Slobodna volja

I ti i Adam, koji je navodno bolji od tebe..
Ali on je fejlovao, a ti bi (verovatno) sada odbio da odabereš zlo.
Bolji u smislu prototipa čoveka sa slobodnom voljom kome je Bog podario sve što treba za dobar i vrlinski i pravedan život, što u odnosu na tvoju prvu postavku stvari znači da Bog ne može da bude krivac za njegov pad i izbor zla.

Zašto je Adam pao, to je sad posebno pitanje kako se desio pad, kako je Adam i pored sve brige Boga za njega na kraju sve to odbacio.

Ja lično se trudim da odbijem zlo i nepravdu i nadam se da ću u tome uspeti do kraja života, znam da se desio pad prvih ljudi, znam da se i meni može desiti pad, znam i da sam dosad sto puta pao, ali znam i da Bog nije krivac za naš pad i da pored našeg dobrovoljnog pada Bog nas i dalje prima ako se potrudimo da više ne padamo.

Bolji u smislu prototipa čoveka sa slobodnom voljom kome je Bog podario sve što treba za dobar i vrlinski i pravedan život, što u odnosu na tvoju prvu postavku stvari znači da Bog ne može da bude krivac za njegov pad i izbor zla.

Zašto je Adam pao, to je sad posebno pitanje kako se desio pad, kako je Adam i pored sve brige Boga za njega na kraju sve to odbacio.
Ništa ti ne znači i da jeste bolji, ako je neuspešan prototip što jeste.
Ja lično se trudim da odbijem zlo i nepravdu i nadam se da ću u tome uspeti do kraja života, znam da se desio pad prvih ljudi, znam da se i meni može desiti pad, znam i da sam dosad sto puta pao, ali znam i da Bog nije krivac za naš pad i da pored našeg dobrovoljnog pada Bog nas i dalje prima ako se potrudimo da više ne padamo.
Ti još uvek ne shvataš da bog jeste krivac, ali si dobar pokazatelj i zašto jeste.
Idemo ka tome.
Neću da ti pričam zašto jeste, hoću sam da shvatiš, da se ne opireš tome.

Da te sada transportuje bog u Eden i postavi te tu pre Adama & Eve, da li bi poslušao Zmiju?

Ništa ti ne znači i da jeste bolji, ako je neuspešan prototip što jeste.
Taj prototip je imao od Boga date najbolje spoljašnje i unutrašnje uslove da bude uspešan prototip, ali taj prototip ipak nije bio mašina i determinisan, imao je tu slobodnu volju o kojoj pričamo i mogao da je bira ili dobro ili zlo i da bira nagradu ili kaznu, da li je Bog trebao da natera svoj prototip da izabere dobro, ali onda ga ne bi stvorio sa slobodnom voljom.
Ti još uvek ne shvataš da bog jeste krivac, ali si dobar pokazatelj i zašto jeste.
Idemo ka tome.
Neću da ti pričam zašto jeste, hoću sam da shvatiš, da se ne opireš tome.

Da te sada transportuje bog u Eden i postavi te tu pre Adama & Eve, da li bi poslušao Zmiju?
Da li razumeš da samo ponavljaš jedno te isto, kad ja nešto napišem kao odgovor ti opet ponoviš to isto i ne odgovaraš konkretno na moje odgovore zašto Bog nije krivac.

Tako isto i ovo, ja sam dobar pokazatelj zašto je Bog krivac:zarja:i to je zacementirano i nećeš da pričaš zašto sam takav, da ti verujemo onda na reč, dok lakonski odbijaš da odgovoriš na neka moja pitanja tebi koja nikako ne idu na tvoju priču, znaš i sam da to ne ide baš tako. :ljutka:

Da transportujemo sa mnom i nekog zlog i nepravednog čoveka ili da je mogao ponovo da se transportuje Adam, vidiš da to nije baš tako jednostrana stvar kako je ti postavljaš, jer pričamo o slobodi volje i izbora.

