Socijalizacija macaka- pomoc

Alexandra83

Početnik
Poruka
18
Imam sijamsku macku staru 3 godine. Nedavno sam kuci donela rusko plavo mace staro 2 meseca, kako bi ona imala drustvo i kako ne bi ostajala sama u stanu. Medjutim cim ga je ugledala pocela je da frkce, da se jezi , da ispusta ratoborne zvuke i to je trajalo mozda citavih 5 sati. Morali smo da je stavimo na povodac , jer smo se plasili za bezbednost maceta. Naime ona je sterilisana, nije imala ni jedno leglo i samo je 2 puta od kad je imam videla macke. Tad je jos bila manja i htela je da se igra sa njima. Mace smo morali da vratimo, jer smo se plasili da bi mogla da ga povredi. Ima li pomoci, jer sam sigurna da bi i njoj bilo lepse uz jos jednu macku u stanu? Ne bi ostajala sama i druzila bi se sa nekim svoje vrste. Postoji li neka procedura za upoznavanje dve macke?

Postoji! Ako je ikako moguće, razdvojiš ih u dve posebne prostorije, povremeno im razmenjuješ prostirke na kojima leže, činije za hranu i vodu da bi se navikle na miris one druge i trudiš se po svaku cenu da se maca-starosedelac niujednom momentu ne oseti zapostavljeno. Ti si pogrešila sa tim povodnikom, sad i da pokušate ponovo sa drugom macom, verovatno bi to povezala sa tim iskustvom tako da su ti šanse da nabaviš još jednu macu sad svedene na minimum. Naravno, posle dovoljno vremena i uz dosta strpljenja verovatno i uspeš ali svakako sačekaj.

Postoji upravo procedura...A tu najčešće ljudi pogreše, odvoje mačke nakon par sati siktanja i šamaranja.
Svi mačićima i mačkama je potreban period prilagodjavanja od minimum 2-3dana. Što je mačka starija, to će joj biti teže da prihvati novog vanzemaljca - mače.
Sijamske mačke su po karakteru svoje rase privrženije vlasniku, samim tim i ljubomornije na sve uljeze. Dok mače ne postane svakodnevnica tvojoj sijamkici, ona će ga šamarati i siktati....dok će malo mače najverovatnije trčkarati u želji da se igra sa velikom macom, bez obzira što će dobijati šamare.
Jako je retko da mačka malo mače povredi. Ona deli šamare, ali blage.
Možete iseći kandžice i jednoji drugoj maci i biti bezbrižniji.
Nikako ih nemojte razdvajati, to će samo produžiti period upoznavanja i prilagodjavanja.
Prilagodjavanje zavisi od genetike karaktera i vlasnika.
Ja sam ovako nešto prošla par puta sa macama do sada i na kraju bude veselje.
Malo mače će se ušunjati kad tad i zaspati pored tvoje mace.

Koliko je tvoja maca stara?
Ovo je u principu sve stres za nju, ali kad se pogleda ceo život koj predstoji...bolje joj je da ima društvo:heart:.
Ja sam uvek za to da se uzmu dve mace, jer tako nikad nisu same, dok su vlasnici na poslu ili drugde.
Srećno!

Bah, kad je macija narav u pitanju to niko ne moze da dresira ili nauci necemu...:roll::lol:
Moj macor se tako ponasao kada sam prvi put dovela psa u stan na duze (u drugim situacijama bi se sakrivao po budzacima dok "uljez" ne ode), tako se posle ponasao i sa drugim psom, a jednom i sa jednim macetom, ali je ono ostalo kratko. Elem, vremenom se doveo u red, ali je morao da pravi frku jedno dva meseca, svaki put bi dizao galamu kada bi se pas nasao pored njega ili krenuo ka njemu. Inace imao je 6 godina kada mu je doveden "cimer", pre toga je zivotinje vidjao samo preko terase na drugom spratu. Sada ima deset godina i mnogo se bolje ponasa prema privremenim posetama u vidu raznih stenaca ili odraslih pasa, frkce samo ako neko krene prema njemu brzim korakom.
Tako da mislim da niste morali da vracate mace, macka ga sigurno ne bi iskasapila, nego je jednostavno navikla da ona bude sama i jedina na svojoj teritoriji pa se verovatno osetila ugrozeno.

Moji mačak i mačka su živeli sasvim lepo zajedno, mada je on više vremena provodio napolju, ali zajedno su jeli, spavali, bilo je tu i čarki... Mačak mi je uginuo 2003. i od tada ni jedna druga maca nije ulazila u kuću, skoro smo probali da udomimo jedno mače i to je bila katastrofa, nikad je tako narogušenu nisam videla.. sva se izobličila, ma htela je da ga zgromi! Posle više nismo ni pokušavali.. :(

Hvala vam puno ljudi.Stvarno ste mi pomogli. Ja sam ponovo nasla mace koje je preslatko, ali jos uvek ne smem da ga uzmem, jer sad kad ste mi rekli da ga nece povrediti i da ce se privici na njega ,nisam sigurna da li ce to mojoj macki ulepsati ili zagorcati zivot(dugorocno). I jos nesto.Imam stan od 50 kvadrata i ne znam da li je to premala teritorija za 2 macke.Hvala vam unapred!

Pa dečko u stanu od 83 kvadrata drži 3 mace i mačora, svi sterilisani, i uglavnom se lepo slažu. Kažem ti kako je on radio svaki put kad dovede pridošlicu, postepeno ih je upoznavao i tek posle nekog vremena se usuđivao da ih ostavi nasamo.

