Slovačka - dve godine posle

А што се тиче просека у Словачкој - ево ја у Србији имам 50 евра више. А вероватно радим мање.
А овдашњи просек ме не занима. Немојте ми те национал-социјалистичке колективистичке форе. Ако смо либерални, онда смо за индивидуализам.

dr hirurg:
А што се тиче просека у Словачкој - ево ја у Србији имам 50 евра више. А вероватно радим мање.
А овдашњи просек ме не занима. Немојте ми те национал-социјалистичке колективистичке форе. Ако смо либерални, онда смо за индивидуализам.
Pa znam kolega ali neko ko u slovackoj recimo radi to sto vi radite ovde ima duplo vise od vas:-)
Mada to naravno sve moz da bitne al ne mora da znaci:-)

_Milanche_:
Ako bi u Slovačkoj ponovo bio organizovan referendum o članstvu u Evropskoj uniji, prema istraživanju javnog mnenja, 75 odsto građana opet bi glasalo "za" priključenje.
Iskustvo Slovačke u procesu pridruživanja EU lako se može primeniti i na Srbiju. Razdruživanje sa Češkom, vladavina Vladimira Mečijara koja se često poredi sa sistemom Slobodana Miloševića i skoro deset godina pregovaranja o članstvu u EU.

Prosečna plata u Slovačkoj danas je 15. 750 kruna, ili 450 evra - dva puta više nego u Srbiji.

Al Bundy se slaže sa tobom po ovom pitanju, ali...
"posebno kada se uzme u obzir da je prosečna plata 300 evra" (ovo je citat iz njegovog posta http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3138650&postcount=11.)
Neću da demantujem ovo što ste pisali u smislu da je u Slovačkoj standard veći nego kod nas, ali...
- Nije dva puta jer koliko znam 450 nije dva puta veće od 300.
- Slovačka nije ratovala, nisu je bombardovali, nije imala sankcije... pa kako majku mu da im standard bude samo 50% bolji...
- Zar ne bi trebalo po nekoj logici da je bar tri do četiri puta veći???

markovozd..:
U Slovackoj su troskovi zivota ,u proseku, kao i u Srbiji.

Znaci, u startu zive , duplo bolje od nas...........pa ako dodas na to, i npr.pravo da se neograniceno krecu po svetu, kao neki kvalitet zivota ( volis da putujes ? ) , koje mi nemamo, i ako dodas mnogo vece investicije, brzi razvoj, manje nezaposlenih, ipak ce biti da zive mnooogo bolje od Srba...........

Nazalost, ima mnogo Srba, koji za bolje od ovoga i ne znaju, pa im je i tesko da naprave dobru komparaciju..........

Moram malo da se nadovežem na tvoje tvrdnje.
- U Slovačkoj (nisam bio) se sudeći po tekstovima na ovoj prvoj strani (da ih sada ne nabrajam) živi ne duplo, nego za 50% bolje nego u Srbiji.
- Što se tiče investicija, nezaposlenosti, razvoja - tu si u pravu.
- Što se tiče putovanja, tu nisi u pravu, a evo i zašto. Kakva to putovanja Slovaci mogu sebi priuštiti sa platom od 450 evra. Odlazak na godišnji odmor ili školovanje. To mogu i u Srbiji oni sa prosečnom platom od 300 evra. I nešto ne znam da ima velikih problema u dobijanju turističkih viza za Grčku ili Španiju. Zapitaj se samo koliko je ljudi bilo ove godine na letovanju van zemlje.
- Što se tiče školovanja u inostranstvu, tu je malo teže, ali znam neke koji nisu imali problema sa vizama za Italiju i Veliku Britaniju, nakon što su skupili potrebne dokumente.
- Što se tiče turističkih putovanja van sezone otiđi na sajt npr. Kontikija i vidi šta se sve nudi - vize - no problem...
- Što se tiče putovanja onako, solo ili zbog nekih drugih razloga - tu si u pravu. Do vize je teško doći. Ali, ni jedan Slovak neće sa svojom prosečnom platom tek tako da se zaputi na sajam nameštaja u Madrid, zar ne?
P.S. Već sam pominjao i situaciju u kojoj je bila Srbija proteklih 16 godina...
Zar ne bi trebalo da je u Slovačkoj sve bolje nego kod nas barem 5 puta? 8)

