SAMCRO
Iskusan
- Poruka
- 6.323
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To su pojedinačni nesporazumi .. sve se to moglo izbjeći da ste vi uredno vodili evidenciju o primarnim , sekundarnim i tercijanim grobnicama ..Je li, citadela, aj objasni mi onaj trik kad se navodno mrtvi muslimani, ubijeni u Srebrenici, pojavljuju u EU i SAD. Stvarno ste neverovatni...
To su pojedinačni nesporazumi .. sve se to moglo izbjeći da ste vi uredno vodili evidenciju o primarnim , sekundarnim i tercijanim grobnicama ..
Nisu to nesporazumi, to je magija...

Savesno kao ustase iz Fazlagica kule?![]()
Moji izginuli , a tvoji se presvukli pa vladali ..

Cudo si se ti izvukla ziva, i to usred lepe Republike Srpske.
Moji se nisu presvlacili, vec tvoji.![]()

Uskoro ce svecana inauguracija u Sarajevu povodom osnivanja BANU-a, bice prilike da se po gostima vidi kadar i potencijal.
Imam ja jedno pitanje za sve vas Sandžaklije islamske vjeroispovijesti koji podržavate Zukorlićev pokret za ostvarivanje autonomije Sandžaka kao prekogranične regije.
Zašto se predstavnici toga Pokreta dvoume između dvije strane - (1) nacionalnog i (2) regionalnog? Zašto nije moguće da se odluči konačno kojim od dva pristupa se ide? Nije li ta politika krajnje licemjerna, jer se čak ni nikakav kompromis ne može oformiti.
Čas kažemo da pravoslavci neće morati da slave Bajram u autonomnom Sandžaku, čas se zalažemo za jednu regiju koja se prostire kroz dvije nezavisne države (?), neovisno od svih ljudi, vjerskog identiteta, etničkog porijekla ili maternjeg jezika, formiramo Odbor za osnivanje autonomije Sandžaka, biva jedan internacionalni univerzitet osnovan u Sandžaku - a onda, odstupa se od aktuelnih političkih stranaka koje se striktno zalažu za regionalizam, i stvara se politička stranka koja se na ziva Bošnjačka demokratska zajednica, osniva se manjinska organizacija poznata kao Bošnjačka kulturna zajednica, Pokret za autonomiju Sandžaka biva poistvoćen sa jednim ultranacionalističkim skupom, tzv. Sve[/I]bošnjačkim[/I] kongresom u Novom Pazaru, i osniva se Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, koja bi trebalo da bude čak ne vrhovna institucija naučna Sandžaka, već etnička institucija bošnjačke nacije. Kao šlag na tortu, iza svega toga stoji islamska zajednica u Sandžaku, prekoračivši sve mjere miješanja politike i religije, kao da smo u srednjem vijeku, učinivši da srpski pravoslavni arhijereji Amfilohije i negdašnji Artemije ispadnu kao duše od ljudi.
Kako onda povjerovati u iskrenost takvog pokreta, a ne čisto politikanstvo jednoga demagoga i ultranacionalizam koji priliči Jovanu Raškoviću i SDSovcima početkom devedesetih godina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini?
Hajdemo onda sada razmotriti po kojoj osnovi to Zukorlić traži pravo autonomije za Bošnjake u Sanžaku:
1. Nacionalni/etnički:
Niko ne trazi ono za sta sam zna da je neizvodljivo, slagao bih kad bi rek'o da Bosnjacima u Sandzaku (oba dijela) nije stalo do Sandzaka i po meni Sandzak i treba da bude prekogranicna regija.
Stvar je u tome da srpski nacionalisti iskrivljuju i sabotiraju sliku o Sandzaku zaboravljajuci da je Sandzak u doba 2 sv. rata bio apsolutna realnost (ZAVNOS, Rifat Burdzevic Trso, Sreten Vukosavljevic), sto nije tako davno.
Sandzacki Bosnjaci nisu krivi sandzackim Srbima i Crnogorcima sto vecina njih ne mari za Sandzak.
Cista laz, nikad to nije reko vec naprotiv, 500 puta je govorio o drugacijoj formuli autonomije (ne-etnicke). Postoji 500 video i audio zapisa o tome a ti daj bar 1 da on govori o etnickoj ili nacionalnoj autonomiji.

