Nema novih niti dvosmislenih pretpostavki, nego ti nisi shvatio smisao istih.
Što sam naslutio na početku razgovora.
Jeste, teško je shvatiti smisao tvojih predpostavki, si neki novi Aristotel.
Tvoje početne predpostavke :
Ovde ne raspravljamo o ponavljanjima nego o logičkim stvarima i konsekvencama.
Znači, Bog pre nego što nešto uradi zna konsekvence, (predznanje)
(Kori) Tako je.
Bog pre vremena zna konsekvence (predznanje) šta će da uradi Adam i ako zna konsekvence onda je to Njegova želja da se to desi i samim time i stvara uslove (edukacija) da se to desi.
(Kori) Tako je

stvaranjem Adama za kojeg je znao šta će da uradi
(predznanje) stvorio je i jedan od uslova
(edukacija) da se to desi.
(moje zagrade i boldovano i smajliji
.gif)
)
Znači, Bog pre nego je stvorio Adama po predznanju je pre vremena znao konsekvence i onda je u vremenu stvorio takve uslove i edukaciju da se te konsekvence i dese u budućnosti.
Znači, konsekvenca je uzrok i uslovi i edukacija su posledice.
Kako god.
JHWH je stvorio prvi par.
Koristimo logiku da dođemo do istine.
JHWH nije morao da stvori prvi par.
JHWH je stvorio prvi par jer je to bila njegova želja.
JHWH je prvi par nasadio u Edem.
JHWH je želeo da nasadi prvi par u Raj.
JHWH je znao da će zmija da iskušava prvi par?
Da li je JHWH pre stvaranja znao da će, ako ih stvori, prvi par svojom slobodnom voljom i osobenostima u uslovima u kojim su se našli da zgreši.
DA ili NE?
Ove imaš promenjenu perspektivu i new predpostavka, opet imaš Božije predznanje ali ovaj put to nije znanje o konsekvencama u budućnosti i onda ide uslovi i edukacija u sadašnjosti, nego predznanje o sadašnjim uslovima i edukacija po kojima će prvi čovek tek u budućnosti da padne i zgreši.
Jasno je da si skroz promenio predpostavke i samim time se menja cela priča, prvo, odkud znaš da će da zgreše je ipak imaju slobodnu volju, ti si kod Boga uveo vrememski sled događaja i tako si postavio formalne logičke predpostavke da On sada vidi samo uslove i edukaciju, ne vidi konsekvence, i ako neko ima slobodu misli i volje kako onda može sa sigurnošću da se kaže da će neko nešto izbrati, tako je po ovim tvojim formalnim postavkama.
Drugo, po tvojim formalnim predpostavkama i po tvom vremenskom sledu koji se uveo kod Božjeg stvaranja - stvaranje čoveka kao slobodno voljno biće se formalno prvo vremenski desilo i samim time slobodna volja je za prvog čoveka suštinska prirodna osobenost i samim time on sam odlučuje o svojoj sudbini i izboru ili dobra ili zla, i samim time uslovi i edukacija nisu odlučujući da li će izabrati ili dobro ili zlo.
Ali, naravno da je ipak bitnije kako je bilo Božije stvaranje po sadržinskoj logici i predpostavkama, već sam o tome piso ranije, to je ono da kod Božjeg predznanja ne postoji vremenski sled događaja, Bog to ne vidi po vremenskom redosledu kao mi, nego Bog po predznanju sve to vidi kao u sadašnjem trenutku, stvaranje čoveka kao slobodnog, stvaranje uslova i edukacija, i konsekvence i odluka i izbor, ne postoji kod Boga sad je ovo prvo, pa ide ono drugo, i onda na kraju ono treće, ili obrnuto, nego sve to Bog vidi kao jedno u sadašnjem trenutku.
Ali, zato što Bog stvara čoveka po Svojoj slici i prilici i zato što je Bog po prirodi slobodno biće, onda je i slobodna volja ono sadržinski suštinsko i kod stvaranja čoveka, što se poklapa i po formalnoj logici, tako da imamo da je po svim parametrima i logici na koju se pozivaš najbitnije u stvaranju slobodna volja čoveka po kojoj sam bira ili dobro ili zlo i niko ne može da utiče na njegov izbor, čak ni Bog, pa kako bi On uticao ako ga je stvorio slobodnog sličnog kao što je i On slobodan i ako Sam sebe ničim ne ograničava onda je sasvim normalno da i prvog čoveka ne ograničava i ne primorava na bilo šta. Što je i sasvim očekivano jer zašto bi Bog stvarao čoveka real slobodnog i ovamo sa druge strane primoravao ga da izabere navodno samo zlo i pad, kao da ima fiktivnu slobodu, nema tu nikakvog sadržinskog smisla ni za čovečki um, kamoli za Božanski um.
I, treće, ova tvoja prva početna predpostavka, implikacija je da Boga mora da stvara takve uslove i edikaciju kako bi prvi čovek izabrao zlo i to ti je kontradikcija koja nije nikako moguća

jer je Bog biće koje ništa ne mora.