SLOBODNA ZONA u Beogradu (4. maj 2019)

Opozicija nema kritičnu masu, to su rekli mnogi intelektualci iz redova opozicije, tako da neće biti ništa, a i ako bude, policija će to brzo da reši. Savetujem opoziciji da radi na motivaciji 45% ljudi koji ne izlaze na izbore. Ako uspeju dobiće vlast pošteno. Inače tih 45% neće da glasa za njih jer ne postoje nova lica, novi ljudi u opoziciji. Jeremić, Đilas su ljudi poljuljanog kredibiliteta. Bili su na vlasti i za njihovo vreme Srbija se nije usrećila, kaže statistika. Janković je bio idealan kao novo lice, ali se povukao.

Nakon par poslednjih izbora i rasprava o umrlima koji su na listama i slicno, dosao sam do zakljucka da je zapravo izlaznost - realna izlaznost - sasvim OK.

Ako se oduzmu ti navodno umrli sa spiskova - prica se o 200000 ljudi - dolazi se do nekih 61-62% izlaznosti (jer kad se oni odstrane izlaznost poraste posto je ukupan broj glasaca u odnosu na izasle MANJI).
Kada se jos na to uzme da je masa ljudi otisla u inostranstvo a vode se ko zna gde po mestu stanovanja, procenat izlaznosti mogao bi da ode i preko 80%.

Tako da se bojim da je to to, dragi moji, to sto imamo imamo.

Ja sam za sto da se spiskovi urede, i to sam naveo jos davno kao prvi korak za koji moramo da se izborimo. Ne opozicija, nego mi gradjani, kako bi imali pravu sliku izbornih rezultata.
Bilo bi dobro - ali to je problematicno, nisam nesto razmisljao na tu temu - i da se ovi koji su u inostranstvu nekako eliminisu iz izbornog procesa, jer nisu tu i ne glasaju.
Onda bi imali pravu sliku izbora pa bi i vlast bila pravednije zastupljena.

Nisam siguran da bi ovo sto sam napisao pomoglo bilo opoziciji bilo vlasti, ali to nije ni bitno - nama kao gradjanima treba da je cilj da izbori budu maksimalno korektni i fer, kao i da rezultati odrazavaju sto pravilnije volju gradjana Srbije.
E sad, kakva je ta volja - tako ce i da nam bude. Tu se malo sta uraditi moze. Opametiti tupana je Sizifov posao.

Nakon par poslednjih izbora i rasprava o umrlima koji su na listama i slicno, dosao sam do zakljucka da je zapravo izlaznost - realna izlaznost - sasvim OK.

Ako se oduzmu ti navodno umrli sa spiskova - prica se o 200000 ljudi - dolazi se do nekih 61-62% izlaznosti (jer kad se oni odstrane izlaznost poraste posto je ukupan broj glasaca u odnosu na izasle MANJI).
Kada se jos na to uzme da je masa ljudi otisla u inostranstvo a vode se ko zna gde po mestu stanovanja, procenat izlaznosti mogao bi da ode i preko 80%.

Tako da se bojim da je to to, dragi moji, to sto imamo imamo.

Da, i daleko stručniji ljudi od nas na forumu kažu da je realan broj birača oko milion manje nego što ih je upisano u birački spisak, znači oko 5.7-5.8 miliona. Ja to isto pričam odavno, ljudi svaljuju krivicu na apstinente, trude se da ih animiraju... apstinenata nema puno. Realna izlaznost na izborima kod nas je oko 70%, što je odlično za bilo koju državu u svetu. Retko gde uopšte i bude veća.

Ako oporba hoće da pobedi Vučića, mora da mu otme 200-300k glasova.

Da, i daleko stručniji ljudi od nas na forumu kažu da je realan broj birača oko milion manje nego što ih je upisano u birački spisak, znači oko 5.7-5.8 miliona. Ja to isto pričam odavno, ljudi svaljuju krivicu na apstinente, trude se da ih animiraju... apstinenata nema puno. Realna izlaznost na izborima kod nas je oko 70%, što je odlično za bilo koju državu u svetu. Retko gde uopšte i bude veća.

Ako oporba hoće da pobedi Vučića, mora da mu otme 200-300k glasova.

Manje, manje. Negde izmedju 5,2 I 5,4 miliona biraca sa pravom glasa ima u Srbiji.

To Srbiju svrstava medju zemlje sa dosta solidnom izlaznoscu. OK je, nije puno velika, moze bolje; ali nema govora o nekakvoj vecoj apatiji tj. znacajnijem odlivu u apstinenciju.

S druge strange to imas ogromnu zajednicu permanentnih i apoliticnih apstinenata koji nikada nisu glasali, niti ce. Nema sta tu opozicija da radi jer oni ne glasaju ne zato sto im se ne svidja opozicija, vec generalno politika. Tih ti ima mozda i milionce medju registrovanim biracima s pravom glasa. To ti je sorta ljudi koja ce na izbore izaci onda kada npr. Vucic detonira nuklearnu bombu I raznese kompletno Kraljevo sa svim njegovim stanovnicima. Taking da nema sta tu opozicija da radi puno, niti ima nekakvih 45 odsto apstinenata. Stvarni broj apstinenata koje bi opozicija mogla kupiti meri se cak ni u stotinama hiljada.

Poslednja izmena:
546119

Back