Šta misliš...... a da tebe transportujemo ..... :srecna: :mrgreen:

Taj prototip je imao od Boga date najbolje spoljašnje i unutrašnje uslove da bude uspešan prototip, ali taj prototip ipak nije bio mašina i determinisan, imao je tu slobodnu volju o kojoj pričamo i mogao da je bira ili dobro ili zlo i da bira nagradu ili kaznu, da li je Bog trebao da natera svoj prototip da izabere dobro, ali onda ga ne bi stvorio sa slobodnom voljom.
Ma ne...niko ga ne mora terati, što umišljaš nešto što ti niko ne kaže?
Da transportujemo sa mnom i nekog zlog i nepravednog čoveka ili da je mogao ponovo da se transportuje Adam, vidiš da to nije baš tako jednostrana stvar kako je ti postavljaš, jer pričamo o slobodi volje i izbora.
Jeste jednostavna...zašto ne odgovoriš šta bi ti uradio?
Svojom slobodnom voljom.
Šta misliš...... a da tebe transportujemo ..... :srecna: :mrgreen:
Ne bih je poslušao...a pokušaću da vremenom tebe dovedem da shvatiš zašto je to dokaz odgovornosti boga za Adamov pad.
Ako budeš sposoban, naravno.

Ma ne...niko ga ne mora terati, što umišljaš nešto što ti niko ne kaže?
Implikacija, kad ti ne odgovaraš konkretno.

Jeste jednostavna...zašto ne odgovoriš šta bi ti uradio?
Svojom slobodnom voljom.
Valjda je jasno šta bih ja uradio, ali ipak nije tako jednostavno, zato što nisam samo ja jedini čovek na svetu sa slobodnom voljom, nisam ja reper šta bi bilo kad bi bilo ili kako ti to zamišljaš kako bi bilo.

Ne bih je poslušao...a pokušaću da vremenom tebe dovedem da shvatiš zašto je to dokaz odgovornosti boga za Adamov pad.
Ako budeš sposoban, naravno.
(Sad smo znači prešli na to da je Bog krivac i za Adamov pad)

Naravno, i zašto je onda Bog krivac ako i ti i ja ne bi poslušali, vidiš kako si ti ipak sam sebe doveo do moje priče. :malav:

Pazi, šta češ da odgovoriš, imaš tu razne situacije, Adama stvorenog iz ničega i nepostojanja u postojanje i biće, imaš da tog istog Adama ponovo transportujemo u Raj, imaš i da sve ljude transportujemo u Raj.

I, ajd bre malo oladi sa ličnim napadima. :mmmm:

Implikacija, kad ti ne odgovaraš konkretno.
Zato što to nije nešto što ti je neko tražio.
Sve vreme pretpostavljamo da čovek sve radi i bira slobodnom voljom., da nije robot i niko ga ništa ne prisiljava.
Valjda je jasno šta bih ja uradio, ali ipak nije tako jednostavno, zato što nisam samo ja jedini čovek na svetu sa slobodnom voljom, nisam ja reper šta bi bilo kad bi bilo ili kako ti to zamišljaš kako bi bilo.

(Sad smo znači prešli na to da je Bog krivac i za Adamov pad)
Oduvek smo tu bili.
Zato je i bilo ono pitanje, da li snosiš krivicu za zločin koje napravi biće koje si stvorio sa predznanjem da će da čini zlodela.
Naravno, i zašto je onda Bog krivac ako i ti i ja ne bi poslušali, vidiš kako si ti ipak sam sebe doveo do moje priče.
Ne, ti se upravo i konačno krećeš tamo gde želim da te dovedem.
Zašto ti ne bi poslušao Zmiju?
(Ne moraš ništa drugo da komentarišeš, da ne trošimo vreme, samo ovo odgovori)
I, ajd bre malo oladi sa ličnim napadima. :mmmm:
Izvini ako si to shvatio kao lični napad.

Zato što to nije nešto što ti je neko tražio.
Sve vreme pretpostavljamo da čovek sve radi i bira slobodnom voljom., da nije robot i niko ga ništa ne prisiljava.
Ali, kako može da se ukine implikacija, implikacije je uvek vezana za glavnu priču, implikacija je uzročno - posledična , i glavna stvar u vezi ove implikacije u odnosu na slobodnu volju jeste, Bog formalno drugačije nije mogao da stvori neki drugi svet u odnosu na ovakav svet kakav imamo danas, takođe isto je takođe formalno i po TE ovakav svet upravo takav kakav je po prirodnim zakonima, i zašto onda optužuješ Boga da je kriv za zlo u svetu i čoveku, dok za TE ignorišeš stvar koja se po evolucionistima bavi činjeničnim stanjem u prirodi i čoveku.

I, ako postoji ista formalnost oko stvaranja sveta i za Boga i za TE, i ako je TE činjenica, i ako je po TE zlo i smrt i truljenje prirodan zakon, zašto onda izuzimaš Boga, pogotovu što kod Božjeg stvaranja postoji faktor slobodne volje kod čoveka i postoji faktor najboljih mogućnosti da ne izabere zlo i izabere dobro.
Oduvek smo tu bili.
Zato je i bilo ono pitanje, da li snosiš krivicu za zločin koje napravi biće koje si stvorio sa predznanjem da će da čini zlodela.
Ne znam, meni deluje da je različito pitanje navodne krivice stvaranja i navodne krivice za pad.

