Smo svi postali Narcisi?

Mora i da se jede. :) se tu vidi ko je koliko gord? Skromnost, nesnalaženje, ili alavost, snalaženje... ili pak izbor.

Šta znam, nekako gordost vidim kao odnos prema nečemu, nekome. Čim primetim kod sebe u glavi ono "ma ovaj/a je ovo i ono, sad ću ja tu da" odmah se trudim da sečem to. Znaš onaj osećaj kad iz nekog razloga imaš utisak da si nešto bitniji, da si nešto narastao u konverzaciji sa ljudima, to odmah znači da si probio realnost.

Šta znam, nekako gordost vidim kao odnos prema nečemu, nekome. Čim primetim kod sebe u glavi ono "ma ovaj/a je ovo i ono, sad ću ja tu da" odmah se trudim da sečem to. Znaš onaj osećaj kad iz nekog razloga imaš utisak da si nešto bitniji, da si nešto narastao u konverzaciji sa ljudima, to odmah znači da si probio realnost.
A šta je suprotno? Negordost. Prihvatanje da nisi posebniji od drugih? A opet si zaključan u sopstvenom ja a često i Ja...

A šta je suprotno? Negordost. Prihvatanje da nisi posebniji od drugih? A opet si zaključan u sopstvenom ja a često i Ja...

Nije to stvar da nisi posebniji, možda i imaš neke prednosti u odnosu na druge koje te stavljaju u povoljniji položaj, važno je samo da skapiraš da ti je to dato kao poklon i da zbog toga ne treba loše da tretiraš druge koji pukom slučajnošću nisu dobili taj dar. Prihvatiti i nekoga "ispod" sebe kao čoveka, sad što on možda ne može nešto što ti možeš to ne znači da npr on nije bolji tesar od tebe, samo što se danas taj posao manje plaća, ali ne znači da je manje vredan. Uzimam uvek sebe kao primer, dobio sam masu darova od Boga i hvala mu, od pregovaranja, do uspeha na mnogim planovima, sa ženama, u čemu god, normalno da sam imao period kad sam mislio da sam Zevs lično i šta sad meni niko ni do kolena, ali onda se malo otrezniš i shvatiš da si samo čovek, da ćeš i ti jednom dnevno sedeti na wc šolji, da i ti moraš da jedeš nešto, da i drugi ljudi žele da imaju devojku, da i oni zarade nešto. Shvatiš da nisi ništa bolji od beskućnika, samo srećom imaš sudbinu koja te je usmerila na drugu stranu.

Vidim pre neki dan drugove iz detinjstva na heroinu, raspadaju se momci, meni ih nekako bilo žao ali ne osuđujem, da sam u njihovoj koži možda bih isto tako, prosto odlučiš da se ne postavljaš kao Bog ili sudija.

Narcisoidnost spada u poremećaj ličnosti,...tako da se ne postaje takvim tek tako, niti je u redu " lepiti" olako nekome takve epitete.
Često su takvi ljudi nesvesni sami sebe i svog okruženja. Sve u svemu,..."narcis" se pre rađa, nego što se takvim postaje. Može biti stoga, usko skopčano sa genetikom.
Tim pre je i zato teže "ispraviti" sliku koju ima o sebi i svetu oko sebe.
Da li smo pohrlili u društvo, koje neguje karakteristike ili crte narcisoidnosti, rekla bih da jesmo.
Svuda je uglavnom tako, gde se favorizuje moć, novac, slava,...dok se zanemaruju oni slabiji na marginama društva, o kojima retko ko ili niko ne brine. Jer,... narcis je neko ko brine isključivo o sebi i svojim potrebama, jer je on u svemu najbolji!
Mogu se čak i ovde raspoznati na forumu (neke od karakteristika).
Kad daju neki svoj "citat", smatrajući da im nešto po defoltu pripada, samo zato što eto, postoje!

Poslednja izmena:

Back