Smisao u umetnosti zivota

kojote:
Snezna_kraljica:
Sta je, prema vasem misljenju, smisao zivota? Da li svi zivimo sa jednim istim ciljem, ili ga sami postavljamo u toku zivota? Da li je on komleksan ili jednoznacan, i da li se, kao takav, moze reci-shvatiti-ostvariti u jednoj reci-smislu-delu?
Sta je, prema vama, umetnost zivota?

Ja mislim da svi ljudi zive sa jednim ciljem, radi postizanja uspeha u skoli, u sustini – NE RAZUMEJU dobro -Osetiti ga celom dusom, celim telom. Da on prozivi kroz svaku celiju organizma i svesti. A njegova tajna se krije u tvrdoglavosti – anorexicne devojke imaju – jaku volju. Ali, da li je to dobro za njih? Dokle treba ici sa LOSIM. Pre 2-3 meseca sam na radiju slusala emisiju u kojoj je gostovao neki psiholog, i rekao – “Treba se osloboditi nas Ili nas njegovog smisla?Da li se u najrazlicitije krugove drustva...

Oprostite na opsirnosti pitanja, ali me zanima sta vi mislite.

U POTPUNOSTI SE SLAZEM SA SVIM STO IZJAVISTE, TE SAM POSEBNO I NAGLASIO VASE PREMUDROSTI.
MOJE ISKRENO DIVLJANJE! :idea: :wink:
p.s.Bebo moja Slatka :!:

Krcko Orashchic:
Zasto li se tinejdzeri uvek bave ovako komplikovanim dubokoumnostima mesto da uzivaju u svojoj mladosti ... znas pile mladost ce da prodje Mislim netreba ni preterivati al dok mozes idi nadi nekog pa ga voli i misli o prolecu i cvecu od ovakvih mozgarija nece nista dobro da izadje ...ja to iz najbolje namere i iskustva! :oops:

Dosta lepo receno. I ja imam slicna tinejdeska iskustva :oops: Mozgali, mozgali i sta smo smozgali?Jedan moj prijatelj je to mozda banalno ali ogoljeno tacno rekao - "Smisao zivota je u tome sto nema smisla". Zakljucke izvodite sami...

...I mene je isto to interesovalo u vezi Snezne_kraljice i sta studira i dobio sam odgovor,ali NA PP!!!!! Nista javno,ovo nije chat.Registrovani ste svi,pa takva pitanja na PP!!!!!
Ovo nije nista licno,taman posla,no princip.

PoZ

Sama si dala odgovor, koji i nije toliko komplikovan kako se cini na prvi pogled.

"Umetnost zivota je – shvatiti zivot. Osetiti ga celom dusom, celim telom. Da on prozivi kroz svaku celiju organizma i svesti. A njegova tajna se krije u – umerenosti. Umerenost je majka mudrosti."

Onog trenutka kada stvarno postanes srecan i kada te nista ne moze izbaciti iz takta, tada si shvatila sta je zivot. Greska tragati za smislom zivota i traziti da ti neko odgovori na to pitanje, smisao treba shvatiti i dopustiti da ti se desi.

Onog trenutka kad postanes srecna sa onim sto imas a ne sa onim sto zelis, bices stvarno i istinski srecna osoba.

Zelim ti lep i nasmejan dan !

Elf:
Sama si dala odgovor, koji i nije toliko komplikovan kako se cini na prvi pogled.

"Umetnost zivota je – shvatiti zivot. Osetiti ga celom dusom, celim telom. Da on prozivi kroz svaku celiju organizma i svesti. A njegova tajna se krije u – umerenosti. Umerenost je majka mudrosti."

Onog trenutka kada stvarno postanes srecan i kada te nista ne moze izbaciti iz takta, tada si shvatila sta je zivot. Greska tragati za smislom zivota i traziti da ti neko odgovori na to pitanje, smisao treba shvatiti i dopustiti da ti se desi.

Onog trenutka kad postanes srecna sa onim sto imas a ne sa onim sto zelis, bices stvarno i istinski srecna osoba.

Zelim ti lep i nasmejan dan !
Hvala ti sto si izvukao moju temu iz naftalina, i zaboravila sam na nju…

Retko , skoro nikad se ne desava takvo stanje apsolutne srece, kad te nista ne moze izvesti iz takta…
Ali, opet… Da li je apsolutna sreca kada si npr. sa voljenom osobom, ili citas neku divnu knjigu, a nista drugo ti se ne nalazi na pameti, odnosno, sve je nevazno, bledi, nista te ne moze povrediti, jer si – svoj i zivis trenutak, nalazis zadovoljstvo u sitnicama, ili je sreca – VECNO (tj. dozivotno) stanje opsteg blagostanja, iskonskog mira i nedostatku zelja?

Da li se srecom moze nazvati stanje koje traje samo nekoliko dana, i koje vrlo lako moze smeniti neki nemir? Npr. ja mogu biti vrlo srecna nekoliko dana, sa svim onim simptomima, ali, pre ili kasnije javi se nesto sto me uznemiri – ispitni rok, svadja sa drugaricom, neki neuspeh…

Ja ipak mislim da to nije sreca niti smisao zivota. Pravo je samo ono sto je neuslovljeno i nepromenljivo. Da li mi, na ovom nasem svetu, punom nepotrebnih obaveza, imamo uslova da spoznamo smisao?