Moje komsije imaju pet macaka u stanu od ja mislim 60 kv najvise, s tim sto jedna samo izlazi napolje. Niko nije u rodu nisakim, sve su sterilisane, i super se slazu, a imaju jos i cetiri psa, pa ti sad vidi.:lol: Za mene je to malo previse, ali njima je ok, tako da dve macke mogu opusteno na jedan stan.
Ako niste dugo kod kuce macki ce drustvo definitivno dobro doci. Mi smo napravili gresku jer smo mislili da mackama ne treba drustvo pa je moj macor ostajao sam nekad po vise od osam sati, cepao nam je sve papire koje je mogao da dohvati, grizao kablove, obozava kozu pa je jeo i tasne i kapute, retko kad je hteo da se mazi, prvih nekoliko godina ne znam da smo ga culi uopste da prede, nije ni mjaukao. A sad je dovoljno da ga pomazis u prolazu i prede za medalju, ne cepa vise nista, kablove ne dira, ali zato zna svega toga da se priseti kada hoce paznju i kada ne dobije dovoljno mazenja. Mjauce na sav glas kad mu nesto treba, ma totalno drugi macor od kada ima stalno drustvo, sto nas sto psa.

Mislim da tvoj prvi macic ima lepe sanse da bude zadovoljan novim drustvom. Dugo je vec sama i navikla je da je sve njeno, za nju, zbog nje...

Posle najstarijeg macora, kada sam, igrom slucaja, uvela novo mace sa ciljem izlecenja i udomljenja, u stanu je bila katastrofa :dash:. Misko je siktao, sistao, mjaukao, rogusio se na Zuleta (devojcica) i nije mnogo nedostajalo da i mene napadne jer me je castio istim ponasanjem. Bila sam istraumirana nista manje od Miska :eek:.

Navikavala sam ih postepeno. Prvo u odvojenim sobama, pa sam ih pustala po malo na druzenje i pazila sta se desava, da bi smo na kraju dosli do toga da je Zule - Miska tako narihtala - sto ti je zensko :roll:, da su zavrsili u zagrljaju i ljubavi na nekom od omiljenih mesta za spavanje :heart:. Tuca je takodje deo price, da znas, ali bez posledica. Jednostavno je i to deo njihovog zivota.

Jedna zivotinja u kuci, zaista je dovoljna, kad su obaveze u pitanju. Dve - vec je tezi slucaj, a vise od toga - prilicno ludilo za onoga ko brine o njima. Covek sam mora da odluci dokle moze. Po meni, do tri zivotinje u stanu se moze izdrzati. Nije lako, ali uz dosta truda, ljubavi i zelje - moze. I mislim da je njima bolje da nisu same u svetu ljudi, koji ipak nije njihovo pravo okruzenje.

Sada kad iz ovog ili onog razloga stigne novo mace, najstariji macor mnogo mirnije reaguje, dok Zule odmah krece u akciju pokazivanja ko je gazda. Posle nekog vremena - svi se naviknu jedni na druge, vole, tuku, spavaju skupa, ali sto ih je vise prave i veci nered po kuci, a sto je najgore, onaj najmladji pokvari onog najstarijeg i, kao, najpametnijeg :lol:.

I, naravno, posto cesto ne zivimo sami vec sa nekim, onda i tu mora da postoji neki dogovor oko broja usvojenih zivotinja da ne bi smo narusili harmoniju nasih malih - velikih zajednica :).

A u prilog tome, evo nekoliko nasih slicica, da vidite kako su proticali prvi dani kada je u nasu kucu u kojoj vec drugu deceniju zive dve mace (14 i 12 godina) stigne nova zivuljkica, stene ...

Pocelo je od priblizavanja sa ledja, da se vidi sta ima u cinijama starijih gospodja ...

Nazalost mace je poklonjeno, pa ako znate nekog ko poklanja ,ili prodaje rusko plavo mace po pristupacnijoj ceni, molim vas obavestite me. Hvala puno svima na savetima a mace i kuca su preslatki. Fenomenalni.

Ako ti je za neku utehu (sto je mace vec poklonjeno) macke za razliku od pasa ne pate preterano kad su "solo". (pod uslovom da macka nije sama vise dana) Narocito sterilisane. Jedu i najveci deo dana, ako su same tj ako ih ne zoves na igru, prespavaju.
Samo ti nju mazi i pazi kad si tu i to ce njoj biti dovoljno.
Pozdrav

Nazalost mace je poklonjeno, pa ako znate nekog ko poklanja ,ili prodaje rusko plavo mace po pristupacnijoj ceni, molim vas obavestite me. Hvala puno svima na savetima a mace i kuca su preslatki. Fenomenalni.

Ja jedino mogu da ti ponudim male mace koje ima moja sestra, zenke su sve, tri su sivo bele a jedna je skroz tigrasta. Sve zive u stanu, naucene su na wc. Ako zelis jedno javi.:)

Ja jedino mogu da ti ponudim male mace koje ima moja sestra, zenke su sve, tri su sivo bele a jedna je skroz tigrasta. Sve zive u stanu, naucene su na wc. Ako zelis jedno javi.:)

Hvala puno, ali ja sam se zaljubila u to plavo mace i od kad sam morala da ga vratim ne mogu da ga izbacim iz glave:).Trudim se da pronadjem jedno, a ako nista ne bude , tebi cu se prvo javiti za mace.

Vidim, drugi su predlagali postepeno upoznavanje, ok ti ako usvojiš još jednu macu, ti odluči, ali ja prema ovim mojim iskustvima smatram da je to samo odugovlačenje i usporavanje perioda prilagodjavanja dve mace, mace i kuce ili trećeg.
Dakle, mislim da bi bilo poželjno da ih maziš, amimiraš igračkicom, pertlom, hranom u isto vreme obostrano, zajedno.
Kontaktiraću te i ja preko privatne poruke.:)

Back