Socijalna pomoc, rad i nerad

bezimeni1

Domaćin
Poruka
3.503
Зашто се корисници социјалне помоћи критикују како су нерадници и паразити? Шта је са онима који нису способни или који јесу способни за рад али не могу да нађу посао јер нико није дужан да запошљава? Зашто се врше разноразне уцене што се тиче запослења, да ли је то нека врста контролисања људи "ако си добар и подобан можеш имати посао", нечим што је једна од најбитнијих ствари за живот?

Социјална помоћ за самог појединца месечно је 12 000, ако имаш породицу пропорционално је и мање по члану породице. Заиста срамота некога осуђивати због тога када људи за нерад или скромни рад зарађују и по 100 000, паразити су они а не корисници социјалне помоћи јер њихову плату плаћају потрошачи а то смо сви ми. Од тога се може преживети али минимално и најосновније, неки аскета може, многи су приморани.

Тих 12 000 месечно је свега 5 дневница по 8 сати месечно и то ако су плаћене нето минималцем (што је много мање од реалнијег бруто минималца), иначе се та сума заради и за много мање рада од 5 дана. То се веома лако може поштено зарадити али може ли ми неко рећи зашто готово да не постоје дугорочни послови где се може радити само 5 или мање дана месечно? Јесу ли људи дужни да зарађују више па да бирају између веће потрошње или тога да им инфлација једе (тј. да им држава краде) оно што су зарадили? Што мора неко да буде већи потрошач? Што неко мора да ставља у ризик инвестирањем онога што је зарадио па да му тако то пропадне ако већ није пропало због инфлације? Зашто би неко морао више да троши, можда неко више воли да не буде на послу који не воли макар живео скромно и више му значи мир него више новца, рецимо одвратно је трпети разноразне уцене и неправде на послу па барем да постоји могућност да се што мање ради и да се што мање троши, спашавај се ако можеш, најбитније је бити самоодржив, то су поштено зарађене паре и ни на чијој ниси грбачи. Јел треба неко да се запосли на 3 месеца па да да отказ па да се после 9 месеци опет запосли и опет ради 3 месеца и тако укруг јер не може другачије да балансира, одакле толико различитих фирми нпр. у неком мањем месту или да ли би једна фирма то дозволила?

Зашто не постоје дугорочни и сигурни послови којима се радом може зарадити иста сума као што је социјална помоћ, значи пар дана месечно, чисто да се има прилика да се поштено заради, тешко је трпети линчовање како си нерадник и паразит па постојање тако нечега би имало смисла. Ако је та сума толико премала зашто онда не повећају социјалу?

Зашто се корисници социјалне помоћи критикују како су нерадници и паразити? Шта је са онима који нису способни или који јесу способни за рад али не могу да нађу посао јер нико није дужан да запошљава? Зашто се врше разноразне уцене што се тиче запослења, да ли је то нека врста контролисања људи "ако си добар и подобан можеш имати посао", нечим што је једна од најбитнијих ствари за живот?

Социјална помоћ за самог појединца месечно је 12 000, ако имаш породицу пропорционално је и мање по члану породице. Заиста срамота некога осуђивати због тога када људи за нерад или скромни рад зарађују и по 100 000, паразити су они а не корисници социјалне помоћи јер њихову плату плаћају потрошачи а то смо сви ми. Од тога се може преживети али минимално и најосновније, неки аскета може, многи су приморани.

Тих 12 000 месечно је свега 5 дневница по 8 сати месечно и то ако су плаћене нето минималцем (што је много мање од реалнијег бруто минималца), иначе се та сума заради и за много мање рада од 5 дана. То се веома лако може поштено зарадити али може ли ми неко рећи зашто готово да не постоје дугорочни послови где се може радити само 5 или мање дана месечно? Јесу ли људи дужни да зарађују више па да бирају између веће потрошње или тога да им инфлација једе (тј. да им држава краде) оно што су зарадили? Што мора неко да буде већи потрошач? Што неко мора да ставља у ризик инвестирањем онога што је зарадио па да му тако то пропадне ако већ није пропало због инфлације? Зашто би неко морао више да троши, можда неко више воли да не буде на послу који не воли макар живео скромно и више му значи мир него више новца, рецимо одвратно је трпети разноразне уцене и неправде на послу па барем да постоји могућност да се што мање ради и да се што мање троши, спашавај се ако можеш, најбитније је бити самоодржив, то су поштено зарађене паре и ни на чијој ниси грбачи. Јел треба неко да се запосли на 3 месеца па да да отказ па да се после 9 месеци опет запосли и опет ради 3 месеца и тако укруг јер не може другачије да балансира, одакле толико различитих фирми нпр. у неком мањем месту или да ли би једна фирма то дозволила?

