Slikanje nepoznatih ljudi

Dremač

Ističe se
Banovan
Poruka
2.667
Svako danas ima telefon, kameru, a i puno se novih medija, novinara nakotilo...
Kakvi su zakoni i autorska prava, dozvole u vezi slikanja nepoznate osobe ili tudje imovine...
Sve cesce primecujem kako neko slika u mom pravcu, i obuhvati me u pozadini mete. Iritira me to jer im nisam dao dozvolu, plus ko zna kakav cu da ispadnem i gde ce ta slika da zavrsi.
Mnogi koriste na svojim sajtovima tudji lik, da zaradjuju, od lika druge osobe, da li taj treba da se pita ili tuzi, jer njegovo telo pripada njemu, a ne nekom tamo...
Uzecu danasnji primer.. ne verujem da su vecina ovih devojaka pitane da budu foto modeli, a moguce da neke slike zavrse na erotskim sajtovima, uz brojna onanisanja, da li one to i zele ili ne..
http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/1188200-evo-zasto-muskarci-vole-leto-u-beogradu-foto
Kapiram da ako zvanicni mediji mogu da slikaju koga hoce i to u golisavim pozama, da se niko nece buniti ili hapsiti ako me primeti sutra kako unosim kameru u tangice devojaka na adi ?

Tu je i problem kolicine sigurnosnih kamera koje snimaju bez moje dozvole, osecam ko da me neko posmatra, uhodi, gleda te filmove gde sam ja, bolje me poznaje nego ja sebe, jer ja ne gldam te snimke.
Ako bih ja okrenuo svoj telefon ka nekoj banci na prmer, oni bi zvali policiju i optuzili me da snimam teren za pljacku, a oni licemerno mogu da snimaju.

Ili ako na primer uslikam neki pejsaz na plazi, kad se vratim kuci i pogledam slike i u pozadini primetim golo dete od 3 godine, imam dilemu da izbrisem to umetnicko delo, jer ce me neko optuziti za pedofiliju.

Dali su jednaka prava za sve sto se tice snimanja i slikanja svega i svacega...
Koliko opusteno mogu da snimam druge, a da se ne osecam kao neki voajer, ili kriminalac kad uperim kamericu ka toj osobi...
Kako se osecate kad ugledate sebe uslikano negde u javnosti...

670714-15.jpg

Svako danas ima telefon, kameru, a i puno se novih medija, novinara nakotilo...
Kakvi su zakoni i autorska prava, dozvole u vezi slikanja nepoznate osobe ili tudje imovine...
Sve cesce primecujem kako neko slika u mom pravcu, i obuhvati me u pozadini mete. Iritira me to jer im nisam dao dozvolu, plus ko zna kakav cu da ispadnem i gde ce ta slika da zavrsi.
Mnogi koriste na svojim sajtovima tudji lik, da zaradjuju, od lika druge osobe, da li taj treba da se pita ili tuzi, jer njegovo telo pripada njemu, a ne nekom tamo...
Uzecu danasnji primer.. ne verujem da su vecina ovih devojaka pitane da budu foto modeli, a moguce da neke slike zavrse na erotskim sajtovima, uz brojna onanisanja, da li one to i zele ili ne..
http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/1188200-evo-zasto-muskarci-vole-leto-u-beogradu-foto
Kapiram da ako zvanicni mediji mogu da slikaju koga hoce i to u golisavim pozama, da se niko nece buniti ili hapsiti ako me primeti sutra kako unosim kameru u tangice devojaka na adi ?

Tu je i problem kolicine sigurnosnih kamera koje snimaju bez moje dozvole, osecam ko da me neko posmatra, uhodi, gleda te filmove gde sam ja, bolje me poznaje nego ja sebe, jer ja ne gldam te snimke.
Ako bih ja okrenuo svoj telefon ka nekoj banci na prmer, oni bi zvali policiju i optuzili me da snimam teren za pljacku, a oni licemerno mogu da snimaju.

Ili ako na primer uslikam neki pejsaz na plazi, kad se vratim kuci i pogledam slike i u pozadini primetim golo dete od 3 godine, imam dilemu da izbrisem to umetnicko delo, jer ce me neko optuziti za pedofiliju.

Dali su jednaka prava za sve sto se tice snimanja i slikanja svega i svacega...
Koliko opusteno mogu da snimam druge, a da se ne osecam kao neki voajer, ili kriminalac kad uperim kamericu ka toj osobi...
Kako se osecate kad ugledate sebe uslikano negde u javnosti...

