Snovi i epohalne ideje

Meklaud

Iskusan
Poruka
6.000
Mislim da ima istorijskih primera da je neko u snu dosao do nekih znacajnih ideja da li neki naucni pronalazak, strategiju u borbi,umetnicko delo ili nesto slicno...Zasto mislite da je u snu ''bolje razmislio'' nego na javi...Meni je recimo jedan san dao odlicnu ideju za pripovetku (mislim pricu, pripovetka zvuci previse narodno) koju sam usnio kao film sa radnjama od pocetka do kraja i ima smisla, doduse imena neka i prezimena sam pozaboravljao, ali to se da izmisliti na javi... Sta mislite o tome?

Можда зато што мозак током спавања обрађује информације које је примио током дана и боље их ''разуме'' јер преко дана то није могао.

Дешавало се и мени нешто слично. Сањам нешто, некакав догађај, нигде везе са мојим животом нешто лево, али делује тако добра идеја за неку причу, приповетку, можда чак и већу књигу. Тако сам као клинац знао да пишем оно што сам сањао, рецимо сањам да са другарима идем на неки вулкан да убијем неког змаја који хоће да пороби свет и онда то напишем као неку бајку :lol:

Sigmund Frojd je 1900. godine objavio delo " Tumačenje snova" računajući da će ono imati sjajan odziv mislilaca i naučnika nastupajućeg veka. Međutim, prva priznanja nisu došla iz naučnih krugova, već od pesnika i umetnika uopšte. Pošto je bio svestan značaja i veličine svojih otkrića, Frojd nije bio zadovoljan kad su priznanja došla od strane sa kojih ih je najmanje očekivao. Frojdu je bilo stalo do toga da psihologija uđe u red priznatih naučnih disciplina, ali su najveće oduševljenje pokazali nadrealisti. I literatura koja je prethodila nadrealizmu obiluje opisima snova, a neretko su umetnici iz sna dobijali početne impulse za stvaralaštvo. Čovek je enigmatično biće, a san je komunikacija snevača sa samim sobom.

Sigmund Frojd je 1900. godine objavio delo " Tumačenje snova" računajući da će ono imati sjajan odziv mislilaca i naučnika nastupajućeg veka. Međutim, prva priznanja nisu došla iz naučnih krugova, već od pesnika i umetnika uopšte. Pošto je bio svestan značaja i veličine svojih otkrića, Frojd nije bio zadovoljan kad su priznanja došla od strane sa kojih ih je najmanje očekivao. Frojdu je bilo stalo do toga da psihologija uđe u red priznatih naučnih disciplina, ali su najveće oduševljenje pokazali nadrealisti. I literatura koja je prethodila nadrealizmu obiluje opisima snova, a neretko su umetnici iz sna dobijali početne impulse za stvaralaštvo. Čovek je enigmatično biće, a san je komunikacija snevača sa samim sobom.

to ni malo nije slucajno, niti bzv.
sasvim je noramalno da umetnici vise o tome znaju nego naucnici.
naucnici cesto seciraju na pogresnom mestu kada se radi o fenomenima naucno tesko opipljivom.
umetnost je najfiniji postojeci konkretan medijum na planeti kojim se covek sluzi.
za istinskog umetnika, umetnost je sve, pa cak i sredstvo za komunikaciju sa svim unaokolo, po svim linijama, u prvom redu vertikalom.

Mislim da ima istorijskih primera da je neko u snu dosao do nekih znacajnih ideja da li neki naucni pronalazak, strategiju u borbi,umetnicko delo ili nesto slicno...Zasto mislite da je u snu ''bolje razmislio'' nego na javi...Meni je recimo jedan san dao odlicnu ideju za pripovetku (mislim pricu, pripovetka zvuci previse narodno) koju sam usnio kao film sa radnjama od pocetka do kraja i ima smisla, doduse imena neka i prezimena sam pozaboravljao, ali to se da izmisliti na javi... Sta mislite o tome?

bitne informacije koje covek dobija u snu i koje mu ukazuju na njegov dalji put, pogotovo kada je dilemi, na velikom zivotnom raskrscu, su glas njegovog tzv. unutrasnjeg deteta, ili: drugim recima, glas spone coveka i cestice bozanskog od koga je potekao. To je to nase "unutrasnje dete" u nama, najcistiji, najmudriji deo nas, sveznajuca delujuca instanca u coveku, koju poseduje svako od nas ali koje da bi smo bili svesni, moramo biti sasvim otvoreni bez ikakvih strahova.
najveci geniji sveta su posedovali osim inteligencije i afiniteta i taj otvoreni um koji ih je povezivao sa silama bozanskog. posredstvom toga su lako dospevali na plato emergetivnog odakle se "nebesa otvaraju".

" Snovi su oduvek deo našeg ljudskog bića u ovom realitetu, i njihov značaj je gotov približan stanju budnosti, svet snova treba da bude simbioza čovekovih pozitivnih fantazija, želja, sanarenja, stremljenja ka višem i idealnom, koje se potom ostvaruju na magičan način na javi. Snovi zapravo jesu fantazija i projekcija uma živog bića i duše podeljene na realitete sna i jave. Ali često se dešava da sanjamo ružne snove, imamo noćne more, čudne situacije kojim je potrebno tumačenje i analiza tretman stručnog lica, santerapeuta. U današnjem modernom dobu života prepunog stresa, većina ljudi ima dijagnozu snoboljenja, nezdravih snova. Uzročnik je uglavnom stresan realan život, čija iskustva se pročišćavaju kroz snove i time opterećuju biološki prirodni smisao snova i sponu ka budnom stanju svesti.
Većinski vlada uverenje da loš život utiče na loše snove, a ne obrnuto, što i jeste istina na određenom niovu, ali primarnija istina je da se o životnom uspehu odlučuje na najvišim nivoima podsvesti sna, kroz svoju prirodnu originalnu nultu dimenziju, odnosno energije sile fantazije koja se primenjuju podjednako kako gore tako i dole, u plus i minus realitetu podeljenom na san i javu.