Već je odgovoreno, ali recimo još jedna perspektiva, ali da li postoji i predznanje da će činiti i dobro, naravno postoji, i ako još i večina ljudi čini dobro i moralno, i ako nije mogao drugačije da se stvori čovek nego sa slobodnom voljom, zašto onda ako postoji većina koja čini dobro ne treba stvarati čoveka sa slobodnom voljom zbog nekih koji će činiti zlo.

Nema razloga da se ne stvara ovakav čovek kakav i jeste sa slobodnom voljom.

Ne, ti se upravo i konačno krećeš tamo gde želim da te dovedem.
Zašto ti ne bi poslušao Zmiju?
(Ne moraš ništa drugo da komentarišeš, da ne trošimo vreme, samo ovo odgovori)
(Ipak ne možeš da određuješ pravila komunikacije i odgovora, u principu sama rasprava i argumentacija određuje pravac)

Ja ti konkretno navedem da si na moju vodenicu, ti odgovoriš da tek treba da dođem, ipak ima razlika zar ne. :aha:

Da li bi Adam da se transportuje nazad poslušao zmiju ili ne bi ?
Da smo ti ili ja slično kao i Adam stvoreni iz nepostojanja i ničega i postavljeni u Raj, da li bismo poslušali zmiju ili ne bi ?
Da li bi svi ljudi ako se transportuju nazad poslušali zmiju ili ne bi ?

Da li smo svi mi gore pomenuti u istoj situaciji ili nismo i da li odgovor zavisi od toga ?

Izvini ako si to shvatio kao lični napad.
U redu.

Da li bi Adam da se transportuje nazad poslušao zmiju ili ne bi ?
Da smo ti ili ja slično kao i Adam stvoreni iz nepostojanja i ničega i postavljeni u Raj, da li bismo poslušali zmiju ili ne bi ?
Da li bi svi ljudi ako se transportuju nazad poslušali zmiju ili ne bi ?
Na to nemamo odgovor, ali zato sam pitao šta bi ti ovakav kakav jesi uradio i zašto ne bi poslušao Zmiju?

Poslednja izmena:
Na to nemamo odgovor, ali zato sam pitao šta bi ti ovakav kakav jesi uradio i zašto ne bi poslušao Zmiju?
Pa, evo ti i ja, ne bi poslušali zmiju na zlo, to je jedna naša situacija, druga situacija, da transportujemo sve ljude nazad kako bi oni uradili, dobri ljudi sigurno ne bi poslušali zmiju, zli ljudi kako bi uradili, ako bi svi poslušali, onda je to po njihovoj slobodnoj volji, ako svi ne poslušaju i to je po njihovoj slobodnoj volji.

Po logici i prirodnom poretku stvari, svi ovi gore koji bi se transportovali nazad ne bi trebalo da poslušaju zmiju na zlo, jer prvo imamo primer šta se desilo sa Adamom, imamo i lično iskustvo šta je zlo, imamo i razum i inteligenciju i rasuđivanje da znamo šta je dobro i vrlina i šta je zlo i nepravda, i ako tako stoje stvari onda bi to značilo da Bog nije krivac za zlo onih ljudi koji svojom slobodnom voljom izabiraju zlo.

Adam, šta ćemo sa njim :telefon:, ako bi ga posle njegovog pada transportovali nazad mislim da i on takođe ne bi poslušao zmiju, ali zašto je onda poslušao zmiju dok je na početku bio u Raju ?

E, tu se krije odgovor na ovo tvoje pitanje, zašto bi neko poslušao zmiju ili zašto neko ne bi poslušao zmiju.

To je onako baš vrlo teško :!: versko i teološko i filozofsko pitanje i onda i odgovor isto tako nije baš vrlo lak i jednostavan i kratak, naši sveti ljudi i oci su o tome pisali tomove knjiga i dela. U tom odgovoru se sadrži i objašnjenje zašto Bog nije kriv za izbor zla od strane Adama.

Sv.Jovan Zlatousti jedan od najvećih svetitelja crkve u svojim besedama na Postanje piše o padu Adama :

https://svetosavlje.org/omilije-na-knjigu-postanja/

Pa, evo ti i ja, ne bi poslušali zmiju na zlo, to je jedna naša situacija, druga situacija, da transportujemo sve ljude nazad kako bi oni uradili, dobri ljudi sigurno ne bi poslušali zmiju, zli ljudi kako bi uradili, ako bi svi poslušali, onda je to po njihovoj slobodnoj volji, ako svi ne poslušaju i to je po njihovoj slobodnoj volji.