south:
@drago
pa oni su tek pre 2 godine videli sunca i imaju bolji standard od nas
a to treba 4-5 puta za to vreme,....
mnogo je ..pa da su i japanci
sta onda treba za 10 godina da imaju, po toj logici... 10.000 E ?
Jbg/a, mislio sam da ste me razumeli šta sam hteo da kažem...
Oni jesu pre dve godine ušli u EU, ali toliki standard su imali i pri ulasku u EU.
Osim toga šta su radili od 1990. do danas???
Hoću da kažem da sam čin ulaska u EU ne znači automatski da ćeš napredovati ni u kom smislu.
Stvar je u tome da se najpre moraju srediti odnosi unutar države, uspostaviti sila zakona, pravda, ekonomija, kultura, a tek sa kompletnom infrastrukturom koja je kompaktibilna onoj u većini zemalja EU može se očekivati napredak i prosperitet.
Sam čin ulaska u EU ne znači ništa.
I danas u EU postoje zemlje 1., 2. i 3. klase, a time se vrednuje i njihovo pravo glasa i beneficije koje time stiču.
Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija... su zemlje druge lige, a Rumunija i Bugarska treće. Nemaju prava koja imaju Nemci, Englezi, Francuzi...
O tome se radi, a ne o mom pokušaju da vas demantujem da je trenutno u Slovačkoj bolje nego kod nas. Naravno da jeste, ali ne toliko koliko se pokušava ovde reći.

DraGo70:
Al Bundy se slaže sa tobom po ovom pitanju, ali...
"posebno kada se uzme u obzir da je prosečna plata 300 evra" (ovo je citat iz njegovog posta http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3138650&postcount=11.)
Neću da demantujem ovo što ste pisali u smislu da je u Slovačkoj standard veći nego kod nas, ali...
- Nije dva puta jer koliko znam 450 nije dva puta veće od 300.
- Slovačka nije ratovala, nisu je bombardovali, nije imala sankcije... pa kako majku mu da im standard bude samo 50% bolji...
- Zar ne bi trebalo po nekoj logici da je bar tri do četiri puta veći???

Nije Drago jer su oni imali polazne pozicije koje su bile jako lose.Njihove sankcije su trajale od ulaska Rusa do 1989.Takodje onda im je dosao Mecijer i nije pomakao stvari sa mrtve takce godinama.Radio je on nesto ali poptuno promaseno.U ozbilje reforme su usli tek negde 1995 ali su od tada mnogo napredovali.Recimo najvise od svih zemalja u trazniciji koje su danas u Eu najvise je napredovala Ceska a najmanje Slovenija.Ceska je vrlo blizu da stugne Sloveniju a pre 15 godina Slovenija je bila 10 puta naprednija.Tako zadnjih godina upravno Slovacka ima najveci rast i pokako stize zemlje a neke je vec prestigla od kojih je pre 10-ak godina bila mnogo daleko.
Znaci sustina je ako je neko pre 10ak godina imao zaradu koja je 20 puta manja nego danas cinjenica je da je on bas napredovao.Napredovali smo i mi od 2000. ali nismo koliko smo mogli.

@drago
kapiram to,
samo ne volim da trazim mane uspesnijem od sebe,
mi treba da se ugledamo na naprednije od sebe,
a ne da brojimo ko je gori od nas,
nekada smo za sve te zemlje bili EU,
a sad....???
samo da ne bude onaj pokojnik i rat opravdanje za sve nase nesposobnosti u sledecih 100 godina.

DraGo70:
..
obajsnio sam ti u prethodnom postu Slovaci su takodje imali 5 godina "koje su pojeli skakavci"

DraGo70:
Hoću da kažem da sam čin ulaska u EU ne znači automatski da ćeš napredovati ni u kom smislu...Stvar je u tome da se najpre moraju srediti odnosi unutar države, uspostaviti sila zakona, pravda, ekonomija, kultura, a tek sa kompletnom infrastrukturom koja je kompaktibilna onoj u većini zemalja EU može se očekivati napredak i prosperitet.
.

Naravno da sam cin ne znaci nista ali nove okolnosti vremenom pocnu da uticu na privrednu situaciju u zemji,ali cim te prime znaci da si ti vec do tada uradio ove stvari o kojima ti govoris.
Sustina je da polako priblizavanje EU prati vece interosovanje investitora sto te automatski gura napred.

