Lep komentar u vezi vockice, ali nemoj smetnuti sa uma da ja nisam neko ko ce olako i bez dokaza poverovati u ono sto mu se kaze, pa makar to bio i Stiven Hoking licno. Covek je genijalac, ali uz duzno postovanje njegove pozicije i strucnosti on nema cvrst dokaz za to sto prica! Stvar individualca je da li ce pasti pod tudje misljenje i to vec zadire u pojmove klinicke psihologije. Necu verovati nekome samo zato sto se zove Stiven Hoking! Ne verujem imenima vec delima i dokazima a kada mi neko dokaze to u sta me obecava reci cu u redu...pogresio sam, bio sam u zabludi. Do tada imam slobodu da mislim sta hocu, slobodna volja!
Duboko u sebi ja jesam kreacionista i zao mi je sto se svet tako grubo podelio na dve pole. Prva polovica je super-giga-tera-inteligentno-naucnicka koja a druga hiper-ultra-mega-teoloska. Jedni negiraju druge, ali mi se cini da "naucnici" u ovom trenutku vode jer ljudima glavna religija postaje novac a glavni cilj u zivotu je UZIVANJE. Ovi drugi se karakterisu kao dekadentni ostaci proslih vremena i mracnog doba, a opet ne vidim svetlo koje ce nam nauka tako hrabro doneti i spasiti ovaj svet.
Vidis, svi vi prirodnjaci imate problem da otkrijete kako je nesto nastalo i to vam rusi nauku. Zasto? Zato sto se bavite stvarima koje ispadaju iz definicije vase nauke! Da se elektrika bavi nastankom elektrona mi bi se jos uvek okupljali oko vatre, kuvali na vatri, jeli polu zivo meso, vodu bi nosili iz bunara, ziveli bi u trosnim kucama itd. Elektron je tu, hajde da ga koristimo zasto gubimo vreme na otkrivanje kako je on to nastao!
Moja nauka stoji na cvrstim nogama bas zato sto je onda JEDINA potpuno definisana nauka. Ako ne verujes prosvrljaj malo po mrezi, pricaj, citaj i zakljuci! Elektriku ne mozes da oboris, kao sto ne mozes da oboris matematiku zato sto je se ona ne bavi sumnjivim pitanjima postanja! Druga stvar, elektrika je stavljena na noge sa SAMO cetiri aksiome Maksvela jos pre mnogo mnogo vremena. Iz toga se sve gradi! Koja je jos nauka definisana sa samo cetiri aksiome? Da li postoji takva? Sve su definisane iz pretpostavke. Cak i matematika ima problem sa skupovima koji su neobjasnjivi!
Objasni ti meni zasto je meni potrebno da znam kako je nastao elektron? To je balast dragi kolega, kamen koji se vuce i koji usporava! Ne znam zasto tako insistiras na tome kako je nesto nastalo. Bolje bi bilo da gledas kako to da iskoristis na sto bolji nacin! Kazes da se postanjem bave fizicari elementarnih cestica, kvantni fizicari i na kraju astrofizicari... Bave se, ali oni su fizicari, govoris o fizici! Fizika i elektrika su iako bliske ipak dve velikim jazom odvojene nauke. Ni prvi ni drugi ni treci ne mogu da nadju odgovor na ono za cim tragaju i sumnjam da ce ga ikada naci. Do tada neumorno ubedjuju svet u svoje pretpostavke! Tragedija je sto im ljudi tako lako poveruju i sto podlezu uticaju licnosti a ne dokazu!
Iskreno nemam nista protiv biologije, ali teorija evolucije mi se nikako ne uklapa u pricu. Stoji to da je evolucije bilo i da je ona postoji, to priznajem i svedok sam toga! Ona postoji ali ne u tolikom domenu u kom vi to zastupate. Gospodin Darvin ipak nije dao odgovore na mnoga pitanja!
Pominjes fosile....ok, oni se taloze u odredjenim slojevima. Slazem se, ali na osnovu kog faktora ti nedvosmisleno utvrdjujes starost tih slojeva? Na osnovu fizike zar ne? Fizika opet nema cvrstu zaledjinu iza sebe. Kako ti mozes da garantujes da se u proslosti nije desilo nesto sto je jednostavno ucinilo da se danas dobijaju takvi rezultati procene starosti? Fizika jos nije objasnila mnoge stvari (bolje bi bilo da se nabroje stvari koje je objasnila, brze bi islo). Tebi niko ne moze da garantuje da su tvoji podaci tacni zar ne?
Mani ti mene price o novinama i novinarima! Tim lesinarima ne verujem ic! Ja ti iznosim zdravorazumna pitanja na koja mogu da dam odgovor ja, ti, Stiven pa mozda i neko detence iz obdanista. Svi imamo svoje poimanje univerzuma. Zar nije malo "nedemokratski" da svi mislimo isto? Slepci da vode slepce?

Onog momenta kada mi daju neoborive dokaze za ono sto pricaju o evoluciji, astrofici, geologiji i ostalim klimavim pitanjima imam pravo da mislim sta hocu.
Ja jos jednom ponavljam da mi treba da se bavimo ovozemaljskim, realnim i ostvarivim stvarima i da ne petljamo nos u nesto iz cega vec 1000 godina ne mozemo da dobijemo odgovore. Pa i filozofi su jos pre 2000 godina odustali od objasnjenja kako je svet nastao. Videli ljudi da se uzalud bave tim pitanjem i rekli, hajde da ostavimo na stranu ta pitanja i hajde da doprinesemo ljudskom rodu kroz matematiku (kasnije sociologiju i sve ostale nauke po malo).
Ja skidam kapu genetici, ali za genetiku nije bio potreban Darvin nego zdrav razum. Dovoljno je posmatrati bilo koju porodicu zivotinja/ljudi i shvatiti da se tu ipak nesto desava kada recimo od mesanih golubova nastaju beli ili kada otac i sin imaju istu boju ociju. Iskreno se nadam da ce genetika uspeti da pomogne coveku a ne da mu napravi medvedju uslugu kao npr. kvantna fizika.
I jos samo ovo. Puding sa sljivama i atom.....gde si se toga setio! Pa naravno da je bilo zabluda, ali zablude nisu proglasavane za istine! Pogledaj koliko je vremena proslo od tog tvrdjenja do sada i koliko je proslo od Darvinove teorije do danasnjeg dana. Onda pogledaj gde je elektrika dovela coveka! Ipak vam je sada data sansa da u mnogo boljim uslovima razvijate svoju nauku. Zato manite se price o nastanku i radite na necem opipljivom!
Iskreno bio bih veoma srecan da biologija dozivi procvat kao elektrika. Svet bi onda bio daleko bolje i bezbriznije mesto za zivot.
Hvala na razumevanju, kolega! Pricinili ste ni izuzetnu cast dopustajuci mi da sa vama sukobim misljenje!
--
Tylko zgoda Słowiańe ratuje!
Czymaj się,słoboda przychodzi!