Uvrnutih i poremecenih je uvek bilo samo im tehnika nije bila dostupna. Normalni treba da pocnu da se plase kada tu tehniku uzmu u svoje ruke, jer ce neki drugi poremeceni koji u tome sto normalan slika videti nesto uvrnuto. To je kao prica o pedofiliji, pa ces u Americi u zatvor oterati roditelja koji bebu nije obukao u kupaci dok su mali slatki goluzdravci (o, je, kakvu sam samo izjavu sada dala, mora da sam jako opasna) jos uvek prisutni u Evropi. One ostale kontinente necu da uvodim u pricu osim sto su one gospodje/djice nindze u satorima bas atraktivne kad krenu na javno kupanje. Mora da imaju 5 sisa, jednu i po pozadinu i 4 rupe pravilno rasporedjene po celom telu, pa takvu neobicnost valja sakriti.
Sto se spomenutih devojaka iz novine tice, ne mislim da bi se, niti da bi trebalo da se bune. Ispale su sasvim korektno a i svesne su gde su otisle, sta su obukle (carsafi nisu u modi osim na krevetu), ko moze da ih primeti i mozda uslika. Ako im se ne dopada, naredni put da odu na kanal DTD ili Moravu uz neki grm i neka bezbrizno plivaju.

Snimanja se odvijaju svuda...cak i dok sedis u svojoj sobi. Sve svi znaju, sve svi vide. Samo nam jos nisu rekli da se ne sekiramo.

Evo malih informacija:

http://www.dpreview.com/articles/2817428567/hungarian-law-bans-photos-taken-without-seeking-consent

http://www.thelongestwayhome.com/bl...tions-on-photography-around-the-world-travel/

@tema
mislim da ne mozesh to da sprechish , ne vishe..
inache, kad zelim da slikam nekoga jer mi se na pr svideo ambijent oko njega/nje ..ili ima neshto specifichno i zanimljivo , pitam da li mogu da slikam i nikad nisam naishla na negativnu reakciju.. za sada :)
tkdj ne bih volela da me neko slika bez mog znanja, na kraju, nepristojno je..
neki kodeks iznutra valjda..
sve i da se to desi, ili se desilo, ne zanima me shta ce da radi sa slikom ...odrichem se iste jer nisam uchestvovala u njoj, ne ja...

Mene buni zasto je Google street view zamutio face prolaznicima kao i registarske table na autima?!

To u madjarskoj je debilizam sto se mene tice, imaju oni jos neke bolesne zakone inace.
Ja sam licno za anarhiju i bezakonje u vezi slika, ipak ako postoje neka pravila za neke mogu i ja nesto da dobijem ako mi se ne svidja npr. moj lik nadje negde na nekom sajtu.

Snimanja se odvijaju svuda...cak i dok sedis u svojoj sobi. Sve svi znaju, sve svi vide. Samo nam jos nisu rekli da se ne sekiramo.
:lol: ??

@tema
mislim da ne mozesh to da sprechish , ne vishe..
inache, kad zelim da slikam nekoga jer mi se na pr svideo ambijent oko njega/nje ..ili ima neshto specifichno i zanimljivo , pitam da li mogu da slikam i nikad nisam naishla na negativnu reakciju.. za sada :)
tkdj ne bih volela da me neko slika bez mog znanja, na kraju, nepristojno je..
neki kodeks iznutra valjda..
sve i da se to desi, ili se desilo, ne zanima me shta ce da radi sa slikom ...odrichem se iste jer nisam uchestvovala u njoj, ne ja...
Lako je tebi kad si zensko svi ti cine ustupke. ;)

Ako ja nrp na plazi krenem spontano da slikam neku devojku, reakcije mogu biti u stilu manijace zovem policiju, ili da iskoci neki namrgodjeni nabildovani tetovirani lik, jer slikam njegovu ribu.

Takodje me nerviraju ljudi koji se slikaju sa kao nekim poznatijim licnostima, kace slike na fb da bi ispali face, a jednom u zivotu su ih videli, pa neko naivan pomisli mozda su dobri drugari. A onaj ko ga uzivo poznaje zna da ima manijacki karakter ko onaj d.dj., i ta slika mu zaista jezivo deluje, zapitas se kako lako poremecena osoba moze da se priblizi javnoj ili bilo kojoj licnosti.

jbg. moze a i ne mora. a ako neko poznaje nekog dobro, moze i po odeci i obliku da ga identifikuje.
pa dreameru , ja ne slikam zenske :p
a sta slikas na muskarcima , ciljas medjunozje...:per:
nebitno koga slikas, samo kazem da su muskrci diskriminisani, vecina vidi potencijalne manijake i silovatelje.

-----------

Necu da budem u pozadini slike, mislim da sam previse vazan i znacajan, da bih se tek tako pojavljivao kao neka nebitna tacka u pozadini, gde ste videli da kraljevi, princevi nisu u prvom planu.
:evil:

-----------

jbg. moze a i ne mora. a ako neko poznaje nekog dobro, moze i po odeci i obliku da ga identifikuje.

a sta slikas na muskarcima , ciljas medjunozje...:per:
nebitno koga slikas, samo kazem da su muskrci diskriminisani, vecina vidi potencijalne manijake i silovatelje.