DraGo70:
Jbg/a, mislio sam da ste me razumeli šta sam hteo da kažem...
Oni jesu pre dve godine ušli u EU, ali toliki standard su imali i pri ulasku u EU.
Hoću da kažem da sam čin ulaska u EU ne znači automatski da ćeš napredovati ni u kom smislu.
Stvar je u tome da se najpre moraju srediti odnosi unutar države, uspostaviti sila zakona, pravda, ekonomija, kultura, a tek sa kompletnom infrastrukturom koja je kompaktibilna onoj u većini zemalja EU može se očekivati napredak i prosperitet.

u pravu si. sve zavisi od konkretne drzave i njenog truda i uspeha.ali, stvar je u tome da odnose unutar drustva danas takve zemlje najefikasnije sredjuju kroz proces priblizavanja eu i preuzimanja pravnih tekovina zajednice. a tu je i taj ciljni momenat-lakse ostvarivanje rezultata kroz jasan cilj i jasne provere. drugo,samo pristupanje eu je jasan signal investitorima da je stanje sredjeno. slovacki standard ipak raste iz godine u godinu(nije isti kao pri pristupanju),kao sto i generalno rastu standardi. samo je njima taj rast godinama 8%

DraGo70:
Sam čin ulaska u EU ne znači ništa.
ovo isto nije skroz tacno. jer ulaskom u eu,one postaju deo jedinstvenog trzista,sa 4 slobode kretanja i ucescem u zajednickim politikama.npr.poljoprivrednoj. ucesce izvoza unutar tog jedinstvenog trzista,bez carina i drugih prepreka u ukupnom izvozu recimo jednog portugala je chak preko 80%
DraGo70:
I danas u EU postoje zemlje 1., 2. i 3. klase, a time se vrednuje i njihovo pravo glasa i beneficije koje time stiču.
Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija... su zemlje druge lige, a Rumunija i Bugarska treće. Nemaju prava koja imaju Nemci, Englezi, Francuzi...
O tome se radi, a ne o mom pokušaju da vas demantujem da je trenutno u Slovačkoj bolje nego kod nas. Naravno da jeste, ali ne toliko koliko se pokušava ovde reći.
rumunija i bugarska su manje razvijene privrede. i to je to.
ali,ista ta rumunija ce u svim institucijama gde se odluchuje imati jache mesto od slovenije,madjarske,litvanije,ceske...znachi gleda se proporcionalnost. isto je i kod pristupa evropskim fondovima. nece biti nimalo uskracene. svuda postoji srazmernost prema velichini i jachini zemlje. i to je skroz normalno

~Petar~:
rumunija i bugarska su manje razvijene privrede. i to je to.
ali,ista ta rumunija ce u svim institucijama gde se odluchuje imati jache mesto od slovenije,madjarske,litvanije,ceske...znachi gleda se proporcionalnost. isto je i kod pristupa evropskim fondovima. nece biti nimalo uskracene. svuda postoji srazmernost prema velichini i jachini zemlje. i to je skroz normalno

evo jedna danasnja vest koja najbolji govori o tome gde je Rumunija danas a gde smo mi

Austrijska Erste banka uplatila je rumunskoj državi 2,2 milijardi evra za većinski paket od oko 62 odsto akcija Rumunske komercijalne banke, BCR

ako uzmemo u obzir da je najvece cena placena za jednu banku u Srbiji 380 miliona evra ili ti skoro 6 puta manje jasno sta znaci put ka EU....