Osnovni globalni uzrok svih negativnih pojava i doživljaja na javi je sistem misaone manipulacije, nametnut od prvobitne grupe sanjara, grupa mislioca i arhitekata koja je kreirala oblik i pravila igre sveta koji mi poznajemo danas iz jednog vanvremenskog i višefrekventog nivoa kosmičkog realiteta, svet u kome potpuno srećan i uspešan čovek teško da postoji, životna sreća kao energija deluje samo polovično kao jin i jang, u zavisnosti da li ste i koliko postali deo, oruđe, rob tuđeg ili ratnik svog sna. Nekad davno granica između jave i sna je bila nemerljiva, većina ljudi je imala lepše, bistrije, snove, u snovima misila, fantazirala i bila povezana sa kosmosom..."
http://santerapija.weebly.com/

kažu da su slavne naučnike i pronalazače...pratili periodi intelektualnog naboja i razmišljanja o problemu...a onda čak pauza i gotovo odustajanje...da bi se u tom odsustvu misli, odnosno koncentrisanja na problem...došlo do otkrića na kom su radili

...što se tiče tebe, iskoristi taj san, za pisanje...što da ne...

kažu da su slavne naučnike i pronalazače...pratili periodi intelektualnog naboja i razmišljanja o problemu...a onda čak pauza i gotovo odustajanje...da bi se u tom odsustvu misli, odnosno koncentrisanja na problem...došlo do otkrića na kom su radili

naravno.
ideje ne dolaze kada ti to zelis vec kada postoji za to plodno tlo ispod, na nivou inventivnog i inovativnog.
sva otkrica i dostignuca u nauci i umetnosti(koje su samo dve grane jednog te istog stabla) su intuitivna.

pa sanjala sam ali nisam nista epohalno smislila a ti zapisi prichu
pa mozes i da generises ideje, vecina ljudi sa idejama mnogo i radi, nije da tako ides gradom i sine ti. ne znam mozda ima i onih kojima sine, ali ima tu i deo da se radi
nekad mi se cinilo da sam tako kao kreativnija pa onda dodje period da sebi ne izlgedam uopste kreativno ali opet sve je to nedefinisano

Poslednja izmena:
to ni malo nije slucajno, niti bzv.
sasvim je noramalno da umetnici vise o tome znaju nego naucnici.
naucnici cesto seciraju na pogresnom mestu kada se radi o fenomenima naucno tesko opipljivom.
umetnost je najfiniji postojeci konkretan medijum na planeti kojim se covek sluzi.
za istinskog umetnika, umetnost je sve, pa cak i sredstvo za komunikaciju sa svim unaokolo, po svim linijama, u prvom redu vertikalom.

Neki naucnici su takodje "istinski" umetnici. Kao i neki slikari (malo je i jednih i drugih, istinskih). Ajnstajn je jedan od vecih umova bas zato sto je video Slona u utrobi Zmijskog cara gde su ostali videli samo sesir. Stvar je u tome sto nisu svi slikari umetnici kao sto nisu ni svi naucnici.

Sto se teme tice, mislim da nas mozak tokom sna vrsi pospremanje podataka koje je pokupio u budnom stanju. Slaze sve slike, zvukove i emocije da oslobodi "mesta", napravi reda i spremi ga za nova jutra. Prilikom tog spremanja se jednostavno stvari sloze na svoje mesto. Kao puzle. Odatle sve te epohalne ideje.

Nedavno sam cuo nesto zanimljivo, da mi u snovima ne izmisljamo likove. Sve osobe koje sanjamo, sreli smo Nekad u zivotu. Sofer autobusa. Prodavcica na trafici. Slucajnoi prolaznik na ulici. Oni se pojave u nasim snovima sa drugim ulogama ali, navodno, te osobe postoje u stvarnom zivotu. Za neke smo Svesni da smo ih negde sreli, za neke Nismo ali ti podaci o njima, slike lica, boja glasa, gestikulacija pokreta, su ostali negde memorisani i prilikom sanjanja (sredjivanja svih tih podataka) mi uspemo da povezemo sve to u neko pricu. Stvorimo san. Nus proizvod "svesnog" zavirivanja u fabriku koja slaze sve podatke sakupljene nasim culima.

Bitno je imati potencijal...ne može svako kroz san da dođe do ideje o pronalasku ili muzičkom delu ili čemu već. San je instrument da ono što je u biću ispliva na površinu svesti. Knjige poput one ''Moć podsvesti'' su besmislica iz prostog razloga što nije svako Tesla ili Mocart...Ali zato s druge strane treba reći da svaka osoba može koristiti blagodet snova preko poruka koje pružaju, na svom nivou naravno.

Meni se epohalne ideje, koje se ticu mene i mog zivota, a koje su obicno totalni preokreti, desavaju, ali bez zajebancije, na WC solji. Snovi su mi retki, i kako starim sve ih redje imam.

Neki naucnici su takodje "istinski" umetnici. Kao i neki slikari (malo je i jednih i drugih, istinskih). Ajnstajn je jedan od vecih umova bas zato sto je video Slona u utrobi Zmijskog cara gde su ostali videli samo sesir. Stvar je u tome sto nisu svi slikari umetnici kao sto nisu ni svi naucnici.

zajednicko za naucnike i umetnike je , da i jedni i drugi do novih saznanja i epohalnih ideja dolaze intuitivno.
najnovija stremljenja jesu ta, da najuze saradjuju.

Back