smrtnost beba

cvukut

Početnik
Poruka
33
Često se govori o nemarnosti lekara ili babica tokom porođaja, zbog čega se na žalost mnoge bebe ne održe u životu. Mislite li da je to stvarno njihova greška i zašto ih te nesretne majke ne tuže?
 
И да постоји немар са њихове стране, тешко је доказати ... они се сви покривају!
НЕ верујем да је баш увек у питању људски фактор, некад дође и до компликација, оних, непредвиђених.
Кад сам ја била у породилишту, пре две године, једној мами, тј. беби, док се порађала, је пукла пупчана врпца и беба је почела да се дави. На сву срећу, стигли су ефективно да одраде царски рез и спасу бебу. Опет, са друге стране, чула сам да су једну маму (прича је проверена, у питању је пријатељица моје куме) оставили у соби (обичној, не породиљској) саму, која се и сама породила, иако их је безуспешно дозивала и, нажалост, беба није преживела. И то у познатом београдском породилишту.
 
Верујем да има и тога..сигурно...Али, увек се прича само о томе (и треба да се прича о томе, наравно, немојте погрешно да ме схватите), али врло ретко ћемо некада похвалити пожртвованог лекара који је давао све од себе и учинио много за нас. То је ''нормално'', ''то му је посао''!
Бојим се да ће ова тема отићи у генерализацију како су сви лекари немарни и нерадници....
 
Pa nije bas tako i oni su sujetni itako su zavidni jedan na drugog da je to strasno ! sve pamet do pameti.Nikad nisam vodila dete samo kod jednog jer sam se na pocetku mog bracnog zivota zestoko opekla i izgubila moju bebu od 16 meseci.Verujte svom instiktu jer smo rodjene sa tim inikad necete pogresiti!
 
Hellen:
Верујем да има и тога..сигурно...Али, увек се прича само о томе (и треба да се прича о томе, наравно, немојте погрешно да ме схватите), али врло ретко ћемо некада похвалити пожртвованог лекара који је давао све од себе и учинио много за нас. То је ''нормално'', ''то му је посао''!
Бојим се да ће ова тема отићи у генерализацију како су сви лекари немарни и нерадници....

Hellen:

Hvala.....
 
Е, то је оно о чему причам!
Лепе ствари нису ни тренутне ни ''нормалне'', њима треба поклањати много више пажње него што се то чини иначе ако не желимо да нам живот прође у мрзовољи, кукању и вечитом незадовољству! (Злајка, не мислим овде на пример из твог живота који је заиста страшан, причам уопштено.)

Лекари су једнако сујетни, једнако немарни, бахати и неодговорни колико и представници било ког другог занимања. У свакој професији има свакаквих људи, зашто би лекари били нешто другачији? На жалост, свугде постоје такви људи, али у једнакој мери постоје и супротни примери.
Не волим генерализације!

(Нисам лекар!)
 
Zašto bi bili drugačiji?
Možda zbog toga što jedna njihova greška može koštati života? Možda zbog toga što su se zakleli da će svoj život staviti u službu humanosti?

I da.... Naravno da je normalno da lekar savesno i odgovorno obavlja svoj posao. Ne razumem šta si htela reći tim: "lepe stvari nisu normalne"?:?
 
Реч ''нормално'' сам ставила под знаке навода. Значи, када нам неко учини нешто велико, када се жртвује, када је љубазан, предусретљив у свакој ситуацији, када даје максимум од себе....то нам је све ''нормално'' и не обраћамо пажњу на то, не придајемо никакав значај томе.... Е, то није нормално! Врло, врло ретко се пише о добрим лекарима, о добрим полицајцима, о добрим учитељима, о добрим ђацима...а црне хронике су нам омиљена душевна храна.... Када се деси неки инцидент онда сви скоче и само о томе се прича, а када се константно дешава нешто лепо, онда то није важно јер је ''нормално''...О томе ја причам. О томе да су лепе ствари и појаве заслужиле много више наше пажње, јер то још како може да буде и лични подстицај и позитиван узор другима.

Зашто мислиш да лекар мора да буде ''бољи човек'' од, рецимо, једног шофера аутобуса чија само једна грешка може коштати живота педесетак путика?
 
Rekla sam da je normalno ocekivati lepe stvari.Ali su one trenutne i vrlo brzo se zaborave.Ne kukam zbog svog usuda,samo komentarisem da nikom ne dam da odlucuje vise samostalno i samouvereno o zdravlju bilo koga iz moje porodice.Uvek potrazim jos necije misljenje!
 
Kad smo odlucivali o svom zivotu svako je birao svoju profesiju ovde sad pricamo o lekarima i smrtnosti beba a ne o soferima.Oni su ti koji su se zakleli o svojoj pozrtvovanosti etici itd..Ako generalizujes stvari to je vec sira tema u svakom zanimanju moze postojati odgovornost za neciji zivot.Ali oni su odlucilida im je to zivotno opredelenje aonda su se izgubili u svojoj profesiji zarad drugih sitnica!
 
ne razumam zašto je problem pričati o tome da lekari greše i da to neke košta ŽIVOTA... u ovom slučaju reč je o bebama????
uostalom niko nije rekao da SVI lekari greše i da su SVI lekari i babice nemarni već neki...

kao što je pohvala podsticaj da ljudi rade još bolje tako i kritika i svest da se ne može sakriti nečija nemarnost, ne samo lekara, može biti podsticaj da se ne bude aljkav u poslu da se više obrati pažnja i da se manje greši, zar ne?
inače pozdravljam inicijativu da se piše i o divnim ljudima koji dobro rade svoj posao...
 
Alo ! Pa nisam ja neka pacenica koja samo kuka.Ja samo kazem da dva put proverim pre nego sto odlucim o takvim "sitnicama" kao sto je zivot mojih-dece! Ima lekara o kojima bih mogla knjige da pisem o njihovoj pozrtvovanosti i zalaganju.To je cudo sta oni mogu ja to sigurno ne bih nikad mogla da radim.Svaka cast njima ali ja sam takva sta mogu?
 
Ајд, осећам се прозвано, па желим само, ради бољег разумевања, да скренем пажњу на мој први пост на овој теми.
 
Tema je malo morbidna.Ne znam zasto sam i usla u nju! Poeno me je verovatno neciji strah od toga pa sam zelela da dam neki savet,nista vise.Uzivajte usvojim malim bebironaima i ne razmisljajte negativno
 

Back
Top