_Milanche_:
Nije Drago jer su oni imali polazne pozicije koje su bile jako lose.Njihove sankcije su trajale od ulaska Rusa do 1989.Takodje onda im je dosao Mecijer i nije pomakao stvari sa mrtve takce godinama.Radio je on nesto ali poptuno promaseno.U ozbilje reforme su usli tek negde 1995 ali su od tada mnogo napredovali.Recimo najvise od svih zemalja u trazniciji koje su danas u Eu najvise je napredovala Ceska a najmanje Slovenija.Ceska je vrlo blizu da stugne Sloveniju a pre 15 godina Slovenija je bila 10 puta naprednija.Tako zadnjih godina upravno Slovacka ima najveci rast i pokako stize zemlje a neke je vec prestigla od kojih je pre 10-ak godina bila mnogo daleko.
Znaci sustina je ako je neko pre 10ak godina imao zaradu koja je 20 puta manja nego danas cinjenica je da je on bas napredovao.Napredovali smo i mi od 2000. ali nismo koliko smo mogli.
Ma da, u redu je to. Ali i mi smo imali polazne pozicije 2000.-te koje su bile gore od njihovih, sa većim dugom, sa većom upropašćenošću privrednih resursa, sa ogromnim brojem izbeglica, sa ratom opustošenom zemljom...
Naravno govorim o našim prilikama 2000. i njihovim - kako ti kažeš 1995.
Dakle, njima je trebalo 11 godina da budu 50% bolji od nas.
Naravno, sada ti možeš da mi kažeš da su naše prilike 1991 u usporedi sa njihovim 1991. bile daleko veće. Jesu, ali ne možemo večno da se vadimo na to.
Uostalom, nisu ni oni 1991. bili bez asfalta, bez pozorišta, bioskopa, struje, vode, kanalizacije...
Dakle, ništa oni nisu bolji od nas, samo što smo mi imali nesreću koja se zove rat i sankcije. Međutim, i dalje sam siguran da bismo uz malo političke stabilnosti za par godina opet prešišali sve te zemlje, a posebno Bugarsku i Rumuniju.
Možda deluje utopistički i previše rodoljubivo, ali obrati malo pažnju na sve one detalje koje sam pominjao... :)

south:
@drago
kapiram to,
samo ne volim da trazim mane uspesnijem od sebe,
mi treba da se ugledamo na naprednije od sebe,
a ne da brojimo ko je gori od nas,
nekada smo za sve te zemlje bili EU,
a sad....???
samo da ne bude onaj pokojnik i rat opravdanje za sve nase nesposobnosti u sledecih 100 godina.

To sam već spominjao. Ne treba da se ugledamo na gore od nas i time tešimo, nego na bolje. Ali hoću reći da sam sasvim siguran da oni isto tako nisu iskoristili svoju šansu jer ako su u pravu tranziciju krenuli 1995. a mi 2000. oni su odmakli od nas 2 godine koliko su u EU.
Ako je njima trebalo 11 godina da budu 50% bolji od nas (prosek plata 450 evra naprema 300), onda ćemo opet, ako se dozovemo pameti i niko nas ne bude sputavao da ih preteknemo za par godina. I njih i sve ostale. Možda ne Sloveniju, ali ove ostale sigurno.

~Petar~:
u pravu si. sve zavisi od konkretne drzave i njenog truda i uspeha.ali, stvar je u tome da odnose unutar drustva danas takve zemlje najefikasnije sredjuju kroz proces priblizavanja eu i preuzimanja pravnih tekovina zajednice...

Naravno, ne bi Nemačka i Francuska ni išli u projekat EU da on ne donosi mnoga dobra. Samo je suština u tome da je razlika kada tome projektu pristupiš sa uređenim resursima, zakonima i ostalim bitnim stvarima, a drugačije je kada misliš da će se sve srediti samo od sebe... :)

DraGo70:
Međutim, i dalje sam siguran da bismo uz malo političke stabilnosti za par godina opet prešišali sve te zemlje, a posebno Bugarsku i Rumuniju.
Možda deluje utopistički i previše rodoljubivo, ali obrati malo pažnju na sve one detalje koje sam pominjao... :)
I ja sam siguran ali kao sto ti kazes uz politicku stabilnost i povecanje investicija.U Slovacku se investira 5 milijardi evra svake godine a mislim da su oni manja zemlja od nas.Tu je sustina.

DraGo70:
Naravno, ne bi Nemačka i Francuska ni išli u projekat EU da on ne donosi mnoga dobra. Samo je suština u tome da je razlika kada tome projektu pristupiš sa uređenim resursima, zakonima i ostalim bitnim stvarima, a drugačije je kada misliš da će se sve srediti samo od sebe... :)
ne razumem do kraja sta hocesh da kazesh. prichali smo o slovackoj,uredjenju drustva..i da je pokazano da je proces priblizavanja eu dosta efikasan mehanizam u tom smislu...
a niko ni ne kaze da nesto moze samo od sebe da se desi...

Back