Sličnosti i razlike između narcisa i psihopata

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.280
Napomena: Izrazi „narcis” i „psihopata” ne koriste se u kliničkoj praksi, već predstavljaju u svakodnevnom jeziku odomaćene termine za dva poremećaja ličnosti: narcistički i antisocijalni. U naslov smo stavili kolokvijalne verzije, radi jednostavnije komunikacije.
Poremećaji ličnosti, onako kako ih opisuje DSM-5 (dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje), predstavljaju nefleksibilne i maladaptivne obrasce ponašanja, misli i osećanja. Osim toga, oni su povezani sa patnjom i nefunkcionalnošću. Ipak, poremećaji ličnosti se međusobno mogu veoma razlikovati, i to po bitnim kriterijumima. U svom radu objavljenom u martu 2019. u „Žurnalnu kliničke psihologije” (Journal of Clinical Psychology), istraživači Stenton i Cimerman ispituju zajedničke i jedinstvene karakteristike dva ovakva poremećaja: narcističkog i antisocijalnog.

Šta je narcistički poremećaj ličnosti?
DSM-5 navodi da pojedinci koji zadovoljavaju kriterijume za narcistički poremećaj ličnosti imaju doživljaj više vrednosti, arogantni su, smatraju sebe posebnim i važnijim od drugih ljudi, iskorišćavaju druge, imaju veliku potrebu da im se dive, zavidni su i opsednuti fantazijama o neizmernoj moći.
Učestalost ovog poremećaja ličnosti (na američkoj populaciji) procenjuje se na 1% u okviru opšte populacije, dok se opseg njegove prevalence procenjuje na od 0 do 6%. Muškarci su nešto skloniji ovom poremećaju od žena.

Šta je antisocijalni poremećaj ličnosti?
Ljudi sa antisocijalnim poremećajem ličnosti skloni su da ne poštuju pravila (bilo da su u pitanju zakoni, ili društvene norme) i da povređuju prava drugih ljudi. Skloni su obmanjivanju, manipulaciji, impulsivnosti, agresivnosti, neodgovornosti i nedostatku kajanja za svoje ponašanje. Opseg pojave ovog poremećaja procenjuje se od 0,2 do 3,3% (takođe na američkoj populaciji). Antisocijalni poremećaj ličnosti češće se javlja kod onih koji zloupotrebljavaju alkohol i droge, među zatvorenicima i onima koji su pogođeni negativnim društvenim faktorima (kao što je, na primer, siromaštvo).
Antisocijalni poremećaj ličnosti se sa godinama može „umiriti”, ali to i dalje ne znači da oni koji ga imaju ne doživljavaju teškoće u međuljudskim odnosima.
Sličnosti
Narcistički i antisocijalni poremećaj ličnosti imaju dosta toga zajedničkog: nedostatak empatije, sumnju u namere drugih ljudi i plitkost u emocionalnoj obradi. Osim toga, skloni su surovom ponašanju, nemilosrdnosti i iskorišćavanju drugih.
Razlike
DSM-5 pravi razliku između antisocijalnog i narcističkog poremećaja, sa napomenom da narcistički obično nije povezan sa istorijom kriminalnog ponašanja u odraslom dobu ili poremećaju ponašanja u detinjstvu. Pored toga, narcistički poremećaj ličnosti u manjoj meri je povezan sa agresivnošću, impulsivnošću i obmanjivanjem, što su karakteristike koje se više odnose na antisocijalni poremećaj ličnosti.
Još jedan način da se ova dva poremećaja razlikuju je u tome da pojedinci sa antisocijalnim poremećajem ličnosti ne zahtevaju divljenje (niti su zavidni spram drugih ljudi) u onoj meri u kojoj su to pojedinci sa narcističkim poremećajem ličnosti.
molly-belle-73279-unsplash.jpg

Šta kaže istraživanje?
U pomenutom istraživanju Stentona i Cimermana, autori su krenuli od hipoteze da su nesmotrenost i impulsivnost (kao crte povezane sa dezinhibicijom) jedinstvene za antisocijalni poremećaj ličnosti, dok su one crte koje oslikavaju potrebu za privlačenjem pažnje i grandioznošću „rezervisane” za narcistički poremećaj ličnosti.
Kako bi testirali svoje hipoteze, koristili su uzorak od 2.149 ispitanika (40% muških i 60% ženskih), pri čemu su 90% uzorka činili belci (4% Afroamerikanci, 3% Latinoamerikanci i 2% ostalih). Prosečna starost ispitanika iznosila je 39 godina.
Od ukupno 2.149 ispitanika, 2% (40 pojedinaca) zadovoljilo je kriterijume za narcistički poremećaj ličnosti, dok je takođe 2% (41 pojedinac) zadovoljilo kriterijume za antisocijalni.
Nakon obrade rezultata, prvi nalazi ukazali su na snažno preklapanje između crta koje definišu oba ova poremećaja, kao što su impulsivnost, grandioznost i hladnokrvnost.
Ovo preklapanje značajno toliko da su autori zaključili da narcistički i antisocijalni poremećaji ličnosti možda uopšte nisu odvojeni poremećaji, već „indikatori šireg eksternalizujućeg spektruma”, i da dele karakteristike kao što su impulsivnost i antagonizam sa drugim poremećajima u okviru tog spektra.
Dalje, u kontekstu razdvajanja narcističkog i antisocijalnog poremećaja, rezultati su pokazali da faktori „nedruštveno ponašanje” i „agresija usmerena ka spolja” karakterišu antisocijalni poremećaj ličnosti, dok „viđenje sebe kao osobu visokog statusa” i kao „posebnu” opisuje narcističku ličnost.
Da pojednostavimo: oba poremećaja ličnosti karakteriše tendencija da se iskorišćavaju ljudi. Povlašćenost i arogancija pripadaju više narcističkom poremećaju, dok se agresivnost, posebno udružena sa kriminalnom istorijom, u većoj meri povezuje sa antisocijalnom poremećajem ličnosti.