Зашто не постоје дугорочни и сигурни послови којима се радом може зарадити иста сума као што је социјална помоћ, значи пар дана месечно, чисто да се има прилика да се поштено заради, тешко је трпети линчовање како си нерадник и паразит па постојање тако нечега би имало смисла. Ако је та сума толико премала зашто онда не повећају социјалу?
A kako se ostvaruje ta socijalna pomoć? Koji su uslovi?

A kako se ostvaruje ta socijalna pomoć? Koji su uslovi?
Не знам ни ја, повезано је са приходима твојих чланова породице, ако сви укупно имате приходе изнад износа који бисте имали да примате социјалну помоћ онда немате права на помоћ (или члан породице који је без прихода нема права), а нешто изгледа зависи и од квадратуре стана у ком живите и да немате више од 50 ари земље и да немате ауто који вреди више од шестомесечне социјале (свеукупно тако нешто). Мораш бити озбиљно гоља, малтене немати никога у домаћинству ко има приходе.

Лакше је мало радити и зарадити исту ту суму него испунити те услове :D Само да је лако доћи до таквог посла или да је лако балансирати а некад и да је уопште лако наћи било какав посао ако имаш неких проблема, мени тај недостатак флексибилности и права на рад највише смета, многи се јако тешко сналазе или их нико неће ни за шта.

Не знам ни ја, повезано је са приходима твојих чланова породице, ако сви укупно имате приходе изнад износа који бисте имали да примате социјалну помоћ онда немате права на помоћ (или члан породице који је без прихода нема права), а нешто изгледа зависи и од квадратуре стана у ком живите и да немате више од 50 ари земље и да немате ауто који вреди више од шестомесечне социјале (свеукупно тако нешто). Мораш бити озбиљно гоља, малтене немати никога у домаћинству ко има приходе.

Лакше је мало радити и зарадити исту ту суму него испунити те услове :D Само да је лако доћи до таквог посла или да је лако балансирати а некад и да је уопште лако наћи било какав посао ако имаш неких проблема.
Pa moraš biti (proglašen) i poslovno nesposoban. Ali onda skoro da nemaš nikakva prava.

evo u rumuniji ovi koji su na socijali imaju neke "part time job"

ko sta moze.

ali zato ne mozes da nadjes pikavac naulici

eeej, rumuni postali za nas gospoda (ili mi za njih postali ciganji)

U najvecem broju slucaja jesu neradnici uz casne izuzetke. Cim su tamnije boje koze po automatizmu dolaze i traze jer im to "prirodno" pripada, a mladi,zdravi,pravi mogu konju rep da iscupaju, rodbina najbliza po inostranstvu i tamo nista ne rade, po birou su i socijalnoj pomoci.
Ali sigurno su glasacko telo i niko ne pokusava to da raskrinka i da im se stane na put.
Ima i medju belcima, kaze- Pa zasto bih se mucila da ustajem rano ujutru da idem na posao za 25000 kad ovde primam za dz 12000? (parafrazirane reci jedne vec godinu dana korisnice socijalne pomoci nakon sto je napustila kinesku radnju gde je radila, msm radila, malo malo pa izlazila pusila a mrzelo je da udje kad dodju kupci da ih prati da nesto ne ukradu ili da im kaze jel treba neka pomoc.)

Zalosno je ako je neko prosao u vrlo kratkom vremenu neki zivotni brodolom, ostanak bez posla, nemogucnost penzionisanja, narusenog zdravlja i u godinama i njemu je sramota sto je dosao u takvu situaciju da mora da ceka tamo sa nacionalnomanjinskim neradnicima i lopinama neopranim da dobije socijalnu pomoc, ali takvima se socijalna pomoc ne odobrava, gleda mu se svaka mogucnost da bude odbijen.
I tudja nega i pomoc koju mnogi tesko bolesni i ne docekaju.

