Snovi su vam se stvarno dogodili

Da, cula sam da se zovu tako nekako. Rekao mi je i da je jednom cak svojom voljom promenio tok sna... To je uradio samo jednom, dok iz snova moze da se budi po zelji.

postoje čak i antidepresivne tablete koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a učinak im je da poboljšavaju lucidne snove do te mere da ih možeš u potpunosti kontrolirati...ne znam im ime, ali ću saznati pa ću ti zakačiti na forum nešto više o tome...;)

Moj brat moze da se probudi iz loseg sna kad hoce.
to mogu i ja......jel to nesto cudno uopste:think:
uvek....ali uvek kada sanjam nesto lose i ruzno ja se jednostavno probudim,a pre toga u snu pomislim "nije to strasno,to je san,sad cu da se probudim" i stvarno se probudim:mrgreen:
a nekad kada sanjam nesto sto mi nije po volji,ja promenim sama tok sna.......
npr.pre neko vece sam sanjala da je neki zemljotres i da mi se rusi kuca....i u snu ja pomislim "ma ovo je samo san,nece da se srusi" i kuca odjednom prestane da se rusi i zemljotres prestane,bas kao sto sam ja i pomislila.......
jel to normalno uopste,menjati tok sna i u snu biti svestan da sanjas:roll:

sto se snova tice,ja imam svoja dva koja nikad necu zaboraviti
1.spavam i polusvestan sam gde sam ,u svojoj sobi,znam da tu lezim i spavam na desnom boku,i cini mi se kao da se neko vrzma po kuci i pomalo se uplasim,al smirujem sebe jer znam da spavam i mozda sve to sanjam,nakon pet sekundi,na levom uvetu(posto sam spavao na desnoj strani) cujem sapat svog imena,ali onako da ti se sledi krv u venama,kao iz najgorih filmova,glas da se useres...ali tako stvarno,kao da su usne tik iznad mog uveta
ja su tu uplasim samo tako,i resim:) da se probudim,ali...ne mogu!
tu se jos vise uplasim,krenem da ustanem,da pomerim nogu,ne mogu,tu nastaje jos veca panika,pokusam da pomerim ruku,sake,oci...celo telo trni...zatim pokusavam da se proderem,ali ne uspevam. To stanje traje pola minuta,trni mi telo,pokusavam i pokusavam da se derem,i na kraju uspevam da se probudim ,a umesto AAA!! mog dranja,budeci se iz usta uspevam samo da izbacim aaa(kao dah,sapat)
najezim se svaki put kad se setim sna

2.opet spavam u svojoj sobi i polusvestan,san traje relativno kratko,znam gde sam,kako spavam(kako sam okrenut,opet na desnom boku,cini mi se)
i vidim sebe kako spavam,postepeno sve vise i vise se udaljavam od sebe,nastavljajuci da gledam sebe kako spavam...kad "sam" se udaljio vec dva metra od sebe,pomislim,mozda se ovako umire,daj da se probudim,i kako krecem da se budim,tako se BRZO vracam u svoje telo i budim se(ali taj trenutak kad odlucim da se probudim preko "vracanja" u svoje telo,do budjenja traje manje od sekunde)

eto...te snove nikad necu zaboraviti
To nije san vec astralna projekcija...

To nije san vec astralna projekcija...
ovo prvo je poromecaj sna,paraliza u snu...
meni se desilo isto par puta,prvi put sam pocela da panicim jer sma mislila da sam ostala paralizovana a kad bi se posle desavalo znala sam da treba malo da sacekam i da se koncentrisem na jedan deo tela i da pokusam da ga mrdnem jer kad uspem npr za kaziprst uspem za celo telo...inace osecaj je jeziv,pamticu ga ceo zivot...

btw uvek sanjam u boji nikad nisam sanjala crno belo :neutral:

meni se chini da su mi snovi u boji..... :confused:
kada sanjam sanjam npr neki predmet i vidim ga u boji.....
a za to su mi rekli da ustvari sanjam crno-belo a mislim da je u boji....eto,to mi samo nije sada jasno,,dal je stvarno u boji ili nije....sanjala sam machku psa i zeca....zec je bio braonkasto zut,pas isto a machka sharena.....nije mi jasno

koliko ja znam, uvek sanjam u boji......sanjam npr. da kupujem neko odelo ili da probam i uvek ga sanjam u boji.....znam posle da opisem kakvo je bilo....
moja drugarica je jednom sanjala ljubicaste pantalone i danima je davila sa tim pantalonama sve dok nije nasla iste (slicna) takve.....dobro se secala da su ljubicaste......
mada nekada se desi da sam ubedjena da sam sanjala u boji,ali nijedne boje ne mogu da se setim,a jos manje mogu da zamislim da je san bio crno-beli.....

e,pre nekih recimo 10-15 dana,ne znam tachno,sanjam ja krokodila...bio neki bolsetan tmuran san,jako chudan...
krokodil nije bio veliki vec dug nekih 30 cm....mladunche jos uvek i ja ga kao stavim u akvarijum,kroki je bio zute boje a ne zelene...
i opet sam to sanjala u toku noci,cimnula sam se i napolju je bio mrak
sutradan pogledam tumachenje i kaze da sanjati krokodila znachi smrt u komshiluku,tj.smrt komshije,odnosno suseda...(ima jos znachenja ali ovo je bitno)
i nista ja na to zakolutam ochima i kao zaboravim,da bi 28-og juna videla umrlicu na ulazu u moju zgradu,umrla je jedna komshinica....26-og juna
proshla mi je jeza kroz telo
boze,ne mogu da verujem da svaki san mora da se ostvari ako ga sanjam nocu i ako se cimnem i probudim... :confused:
mozda bi bilo dobro da okrenem dan za noc.....