-----------

Necu da budem u pozadini slike, mislim da sam previse vazan i znacajan, da bih se tek tako pojavljivao kao neka nebitna tacka u pozadini, gde ste videli da kraljevi, princevi nisu u prvom planu.
:evil:

-----------

pa kad ih zasene carice dreameru dear :manikir:

ne ciljam ja , omashila bih samo tako da ciljam :lol:

inache, u zavisnosti od toga kako se predstavish .... ako je fino i uljudno , e onda ti ne gine etiketa manijaka :lol:

Carice su izuzetak koji se podrazumeva, naravno.. :cool:

imas problema sa samokontrolom..?! vidim u tebi potencijal, da postanes serijski silovatelj. :p

najsveziji primer sa beer festa... umetnicka fotografija u svojoj najsvetlijoj formi ( nije ono sto mislite).:per:
http://nightlife.24sata.rs/resources/nightlifeImg/2014-08-15/big/94515-bf-54.jpg?v=0
http://nightlife.24sata.rs/resources/nightlifeImg/2014-08-15/big/94517-bf-52.jpg?v=0

sinoc su me islikali... za medalju. samo cekam u kojim novinama cu da izadjem.
kad vidim svetlo blica, osecam kao da neko puca na mene. moju dushu zarobljava u fotoaparatu.
mada ni ja nisam ostao duzan.

uzasne promene se desavaju u socijalnoj sferi svesti. ljudi samo bulje u telefone. selfiraju se za drusvene mreze. osecam pritisak da i ja menjam svoj sistem vrednsoti i ponasanja.
vec prosle godine u ovo vreme taj slikadzijski virus nije toiliko uzeo maha. sad sve zombiji, masovna hipnoza cyber doba, plus haarp, hemitragovi, gmo, kontrola uma, postajemo tuborgovi, androidi.(ili se samo vracamo svojoj robotskoj prirodi?!) a uz to broj tamnoputih afrosa i kineza se umnozava. no, to je za drugu temu, koju ne mogu da nadjem, juce sam je zapazio..

nije lepo,ali sta je problem ako krenemo sa zabranama slikanja tudje imovine i slucajno.Hoces da slikas zalazak sunca,vidik zaklanja neka propala fabrika u stecaju i ti zakacis njenu antenu sa silosa na slici i sta onda? Fabrika da te tuzi sto joj slikas imovinu,odnosno njen vlasnik,a proizvodjac antene za zloupotrebu marke,reaguje agencija za zastitu konkurencije,zasto ti zaboga reklamiras kad vec slikas samo tu marku,recimo gorenje,pa ti onda dodje poreska insekcija da platis porez za reklamiranje fabrike i proizvodjaca antene,pa te onda i j.tuzilac goni za utaju poreza jer si reklamirao,ovi te platili da ih reklamiras,a ti nisi prijavio prihode...Teoretski...Ako bi cepidlacili za tudju imovinu na slici

reaguje agencija za zastitu konkurencije,zasto ti zaboga reklamiras kad vec slikas samo tu marku,recimo gorenje,pa ti onda dodje poreska insekcija da platis porez za reklamiranje fabrike
te sistemske reketaske grupacije treba bombama gadjati... a oni ce dok jos bombe lete te tuziti za nelegitimnu marku bombe, pre nego sto ce bezati od eksplozije.

Dakle ono sto trenutno kapiram da jeste i treba da bude :
slikanje(fotkanje) je umetnost, kao i slikanje cetkicom na platnu...
-slikar/fotograf moze da uslika sta god pozeli...
-Ne postoji ugrozavanje tudjeg prostora , kao neka pravna zakonska odredba
-paparaci su umetnici koji smeju da uhode i prate zrtvu
-svi ostali ljudi (mogu da budu umetnici, bez skole/faksa nekog) i imaju ista prava kao paparaci novinari fotoreporteri. da slikaju sve?
(izuzev drzavnickih objekata jer su oni specijalni iznad svih)
-nigde jos nisu zabelezeni primeri da neko tuzi i osudi nekog zbog slikanja, bar u Srbiji...?!
-nigde jos nije zabelezen primer da je neko razbio telefon ili aparat onom koji ga je slikao?!