Znam da se ništa ne dešava slučajno, sve što imaju Srbi u bh. entitetu RSrpska, red bi bio da imaju autohtoni Bošnjaci u Sandžaku.
Samo ne mogu da povežem sva ova dešavanja sa Dačićevom izjavom o Kosovu i uzgrednom rečenicom u vezi sa Republikom Srpskom u tom kontekstu.
...ma dajte ljudi, ne lupajte, molim vas... pričate ovde kao da tamo žive Talibani, a ne civilizovan narod... ko je uopšte bio skorije u tom kraju... tako je bilo i sa Kosovom... branili su ga oni koji možda nikada to Kosovo nisu ni videli... Tako je i sada sa Sandžakom tj. Raškom... Jeste da je ovaj ZLOkorlić nešto čega se treba paziti, ali taj čovek je običan lopov, koga briga i za Bošnjake i za muslimane, čovek samo hoće vlast i naravno mogućnost da se još malo nakrade... a narod kao narod, voli one koji prkose, a to upravo radi MUFTY... dok on menja automobile svaki dan, narod tamo seče prste jer nema za hleb...
U Novom Pazaru kažu Pazarci ima mnogo para, ali niko ne ulaže u Pazar, već u Sarajevo i Beč...
Ono što se meni ne svidja je što ZLOkorlić hoće da od ovih naših normalnih muslimana napravi verske fanatike koji mrze sve što nije islam, a situacija u kojoj u tom delu Srbije nema posla i para je kao stvorena za to... to je ono što je opasno...
Hm? Ma čovječe, govorim o argumentima na kojima bi se mogla zasnovati autonomija, popis stanovništva ne ide u korist, jer Bošnjaka ima samo 46%
Za sada nisam vidio da je Zukorlić uspio privući bilo kog pojedinca iz redova ostalih etničkih grupa; ta ne misliš valdja da bi Srbi prihvatili to?
Ispada kao da oni koji žele da stvore autonomni Sandžak žele da razdvoje njegove ljude na osnovu njihove vjere, jezika i nacije kojoj pripadaju, te očito žele da entitetizuju Sandžak da bude kao Bosna i Hercegovina, u kojoj postoje tri strane svakog novčića (a isti ti koji se zalažu za segregaciju Sandžaklija, zalažu se za približavanje Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, gle li dvostrukih standarda...). Ne razumijem, zar ne bi autonomija Sandžaka, i to kroz dvije države, trebalo da približi narod, a ne da ga dalje razdvaja?
Ne?
Nije Muftija cetnicki pop Kacavenda u Bosni pa da na neki nacin opravdava masakr u Srebrenici, niti je on Amfilohije koga u Crnoj Gori opravdano zovu ''Risto Sotona'' koji je prizno da bi ponudio uticiste Karadzicu.. to dovoljno govori razliku Muftije i vasih popova, ali da ne bude da se ja bavim time posto nemam obicaj se se mnogo uplicem u religiju ali sto se Zukorlica tice u dosta stvari je 100% u pravu.

Ko prvo nije 46%, vec od 50-52%.
Zbog cega ne bi prihvatili?
Ne mozes uporediti Sandzak i Bosnu. 90-ih sukob tj. rat nije bio na prostoru Sandzaka tj. Srbije i CG dok u BiH jeste. Po tome autonomija Sandzaka je specificna prica koja ne treba da se nadovezuje sa drugim drzavama ili kriznim podrucjima. Na pitanje o statusu Srba u Hrvatskoj samo cu to jedno reci: Srbi su imali ponudu cini mi se plan Z 4 u kom su imali dobar statut autonomije medjutim oni to nisu htjeli, da se ja ne bi bavio time obratite se Hrvatskoj i Hrvatima... Sandzak nema veze sa tim slucajem.