Izvor: Psihoverzum

Narcisoidni ljudi imaju vrlo malo konflikata sa ljudima i ne pripisuju im se karakteristike psihopata, dok psihopate mogu da budu narcisoidni i to zbog psiholoskih prednosti, a ne izgleda, koji je kod narcisa primarna karakteristika.
Psihopate za razliku od narcisa koji imaju beningnu potrebu za divljenjem drugih, imaju vecu potrebu za kontrolom do koje manje ili vise biraju sredstva i nacin.

A imate i pojavu(e) koja se naziva (prikladno) "mračna trijada" gde se prepliću gore navedeni fenomeni. To je kada osoba ispoljava pored psihopatije i narcizma još i makjavelizam.
Ako samo malo obratite pažnju, videćete da ogroman broj javnih ličnosti, a naročito političara, ima ove osobine. Znači gotovo svi političari u nas.
Ova kombinacija je strašno opasna i destruktivna. Po sve.

A imate i pojavu(e) koja se naziva (prikladno) "mračna trijada" gde se prepliću gore navedeni fenomeni. To je kada osoba ispoljava pored psihopatije i narcizma još i makjavelizam.
Ako samo malo obratite pažnju, videćete da ogroman broj javnih ličnosti, a naročito političara, ima ove osobine. Znači gotovo svi političari u nas.
Ova kombinacija je strašno opasna i destruktivna. Po sve.
svaki vazniji politicar je makijavelista jer po protokolu mora to da zavrsi sa prelaznom ma kako glup bio...psihopatija je rezervisana za malo bistrije...

Da li ovde neko moze da mi pomogne strucnim savetom kako da se distanciram od psihopate u siroj porodici? Da li na temi ima psihologa? Molim za pomoc. Hvala najlepse.
Nisam psiholog al mogu da pogledam. Izvinjavam se ako si mislio/mislila isključivo na stručnu pomoć.

Moj jedini odgovor, govoreći iz iskustva, jeste da lepog odgovora nema. Psihopatu ne možeš "urazumiti", "naterati ga da shvati", "pogleda stvari iz tuđeg (tvog) ugla", da ne pominjem gluposti kao što su "izlečiti ga ljubavlju". Ili kako god. To se ne leči.

Jedino što možeš to je da prekineš svaki kontakt, i ignorišeš svaki eventualni budući pokušaj koji će s te strane doći za obnovom kontakta. Veruj mi, hoće.
Izuzetno je bitno zadržati hladnu glavu, ne ulaziti ni u kakve rasprave, objašnjena svojih postupaka - zapravo, najpoželjnije je prestati sa svakom vrstom komunikacije. Znam da to zvuči strašno ako je u pitanju bliski član porodice, ali stvar je u tome da shvatiš da ti tu osobu nećeš povrediti. Psihopatu se ne može povrediti, on se jedino može razbesneti, ali to je već njegov problem. Tako da, nemoj da misliš da ćeš naneti kakvu ogromnu štetu toj osobi ako je izbaciš iz svog života. Jedino što ćeš postići kod nje na taj način, jeste da ćeš je/ga iznervirati jer mu je plen pobegao. Ama baš nikakvu drugu emotivnu reakciju.

Naravno, sve ovo u slučaju da je osoba zaista psihopata. Nadam se da imaš kakve opravdane i argumentovane tvrdnje za to. Govorim zato što se danas etiketa "psihopata" lepi na sve strane, i često tamo gde joj nije mesto. Psihopata nema u ljudskoj vrsti u tolikim količinama. Naravno, ako je u pitanju zlostavljač, ako se radi o nekom manijaku, onda zanemari sve što sam malopre napisala. Žao mi je ako ne postoji način (iz bilo kog razloga) da sad momentalno presečeš sve veze s tom osobom, ali se bar distanciraj što god više možeš. Ako možeš. Jedino o čemu treba da brineš je tvoje sopstveno mentalno zdravlje.

Još se jednom izvinjavam što, kao laik, upadam, i pozivam bilo kog ovde - ako takvog ima - a s diplomom, koji bi dao stručan odgovor.
Neće biti mnogo drugačiji od moga, u svakom slučaju, jer znam šta su govorili meni kad sam u toj situaciji bila. Svako dobro želim.

