Slobodno vreme

И за мене.

Изем ти слободно време ако морам да кувам, перем, пеглам, пу... - упс, та обавеза се још и може поднети! z:mrgreen:

Dakle, slobodno vreme može da se iskoristi na više načina, neki su manje omiljeni, a neki više, al ih onda ne treba pisati belim slovima...

..evo, posle mnogo godina, moje slobodno vreme je ekstremno
nesraznerno sa vremenom koje posvecujem obavezama.. :mrgreen:
..deca mi velika, ja na trudnichkom, pa mi ni posao ne oduzima "moje vreme"
malo kucnih obaveza i sve vreme ovog sveta - samo za mene.. :)
..od proleca, boze zdravlja, upadam u novi "zacharani krug" podizanja bebe,
a sad, kada bi trebalo da uzivam, chini mi se da mi dani prolaze u prazno.. :confused:

..zashto vishe postizemo kada imamo mnogo obaveza,
nego kada imamo ceo dan na raspolaganju da se svojevoljno organizujemo? :confused:
..jel da da to nije fer..? :(

..
a sad, kada bi trebalo da uzivam, chini mi se da mi dani prolaze u prazno.. :confused:

nego kada imamo ceo dan na raspolaganju da se svojevoljno organizujemo? :confused:

Ja mislim da ti dani upravo prolaze kako treba.
I da ti treba da prolaze bas tako- prazno. Verovatno su dovoljno dugo bili dovoljno puni.
Ja sad cesto pomisljam kako nisam dovoljno iskoristila taj period trudnickog, a u stvari provodila sam ga onako kao sto mi i prilici- radila kod kuce neke druge poslove :). I od onog izlezavanja, gledanja filmova i citanja knjiga, nista....trajalo je jedan novembar a onda su me savatali pundravci :D.

Ako se misli na slobodno vreme tipa da legnem i odmaram uz neki dobar film ili emisiju...to nemam vec godinama.
Duze od pet godina ne radim tako da je moje zanimanje -domacica.Brinem o kuci,deci,muzu i svim obavezama sto to nosi.Meni je slobodno vreme kada su deca u skoli ili napolju,a ja skuvam sebi kafu i druzim se na forumu sa svojim prijateljima :D Ili kada napunim kadu i uzivama sama sa sobom i svojim mislima.

..evo, posle mnogo godina, moje slobodno vreme je ekstremno
nesraznerno sa vremenom koje posvecujem obavezama.. :mrgreen:
..deca mi velika, ja na trudnichkom, pa mi ni posao ne oduzima "moje vreme"
malo kucnih obaveza i sve vreme ovog sveta - samo za mene.. :)
..od proleca, boze zdravlja, upadam u novi "zacharani krug" podizanja bebe,

Ovo je i u mom slucaju potpuno tacno.
Kada jos nisam rodila Milicu,a deca odu kod bake na par dana,muz na poslu ja bih trebala lakse se organizovati i odraditi sve ono sto me ceka.Medjutim ja onda sedim i mislim sta i kako i cini mi se da mi ****** nije nikada bila teza :roll:
Mnogo mi je lakse organizovati se kada smo svi kod kuce nego kad sam sama :huh:

Ja bih rekla Novembar da si ti tip koji savršeno funkcioniše "pod pritiskom".
Mnogi od nas tako funkcionišemo, hteli - ne hteli, obaveze nas teraju.
A kad imaš dovoljno vremena, onda kontaš da ne moraš da žuriš pa se sve otegne.
Meni je na porodiljskom bilo super jedno 6 meseci jer je Luka bio mala beba pa nisam imala vremena da dišem.
Čim je malo porastao, ja udahnula i shvatila da ću crći bez silnih obaveza na koje sam navikla. Šetnje svaki dan, iz dana u dan postanu monotonija, a ne radost... I onda počnu da nedostaju obaveze, posao, frka, trka, kontakti sa različitim ljudima koje ne srećemo ako ne radimo i tako...
Monotonija je smrt. E sad, zavisi kako se ko organizuje i šta kome prija.

ovo je ono kad kazes da si u frci, da nemas vremena za izlaske, da nemas vremena za bavljenje sportom, za druzenje i jos kojesta lepo, a onda otprilike gledas televiziju dva sata dnevno.

citati koje sam cula od domacica u rl:

''blago tebi kad mozes, a ja se vratim u pola pet s posla pa vozim jedno dete na ples, a drugo dete na fudbal i nikako nemam vremena da treniram nesto'' (pa vozi bicikl, rolere, trci, idi kuci djuskaj uz muziku u toku njihovih treninga, nemoj ih cekati u kolima bokte)

''ma ja bih citala, al nemam vremena'' (a koliko vremena gledas debilne emisije na televiziji, priznaj)

''joj, ne mogu u subotu, imam da peglam'' (pa peglaj svaki dan po malo ono sto oblacite, bolje je tako nego da sebi s*****vas vikende)

''za vikend pravim generalku'' (a sta radis u toku radne nedelje? pravis svinjac da bi imala sta da radis u toku vikenda? a posle mislis da ce deca na takvom primeru nauciti da redovno pospremaju za sobom ono sto razbacaju i zabrljaju, oce dja'ola.)

