Misliš li da ni sveznajućem i svemogućem bogu nije padala ideja kako bi to moglo drugačije, a da čovek ima slobodnu volju?
Suština i priča je o tome da čovek ima slobodnu volju, da li bi mogo da izgleda telesno i materijalno drugačije je nebitno, slobodna volja je sadržinsko pitanje, pitanje kako bi čovek izgledao telesno je formalno pitanje.
I, zato, čovek može da bude stvoren ili sa slobodnom voljom ili bez slobodne volje, ne postoji nešto između, ili je jedno ili drugo, i ne može da se stvori čovek sa slobodnom voljom i da mu bude nametnuto da samo izabira dobro, to onda ne bi bila slobodna volja.
Postoji i pitanje, da li je moguće stvoriti čoveka bez slobodne volje i šta bi to značilo za njegovo postojanje.
Tu dolazimo do determinizma, Bog je naravno mogao da stvori čoveka determinisanog i bez slobodne volje i da bude programiran kao mašina i da ne čini zlo, nego samo dobro, ali tu nastaje drugi problem jer kako onda čovek može dobiti i zaraditi nagrade i počasti i slavu ako sam ne izabere i čini i živi dobro i pravedno, nagrade se daju samo onima koji to zasluže jer su izabrali da ćine dobra dela.
I, onda tu opet dolazimo do tvog formalizma, u svetu postoji i dobro i zlo, svet je ovak kakav sada i jeste i nije drugačiji, bilo da uzmemo da je Bog stvorio svet i čoveka, bilo da je svet i čovek stvoren biloškom evolucijom, Božje stvaranje se može opravdati iako postoji i zlo i smrt i truljenje, što se tiće TE baš me zanima da li opravdavaš evoluciju i smrt i zlo i truljenje ili si principijalan i tu takođe optužuješ TE da je kriva za zlo i smrt

, i pazi, po TE svet je stvoren ovakav kakav jeste i nikako drugačije, formalno eto i Bog je stvorio ovakav svet kakav i jeste i takođe i Bog nije stvorio svet drugačije nego kakav jeste.
Ne uvodimo ideju o čoveku bez slobodne volje.
I dalje nisi odgovorio na pitanje da li bi svesno stvorio svojevoljnog zločinca?
Ideja o čoveku bez slobodne volje je implikacija na tvoje da je Bog kriv što je čovek kao slobodno biće izabrao da čini i zlo (nije izabrao da čini samo zlo, jer čini i dobro), koja je onda implikacija i kakvog je onda čoveka Bog trebao da stvori da Bog ne bi bio kriv što on čini zlo, ne vidim drugi odgovor osim kao biće bez slobodne volje.
Mislim da sam odgovorio, ne možeš unedogled da postavljaš isto pitanje, nego na to što sam odgovorio treba ti da odgovoriš zašto nisam dobro odgovorio, ajd odgovori recimo konkretno, hipotetički, Bog zna da će čovek koga je stvorio činiti zlo, Bog kao dobro i savršeno biće naravno ne želi da bude zla i da bude samo dobro, i onda je sasvim očekivano da Bog ne stvara takvog čoveka, kakvog onda bi čoveka Bog trebao da stvori da ne bio kriv za njegovo zlo, ne zaboravi i da formalno imamo ovakav svet kakav jeste danas i da nije mogo da bude drugačiji nego što je danas, to je i po TE kao činjenično stanje.
Hipotetički, kakav svet bi ti stvorio, i kako bi funkcionisao, na kojim osnovama ?