Po logici i prirodnom poretku stvari, svi ovi gore koji bi se transportovali nazad ne bi trebalo da poslušaju zmiju na zlo, jer prvo imamo primer šta se desilo sa Adamom, imamo i lično iskustvo šta je zlo, imamo i razum i inteligenciju i rasuđivanje da znamo šta je dobro i vrlina i šta je zlo i nepravda, i ako tako stoje stvari onda bi to značilo da Bog nije krivac za zlo onih ljudi koji svojom slobodnom voljom izabiraju zlo.

Adam, šta ćemo sa njim :telefon:, ako bi ga posle njegovog pada transportovali nazad mislim da i on takođe ne bi poslušao zmiju, ali zašto je onda poslušao zmiju dok je na početku bio u Raju ?

E, tu se krije odgovor na ovo tvoje pitanje, zašto bi neko poslušao zmiju ili zašto neko ne bi poslušao zmiju.

To je onako baš vrlo teško :!: versko i teološko i filozofsko pitanje i onda i odgovor isto tako nije baš vrlo lak i jednostavan i kratak, naši sveti ljudi i oci su o tome pisali tomove knjiga i dela. U tom odgovoru se sadrži i objašnjenje zašto Bog nije kriv za izbor zla od strane Adama.

Sv.Jovan Zlatousti jedan od najvećih svetitelja crkve u svojim besedama na Postanje piše o padu Adama :

https://svetosavlje.org/omilije-na-knjigu-postanja/
Zapravo nije bila zmija nego rasa reptilskih vanzemaljaca koji su učinili da ljudi budu pali Anđeli oslobođeni iz Edenskog Vrta. Jesi li ikada negdje pročitao kako onaj tko uzme malo veću količinu droge LSD (Lizzard Secret Drug) percepira ljude oko sebe vidi ih u vidu čovjekolikih reptila to jest vidi njihovu reptilsku stranu postojanja.

Zapravo nije bila zmija nego rasa reptilskih vanzemaljaca koji su učinili da ljudi budu pali Anđeli oslobođeni iz Edenskog Vrta. Jesi li ikada negdje pročitao kako onaj tko uzme malo veću količinu droge LSD (Lizzard Secret Drug) percepira ljude oko sebe vidi ih u vidu čovjekolikih reptila to jest vidi njihovu reptilsku stranu postojanja.
Jeste, sve je tako. :aha:

Poenta je da za razliku od Adama, ti očigledno imaš primer.
Očigledno si naučen kako treba, da ne veruješ Zmiji i da slušaš JHWH.
Da li misliš da nisam znao za ovo što pišeš, već sam o tome negde čito i malo raspravljao na drugim forumima. :namcor:

Zato sam i napomeno da je ovo pitanje oko toga kako i zašto je Adam pao vrlo teško i komplikovano za razumevanje i da su svetitelji napisali o tome stotine knjiga kako bi dali odgovarajuće tumačenje i objašnjenje kako i zašto je Adam pao u greh i zlo.

O tome možemo da pričamo sledećih nekoliko meseci ali recimo da li si upoznat sa time da kada je Adam prekršio zapovest i kada je pao u zlo, Bog mu je ponudio još jednu mogućnost da se ispravi i vrati (transportuje 🚀) nazad u Raj, znači Adam je imao iskustvo greške i pada ali opet nije izabrao dobro nego zlo i patnu i nesreću.

Dakle, ipak je i Adam imao iskustvo i bio je naučen u padu, tako da ipak je bio u istoj sličnoj situaciji kao i mi što smo naučeni i imamo iskustva.

Da li misliš da nisam znao za ovo što pišeš, već sam o tome negde čito i malo raspravljao na drugim forumima. :namcor:
..

O tome možemo da pričamo sledećih nekoliko meseci ali recimo da li si upoznat sa time da kada je Adam prekršio zapovest i kada je pao u zlo, Bog mu je ponudio još jednu mogućnost da se ispravi i vrati (transportuje 🚀) nazad u Raj, znači Adam je imao iskustvo greške i pada ali opet nije izabrao dobro nego zlo i patnu i nesreću.
Ništa to ne menja božansku odgovornost (retkonovane verzije boga)...zamisli da je tebi ponudio priliku za ispravku.
Ti si stvoren, takak kakav jesi sposoban, da ukapiraš, on nije bio... inače bi ukapirao, makar iz drugog puta.
Ti si možda rođen krotak, on nije.
Ti si možda naučen da budeš krotak ...on nije.
Dakle, ipak je i Adam imao iskustvo i bio je naučen u padu, tako da ipak je bio u istoj sličnoj situaciji kao i mi što smo naučeni i imamo iskustva.
Očigledno nije bio dovoljno dobro naučen da ne dođe do Pada...i to od strane navodno savršenog, sveznajućeg, svemogućeg roditelja.