‎''i nikako da se nadjemo na kafici kad sam stalno u frci'' (a nisi u frci kad pijuckas kaficu i po sat vremena cekajuci u frizerskom salonu da ti se napravi stabilna frizura koja ce ti stajati na glavi manje od dva dana?)

''po ceo dan jurcam za decom po kući i samo skupljam za njima'' (a sto jurcas za njima, igraj se sa njima)

‎''evo, kuvam supu, grasak, pasulj, paprikas...'' (ti kuvas? jok bre, samo se to kuva, ti si samo naseckala povrce u serpu. i sta radis dok se ono kuva, stojis nad serpom i bodris povrce? )

‎''cekam da mi zavrsi masina za ves'' (kako se to ceka? gde se to ceka? na koji nacin se sedi i gde se drze ruke dok se ceka? :s)

‎''bas bih volela da znam engleski, francuski, spanski, italijanski... al sad mi je kasno za to'' (stvarno kasno? kad planiras da umres, veceras?)

‎''ma nemam vremena zbog dece'' (konkretno za sta nemas vremena zbog dece? sta je to sto se ne moze raditi sa decom osim nocnih izlazaka?)

''ma ja sam bila vitka pre porodjaja...ma ko devojcurak'' (a posle porodjaja si pocela da klopas ko prasence. zasto?)

ovo su samo neki primeri, a ima ih sigurno jos.

pitanje: da li stvarno domacice nemaju vremena ili nemaju volje ili snage ili je u pitanju losa organizacija vremena i navika?

(imajte u vidu da je nedostatak volje psihicki poremecaj, nedostatak snage fizicki poremecaj koji se dobija izmedju ostalog i zbog nedostatka volje... vecina ljudi misli da nema nikakav poremecaj kad izgovara naslovnu recenicu ili neki od primera pod navodnicima).

Poslednja izmena:
..zamislih se juche nad komentarom koleginice da nije stigla da ode kod frizera
zato shto, zbog nekih izmenjenih okolnosti, "ima manje slobodnog vremena"..
..ubrzo zatim, druga reche kako ce voditi sina u dechje pozorishte,
"chim bude imala slobodnog vremena"..
..ni jedna aktivnost od ovih, po meni, ne spada u moje slobodno vreme, vec u planirane obaveze..
..iako iz ovog sledi da ja imam vishe planiranih obaveza nego one,
retko se desi da nemam slobodnog vremena.. :)

..shta je za vas slobodno vreme?
..kako ga provodite?
..imate li ga dovoljno, ostavljate li sebi vreme za to?
..da li vam je neophodno, ili je to uplaniran "prazan hod" koji po potrebi zrtvuje?
..da li ga zrtvujete i za shta?

http://forum.krstarica.com/showthread.php/259249-Slobodno-vreme

U pitanju je losa organizacija vremena...znam po sebi...kad sam na odmoru uspem da uradim manje stvari u toku dana nego kad radim...nekako se razvlacim...
Za treninge sam uvek otvoreno govroila da me merzi...a ne priznajem "nemanje vremena" za citanje. naravno naidje kratak period stvarne frke, ali nije to za stalno

Imam aj koleginicu u kancelariji koja nikad nema vremena...deca muz, kuvanje po 3 jela svaki dan treninzi, domaci...jadna ona..
Domaci sa cerkom od 16 godina???
Onda hvatam tako kroz pricu da su mame organizovane i da ona jednom nedeljno vozi mladju cerku..
Muz pere sudove i skuva pola rucka dok ona ne dodje
Zove stariju ceru da spremi nesto lagano...
nista ne pegla

Pa sta se koj moj foliras da nemas vremena...sa sve onim tonom :Aaaa NE...nemam ja vremena za to (trening, setnja, citanje pogotovo....dangubno je to :roll:)

Pitanje se odnosi na domacice, ali komentari ovog tipa nisu iskljucivo vezani za njih, pa sam mislila da zvrljnem par reci.

Meni se cesto desavalo i u toku faksa, a desava se i sada (a jos uvek mi drustvo nisu domacice i domacini :lol:), da ljudi sa drugacije koncipiranim aktivnostima koriste neke od ovih izgovora za nesto sto ja radim, a sto bi, navodno, i oni, ali eto nemaju vremena (nastavak te recenice bi, pretpostavljam, trebalo da bude "za razliku od tebe"). Pre bih rekla da se radi o razlicitim prioritetima i stvarnoj zelji za cinjenjem neceg nego istinskom nedostatku vremena. Iako moram da kazem da u odredjenom periodu zivota stvarno moze da se desi da vremena zaista nema, ali nikako ne mislim da to moze biti konstanta.. tj. svako nadje vreme za ono sto zapravo hoce. Ako vise voli da gleda tv ili ispija kafu na obali reke nego da vozi rolere ili procita knjigu, to je ok. Svi imamo neke preferencije i trebalo bi da slobodno vreme iskoriscavamo na nacin koji nam najvise prija (a dostupan nam je), ali nemoj da mi kazes da ne mozes da izadjes u setnju jer moras hitno da operes prozore. I nemoj mi stalno isticati da si radila ceo dan, kao da meni novac pada sa neba.