Pa je l' znaš ili ne znaš uslove? Reci koji su pored te nesposobnosti.
Не знам тачне услове али слично је томе што сам написао, знао сам раније али сам заборавио.

U najvecem broju slucaja jesu neradnici uz casne izuzetke. Cim su tamnije boje koze po automatizmu dolaze i traze jer im to "prirodno" pripada, a mladi,zdravi,pravi mogu konju rep da iscupaju, rodbina najbliza po inostranstvu i tamo nista ne rade, po birou su i socijalnoj pomoci.
Ali sigurno su glasacko telo i niko ne pokusava to da raskrinka i da im se stane na put.
Ima i medju belcima, kaze- Pa zasto bih se mucila da ustajem rano ujutru da idem na posao za 25000 kad ovde primam za dz 12000? (parafrazirane reci jedne vec godinu dana korisnice socijalne pomoci nakon sto je napustila kinesku radnju gde je radila, msm radila, malo malo pa izlazila pusila a mrzelo je da udje kad dodju kupci da ih prati da nesto ne ukradu ili da im kaze jel treba neka pomoc.)
Једно је бити здрав а друго је бити запошљив и подобан. Рецимо да је неко "недисциплинован" због недијагностификоване психичке болести или због алкохолизма и због тога не може имати посао. Битно је и бити на бироу, чим је неко на бироу значи да показује неку вољу јер би га иначе шутнули, нека биро нађе таквом посао ако већ треба радити, држава нека нађе посао ако већ није добро да држава даје социјалу. Шта да је неко самосталац који није профитабилан, тај се реално бави нечим, ради нешто, али је сиромашан, он онда није нерадник, свакако нико није дужан никога да запошљава, све је како се ко снађе, и на крају крајева сви једино имамо права да будемо једино сами своје газде макар пасли траву. Неко би се можда бавио препродајом на улици, држава је то забранила, значи држава је дужна и да то надокнади.

Зашто би неко радио пуно радно време код послодавца за 25 000 када је то дупло испод минималца? Ако је то стварно тако онда и треба да буду на социјали поред таквих послодаваца.

Нестала ми претходна порука..

Рецимо ти си Индијанац и дођу ти неки европски колонизатори, или си сибирски староседелац где су после дошли Руси, ти си традиционално живео као припадник неког народа својим традиционалним начином живота. Дошао ти је неки окупатор, криминализовао ти је твој номадски начин живота (мораш да будеш седелац и да имаш адресу да би могли да те нађу), криминализовали су твој начин привређивања (ловиш рибу и тако радиш на црно а и да хоћеш то да легализујеш не можеш од бирократије или не испуњаваш услове за рад), та држава ти је релативно недавно пре век или пар векова забранила да живиш начином живота којим су твоји преци живели хиљадама година и са каквим си преференција еволуирао. Језик твојих предака је изумро, причају га можда најстарији говорници или је можда и забрањено користити тај језик.

Као неко такав, постоји велика могућност да се нећеш уклопити у модерну окупаторску културу, да нећеш моћи добро да прихватиш њихов начин живота, да можда нећеш моћи лепо да се интегришеш у ново окупаторско друштво (а и зашто би био дужан?), значи нормално је да будеш сиромашан и на дну друштвене лествице и самим тим нерадник и да нећеш радити за неког газду из окупаторског друштва. Пошто те је ново друштво спречило да живиш традиционалним начином живота са којим си еволуирао и стога си сиромашан, зашто се онда такви осуђују ако би од истог тог друштва узимали макар социјалну помоћ? Забранио си ми нешто 👉 дужан си да ми то надокнадиш. Не припадамо сви истим системима вредности нити смо сами бирали или измишљали систем, стога већина која је то бирала треба да издржава мањину (која или неће с правом или не може да се прилагоди) ако важи правило тога да су таква изопштавања и насиља над мањинама забрањени.

Зато социјална помоћ не треба ни да се зове помоћ него би више требало да се зове социјална одштета.

Back