Slicnosti izmedju premorenosti i depresije

simptomi depresije su:

Promene raspoloženja tokom dana. Često je neraspoloženje najjače ujutro, da bi se tokom dana popravilo, ali može biti i obrnuto
Poremećen san, rano buđenje i ustajanje i isprekidano spavanje i san zbog brojnih misli koje „prolaze“ kroz glavu
Opšte usporavanje misaonog toka, govora i vitalnih funkcija
Osećaj zabrinutosti
Manjak energije
Nesposobnost uživanja
Slaba koncentracija
Zaboravnost
Pesimizam
Osećaj krivice
Samookrivljivanje i manjak samopouzdanja
Osećaj beznađa
Preokupiranost bolestima
Slab apetit i posledični gubitak težine
Oslabljen libido

najvažniji simptom je duže trajanje, a ne prolazne epizode koje svako ima, tako da - vreme pokaže

Njah.. depresija..
To je kolektivna bolest koja se smatra normalnim stanjem.
Leči se čokoladama, seksom, vicevima, alkoholom, sportom...

Tako da uopšte ne morate da razmišljate da li ste depresivni.
Jeste. Pitanje je samo u kolikoj meri i šta je to što vas umara.
A šta je to što vas hrani?

Da vidimo od trenutno nabrojanih....imam

2, poremecen san, to je i razlog
3. mislim da je i ovo ispunjeno, usporen sam skroz
4. Ovo nije, nisam zabrinut
5. Manjak energije ocigledno jeste
6. Ovo ne znam, verovatno bih uzivao ako se ukaze prilika, ali da nema fizickog angazmana i da ne traje dugo
7. Slaba koncentracija je nesumljivo, nije trenutno na nivou nekih tupsona kad je njima na maksimumu, ali nije ni upola moje.
8. Na trenutke jeste zaboravnost, pola pola...
9. Ne osecam se nesto pesimisticki, mislim da kod premorenosti nema tih emo kvalifikacija.
10. Osecaj krivice moze da se javi ako zbog premorenosti odbijem ili ohladim nesto sto bih inace uradio...To je vec prisutnost u najavi.
11. U smislu samopouzdanja i kaznjavanja, to mozda postoji u smislu da premoren nije umoran vec je preterao, a obicno tada ne odmaras, nego si preumoran i da odmaras...
12. Beznadje kao i ostale emo stvari , toga nema kod premorenosti.
13. Bolesti ako imas imas, tu biti odmoran ili premoren ne menja nista...ustvari menja, jer premorenost moze dovoditi do losijeg rada srca , svi nenaspavani radnici na zeleznici i nocni portiri imaju obicno kardio probleme
14. Ups, premorenost nekad donese nedostatak apetita, a nekad imas apetit ali nemas snage da spremis i da jedes spremljeno...
15. Ups, Mislim da bih seks sad zaobisao, mozda mazenje i gledanje filma zajedno , ali seks, mada ko zna....libido i adrenalin odnesu umor ponekad...ne znam...

Dugo trajanje, hm.... pa mogu dovesti sebe u situaciju da mi se premorenost ponavalja ali to ne zelim a i ne dozvoljavam bas vise od 3x u kratkom roku...
Cim predje brojku trojku , nesto menjam....a posle 5 vise nema govora da ne reagujem hitno...AUPM signal...

Pisem ovako da bi iskopali sta sve moze biti mala slicnost i nekad i u razlici je znacaj....

Evo neceg sto je za mene slicno, bar po knjigama...

Mene premorenost popusti ako je napolju lep dan, suncano , temperature do 30C a mozda i do 35C
Kazu da popusta i depresija kad je suncano i lepo vreme, to bi bila slicnost , mada u smislu premorenosti , logicki ne bi trebalo da osuncanost utice, ali kod mene utice, isto kao i cuvenih 4h ujutro, kad mi premorenost dostize vrhunac i kad mi je +1h od navike odlaska u krevet...