Nisam psiholog al mogu da pogledam. Izvinjavam se ako si mislio/mislila isključivo na stručnu pomoć.

Moj jedini odgovor, govoreći iz iskustva, jeste da lepog odgovora nema. Psihopatu ne možeš "urazumiti", "naterati ga da shvati", "pogleda stvari iz tuđeg (tvog) ugla", da ne pominjem gluposti kao što su "izlečiti ga ljubavlju". Ili kako god. To se ne leči.

Jedino što možeš to je da prekineš svaki kontakt, i ignorišeš svaki eventualni budući pokušaj koji će s te strane doći za obnovom kontakta. Veruj mi, hoće.
Izuzetno je bitno zadržati hladnu glavu, ne ulaziti ni u kakve rasprave, objašnjena svojih postupaka - zapravo, najpoželjnije je prestati sa svakom vrstom komunikacije. Znam da to zvuči strašno ako je u pitanju bliski član porodice, ali stvar je u tome da shvatiš da ti tu osobu nećeš povrediti. Psihopatu se ne može povrediti, on se jedino može razbesneti, ali to je već njegov problem. Tako da, nemoj da misliš da ćeš naneti kakvu ogromnu štetu toj osobi ako je izbaciš iz svog života. Jedino što ćeš postići kod nje na taj način, jeste da ćeš je/ga iznervirati jer mu je plen pobegao. Ama baš nikakvu drugu emotivnu reakciju.

Naravno, sve ovo u slučaju da je osoba zaista psihopata. Nadam se da imaš kakve opravdane i argumentovane tvrdnje za to. Govorim zato što se danas etiketa "psihopata" lepi na sve strane, i često tamo gde joj nije mesto. Psihopata nema u ljudskoj vrsti u tolikim količinama. Naravno, ako je u pitanju zlostavljač, ako se radi o nekom manijaku, onda zanemari sve što sam malopre napisala. Žao mi je ako ne postoji način (iz bilo kog razloga) da sad momentalno presečeš sve veze s tom osobom, ali se bar distanciraj što god više možeš. Ako možeš. Jedino o čemu treba da brineš je tvoje sopstveno mentalno zdravlje.

Još se jednom izvinjavam što, kao laik, upadam, i pozivam bilo kog ovde - ako takvog ima - a s diplomom, koji bi dao stručan odgovor.
Neće biti mnogo drugačiji od moga, u svakom slučaju, jer znam šta su govorili meni kad sam u toj situaciji bila. Svako dobro želim.
Da li se ovde moze poslati privatna poruka, napisala bih Vam konkretnije o cemu je rec? Hvala

Imam ja jedan problem, pa ako bi mogla da pogledas...Naime trese mi se auto pri 120 a tockovi balansirani, pa je mozda do mene...

Narcis/ po mitologiji ...nijesam mislio na profane upotrebe.../ je svoj lik u vidio vidio i pozelio ga.../
a ,
rekao sam to...sto sam ' gore' rekao...
Psihopata,
ne zeli i nema volju da dostigne
nego da savija i iskrivi...njemu je stvarnost
da Stvarnost zabavi o jadu...
..a, ovo Vase 'nadmocno ' opominjanje i Jopetovanje
ne razumijem jer sigurno Mi nemamo ,- zajednicko polje...!!!

E, pa bili, ne ide to bas tako jednostavno, ako se vec oslanjas na nauku onda ne moze da se prenosi los prevod i laicka tumacenja tog prevoda....
Tema bi imala smisla da je pise neki psiholog, ovako je vrlo sumnjivog kvaliteta...
I meni malo liči na lako štivo Lujze Hej ;)
Da li ovde neko moze da mi pomogne strucnim savetom kako da se distanciram od psihopate u siroj porodici? Da li na temi ima psihologa? Molim za pomoc. Hvala najlepse.
Vidi se da na temi nema psihologa! Veoma je opasno tražiti laičku pomoć u slućaju ozbiljnih problema sa psihopatama..
Trebalo je da obratite pažnju, pa da na kraju teksta koji je postavio Smartanbil, uđete u Izvor, tj. "Psihoverzum" i tu postavite svoje pitanje, na koje bi vam stručni psiholog i psihoterapeut odgovorila... Ovako, rekla-kazala, je igra bez granica, koja se igra u društvu u kom se ispija kafica...

Narcis/ po mitologiji ...nijesam mislio na profane upotrebe.../ je svoj lik u vidio vidio i pozelio ga.../
a ,
rekao sam to...sto sam ' gore' rekao...
Psihopata,
ne zeli i nema volju da dostigne
nego da savija i iskrivi...njemu je stvarnost
da Stvarnost zabavi o jadu...
..a, ovo Vase 'nadmocno ' opominjanje i Jopetovanje
ne razumijem jer sigurno Mi nemamo ,- zajednicko polje...!!!
Sva je sreća, pa je polje šiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirrrroooooooooooookkkkooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Back