Sociologija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kažu da SOCIOLOGIJA NEMA NIKAKVU PERSPEKTIVU...

Imam par starijih drugarica koje su upisale sociologiju pre par godina u Beogradu. Sve tri su odustale i prebacile se na druge fakultete. Bile su razočarane školom, profesorima.. jedna se prebacila na pravo, druge dve na ekonomski i sada su na završnoj godini. Sada kada se vidimo, i pričamo o tome, kažu mi i da ne razmišljam o sociologiji, kao prvo nema apsolutno nikakvu perspektivu u našoj zemlji a kao drugo velike su šanse da se taj predmet izbaci iz škola.. Znam da u gradu gde živim ima trocifren broj sociologa na birou, i znam da se svi polažu dodatne ispite i bave se sociolnom politikom koja je koliko-toliko potrebnija.. Bez obzira na to ove godina je bio poprilično veliko interesovanje za sociologiju, i u Beogradu, Nišu, Novom Sadu.. Mladi ljudi upisuju, i upisivaće ali kako stvari stoje realnost je nešto sasvim drugo...

Poslednja izmena:
Kažu da SOCIOLOGIJA NEMA NIKAKVU PERSPEKTIVU...

ЛАЖУ!

То је због оних који социологију третирају као перспективу, труде се да релативизују све минимизирајући свако знање(и сваки покушај да се дође до знања).
Социологија је млада наука о старом проблему за који се касно ''сазнало''.

Poslednja izmena:
Рујевити, јел би могао да ми напишеш нешто о :
1.)Историјској подели рада
и
2.)Општој,посебној и појединачној подели рада?

Тема "Сазнајне могућности друштвених наука, посебно економије"

Тражила сам на интернету, али је све уопштено и не могу да нађем оно што ми треба. Има ли неко било какву инофрмацију коју литературу да користим, било шта...:???:

Sociologija =nastala od reci socijetas st oznaci drustvo logos sto znaci nauka, znacio to je nauka o drustvu.Sociologija izucava proslost , sadasnjost i predvodja buduci razvoj drustva.Ona nastoji da otkrije i objasni najopsirnije zakonitosti nastanka i razvitka ljudskog drustva.ona proucava socijalne pojave , procese i odnose medju ljudima kao i tvorenine koje nastaju iz tih procesa.Te pojave sociologija proucava u medjusobnoj povezanosti.Ona otkriva i objasnjava zakonitosti drustva kao i njegovo funkcionisanje.
Sociologija je moderna nauka , tako da zahvatamnogobrojne veze i dodiruje se sa drugim naukama . Recimo, moze da bude u kontaktu sa modom , psihologijopom i sta ja zanm sa cime jos.
Evo da pokusam da ti dam primer .Ovo ja lupam nije nista konkretno.
Recimo,decak je silovao devojcicu.Roditelji angazuju sociologa da bi on video razlog zbog cega je dete to uradio, znaci , moguce je da sociolog otkrije da je i dete bilo nekad silovano , i da je on bio necija zrtva ranije, pa je zbog toga silovao devojcicu.Medjutim , ako se otkrije da je i decak bio sama zrtva silovanja , to ne znaci da ne treba biti kaznjen , nego sociolog mora da utice na njega kako to ne bi ponovio.Recio , on dobije zbog toga 10 god.zatvora , uz pomoc sociologa i advokata mu se smanjuje na 7 , a zbog dobrog vladanje izadje za 5 , ali , to ne moze da nam garantuje da on nece ponoviti isto.

Nisi ni prvi ni posledni koji se zali na socioloiju, samo nemoj da zapustas gradivo jer nije fora nabubati, vec slusaj na casu i upijaj njene reci. Ako ti je stav u poceku - jao ovo je dosadno, nista neces postici...

vrecica289:
jojjjj pomagajte.. kako da napisem domaci na 3-4 str Saznajne mogucnosti savremenih drustvenih nauka,a posebno ekonomije...? ima li neko nesto na tu foru..?

[PROFIL]xxxLORENCIOxxx[/PROFIL] je vec slao/la neke radove na tu teme pa se raspitaj kod njega/nje...

Ironocno verujem. Pa da krenemo od osnova...

Sociologija je opsta i osnovna nauka o drustvu koja sluzi istinitom poznavanju drustveno-kulturne sredine u kojoj zivimo. Sociologija je dakle najpouzdanija osnova nucnog pogleda na drustvo.