-slike nepoznatih ljudi sa ulice, predmeta objekata mogu da se postavljau na svoj sajt i profitira od reklame od nje..
tudje slike isto mogu da se postavljaju na svoj sajt...
tudji youtube klipovi isto mogu, sto se tice interneta -ne postoje pravila?! ili postoje ,ali ima li primera da je neko tuzen?
stranci ne mogu da tuze Srbe za neovlascene slike njihovih klipove na nasim sajtovima.
miksovana muzika vise ne pripada autoru... tako i izmenjena slika u fotoshopu...

Ipak najgore u svemu sto nastaju ozbiljni psiholoski poremecaji zbog stresa oko te nedefinisane sive zone. ja na prvom mestu nemam nameru da pratim vesti i trazim citam zakonike statute pravila da bi znao sta i kako. sto se mene tice osim kradje identiteta na netu, ili nasilnog teranja na slikanje.. sve ostalo mora bez tuzbi da prodje, cak bih i ja mogao da tuzim drzavu zbog straha da mi neko ne napakuje neku glupost na osnovu nekog zakona glupih zlih ljudi, kao da namerno zele da mi naude, isuvise sam vazan. krvavo cu se boriti ako mi zaprete zakonima o magli. Ja ako nisam nekog ubio.. sve ostalo je pokusaj sputavanja moje volje, na ustrb klasnih elita zeljnih prestola.

Ovako gledano mogli bi da tuze i krstarica forum, ili korisnike za nelegalnu upotrebu avatara, mene za pumin bivsi logom sabonisa za bice is filma, ostale za itd..

--------

Namece se i pitanje koliko novinari i fotoreporteri imaju patoloski kriminalno psihopatski um, koliko je opravdano zalaziti u neciju privatnost..

Vidimo ovaj klip tv arena sport koji zumira, privatni sms razgovor...

Kod prve slike vidimo da zena cita knjigu Macje oko, srecom ne vidimo sta pise na mobilnom, postavljanjem slike postoji opasnost da osobu dovedem u nepriliku jer neko moze prepoznati identifikovati znajuci da cita pomenutu knjigu, (mozda je cak korisnica ovog foruma, ali da stvar bude gora cini mi se da je pored nje bio i neki muskarac, moguce muz, pa ako i on koristi net i ovaj forum stvari po mene, a i njega mogu postati gore)
na stranu to sto ce biti izlozena pogledima mase ljudi sa interneta, koji ce komentarisati njen kupaci kostim, ili ne ne bas vitku liniju, nesto nalik tasnici ili ostatku jabuke, usput psihonalazirajuci je kao osobu koja cita macje oci knigu.. koja koliko vidim se radi o drugaricama iz detinjstva. ukoliko nesto jos dublje i mracnije nije poenta knjige...
A mislila je samo da se opusti uz knjigu, neslutivsi da ulazi u zonu sumraka, a sasvim neretko dolazi i do pojave nekog manijaka kome ce slika sluziti kao okidac da je pronadje i zagorca joj zivot.

Kljucno pitanje koje me zanima da li je legitimno da recimo ja napravim izlozbu ovakvih umetnickih fotografija??

(i sta mogu dobiti izlozbom, pare.. kupuju li neki pacijenti i prave slike, a kamoli fotke...)
Ja vidim neku umetnost u ovim slikama - za prvu ta knjiga, macka,flasa,mobilni i lopta.. to nosi sa sobom neku umetnicku simbolicku poruku? el tako..
(ako ne i forumsku jer slike macaka u avtaraima iskacu svuda, sad me jos prate i na plazi?! to bi trebalo na natprirodnom pdf analizirati.)

Druga slika fotka, je proporcionalni presek horizonta... nazvao bih je Ceznja za spustenim suncobranom, ili Dvoje na plazi , tako nekako..
( ove slike/fotke su nastale umetnickom tehnikom nazvane obican spontani klik)
U svakom slucaju sud o fotki je u zavisnoti od oka posmatraca (koje moze biti promenljivo) neko ce reci - ja samo slikam golisave zene po plazi, neko drugi vidi tu umetnicki aspekt. sve dok se ne pojavi neko ko pokusa da ozakoni citavu stvar.

Poslednja izmena:
dobra tema...ne sviđa mi se da vidim sebe na TV-u ili nekom snimku..nekako sama sebi izgledam izveštačeno..
..ne sviđa mi se ta nazovi sloboda medija..odeš na plažu i skineš se ko čovek, da se odmoriš i uživaš, a oni počnu da škljocaju i snimaju...msm..ne želim stvarno
...
ali dolazim i ja sve više i više u iskušenje da fotografišem po tim istim plažama..
..msm..šta mogu i ja da imam svoju album sa slikama sa gradske plaže..možda katalog tipova..što da ne..a oni jadni recimo ni ne znaju...i onda lažan profil i okačiš ih sve tako postrojene po peškirima na FB..mislim kome da se žale...
..
mogućnosti zloupotrebe su u svakom slučaju sve veće

Back