@ malenaaaa
Nisam ja davao nikakav opis Slovenije, jer ja o Sloveniji jako malo znam. Ja sam pokusava da doznam o Sloveniji sto vise mogu od vas koji tamo zivite. Postavljao sam neka pitanja i na dobivene odgovore neka dodatna potpitanja. puno toga sto pricate, vi koji tamo zivite, nikako mi nije jasno, pa ni logicno. Evo ako nemas nista protiv postavicu i tebi nekoliko pitanja, da bi mogao da razumem ovo sto si napisala.
Pocecu negde od kraja, pa cu ici ka pocetku.
Materijalizam je ogroman a nadobudnost retko sretana.
Sta bi znacilo u nekom slobodnom prevodu da je materijalizam ogroman? Sta je nadobudnost?
Sad lo o kome ima ovakvo ili onakvo misljenje, to je mnogo diskutabilno. Slovenci misle da su svi narodi koji su juznije bica nizeg ranga i to mi je poznato, generalno mi se to ne svidja nikako jer sam i ja juznije u odnosu na njih, ali kad pogledamo kakve osobine imamo, kakve su nam drzave i kako generalno zivimo, do negde se i slazem sa njima da smo dosta nazadniji, primitivniji i po mnogu cemu ispadamo gluplji. Gledano i sada i unazad nekoliko decenija unazad uvek su za nas bili napredniji i po mnogo cemu nedostizni. Mi jos uvek ne mozemo da naucimo da bacamo smece u kontejnere, ne mozemo da naucimo da prelazimo ulicu na pesacki, tesko ucimo da zatvorimo vrata iza sebe. Smradovi koji mnogo vole da setaju kucice jos uvek kod nas ne mogu da nauce da pokupe izmet iza svojih ljibimaca. Tesko ucimo da se parkiramo kako treba i gde treba. Jos uvek imamo naviku da idemo u goste ne najavljeni, sto bi se reklo da banemo nekome u kucu umesto da se javimo i da pitamo da li nas neko moze i zeli primiti.
Ako je zemlja uredjena i ako se zakon postuje, zeleo bih da znam u cemu je problem.
-ako vise volis macku/psa od osobe sa kojom zivis-Da,slo je zemlja za tebe
-ako je materijalno jedino i jedino sto te pokrece u zivotu i tera na vise i vise-Da,slo je zemlja za tebe
-ako ti je nebitan pol,pripadnost i starost osobe uz tebe,dok god ona donosi neku korist-Da,slo je zemlja za tebe.
Ovaj deo nikako ne razumem. Cisto sumnjam da kod Slovenaca/Slovenki nema ljubavi i emcija. To je univerzalna kategorija kod svih naroda, tako da ne verujem (mozda je moguce) da negde takvo nesto postoji. Pretpostavljam da se i tamo ljudi zene/udaju, formiraju porodice i sve sto rade i neki drugi narodi.
Materijalno je jako bitno i svima nama je materijalna dobit maltene presudna. Normalno svako ima neku svoju gornju i donju granicu, ali sve nas pokrece taj materijalni interes.Ako nije problem da mi odgovoris, sta na primer pokrece tebe u zivotu i sto te tera da ucis ili radis, ako to nije materijalna dobit.
Ovo poslednje o polu, pripadnosti i starosti osobe takodje mi nije jasno. Licno meni ne prijaju ****** i ne bih mogao da zivim sa muskarcem i homoseksualnost smatram bolescu. Ali to je moje glediste i do pre nekoliko godina u svim medicinskim udzbenicima to je tretirano kao bolest. Pripadnost i starost mi ne smetaju ako je meni dobro sa nekom osobom, pazim da ne stupam u odnose sa mladjima od 16-17 godina, jer je to zabranjeno zakonom.
Sto se tice korupcije i dobijanja posla preko veze, toga ima svuda, bitno je kolko je to cesto zastupljeno i na kom nivou administracije.
Evo za kraj postavicu ti jos jedno- dve pitanja koje sam postavljao i drugima, ali do sada nisam dobio neki logican odgovor.
Kako se ogleda ta netrpeljivost Slovenaca prema vama? Da li vas neko maltretira na ulici, da li ce Slovenac koristiti tvoje usluge ili tvoje znanje ako mu to finansiski odgovara ili ce i pored toga sto mu se isplati tvoja usluga, da ode kod svog Slovenca i njemu plati skuplje samo da bi tebe izbegao?
Da li vi koji zivite u Sloveniji, a koji ste tamo dosli od nekud pokusavate da se uklopite u drustvene okvire zemlje domacina i pokusavate da se asimilirate ili pokusavate da prikazete sav svoj balkanski primitivizam pokusavajuci i ocekujucu da domacini u ovom slucaju Slovenci prihvate vas onakve kakvi ste, ne trudeci se da se promenite.
Ja nisam bio u Sloveniji dosta godina i postujem njihovu zatvorenost. Takvi su i Nemci i vecina Evropljana. Medjutim u nekim razgovorima koje imam u poslednjih pola godine sa ljudima koje zive u Sloveniji, a sa ovih su prostora sticem jedan utisak da dobar deo dosljaka ne zeli da se asimilira i da se uklopi u drustvo vec pokusava da se ponasa koa kod kuce, pri tome cudeci se celo vreme zasto to Slovenci ne prihvataju i nisu bas oduseveni time.
Iskreno se nadam da cu dobiti odgovor na postavljena pitanja.
Imam jedno hipoteticko pitanje, vise je u kontekstu rada drzavnih organa, a ne u cilju ocenjivanja mentaliteta.
Primer, ja imam gradjevinsko preduzece i radim po zakonu i postujem sve propise. Vozeci gradom vidim da neko drugo gradjevinsko preduzece izvodi radove ne postujuci zakone i pravilnike. Odlazim u inspekciju i prijavljujem slucaj. Kolika je verovatnoca u Sloveniji da inspekcijski organi ne preduzmu nista, ne zatvore gradiliste i ne kazne kompaniju?