Ustvari ovo poslednje je za nenaspavanost, a ne premorenost fizicku, malo sam odlutao...Ali sunce i lep dan mi umanjuju premorenost i potrebno vreme odmora i spavanja...(na moru mi je 5h spavanja dovoljno)

- - - - - - - - - -

za sve danas postoji dijagnoza i naravno odgovarajuća pilulica

Ne koristim pilule, cak i kad imam temperaturu do 38C, smatram da je blago povisenje temperature posledica odbrane organizma pa se ne mesam u tom smislu, nego dodajem C i caj i beli luk i hranu...

- - - - - - - - - -

Ali nije ovo tema o mom sagledavanju problema nego trenutno moje stanje daje ideju za ovu temu, a interesuje me svacije slicnosti i razlike izmedju premorenosti i depresije..

Navedeni simptomi (neispavanost, premorenost) mogu biti simptomi mnogih bolesti, trenutnih stanja, ...i kao takva ne govore mnogo..
Depresija se kod svakoga drugacije manifestira i ne moras uopste imati sve simptome za dijagnozu...
Samodijagnosticiranje moze biti opasno...mozes da previdis nesto (neku drugu bolest, jer depresija takodje moze biti posledica neke primarne bolesti) ili ishipohondrises...uvek se treba obratiti lekaru, nagadjanja su besmislena..

Dugo trajanje, hm.... pa mogu dovesti sebe u situaciju da mi se premorenost ponavalja ali to ne zelim a i ne dozvoljavam bas vise od 3x u kratkom roku...
Cim predje brojku trojku , nesto menjam....a posle 5 vise nema govora da ne reagujem hitno...AUPM signal....

sama dugotrajna premorenost ima uzrok u (verovatno) nečem drugom, mislio sam na dugovremenske simptome depresije koji ukazuju na pravu, kliničku depresiju

Ne koristim pilule, cak i kad imam temperaturu do 38C, smatram da je blago povisenje temperature posledica odbrane organizma pa se ne mesam u tom smislu, nego dodajem C i caj i beli luk i hranu...

- - - - - - - - - -

Ali nije ovo tema o mom sagledavanju problema nego trenutno moje stanje daje ideju za ovu temu, a interesuje me svacije slicnosti i razlike izmedju premorenosti i depresije..

pa šta god da se izjasniš da ti fali, znači bukvalno koja god tegobica, uvek će se naći neko da je protumači kao simptom neke boleščine

- - - - - - - - - -

Navedeni simptomi (neispavanost, premorenost) mogu biti simptomi mnogih bolesti,

evo jel rekoh

Cenim ja vase navike da se odmah postavite u polozaj dijagnostikatora, meni je ovde bitnije kad ste vi depresivni i kad ste vi premoreni koje su slicnosti ta dva stanja...
Posto ja nisam jos bio depresivan, a gledam film o depresiji, to je tema morala ovako da bude naslovljena...
A i po tackama sam naveo koje su trenutno slicnosti izmedju mog osecaja i stanja premorenosti i onog sto oseca neko ko ima depresiju, sto ne znaci da trazim simptome, nego rezultate, posledice ta dva koje su iste...

Nebitno da li to jeste simptom ili nije...

Spradicnost simptoma je ovde nebitna, posto je dijagnoza mog stanja nebitna, sto znaci tacno da npr srcani bolesnici nemaju dug san, ne znam zasto , da li se organizam budi zbog aritmije ili sta vec, ali budu premoreni posle noci...ne premoreni, umorni...
To sve na stranu...jer me interesuju mehanizmi koji su mozda slicni izmedju premorenosti fizickog dela tela i psihickog dela tela, koja se mozda javlja kod depresije.

..dokaz zasto je samodijagnosticiranje opasno...

Ali tema nije tu da bi se neko samodijagnostikovao , nego me interesuju mehanizmi koji postoje kod depresije i mehanizmi koji postoje kod premorenosti, samo sto od vas ne trazim mehanizme, nego slicne osecaje koje imate po ta dva pitanja..

