Slobodnija filozofija u književnosti

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Da li je?
Skidaju li književnici rukavice filozofiji ili se,ne pazeći previše na logiku ,epistemiološka pravila i sl.
zaranjaju u svoje nove svetove čak i sa novim zakonima fizike...Im li to nehog opravdanja i da li
filozofi pomalo zavide književnicima?

Poslednja izmena:
Rasel je bio matematički i logički genijalac i bio je svestan (nadam se:mrgreen:) ljudskog irealnog shvatanja
realnog sveta...I za njega su aksiomi bili upitni i proizvod ljudskih konvencija...Mada njegova logika deluje
kruto i tvrdoglavo -u osnovi i nije takva...
Čvrsto na Zemlji,pozitivista Rasel ,nije naročito cenio liriku...Možda matematičku...:lol:

Pošteno da kažem,tema mi "nadošla" jer sam se setio Andrića i njegove sklonosti
"funkcionalnom" (ili angažovanom) filozofiranju...
Andrića nisam voleo da čitam (ipak sam sve pročitao šta je napisao...),ali sam
ga veoma cenio-baš zbog tog filozofskog angažovanja (s kojim se nisam mirio-
previše mi bilo balkansko i evropsko,a moje lično),dok sam Krležu voleo da čitam,
ali ga nisam poštovao zbog trulih gospodskih kostiju (jedna zagrebačka priča...)
Kiš mi je bio kompletan i uz Borhesa nenadmašni lirični pripovedač i emotivni mudrac...
Borhes iracionalni za razliku od Kiša...
E sad-molim za izvinjenje sve pomenute jer nisam merodavan osim za deo mog života koji su i oni sazdali...

Inače,jedna Andrićeva mudrost(parafraziram jer ko to da nađe):"Dođu tako neka vremena kad pametni zaćute.
budale progovore,a fukara se obogati..." Neverovatno...(Samo da mi Lončar ne bane na temu ...:mrgreen:)

citat iz teorije književnosti Veleka i Vorena:

No da li ti filozofski romani i pesme - poput Geteovog Fausta i Braće Karamazovih Dostojevskog - predstavljaju bolja umetnička dela zato što poseduju filozofski smisao?...Čini se da filozofija, ideološka sadržina, u svom pravom kontekstu, uvećava umetničku vrednost zato što potkrepljuje značajne umetničke vrednosti - složenost i koherentnost. Teorijski uvod može da produbi umetnikovo pronicanje i uveća domet njegovog delovanja. No tako ne mora biti. Preterana količina ideologije sputaće umetnika, ako je on ne bude asimilovao....Drugi deo Fausta nesumnjivo trpi od preterane intelektualizovanosti i stalno je na samom rubu otvorene alegorije, a i kod Dostojevskog počesto osećamo neslaganje između umetničkog uspeha i težine misli. Zosima, zastupnik mišljenja Dostojevskog , manje je živo oblikovan lik od Ivana Karamazova. Čarobni Breg Tomasa Mana ilustruje istu protivrečnost na jednoj nižoj ravni - prvi delovi gde se oživljava svet sanatorijuma, bolji su u umetničkom pogledu od kasnijh delova, čije su filozofske pretenzije velike. Međutim, u istoriji književnosti nailazimo ponekad na slučajeve kada ideje svetle same od sebe. Kada likovi i prizori ne samo što zastupaju već zaista i otelovljuju ideje, kad izgleda da stvarno dolazi do nekakvog poistovećivanja filozofije sa umetnošću. Tada slika postaje pojam, a pojam se pretvara u sliku...
Napokon treba priznati da je filozofska poezija, ma kako celovita bila, samo jedna vrsta poezije i da njeno mesto nije nužno u središtu književnosti, ukoliko se ne držimo ideje o poeziji kao otkrovenju, u suštini mističkom. Poezija nije zamena za filozofiju; ona samu sebe opravdava i ima svoj sopstveni cilj. Poeziju ideja, poput svake druge poezije, ne treba procenjivati prema vrednosti same građe, već prema stepenu celovitosti i umetničkoj snazi.

Da li je?
Skidaju li književnici rukavice filozofiji ili se,ne pazeći previše na logiku ,epistemiološka pravila i sl.
zaranjaju u svoje nove svetove čak i sa novim zakonima fizike...Im li to nehog opravdanja i da li
filozofi pomalo zavide književnicima?

Dakle, svakako treba pretpostaviti upoznatost književnika sa nekakvom filozofijom...
Pitanje je samo da li je suština dela u toj filozofiji koju on provlači.
Ako govorimo o nekoj praktičnoj filozofiji (što zoveš kod Andrića funkcionalnom), i ona je morala poteći iz nekog Andrićevog ličnog filozofskog shvatanja sveta. Meni je on lično mnogo bolji pisac nego filozof, forma je kod njega apsolutno savršena. Da je pisao o lončetu za kafu sto strana ja bih to čitao sa uživanjem.

zato volim sa jesama da radim ili drvim o svemu pa i kroz zaebanciju jer retko ko razume kisa a jos manje borhesa....

Kiš je takođe bio ješa...Zajebavao se s tim u onoj njegovoj priči o Simonu čudotvorcu...
Imam i ja priču o pozorišnoj predstavi u Jerusalemu,ali sam uviđavan pa je nigde ne objavljujem...
Da sam je napisao u vreme Tita-otimali bi se za nju...:mrgreen:
Kišova Enciklopedija mrtvih mi jako "vuče" na borhesštinu-na onaj spiritualni tračak
svetla koji nekako probija kroz grobnicu i omogučava čitanje starih knjiga kroz vekove...
Bolest je to teška duhovna-ne i duševna...
Bolujem i ja od takvih književnika i ne pomažu nikakvi aspirini...Zato se Mika s Perom davio u vinjaku...

Back