Ima jos jedan "fenomen". Ljudi ucaureni u kapitalisticku kolotecinu koji su i zaboravili sta znaci setnja, provod u kafani, dobro se istrcati ili samo cutati na nekoj klupi u parku.. Kao da nemaju snage da mrdnu, a voleli bi da promene nesto i, iznad svega, to bi im cinilo dobro. Dok neke ne vredi, neke opet vredi povuci malo za rukav i pomoci im u svemu tome. Valjda i za to sluzimo jedni drugima.

Pa oni koji rade ono sto vole, oni i nemaju problem. Problem imaju oni koji se vajkaju sto ''nemaju vremena''. Ako rade ono sto vole, zasto se vajkaju? Zasto jednostavno ne kazu npr. ''vikendom obozavam da peglam, nema niceg lepseg od toga da celo subotnje popodne stojim iznad daske za peglanje, to je tako jedna kreativna porodicna razonoda u kojoj samo ja ucestvujem dok deca gledaju crtice, a muz drema u fotelji :D''.

Ima i ona studentska: ''ne mogu napolje, sutra imam ispit''. :roll: Retko koji student je svestan toga da se dan pred ispit ne moze nista posebno nauciti tako da znanje bude sasvim usvojeno jer se znanje ne usvaja pod tenzijom. Sve sto se nauci dan pred ispit, suvo je strebanje. Dan pred ispit je korisnije preslisati se onog sto je vec nauceno, a to se moze bilo gde, ne mora nad knjigom. (ja sam to obicno radila na plazi i uglavnom u vodi :cool:)

Ja sam spadala u one studente koji bi poslednja dva dana pred ispit bila u stanju da predju neverovatno mnogo.
A kad god i gde god da sam ucila, posto sam imala razlicite faze (preko dana, iskljucivo nocu, kod kuce, na faksu, u narodnoj, tamo vamo..) nikada nisam propustila jedan jedini dan, a da barem sat vremena ne provedem na vazduhu i to, ako je ikako moguce, sama. Da ne razmisljam ni o cemu, samo da disem ovaj nas prljavi vazduh i uzivam. :lol:

Sigurno postoje ljudi koji su lenji ili rasipaju vreme, i kod njih je to samo izgovor. Ali postoje i oni koji stvarno imaju dosta obaveza, i nemaju vremena za čitanje ili sport - to jest, možda bi se našlo vreme, ali recimo nisu u stanju da se skoncentrišu na 'ozbiljnije' knjige posle celog dana provedenog u trku...

Ali i meni se diže kosa na glavi od rečenice tipa Ne mogu da izađem, prljava mi je kosa. Hahaha, pa što je ne opereš?

pitanje: da li stvarno domacice nemaju vremena ili nemaju volje ili snage ili je u pitanju losa organizacija vremena i navika?

(imajte u vidu da je nedostatak volje psihicki poremecaj, nedostatak snage fizicki poremecaj koji se dobija izmedju ostalog i zbog nedostatka volje... vecina ljudi misli da nema nikakav poremecaj kad izgovara naslovnu recenicu ili neki od primera pod navodnicima).

ma imaju vremena i snage i volje, nego ih date aktivnosti ne interesuju da bi se posvetile tome i te aktivnosti smatraju gubljenjem vremena
radije će da gledaju španske serije :kafa:
sasvim ok...svako bira kako će da organizuje svoje vreme

Sigurno postoje ljudi koji su lenji ili rasipaju vreme, i kod njih je to samo izgovor. Ali postoje i oni koji stvarno imaju dosta obaveza, i nemaju vremena za čitanje ili sport - to jest, možda bi se našlo vreme, ali recimo nisu u stanju da se skoncentrišu na 'ozbiljnije' knjige posle celog dana provedenog u trku...

Ali i meni se diže kosa na glavi od rečenice tipa Ne mogu da izađem, prljava mi je kosa. Hahaha, pa što je ne opereš?

Па то је изговор којим те неко ибегава. Није разлог.
Ако ниси Јапанац, па спаваш у капсули најближој послу 4 сата, па опет на посао, а слично живе богами и бизи Американци, онда је сво преостало време које имаш АКО радиш по 12 сати дневно стварно луксуз и мора добро да се испланира.. А ако Србин, мора да се остави времена и за блејање и за спорт, макар они што блеје у ТВ.

Моје слободно време, откако се бавим прив. послом, у јуну ће бити 4 године је мало рекреације, играње са ђецом и ништа брате више, пореметио сам и спавање..
А једини друштвени живот ми је породично окупљање, одласци да одведем децу на рођ. понекад посета пријатељу и, наравно, форум лол..

Back