Poslednja izmena:
Ništa to ne menja božansku odgovornost (retkonovane verzije boga)...zamisli da je tebi ponudio priliku za ispravku.
Ti si stvoren, takak kakav jesi sposoban, da ukapiraš, on nije bio... inače bi ukapirao.
Ti si možda rođen krotak, on nije.
Ti si možda naučen da budeš krotak ...on nije.
Mislim, stvarno, ne moraš uopšte da uzimaš Boga kao reper, i da na njegovo mesto postaviš da neko drugi ponudi nekome priliku za ispravku, znači imaš dve dobre stvari u ovoj ponudi, taj je iskusio i video je pad i zlo i čak je na kraju i dobio i mogućnost da se ispravi i da se vrati tamo gde je prvo i bio, i po tebi jel i taj neki koji nije Bog jeste odgovoran za pad nekoga i za njegovo odbijanje ispravke.

Tvoje rasuđivanje ovde nije baš logično i racionalno.

Adam je stvoren takav da je bio mnogo više sposoban od mene, mnogo više krotkiji od mene, imao je mnogo više znaja i prosvetljenja od mene.

Ali, znaš gde je tu problem, problem je u onome što sam već napomenuo u vezi različitih situacija i okolnosti u kojima bi bili ili ti, ja, drugi ljudi, u odnosu na različite okolnosti u kojima je bio Adam.

Stvoren iz ničega i nepostojanja u biće i postojanje, stvoren i postavljen u Raj u kome su bili specifični prirodni i životni uslovi koji ne postoje u ovom našem svetu, njegova uloga je bila posebna jer je bio kruna svega stvaranja i sveta i prirode i svog živog sveta i imao je posebnu ulogu i obavezu u održavanju i uređenju Raja i prirode i živog sveta, imao je posebnu pomoćnicu i druga, ali imao je i posebnog protivnika i neprijatelja koji mu je želeo zlo i nesreću.

I, imao je tu slobodnu volju o kojoj pričamo i na njemu je bilo da je pravilno upotrebi jer je imao sa druge strane i razum i inteligenciju i logosnost i rasudjivanje i savest i duh i prosvečenje i osvećenje i mogao je da pozna šta je dobro ili zlo.

I, znamo kako se završila cela ova priča o Adamu, ali većina ne zna kako je išla ta priča od početka do kraja, većina vidi samo kraj i neki to koriste (i, ti z:mrgreen: ) kako bi pisali protiv Boga i njegovog stvaranja i ja sam gore samo nagovestio neke stvari koje su postojale u priči.

Mislim, stvarno, ne moraš uopšte da uzimaš Boga kao reper, i da na njegovo mesto postaviš da neko drugi ponudi nekome priliku za ispravku, znači imaš dve dobre stvari u ovoj ponudi, taj je iskusio i video je pad i zlo i čak je na kraju i dobio i mogućnost da se ispravi i da se vrati tamo gde je prvo i bio, i po tebi jel i taj neki koji nije Bog jeste odgovoran za pad nekoga i za njegovo odbijanje ispravke.
Taj drugi, niti ga je pravio, niti ga je učio.
Niti je sveznajući, niti je svemoćan.
Tvoje rasuđivanje ovde nije baš logično i racionalno.

Adam je stvoren takav da je bio mnogo više sposoban od mene, mnogo više krotkiji od mene, imao je mnogo više znaja i prosvetljenja od mene.
A ipak, ti kažeš da bi odoleo Zmiji, a on nije. ;)
I, znamo kako se završila cela ova priča o Adamu, ali većina ne zna kako je išla ta priča od početka do kraja, većina vidi samo kraj i neki to koriste (i, ti z:mrgreen: ) kako bi pisali protiv Boga i njegovog stvaranja i ja sam gore samo nagovestio neke stvari koje su postojale u priči.
Svakako, ako je Bog želeo da Adam odoli izazovu nije ga napravio ni dovoljno sposobnog, niti ga je dovoljo dobro vaspitao.
Takav Bog je jednostavno loš roditelj...i potpuno sumanut.

Back