Rec sociologija potice od latinske reci societas-drustvo i grcke reci logos-nauka. Prvi put koristio ju je Ogis Kont, inace Francuz koji je jedan od osnivaca sociologije kao zasebne nauke. Zamisao Konta bila je da nam sociologija pomogne da resavamo drustvene krize, a sve u cilju uspostavljanja drustvene harmonije.

Socioloski pogled na drustveni zivot je omogucava da se iz jednog posebnog ugla koji je u biti ove nauke sagleda nevidljivo ispod vidljivog, nenameravano iza nameravanog, disfunkcionalno pored funkcionalnog. Ona ima svoj osobeni kriticki nacin gledanja. Imamo primer obrazovanja kome je manifestni cilj da prenese znanje, dok ima i skrivenu funkciju, a to je podizanje klasnih barijera. Strogi roditelji nameravaju da detetu usade neke norme, ali se dete pobuni i odbija sve sto mu je nametnuto...

Postoji i konstruktivna uloga, izrazena u demokratskim drustvima. Kako? Tako sto racionalnim uvidom u sustinu drustva bolje upoznajemo sebe i druge. Upoznavalje sa drugim drustvima i kulturama postice uzajamno razumevanje i toleranciju drugog i drugacijeg...

Sociologija proucava razlicite drustvene uloge i polozaje pojedinaca, objasnjava sisteme njihovih medjusobnih veza i tako osvetljava medjuljudske drustvene odnose - socijalne interakcije.

Nadam se da si zadovaljan za kratko, a sad ako nemate nista protiv ja idem da spavam jer sutra moram da prisustvujem jednom obredu, pa mi treba energije...

Пријемни је био нека врста теста, прилично лаган. Изненадио сам се јер нису била суштинска питања већ више ствари општег знања. Мада то не мора да значи да ће и наредним генерацијама бити тако.
Прочитај добро уџбеник за социологију који користиш у гимназији и то је то.

Морам да кажем да бих смањио драстично број кандидата за одсеке типа филозофија и социологија и наравно требало би увести обавезно усмени део пријемног испита.

Пријемни је био нека врста теста, прилично лаган. Изненадио сам се јер нису била суштинска питања већ више ствари општег знања. Мада то не мора да значи да ће и наредним генерацијама бити тако.
Прочитај добро уџбеник за социологију који користиш у гимназији и то је то.

Морам да кажем да бих смањио драстично број кандидата за одсеке типа филозофија и социологија и наравно требало би увести обавезно усмени део пријемног испита.

odlicno pozz

pozz svima
eto kako naslov kaze potrebna mi je neka literatura na temu vencanja tj obicaji i obredi pri sklapanju braka, jer imam seminarski rad uskoro te bi mi trebale neke knjige. Moja dosadasnja potraga je bila bezuspesna ali nadam se da cete mi vi pomoci =)
znaci potrebno mi je standardno-naziv knjige, autor, izdavac, godina
hvala vam unapred :mrgreen:

Poslednja izmena:
Upisujem sociologiju AAAAAAAAAA,sdad ucim sociologiju...Ne mogu da verujem koliko je dosadan predmet,sve samo neke definicije,a profsorka mi je extra stroga,bas dosta trazi.

Znam. Ja imam sociologiju na fakultetu... Samo bubanje i nista vise. Imam dosta prijatelja koji su upisali sociologiju i pobegli glavom bez obzira. Ljudi nemaju pojma sta upisuju i onda se vode logikom praznih mesta. Znam da prosle godine neki ne samo da nisu mogli da upisu sociologiju nego nisu upisali nista. Uzas. Covek zaista treba da bude (malo)uman da bi tako razmisljao i upisivao tako nesto... ne samo da nece moci da iskoristi to ``znanje`` nego ce uloziti godine i godine rada, znoja, zivaca... a sta ce dobiti?

pozz svima
eto kako naslov kaze potrebna mi je neka literatura na temu vencanja tj obicaji i obredi pri sklapanju braka, jer imam seminarski rad uskoro te bi mi trebale neke knjige. Moja dosadasnja potraga je bila bezuspesna ali nadam se da cete mi vi pomoci =)
znaci potrebno mi je standardno-naziv knjige, autor, izdavac, godina
hvala vam unapred :mrgreen:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Брак

http://sr.wikipedia.org/wiki/Венчање

http://www.jelenaandjoakim.eu/sr/wedding/traditions.html

http://www.chinainfo.co.yu/zanimljivosti/obicaji/vencanje/

evo sam ja nasao , ako ti nesto znaci .

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back