- Poruka
- 77.733
што се тиче званичне историје мало тога верујем.Za nauku nije pitanje...autor nije Mojsije, delo je kompozitno i rezultat je redakcija.
Ali to ne sprečava neke ljude da veruju da jeste.
света књига и не треба да се бави доказима већ да даје духовне смернице. рецимо у старом завету Бог се описује са људским особинама. многи верници се плаше више ако се докаже да аутор није аутор да ће му то пољуљати веру у свету књигу што је по мени погрешно. боље је схватити алегоријски него буквално.
рецимо догађај када Мојсије и јахве силазе са Синаја, а народ се побунио те јахва рече (парафразирам) сад ћу да их спржим а Мојсије га смирује.
ипак ствар у вере, немам проблем само не убеђуј.
што се тиче слободне воље. Бог по дефиницији је свемогућ па тиме ти и чита мисли. е сад је ту парадокс који нас буни. ако Бог зна шта мислиш значи да немаш слободну вољу, јер је то већ записано у његовој мисли и пре него што си рођен. како то функционише заиста не знам, и даље мислим да су моје мисли заиста моје мисли што се коси да је Бог свемогућ и свезнајућ. а ако Бог не зна шта ја мислим онда по дефиницији није Бог.
хиљаде година да тумачиш опет ћеш доћи на почетак