Slobodna volja

Za nauku nije pitanje...autor nije Mojsije, delo je kompozitno i rezultat je redakcija.
Ali to ne sprečava neke ljude da veruju da jeste.
што се тиче званичне историје мало тога верујем.
света књига и не треба да се бави доказима већ да даје духовне смернице. рецимо у старом завету Бог се описује са људским особинама. многи верници се плаше више ако се докаже да аутор није аутор да ће му то пољуљати веру у свету књигу што је по мени погрешно. боље је схватити алегоријски него буквално.
рецимо догађај када Мојсије и јахве силазе са Синаја, а народ се побунио те јахва рече (парафразирам) сад ћу да их спржим а Мојсије га смирује.
ипак ствар у вере, немам проблем само не убеђуј.

што се тиче слободне воље. Бог по дефиницији је свемогућ па тиме ти и чита мисли. е сад је ту парадокс који нас буни. ако Бог зна шта мислиш значи да немаш слободну вољу, јер је то већ записано у његовој мисли и пре него што си рођен. како то функционише заиста не знам, и даље мислим да су моје мисли заиста моје мисли што се коси да је Бог свемогућ и свезнајућ. а ако Бог не зна шта ја мислим онда по дефиницији није Бог.
хиљаде година да тумачиш опет ћеш доћи на почетак

што се тиче слободне воље. Бог по дефиницији је свемогућ па тиме ти и чита мисли. е сад је ту парадокс који нас буни. ако Бог зна шта мислиш значи да немаш слободну вољу, јер је то већ записано у његовој мисли и пре него што си рођен. како то функционише заиста не знам, и даље мислим да су моје мисли заиста моје мисли што се коси да је Бог свемогућ и свезнајућ. а ако Бог не зна шта ја мислим онда по дефиницији није Бог.
хиљаде година да тумачиш опет ћеш доћи на почетак
Ma ne...recimo da slobodna volja postoji, ma kako je definisali.
To što bog zna da ćeš ti nešto da uradiš sa tim alatom koji imaš, ne znači da je u tom trenutku uticao kako ćeš ti da koristiš taj alat.
Nije sprečio sprovođenje tvoje slobodne volje.
Ili direktno uticao na njenu promenu.

што се тиче званичне историје мало тога верујем.
света књига и не треба да се бави доказима већ да даје духовне смернице. рецимо у старом завету Бог се описује са људским особинама. многи верници се плаше више ако се докаже да аутор није аутор да ће му то пољуљати веру у свету књигу што је по мени погрешно. боље је схватити алегоријски него буквално.
рецимо догађај када Мојсије и јахве силазе са Синаја, а народ се побунио те јахва рече (парафразирам) сад ћу да их спржим а Мојсије га смирује.
ипак ствар у вере, немам проблем само не убеђуј.
Kasnije sam dopisao...to što neki znaju da nije ih ne sprečava da kažu drugima da jeste.
Ili da ne kažu da nije.
Iz različitih motiva.

Poslednja izmena:
Da ne pretpostavljam na šta misliš, možeš li da elaboriraš kako i jeste i nije?
Pa, raspravljali smo to na temi, formalno zato što je i pre vremena i stvaranje Bog po predznanju to video i ipak je stvorio zmiju, ali sadržinski nije, jer zmija kao pali anđeo sa neba je stvoren kao slobodno biće koje je postojalo na nebu i blaženstvu pored Boga, sadržinski i zato što svet i čovek i anđeli nisu mogli da budu drugačije stvoreni.

Pa, raspravljali smo to na temi, formalno zato što je i pre vremena i stvaranje Bog po predznanju to video i ipak je stvorio zmiju, ali sadržinski nije, jer zmija kao pali anđeo sa neba je stvoren kao slobodno biće koje je postojalo na nebu i blaženstvu pored Boga, sadržinski i zato što svet i čovek i anđeli nisu mogli da budu drugačije stvoreni.
JHWH nije bio sposoban da stvori drugačije ljude, svet i anđele?

