SLICICE GITARA

Nekom jesu ali dobrom delu ljudi nisu, nego su gitaristi navikli da se već 20 godina ništa ne dešava što se tiče dizajna gitara. Ako ne liči na strat oblik ili gibson odmah se nešto bune. Basisti su mnogo otvoreniji po tom pitanju. A konačno, malo drugačije stoje kad su na telu dok ih sviraš, jako su udobne jer su pravljene ergonomski i konačno, što je i najvažnije odlično zvuče.

l_d61bb5bd42464742c70be1fbdb47d398-1.jpg

2_sm-1.jpg

Nekom jesu ali dobrom delu ljudi nisu, nego su gitaristi navikli da se već 20 godina ništa ne dešava što se tiče dizajna gitara. Ako ne liči na strat oblik ili gibson odmah se nešto bune. Basisti su mnogo otvoreniji po tom pitanju. A konačno, malo drugačije stoje kad su na telu dok ih sviraš, jako su udobne jer su pravljene ergonomski i konačno, što je i najvažnije odlično zvuče.

l_d61bb5bd42464742c70be1fbdb47d398-1.jpg

2_sm-1.jpg

To ti se ne slaze. Rezoniranje tela ima i od oblika gitare zavisnosti, tako da moras da napravis kompromis izmedju konfora i zvuka. Kad bi bilo sve jedno kakav je oblik tela onda bi neko mogo i da pravi "udobne" gitare.

Ja ne vidim nikakvu inovaciju u odnosu na gibson i fender na ovim tvojim gitarama na slikama, i pretpostavljam da su jako jeftine - zna se zasto to pretpostavljam.

pa les poul ima par kila drva u sebi...zato tako dobro zvuci :)

Nema to veze... sem u vezi sa drugim faktorima. Ja sam cuo da je mahagonija pored toga sto je tako teska izrazito retka (ne-gusta). Da ne pominjem da ima veze i raspored godova... dal su pravilni il ne itd... razni ti faktori kao (ja ih i ne znam) kolko sam skapirao imaju veze, al ne sami po sebi, vec u kombinaciji sa drugim.
Da je samo tezina u pitanju onda bi svi pravili gitare od hrasta u Jugoslaviji:mrgreen:

To ti se ne slaze. Rezoniranje tela ima i od oblika gitare zavisnosti, tako da moras da napravis kompromis izmedju konfora i zvuka.
Kad bi bilo sve jedno kakav je oblik tela onda bi neko mogo i da pravi "udobne" gitare.

Ja ne vidim nikakvu inovaciju u odnosu na gibson i fender na ovim tvojim gitarama na slikama, i pretpostavljam da su jako jeftine - zna se zasto to pretpostavljam.
Zna se zašto pretpostavljaš, zato što imaš potrebu da pričaš o stvarima po svaku cenu, čak i ako nisi siguran da si u pravu, a mrzi te da se bolje informišeš. I na svakom forumu postoji bar jedan takav. Ne moraš po svaku cenu da oponiraš, slobodno pusti da se nekih 20-ak godina baviš gitarama, pa onda zauzmi stav "Sad ću vam svima objasnim", ne moraš odmah.

I da, naravno, nisi u pravu niti po jednoj tački u svom post-u a ni oni sledeći ti nisu baš nešto sjajni, bez ljutnje, jednostavno se informiši, uči, radi, sviraj. Ali imaš od mene pet bambija za ugao razlike od ugla fretboard-a . pošto nikada nisam do sada čuo za pojam koji se tako imenuje, a inventivnost ipak treba pohvaliti.

pa les poul ima par kila drva u sebi...zato tako dobro zvuci
Ne mora biti, određena vrsta drveta daje određeni karakter tonu, ali ne postoji nikakvo generalno pravilo da je teže dvro bolje od lakšeg, tj težak komad mahagonija nije superioran u odnosu na javor, samo zato što je može biti mnogo teži, nego ima drugačije tonske karakteristike. Mahagoni će ti dati nešto, javor nešto drugo, itd, da postoji jasna i definisana superiornost nekog drveta, onda bi jednostavno svi pravili gitare samo od tog drveta i gotovo. Les Paul konkretno zvuči kao Les Paul, i to ima veze sa još nekim stvarima a ne samo sa količinom drveta. Upravo taj njegov zvuk može da ti bude mana. na primer LP nije baš omiljen izbor za bilo kakve clean gitare.

Pa ti ako nisi cuo za ugao izmedju linije zice iza bridge-a i linije fretboarda (tamo napred) nisi nista ni cuo.
Ako nisam u pravu u vezi bilo cega ti uzmi i ispravi me, mada znam da jesam u vezi toga sto sam napisao sad u pravu. Ja sam tebe ispravljao, mnogo si gresaka nalupao, uzmi ispravljaj i ti mene ako mislis da sam pogresio, naravno, znam da nisam, al eto da cujem bas, da ne bude da pricas na suvo. Jednostavno, na svakom forumu ima likova koji nece "da kazu kako misle da je" nego ce samo reci "da nije onako kako neko drugi od forumasa misli" sto je ljigavo, ta karakteristika ljudi se moze zvati ljugavost i ti je posedujes.

Dušane, ja ti preporučujem da se ne prepireš sa ovim likom, jer odavno je očigledno da mu lakše ulazi u... nego u glavu...
Ma nešto mi dosadno pa bazam po forumu! Ništa strašno i ozbiljno! :) Šta ima tamo, kako ovih dana rađa limun žut? :wink: :D

Pa ti ako nisi cuo za ugao izmedju linije zice iza bridge-a i linije fretboarda (tamo napred) nisi nista ni cuo.
Nisam čuo jer ne postoji, i ne kaže se tako. I to što ćeš napisati nešto i biti samoubeđen neće učiniti da to postane tačno. Niti će to što si nadmen bez razloga učiniti da postaneš pametniji. Možeš pričati recimo o visini žice. Možeš pričati o tome da li je na nekoj gitari vrat "slanted" jer je lepljen a kobilica je kao na gibsonu podignuta pa sad da li to nekome odgovara ili ne. To možeš, možda.
Ne možeš pričati da to ima nekog uticaja na udobnost gitare. I zato ne smaraj, ko boga te molim. Nije moja dužnost da te edukujem, niti da se raspravljam sa tobom, a nije ni tvoja da u svakoj čorbi budeš mirođija. Nego lepo, ja ne idem na teme o kojima ne znam ništa da tamo pišem a nemoj ni ti. Konačno besmisleno je da se sa mnom raspravljaš kao što je besmisleno da ja odem kod automehaničara koji je popravio 20000 kola u životu da mu objašnjavam kako se bolje kapiram u opravku kola od njega.

P.S. Kad već pominješ Gibson i Fender , ljudi iz Gibsona su vrlo upoznati sa time šta radi čovek koji gradi ove gitare i ne dele tvoje mišljenje, dapače. Jedan od razloga što sam zalepio slike je i što je čovek poreklom sa ovih prostora a malo ljudi je napravilo nešto u USA na njihovom terenu.

F.uck me and marry me young je stih iz jedne pesme sa "Floodland" albuma, ne mogu tacno da se setim koje, da li "Neverland" mozda,.........a sto da ti ne diram onog plagijatora iz San Francisca? Preslusaj samo njegove solaze sa "St.Anger" i videces da su to istovetne solaze Renæ Krølmarka i Michael Dennera sa prvog albuma "Force Of Evil".
Taj dvojac Mercyful Fate gitarista nikako ne da mira Kirku da pocne da uci da svira gitaru.

Off topic, ali....SOLAZE SA ST ANGERA??????

Back