- - - - - - - - - -

Znaci da stvari tipa osvezavajuci sok pomaze kod premorenosti ali nece nista pomoci kod depresije mi nisu znacajne, jer tema nema za cilj diferencijalnu dijagnozu, gde bi reakcija na sok bila diferencijalna dijagnoza, koja pokazuje da li je neko premoren ili depresivan, jer ako ti sok pomogne, ti ne da nisi u depresiji nego po vasem pisanju nisi ni blizu...ali to me ne interesuje u temi....interesuju me slicnosti....
Pregazio me brzi voz.....ne znam kako je to, ali znam kako je kad te pokupe kola ili znam kako je kad te stegne opsta upala misica, a premor nije to a nije mnogo ni slican opstoj upali misica, iako logicno bi trebalo da jeste slican tome...
U tom smislu me interesuje slicnost izmedju ovoga i onoga...

- - - - - - - - - -

Kod nekoga je npr opsta upala misica slicna sa premorom...kod mene nije...
Tamo me bol budi, tj javlja se izvor energije i tenzije, a kod premora toga nema...nego omeksalo iako nije bukvalno meso bez tonusa.

Ali tema nije tu da bi se neko samodijagnostikovao , nego me interesuju mehanizmi koji postoje kod depresije i mehanizmi koji postoje kod premorenosti, samo sto od vas ne trazim mehanizme, nego slicne osecaje koje imate po ta dva pitanja..

- - - - - - - - - -

Znaci da stvari tipa osvezavajuci sok pomaze kod premorenosti ali nece nista pomoci kod depresije mi nisu znacajne, jer tema nema za cilj diferencijalnu dijagnozu, gde bi reakcija na sok bila diferencijalna dijagnoza, koja pokazuje da li je neko premoren ili depresivan, jer ako ti sok pomogne, ti ne da nisi u depresiji nego po vasem pisanju nisi ni blizu...ali to me ne interesuje u temi....interesuju me slicnosti....
Pregazio me brzi voz.....ne znam kako je to, ali znam kako je kad te pokupe kola ili znam kako je kad te stegne opsta upala misica, a premor nije to a nije mnogo ni slican opstoj upali misica, iako logicno bi trebalo da jeste slican tome...
U tom smislu me interesuje slicnost izmedju ovoga i onoga...

- - - - - - - - - -

Kod nekoga je npr opsta upala misica slicna sa premorom...kod mene nije...
Tamo me bol budi, tj javlja se izvor energije i tenzije, a kod premora toga nema...nego omeksalo iako nije bukvalno meso bez tonusa.

mislim da nema nikakvih sličnosti. u stvari kad malo razmislim ne znam odakle ti uopšte ideja za temu. čini mi se da čak i najgori hipohondar ne bi našao ravan za poređenje

mislim da nema nikakvih sličnosti. u stvari kad malo razmislim ne znam odakle ti uopšte ideja za temu. čini mi se da čak i najgori hipohondar ne bi našao ravan za poređenje

Pa nisam ja pomislio da imam depresiju, nego mi nesto tu ima povezano , u svakom slucaju navedeno je da me je mrzelo da uradim dva kucna poslica, a mene retko kad nesto mrzi....a u filmu depresivne mrzi i to posteno....

- - - - - - - - - -

Kazu da kad se covek pocne buditi umoran,da je to prvi znak starenja :)

Mislim da je razmisljanje o proslosti i prisecanje nekih reakcija i odluka i veza , prvi znak starenja...tako sam negde procitao i imalo mi logike...

Bob i Virc su već rekli-više od mesec dana ako te drži ,tad je to klinički potrebno obraditi...
Još Bob i nije sve nabrojao...Ono mračno ili sivo neraspoloženje o kom svi depresivni govore...
Mene to drži najviše pola sata i to uz jak razlog (nesreća,nemio događaj...),ali dovoljno da imam razumevanja i podrške za
depresivne...
Teško se uključuju u razgovor i treba trud,ali ne treba ga žaliti...

Back