Tema je interesantna jer u slučaju sveznajućeg boga sva priča o grehu, ispravnom životu, raju i paklu pada u vodu. Takav bog je još pre milion godina znao da li će npr. anajade u raj ili pakao. Ništa anajade nije mogla da uradi da to promeni.
Anajade postoji u Božijem umu kao jedna od njegovih ćelija. I postoji još od pre stvaranja sveta kao um u Božijem umu. Logos se prevodi kao UM, pored toga što se prevodi kao Reč i kao Smisao.
Bog je u svojoj mašti proživeo sve Anajadine misli odluke i osećanja i način na koji je sudila i na osnbovu toga joj je kreirao sudbinu.
To što Bog zna Anajadinu sudbinu ne utiče na Anajade jer ona ne zna. Anajade može svojom slobodnom voljom da bira misli koje će da misli i da oblikuje svoj sud i osećanja u svom umu i na taj način da povoljno utiče na svoju sudbinu jer je isto kao da je sada u Božijem umu još pre stvaranja sveta.
Ona kao um ne pokreće telo da bi odlučivala o tome šta telo radi. to radi duh koji nam je od Boga dat. Ali taj duh gleda naše misli i za njega je naša volja zapovest uvek kada je mi jasno izrazimo.
A kad ne izrazimo jasno svoju volju onda duh funkcioniše po navici. Jednom si negodovao u nekoj situaciji i u svakoj sličnoj situaciji ćeš negodovati.
Ko ovo razume i zna da koristi ima slobodnu volju, svi ostali imaju potencijalno ali ako ne znaju kako da je izraze onda je i nemaju.
Ako jedan od milion ume da vlada svojom voljom biće dobro.

Za nauku nije pitanje...autor nije Mojsije, delo je kompozitno i rezultat je redakcija.
Ali to ne sprečava neke ljude da veruju da jeste.
I neke koji znaju da nije da pričaju da jeste ili da im ne kažu da nije.
Нешто је сигурно писао Мојсије.
То што нешто и није писао не мења ствар.
Псеудонимност и анонимност текстова не умањује Божанско надахнуће и квалитет текста.
Мојсијеве књиге су манифест ране заједнице монотеиста и њихов сусрет са Богом.

Нешто је сигурно писао Мојсије.
То што нешто и није писао не мења ствар.
Псеудонимност и анонимност текстова не умањује Божанско надахнуће и квалитет текста.
Мојсијеве књиге су манифест ране заједнице монотеиста и њихов сусрет са Богом.
Šta je sigurno, baš sigurno napisao Mojsije nadahnut od boga, a posle bog to smatrao nedovoljnim... pa morao da nadahnjuje dodatne pisce... i redaktore i Mojsija i tih pisaca? :mrgreen:

Ma ne...recimo da slobodna volja postoji, ma kako je definisali.
To što bog zna da ćeš ti nešto da uradiš sa tim alatom koji imaš, ne znači da je u tom trenutku uticao kako ćeš ti da koristiš taj alat.
Nije sprečio sprovođenje tvoje slobodne volje.
Ili direktno uticao na njenu promenu.
ако Бога схватимо као ссликара, слику сликар има у уму па је баца на платно. барем ја тако замишљам. међутим сликар је несавршен па постоји могућност да се током или након сликања нешто у његовом уму промени, па исправља слику. а пошто сте ти и боки писали о првој књизи, Бог тамо каже "све је добро". а Бог је савршен. не утиче Бог на своје помисли јер он је савршен и ванвременски.
мислим да слободна воља је наше објашњење за зло у овом свету.
ту је и она прича о хитлеру, да се вратиш у прошлост док је био беба да ли би га убио.

не знам да ли си ме разумео.

еда ли моје ријечи нијесу добре ономе који ходи право?
Naiđoh na ovaj stih u knjizi proroka Miheja.
Oni koji teže ka dobru prihvataju Božiju reč.
Oni koji teže ka zlu je ne prihvataju jer ih osuđuje.
Dokazi tu nisu bitni jer na njih niko i ne obraća pažnju a uvek mogu u drugačije da se protumače.

ако Бога схватимо као ссликара, слику сликар има у уму па је баца на платно. барем ја тако замишљам. међутим сликар је несавршен па постоји могућност да се током или након сликања нешто у његовом уму промени, па исправља слику. а пошто сте ти и боки писали о првој књизи, Бог тамо каже "све је добро". а Бог је савршен. не утиче Бог на своје помисли јер он је савршен и ванвременски.
мислим да слободна воља је наше објашњење за зло у овом свету.
ту је и она прича о хитлеру, да се вратиш у прошлост док је био беба да ли би га убио.

не знам да ли си ме разумео.
Dajući nam slobodnu volju Bog je sebi vezao ruke da ne može da se meša a da ne prekrši zakone života koje je sam postavio.
Ali je ostavio malu rupu u zakonu. Ako neko napiše molbu za pomilovanje onda ON (kao zakonodavac i car)može da pomiluje takvog čoveka i koriguje lošu sudbinu koja bi ga snašla.
Zato je molitva tako velika stvar

JHWH nije bio sposoban da stvori drugačije ljude, svet i anđele?
Naravno da je Bog mogao da ih stvori drugačije, o tome smo već raspravljali na temi pre par dana, valjda se sećaš, ali je problem da bi takav nekakav drugačiji čovek ili anđeli bili bez slobodne volje i determinisani i bez mogućnosti da učestvuju u blaženom životu sa Bogom, to bi u stvari bilo formalno loše stvaranje od strane Boga, ne ovo što ti zagovaraš.

Zanimljivo je to sa slobodnom voljom: Ako prihvatiš Božiju reč i da tvoj život samo od tebe zavisi onda više ne možeš da se vadiš na druge. Te krivi su političati što je loše, te kriva mu žena, deca, komšije ga mrze pa mu vračaju.......
Sa verom u Hrista više nema izvlačenja, moraš da prihvatiš odgovornost za svoj život i za sve što je loše u tvom životu da tražiš uzrok u sebi samome.
Ja sam uzeo da čitam bibliju više iz dosade jer sam pao u krevet zbog bolesti. I kad sam video da je svo sivilo mog života moja odgovornost, to je bila za mene svetlost koja je mom životu dala smisao.
Šta, moja je krivica: pa to je odlično, to znači da ja mogu i da popravim stvari. Kad su drugi krivi tu ništa ne može pametno da se uradi.
I zato sam prigrlio Hrišćanstvo. Ja sam spašen čovek

Naravno da je Bog mogao da ih stvori drugačije,
i zato što svet i čovek i anđeli nisu mogli da budu drugačije stvoreni.
Kako god.
JHWH je stvorio prvi par.
Koristimo logiku da dođemo do istine.
JHWH nije morao da stvori prvi par.
JHWH je stvorio prvi par jer je to bila njegova želja.
JHWH je prvi par nasadio u Edem.
JHWH je želeo da nasadi prvi par u Raj.
JHWH je znao da će zmija da iskušava prvi par?

Da li je JHWH pre stvaranja znao da će, ako ih stvori, prvi par svojom slobodnom voljom i osobenostima u uslovima u kojim su se našli da zgreši.
DA ili NE?

Dajući nam slobodnu volju Bog je sebi vezao ruke da ne može da se meša a da ne prekrši zakone života koje je sam postavio.
Ali je ostavio malu rupu u zakonu. Ako neko napiše molbu za pomilovanje onda ON (kao zakonodavac i car)može da pomiluje takvog čoveka i koriguje lošu sudbinu koja bi ga snašla.
Zato je molitva tako velika stvar
"нико не долази к мени ако га Отац није послао" (парафразирам)

или боље, нађох стих

Нико не може доћи к мени, ако га не довуче Отац који ме је послао; и ја ћу га васкрснути у послеедњи дан.

шта ти говори овај стих?

молитва је добра за смирење, као што неки медитирају

ако га убијеш променићеш ток историје, ефекат лептира.
ако га не убијеш а знаш шта ће бити делимично си одговоран за зло које је изазвао.
Da li će to da dovede do toga da se ja ne rodim i tako izazovem kontradikciju da ga je ubio čovek koji nije rođen?
Da li će da umesto njega dođe neki veći neprijatelj moga naroda?

Morao bih da znam kako funkcioniše taj zamišljeni svemir u kojem putujem kroz vreme.
Da li se javljaju paralelne stvarnosti, da li je sve izmenjujući zatvoreni krug ili se nešto drugo dešava?

Kako god.
JHWH je stvorio prvi par.
Koristimo logiku da dođemo do istine.
JHWH nije morao da stvori prvi par.
JHWH je stvorio prvi par jer je to bila njegova želja.
JHWH je prvi par nasadio u Edem.
JHWH je želeo da nasadi prvi par u Raj.
JHWH je znao da će zmija da iskušava prvi par?

Da li je JHWH pre stvaranja znao da će, ako ih stvori, prvi par svojom slobodnom voljom i osobenostima u uslovima u kojim su se našli da zgreši.
DA ili NE?
da

"нико не долази к мени ако га Отац није послао" (парафразирам)

или боље, нађох стих

Нико не може доћи к мени, ако га не довуче Отац који ме је послао; и ја ћу га васкрснути у послеедњи дан.

шта ти говори овај стих?

молитва је добра за смирење, као што неки медитирају
Ne mislim na molitve iz molitvenika nego na one iskrene molitve koje više ne možeš ponoviti, koje moliš kada ti je pomoć stvarno preko potrebna

Da li će to da dovede do toga da se ja ne rodim i tako izazovem kontradikciju da ga je ubio čovek koji nije rođen?
Da li će da umesto njega dođe neki veći neprijatelj moga naroda?

Morao bih da znam kako funkcioniše taj zamišljeni svemir u kojem putujem kroz vreme.
Da li se javljaju paralelne stvarnosti, da li je sve izmenjujući zatvoreni krug ili se nešto drugo dešava?
па нико не зна последице јер ако то урадимо тренутно мислимо да радимо добро дело. зато су наше намере дискутабилне јер ми не можемо да знамо све чињенице.
пар филмова сам гледао на ту тему и углавном буде само горе да би на крају оставили онако како јесте.

Back