogodisnje skolovanje, strukovne..
Jos 1998 g, dakle pre VPS, upisala sam Sociologiju na FF u NS, stigla do II god, polozila par ispita a nakon toga se zaposlila i prestala da idem na faks..
U medjuvremenu, kao sto sam rekla, uz posao sam zavrsila VPS..
E sada, posto sam VPS zavrsila zbog drugih (mama, tata - perspektivnije je od sociologije itd..) sad osecam veliku zelju, motiv itd da nastavim studije sociologije..
Naravno, u medjuvremenu se svasta promenilo, Bolonja..
Zanima me sledece - posto sam stalno zaposlena i jednostavno finansisjki ne mogu sebi dozvoliti da ne radim, da li je moguce da Stud. sluzbi dostavim potvrdu o zaposlenju od poslodavca i na taj nacin budem oslobodjena predavanja...odnosno da izlazim samo na kolokvijume i ispite? Zaista sa ovim radnim vremenom to ne bih postigla..Sto se mene same tice i ucenja, bez obzira sto radim, mislim da pih postigla i da ucim..Tako sam zavrsila i VPS..znam da nece biti lako, ali imam veliku zelju..
Osim toga, na sociologiji sam polozila tada (98/99g) Psihologiju kod M. francisko, Uvod u filozofiju -V. cvetkovic, Ist. soc. teorija - m. Tripkovic i Logiku sa metodologijom - m. Acimovic...nadam se da bi to priznali i da ne bih morala od samog pocetka da krecem..
Zanima me i da li bi eventualno priznali neke ispite sa VPS (obyirom da su to strukovne studije) tipa Ekonomija, Eng. jezik, Informatika, Statistika...
Molim vas, ako neko zna neki slican primer da mi napise...
Hvala unapred svima::dontunderstand: trenutno sam kao Alisa u zamlji cuda....

meni treba mala pomoc..:think:
radim seminarski iz sociologije na temu,,Pokreti mladih"
profesorica mi je dala upustva tipa:sta oni zele, sta od toga postizu, kako...
e sad, sve sto sam nasla o pokretima mladih to je bilo o EMO pokretima..
o cemu jos da govorim?:dontunderstand:

meni treba mala pomoc..:think:
radim seminarski iz sociologije na temu,,Pokreti mladih"
profesorica mi je dala upustva tipa:sta oni zele, sta od toga postizu, kako...
e sad, sve sto sam nasla o pokretima mladih to je bilo o EMO pokretima..
o cemu jos da govorim?:dontunderstand:

ne mora da bude negativno , ima i pozitivnih stvari ..folklor .. sport .. a mozes i o satanistickim grupama da pises do mile volje .. o fejsbuku ili msn u ...o kompijuterima inace , kako mladi gube vreme ...zivce ... nekima se smanjuje i culo vida ... sve to zbog cega..?. doduse , kasno smo odgovorili na post

Dakle, moram ovako...bacila sam pogled na vase postove i nekako nisam mogla a da ne odreagujem. Prvo, Lorencio, prijatelju, ne gledaj fakultet tako povrsno. Ako hoces da upises nesto gde ne moras da ucis, upisi neki privatni fakultet nizeg ranga, jer su cak i neki od njih poostrili kriterijume. Drugo, dragi moj kolega Rujevit, moram priznati da sam iznenadjena razmisljanjem jednog buduceg sociologa. Dati ]savet nekome ko toliko skraceno gleda sociologiju je ne samo anti sociologisticki, vec nemam reci. Koliko sam shvatila, ti si kolega iz Novog Sada...
i trece ODAKLE VAM IDEJA DA JE MARKIZAM NEKADA BIO SADASNJA SOCIOLOGIJA?????????
Marksizam je bio ideoloska podloga za drzavno uredjenje koje je tad bilo, za neupucene "sociologe" KOMUNIZAM, odnosno SOCIJALIZAM u Jugi....Marksizam je ideologija po stavovnom tumacenju, a ne citava nauka. Svi su ga imali kao predmet, ali nije postojalo kompleksnog tumacenja drustva, vec se uglavnom zasnivalo na Marksovim delima i gledanje kroz marksisticku prizmu...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back