ovo prvo je poromecaj sna,paraliza u snu...
meni se desilo isto par puta,prvi put sam pocela da panicim jer sma mislila da sam ostala paralizovana a kad bi se posle desavalo znala sam da treba malo da sacekam i da se koncentrisem na jedan deo tela i da pokusam da ga mrdnem jer kad uspem npr za kaziprst uspem za celo telo...inace osecaj je jeziv,pamticu ga ceo zivot...

btw uvek sanjam u boji nikad nisam sanjala crno belo :neutral:
meni se to desava vise puta mesecno, nekad cak i vise puta za noc! osecaj je stvarno gadan, ponekad cak osecam i jak bol u temenu.

dok tonem u san (ili sam mozda vec utonuo) imam osecaj da se oko mene ili najcesce iza mene desava nesto lose i vazno. najcesce se zavrsi na tim nejasnim strepnjama ali nekoliko puta sam cuo glasove i video jeziva oblicja. pokusam da se trgnem iz sna, imam osecaj da sam otvorio oci (verovatno i jesam) i ponekad vidim sve iz realne perspektive a ponekad vidim sebe odozgo ili sa strane. cesto pocnem da osecam jak bol u temenu i znam da ce se nesto strasno desiti ukoliko se ne pokrenem i utonem u san. svaki deo tela osim ociju mi je nepokretan, pokusavam da dozivam ali ispustam samo neartikulisane zvuke, veoma tihe jer su mi usta zatvorena. nemam realnu predstavu koliko traju moji napori da pokrenem makar prst ali kada najzad uspem najcesce moj mozak aktivira mehanizme odbrane tako da se samo okrenem i ubrzo zaspim, jer imam utisak da se nije desilo nista strasno. tek se ujutru jasno setim svega.
samo nekoliko puta sam nakon sto uspem da se pokrenem imao dosta realisticne i jezive halucinacije.
ovakve stvari mi se desavaju vec godinama unazad tako da sam se na neki nacin vec privikao ali i dalje zelim da cujem potpuno objasnjenje. mojoj majci i baki se desavaju slicne stvari.

da li neko moze da mi objasni ovo, sa bilo koje tacke gledista?

meni se to desava vise puta mesecno, nekad cak i vise puta za noc! osecaj je stvarno gadan, ponekad cak osecam i jak bol u temenu.

dok tonem u san (ili sam mozda vec utonuo) imam osecaj da se oko mene ili najcesce iza mene desava nesto lose i vazno. najcesce se zavrsi na tim nejasnim strepnjama ali nekoliko puta sam cuo glasove i video jeziva oblicja. pokusam da se trgnem iz sna, imam osecaj da sam otvorio oci (verovatno i jesam) i ponekad vidim sve iz realne perspektive a ponekad vidim sebe odozgo ili sa strane. cesto pocnem da osecam jak bol u temenu i znam da ce se nesto strasno desiti ukoliko se ne pokrenem i utonem u san. svaki deo tela osim ociju mi je nepokretan, pokusavam da dozivam ali ispustam samo neartikulisane zvuke, veoma tihe jer su mi usta zatvorena. nemam realnu predstavu koliko traju moji napori da pokrenem makar prst ali kada najzad uspem najcesce moj mozak aktivira mehanizme odbrane tako da se samo okrenem i ubrzo zaspim, jer imam utisak da se nije desilo nista strasno. tek se ujutru jasno setim svega.
samo nekoliko puta sam nakon sto uspem da se pokrenem imao dosta realisticne i jezive halucinacije.
ovakve stvari mi se desavaju vec godinama unazad tako da sam se na neki nacin vec privikao ali i dalje zelim da cujem potpuno objasnjenje. mojoj majci i baki se desavaju slicne stvari.

da li neko moze da mi objasni ovo, sa bilo koje tacke gledista?

moze...

http://www.stanford.edu/~dement/paralysis.html

linak je odlican; pronasla sam gotovo sve sto me zanimalo...
jer imam taj...problemcic od 13 -14 te godine...
kad god sam pod jakim stresom i sl.
mada, nije nista strasno i mozes nauciti da to...kontroliras...tj. da bukvalno "upravljas" dogadjajima tj. snom/budjenjem...

dobra vijest je da kod vecine s godinama epizode postanu sve rijedje, cak potpuno isceznu...

ps ako imas problem s engleskim slobodno kazi...prevescemo, nije problem...

hvala ti puno! ovo je prvi put da sam dobio vise povezanih informacija o ovom problemu iako i mene muci, rekao bih, od 13-14 godine!
upravo sam procitao prvu stranu i ovo o narcolepsiji (prepoznao sam neke simptome)!
mozda ce mi trebati malo pomoci oko prevoda nekih detalja.
mogu da ti posaljem preko privatnih poruka ono sto mi nije najjasnije a ukoliko prevedes mozes to postaviti ovde, da i drugima oristi!

jos jednom ti hvala ;)

jel postoji nesto korisno na onim linkovima koji su dati u dnu strane? da znam da li da se cimam, da prevodim jer su tekstovi malo duzi?

ukoliko nema pusticu ti danas pp u vezi nekih pasusa o paralizi i simptoma one narcolepsije (ili kako vec). :)

Poslednja izmena od moderatora:

Back