Elf:
Sama si dala odgovor, koji i nije toliko komplikovan kako se cini na prvi pogled.
"Umetnost zivota je – shvatiti zivot. Osetiti ga celom dusom, celim telom. Da on prozivi kroz svaku celiju organizma i svesti. A njegova tajna se krije u – umerenosti. Umerenost je majka mudrosti."
Onog trenutka kada stvarno postanes srecan i kada te nista ne moze izbaciti iz takta, tada si shvatila sta je zivot. Greska tragati za smislom zivota i traziti da ti neko odgovori na to pitanje, smisao treba shvatiti i dopustiti da ti se desi.
Onog trenutka kad postanes srecna sa onim sto imas a ne sa onim sto zelis, bices stvarno i istinski srecna osoba.
Zelim ti lep i nasmejan dan !
Hvala ti sto si izvukao moju temu iz naftalina, i zaboravila sam na nju…
Retko , skoro nikad se ne desava takvo stanje apsolutne srece, kad te nista ne moze izvesti iz takta…
Ali, opet… Da li je apsolutna sreca kada si npr. sa voljenom osobom, ili citas neku divnu knjigu, a nista drugo ti se ne nalazi na pameti, odnosno, sve je nevazno, bledi, nista te ne moze povrediti, jer si – svoj i zivis trenutak, nalazis zadovoljstvo u sitnicama, ili je sreca – VECNO (tj. dozivotno) stanje opsteg blagostanja, iskonskog mira i nedostatku zelja?
Da li se srecom moze nazvati stanje koje traje samo nekoliko dana, i koje vrlo lako moze smeniti neki nemir? Npr. ja mogu biti vrlo srecna nekoliko dana, sa svim onim simptomima, ali, pre ili kasnije javi se nesto sto me uznemiri – ispitni rok, svadja sa drugaricom, neki neuspeh…
Ja ipak mislim da to nije sreca niti smisao zivota. Pravo je samo ono sto je neuslovljeno i nepromenljivo. Da li mi, na ovom nasem svetu, punom nepotrebnih obaveza, imamo uslova da spoznamo smisao?
Takodje, sad mi pada na pamet nesto… Mozda smisao treba traziti samo u sebi. Drugi ljudi sa svojim motivima, zeljama mogu da te sputaju u potrazi. Mozda se treba izolovati od sveta? Samo tako mozemo upoznati sebe.
Dokle god budemo razmisljali o svakodnevici, dokle god budemo materijalizovali svet oko sebe – udaljavacemo se od cilja.
Polazeci od takvih pretpostavki… Da li je na svetu ikad postojala osoba koja je spoznala smisao zivota?
:wink: