Sličnosti između komunizma i fašizma

Hygieia

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.479
Ne, to je univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.
Neke liberalne demokratije su i posle nje nastavile da drže kolonije i stanovništvo u njima kao nižu rasu, da vrše rasnu segregaciju, da ubijaju civile u osvajačkim ratovima, itd.
univerzalna deklaracija o ljudskim pravima=liberalizam
liberali nisu politicari koji sistematski krse doticnu deklaraciju

Hygieia

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.479
Daj, ne mlati...
"Liberalism is political and economic doctrine that emhasizes the rights and freedoms of the individual and the need to limit the powers of goverment"
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/339173/liberalism

sta su "rights and freedoms of the individual" moze se videti u trideset odredbi univerzalne deklaracije o ljudskim pravima
sta je "need to limit the powers of goverment" moze se videti u preambuli te deklaracije

Keeper

Buduća legenda
Poruka
31.610
Hygieia:
"Liberalism is political and economic doctrine that emhasizes the rights and freedoms of the individual and the need to limit the powers of goverment"
http://www.britannica.com/EBchecked/...173/liberalism
sta su "rights and freedoms of the individual" moze se videti u trideset odredbi univerzalne deklaracije o ljudskim pravima
sta je "need to limit the powers of goverment" moze se videti u preambuli te deklaracije
mozda keeper nije video moj post pa stoga podizem temu :)
Nije valjda da ti je toliko stalo do mog cenjenog odgovora? Video sam, naravno, post, no se nisam hteo dalje uplitati s tobom, s obzirom da si poznat po sposobnosti argumentacije, rasprave, i tih polemičkih zezancija uopšte (dobro se sećam onih rasprava sa hectoriusom, ako se ne varam: "jeste"; "nije"; "jeste"; "nije"...). No, nisam video da si dizao temu, sve dok nisam ušao u svoj korisnički profil i pogledao ovu temu iz liste tema "koje pratim".
No, pošto žarko želiš odgovor, evo:

Razmisli o sledećem. Da su se liberali pitali, radno vreme bi i dalje bilo 16 sati, radila bi deca, žene ne bi imale pravo glasa, crnci bi i dalje bili dovoženi iz Afrike i imali bi posebnu česmu na kojoj piju i psi, kao i posebna mesta u autobusu, a mnoga od tih "zagarantovanih liberalnih prava" se krše i dan danas, od strane upravo takvih liberalnih država. A ono što je izboreno, izboreno je zato što su radnici, žene, crnci, kao i razni obespravljeni, morali da prosipaju krv za to. Dakle, ponavljam, da su se liberali pitali, bilo bi isto kao u njihovo zlatno, "klasično" doba u XIX veku.
A to nije bilo mnogo lepo.

Liberalizam nije ništa drugo do doktrina koja brani pravo onima koji su je i stvorili (a to su bogati, moćni i filozofsko ekonomska klika koja ih je zastupala), da imaju slobodu da rade šta god žele. To je to u suštini. U tom kontekstu treba shvatiti "prava", "slobode", i "ograničenu moć države", jer se onima koji su se najviše okoristili od liberalizma, leze fera i kapitalizma uopšte, nimalo nije sviđalo da se ograničavaju.

vujadin

Poznat
Poruka
9.689
Komunizam ili bolje reci socijalizam i fasizam su slicne stvari. Samo sto je mene nervirao nas socijalizam jer je bio anacionalan. A recimo neki nacionalni socijalizam je isto jako dobra stvar.... dakle socijalizam sa nacionalnom svescu.... srpski socijalizam :D

Мало превише грешака у опису комунизма и фашизма. Комунизам и нацизам су идетични, а фашизам у теорији није ништа друго него социјалдемократизам.

Hygieia

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.479
Dakle, ponavljam, da su se liberali pitali, bilo bi isto kao u njihovo zlatno, "klasično" doba u XIX veku.
Liberalizam nije ništa drugo do doktrina koja brani pravo onima koji su je i stvorili (a to su bogati, moćni i filozofsko ekonomska klika koja ih je zastupala), da imaju slobodu da rade šta god žele.
ja sam liberal i ne smatram da je zlatno doba liberalizma bilo u XIX veku niti se zalazem da bogati dobiju slobodu da rade sta god zele
a mnoga od tih "zagarantovanih liberalnih prava" se krše i dan danas, od strane upravo takvih liberalnih država.
http://www.freedomhouse.org/uploads/fiw09/CompHistData/FIW_AllScores_Countries.xls

Poslednja izmena:

Parra-Bellum

Buduća legenda
Poruka
40.090
Onaj ko se obrazuje na nedeljnim unistavanjima automobila posle utakmica i ne moze da zna razliku izmedju komunizma i fasizma.

Mrznja prema svemu sto nije srpsko (ili hrvatsko, ili muslimansko, ili slovensko, svejedno...) nije nista drugo vec prvi korak u fasizam, i nema ni "P" od patriotizma u sebi.

Fasizam i komunizam, najblaze receno : nebo i zemlja, crno i belo, mrak i svetlo, zlo i dobro...

Keeper

Buduća legenda
Poruka
31.610
ja sam liberal i ne smatram da je zlatno doba liberalizma bilo u XIX veku niti se zalazem da bogati dobiju slobodu da rade sta god zele
Ebiga, onda si pogrešio ideologiju, jer se kod liberalizma radi upravo o tome. Tačnije, kontradiktoran si, što je sasvim normalno za one koji se drže ideologije ko pijani plota.
Šta, poređenje "razvijenih liberalnih" država uporedo sa nekim Turkmenistanom i Kongom bi trebalo da mi dokaže da ona ne krše tzv. "liberalna" prava? To je naročito glupo kad se uzme u obzir da ih one krše (a još više su kršili) u tuđim zemljama, ne u svojoj, o čemu se zapravo radi u ovoj tabeli.

Gruban

Buduća legenda
Poruka
35.899
komunizam,fasizam i eUrounijatstvo nemaju ama bas nikakve razlike,a koriste i slicne metode, samo su sad na vlasti komunisticka kopilad titovih srbomrzaca i ustasa koji su silovali po beogradu

Da kod nas su bivši komunisti najveći zagovornici evropskih integracija.Među njima ističu se onaj bandit kovačević,bivši gradonačelnik beograda ,vojin dimitrijević ,latinka perovič i mnogi drugi poraženi na 8 sednici ck sks.Svi su oni 90 -te postali najveći proevropljani i formirali bezbroj nvo i političke stranke kao što je nekadašnji građanski savez.
Analogna situacija bi bila da su neki nacistički disidenti iz npr.1944,45-te postali antinacisti i demokrate.

Poslednja izmena:

Hygieia

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.479
Ebiga, onda si pogrešio ideologiju, jer se kod liberalizma radi upravo o tome.
nauci da razlikujes socijalne liberale i neoklasicne liberale
Tačnije, kontradiktoran si, što je sasvim normalno za one koji se drže ideologije ko pijani plota.
ne ja sam pragmaticar koji misli da je liberalizam za sada najbolja opcija
Šta, poređenje "razvijenih liberalnih" država uporedo sa nekim Turkmenistanom i Kongom bi trebalo da mi dokaže da ona ne krše tzv. "liberalna" prava? To je naročito glupo kad se uzme u obzir da ih one krše (a još više su kršili) u tuđim zemljama, ne u svojoj, o čemu se zapravo radi u ovoj tabeli.
severna koreja je ocenjena kao neslobodna drzava.ko tamo krsi liberalna prava?