Takodje, sad mi pada na pamet nesto… Mozda smisao treba traziti samo u sebi. Drugi ljudi sa svojim motivima, zeljama mogu da te sputaju u potrazi. Mozda se treba izolovati od sveta? Samo tako mozemo upoznati sebe.
Dokle god budemo razmisljali o svakodnevici, dokle god budemo materijalizovali svet oko sebe – udaljavacemo se od cilja.

Polazeci od takvih pretpostavki… Da li je na svetu ikad postojala osoba koja je spoznala smisao zivota?
:wink:

Niko ne moze biti srecan celog zivota. Spoznati smisao zivota ne znaci imati svu srecu ovo sveta. To samo znaci da te nesreca ne tangira toliko. I ako zeli biti srecna, moras naci srecu u malim stvarima: recima, delima, dodirima... Sve je to sreca, ako je tako shvatis...

iluzionista:
Niko ne moze biti srecan celog zivota. Spoznati smisao zivota ne znaci imati svu srecu ovo sveta. To samo znaci da te nesreca ne tangira toliko. I ako zeli biti srecna, moras naci srecu u malim stvarima: recima, delima, dodirima... Sve je to sreca, ako je tako shvatis...
Sad imamo isti broj poruka.... 8) :wink: Brzo si me stigao!

U pravu si... Ali, to je sitna, materijalna sreca... Sreca o kojoj ja govorim nema veze sa onim pojmom koji poznajemo...
Naravno, sreca jeste u sitnicama, ali... Nije to potpuna sreca.

Snezna_kraljica:
iluzionista:

:lol:

U pravu si... Ali, to je sitna, materijalna sreca... Sreca o kojoj ja govorim nema veze sa onim pojmom koji poznajemo...

Nazalost, nisam siguran da to postoji. :(

iluzionista:
Snezna_kraljica:
iluzionista:

:lol:

Nazalost, nisam siguran da to postoji. :(
Baš ne volim da citiram... al' mi sad nekako zgodno došlo...
"Jadni su ljudi - tek što im um dospe u zrelost :arrow: telo počne da propada!" Monteskje
Deco, kad ovo budete spoznali po ličnom iskustvu :arrow: znaćete da ste u ovom trenutku bili srećni!
Boga mu... prepoznajte sreću u sebi SAD, ODMAH... oslobodite svu svoju pozitivnu energiju u sebi i ogrnite se njom... UPRAVO SAD vam je sve na dlanu :)
Verujte mi... bar malo! 8) :D

Omen:
"Jadni su ljudi - tek što im um dospe u zrelost :arrow: telo počne da propada!" Monteskje
Deco, kad ovo budete spoznali po ličnom iskustvu :arrow: znaćete da ste u ovom trenutku bili srećni!
Boga mu... prepoznajte sreću u sebi SAD, ODMAH... oslobodite svu svoju pozitivnu energiju u sebi i ogrnite se njom... UPRAVO SAD vam je sve na dlanu :)

Ako su se pametniji od nas pitali, nije na odmet... :lol:
Ipak...
Ima mnogo istine u tome sta kazes...
Evo, i ja ti verujem, verujem i tvom zivotnom iskustvu, ipak, imas 20 godina vise od mene i imas vise prava da o tome govoris...
Hvala ti :wink:

Snezna_kraljica:
Omen:

Ako su se pametniji od nas pitali, nije na odmet... :lol:
Ipak...
Ima mnogo istine u tome sta kazes...
Evo, i ja ti verujem, verujem i tvom zivotnom iskustvu, ipak, imas 20 godina vise od mene i imas vise prava da o tome govoris...
Hvala ti :wink:
:) OK... niko vam ne može (i ne želi) da oduzme draž odgonetanja... samopitanja o suštinskim životnim stvarima, umeću življenja, svrsishodnosti ciljeva koje postavljamo pred sebe. Dobro je pitati se... i na putu do odgovora u koje verujemo izgrađivati sebe. 8)
Životno iskustvo mi ne daje preče pravo da o bilo čemu govorim. Svi govore sa svoje pozicije u životu. :roll:
Samo sam htela da vas potaknem na pozitivniji pristup svemu :) Život je suviše kratak. Nepristojno je bojiti ga suvišnom nevericom u pravu sreću. Ona je ipak u nama samima i DUGUJEMO je sebi! 8)

kojote:
Omen:
Snezna_kraljica:
jagodica:
ala ste pametni svaki vam se dao
Jeeeeeee!!!! To je i bio cilj! Da DVA muskarca zaneme pred nama i da nam se predaju celom dusom i telom! OBOJICA NAM SE DALA, da ponovim, protiv uroka… :lol:
8)
Ja sam zanemeo. I dusom i telom.
P.S. pu, pu, pu... 8) :wink:
Dobro, dobro...
za Omen ne znam...
Hvala ti sto si mi poklonio svoje telo, al' ja volim onog drugog koji mi se dao!!! :twisted:
cmok :wink:

Back