Slepo crevo je itekako važno - naučnici su otkrili pravu ulogu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.721
Naučnici su otkrili da slepo crevo sadrži preko 200 miliona neurona, više nego kičmena moždina.

Ovi neuroni ne stoje tu iz čista mira. Povezani su sa složenim mrežama koje omogućavaju slepo crevo da funkcioniše polunezavisno i direktno komunicira sa mozgom.

Tako je: slepo crevo bi moglo da funkcioniše kao drugi mozak u crevima, igrajući ključnu ulogu u osi creva i mozga.

p4eA_cS0.jpg

Jedna od najvažnijih funkcija slepog creva je da služi kao sigurno utočište za korisne bakterije. Kada telo doživi bolest, posebno nešto što uništava crevnu floru, slepo crevo deluje kao rezervoar za obnavljanje mikrobne ravnoteže. Takođe pomaže u regulisanju imunih odgovora i podržava imunološku memoriju. Ukratko, to je neopevani heroj u održavanju unutrašnjeg zdravstvenog ekosistema.

Ljudi kojima je slepo crevo uklonjeno mogu primetiti dugoročne promene u varenju, povećanu osetljivost na crevne infekcije, pa čak i izmenjene reakcije na stres u crevima. Ovo podstiče delove medicinske zajednice da preispitaju rutinsku praksu uklanjanja slepog creva tokom blage upale.

Neke bolnice se sada odlučuju za lečenje antibioticima kada je to moguće, birajući da očuvaju funkciju organa radi dugoročnog blagostanja.

Ljudi kojima je slepo crevo uklonjeno mogu primetiti dugoročne promene u varenju, povećanu osetljivost na crevne infekcije, pa čak i izmenjene reakcije na stres u crevima. Ovo podstiče delove medicinske zajednice da preispitaju rutinsku praksu uklanjanja slepog creva tokom blage upale.

Neke bolnice se sada odlučuju za lečenje antibioticima kada je to moguće, birajući da očuvaju funkciju organa radi dugoročnog blagostanja.
ja sam umalo umro od slepog creva, već je bilo prslo, 2 sata operacije, vadili mi utrobu, ispirali je... doktor reko, bilo je veoma kritično

tako da bem mu mater

Ja sam bogme skoro čuo da je evolucija već krenula da uklanja slepo crevo kod nekog procenta stanovništva, tj da se određen procenat ljudi već rađa bez njega. Procenjuje se da ćemo ga u budućnosti skroz izgubiti, kao repove nekad.
Ima. Kao i to da se neki rode sa viškom prstiju.
Statistički, jedan u 1000 se rodi sa ekstra prstom a 1 u 100 hiljada bez slepog creva.

Da li sam zaključio da su ekstra prsti genetska evolucija obzirom da se dešava češće (100 puta češće)?

Ima. Kao i to da se neki rode sa viškom prstiju.
Statistički, jedan u 1000 se rodi sa ekstra prstom a 1 u 100 hiljada bez slepog creva.

Da li sam zaključio da su ekstra prsti genetska evolucija obzirom da se dešava češće (100 puta češće)?
Nisam ja zaključio, već stručnjaci, i mislim da su se oslonili na malo više informacija od prostih statističkih podataka.

Jedna od najvažnijih funkcija slepog creva je da služi kao sigurno utočište za korisne bakterije. Kada telo doživi bolest, posebno nešto što uništava crevnu floru, slepo crevo deluje kao rezervoar za obnavljanje mikrobne ravnoteže. Takođe pomaže u regulisanju imunih odgovora i podržava imunološku memoriju. Ukratko, to je neopevani heroj u održavanju unutrašnjeg zdravstvenog ekosistema.
Ako dodam nove zdrave bakterije, jel onda idu one stare a nove se useljavaju ?

Back