Slede li neredi u Sandžaku?

Da li se pogoršava situacija u Sandžaku?

• Ukupno glasova
    72
  • Anketa je zatvorena .
Gde je dokaz da LDP podrzava Zukorlica? :kafa:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/205628/Zukorlic-hoce-da---potisne-Ugljanina-i-Ljajica

Najavom formiranja nove partije koju će podržati muftija Muamer Zukorlić, ovaj verski lider želi da pošalje poruku vlastima u Beogradu da imaju novog političkog rivala u Sandžaku s kojim će morati da se dogovaraju. Dobri poznavaoci tamošnjih prilika kažu da bi ova nova partija najviše mogla da ugrozi politički umerenog Rasima Ljajića, lidera SDP. Trenutno muftija ima podršku LDP, a istraživači javnog mnjenja kažu da bi koalicija sa Bošnjacima, liberalima Čedomira Jovanovića obezbedila siguran ponovni ulazak u parlament.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/205812/Zukorlic-Situacija-se-moze-oteti-kontroli

Situacija u Novom Pazaru je bila mirna tokom protekle noći posle jučerašnjih nereda u kojima je učestvovalo oko hiljadu i po pristalica Islamske zajednice u Srbiji. Muftija Muamer Zukrolić je rekao da je situacija napeta i da je razgovorima potrebno očuvati mir i stabilnost.

57121_novi-pazar-policija01-beta-samir-delic_f.jpg

Najavljeni pregovori između gradske uprave i predstavnika Islamske zajednice u Srbiji o parceli na kojoj se gradi obdanište, međutim, nisu nastavljeni.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je za B92 izjavio da će se na tom zemljištu nastaviti sa izgradnjom vrtića.

71177_novi-pazar-protest3-beta_hs.jpg

S druge strane Islamska zajednica u Srbiji uputila je poziv zvaničnom Beogradu da se uključi u rešavanje problema u Sandžaku.

Muftija Muamer Zukrolić je za B92 naglasio da je situacija napeta i da je razgovorima potrebno očuvati mir i stabilnost.

Prema njegovim rečima, poslednji događaji u Novom Pazaru pokazuju da se situacija može oteti kontroli ako se ne preduzmu potrebni koraci.

71187_dacic-beta_hs.jpg

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se za situaciju u Novom Pazaru mora naći razumno rešenje, u koje se policija neće mešati.

"Ne želimo sukobe, ne želimo da padne krv. Upozoravam sve da kad padne jedna kap krvi, onda se ne zna gde će se to završiti. Ja samo ističem da policija ne može da rešava političke, verske i druge probleme", kazao je Dačić novinarima u Banja Luci.

On je rekao da je policija juče bila u situaciji "da poštuje odluke nadležnih organa vlasti i sudske odluke", navodeći se našla između "dve vatre" i da su napadnuti policajci.

"Situacija se mora smiriti i moraju se naći razumna rešenja, koja bi značila poštovanje javnog reda i mira", istakao je Dačić.

Što se tiče policije, mi se apsolutno ne mešamo u to kako će se neki problemi rešiti, ali niko ne može da napada policiju i povređuje policajce, a da sa druge strane očekuje da policija ne reaguje, rekao je Dačić.

Evo danas sam sastavio jednu pesmu o dragome muftiji.

Ja sam Mufty
Gengsta iz Pazara
Vozim beli bmw
Imam mnogo para

Alllah Allah
Elhamdulillah
Ne kaci se sa mnom
Jer pravi sam killah

muftije2.jpg

Ja sam mufty
Mnogo sam jak
Nemoj da mi pretis
Pojesce te mrak

Imam svoj harem
Karam do zore
drolje su mi iz Sandzaka
A i Crne Gore

Cetnicki drotovi
Ne mogu mi nista
Gadjamo ih ciglama
Iz susednog dvorista

Srbi pazite se
Mozda vas i smaram
Ali jednog dana
I predsednika cu da vam karam

Ima da ga razvalim
Kao radodajku
Zabicu mu obrezanog
U dupe kao flajku

U steku mi sedi
300 kila dopa
Smrce se bogato
Kavijar se klopa

Imam beli fes
Imam shot-gun
Naoruzan sam do jaja
Pravi taliban

Ja sam mufty
Pazarski pas
I zato zapamti
Dont f.uck with us!!!

Koliko sam procitala, Ceda samo nece novo prolivanje krvi.

А имамо ли ми државу, судове, полицију, или нам је довољан само Чеда? Волео бих да знам да ли ће и када бити ухапшени они што су напали органе реда цреповима.
Када ће бити предузете мере, хапшење и кривична одгвороност за оног муфтију Сеада Шаћировића, због говора мржње?
Када ће бити ухапшен муфтија Зукорлић због отвореног позива на крвопролиће и рушења уставног поретка ?

Или се закони само примењују на Образовцима, "Нашима", и на 1389.?

Evo kompletan snimak incidenta ... Jasno se vidi da je frka ispala zbog par usijanih glava... Koliko mi se cini, klinci su poceli da skidaju crijepove i bacaju, dok se kasnije jasno vidi kako dole imami smiruju situaciju ...

Vidis ovde je zandarmerija ostala mirna i pribrana jer su verovatno imali naredjenje da ne reaguju da ne ispadne kako mlati goloruke muslimane i bije ih ni krive ni duzne....realno posle onog gadjanja crepovima i kamenjem trebali su dobro da ih ispendrace :ok:

ovde u BG-u dobijes batine od pandura za mnogo manje stvari a ne za ovo...sranje nikome nije potrebano al ako neki na tome insistiraju posle nema nazad...

Vidis ovde je zandarmerija ostala mirna i pribrana jer su verovatno imali naredjenje da ne reaguju da ne ispadne kako mlati goloruke muslimane i bije ih ni krive ni duzne....realno posle onog gadjanja crepovima i kamenjem trebali su dobro da ih ispendrace :ok:

ovde u BG-u dobijes batine od pandura za mnogo manje stvari a ne za ovo...sranje nikome nije potrebano al ako neki na tome insistiraju posle nema nazad...

Pa ja prvi da sam bio u toj zandarmeriji ne bih imao zivaca da iskuliram ...Nego bih raspalio po njima pa sta bude nek bude ...

Verujem da Ceda nece to , ali vise verujem da ozbiljno racuna na glasove Bosnjaka iz Sandzaka ... I izgleda da ce ih dobiti ...

Interesantno, vrlo slično su preduzeli Liberali u Crnoj Gori prije posljednjih izbora. Bili su u koaliciji sa Bošnjačkom strankom.

Malo ironično; BS je imala zagarantovana 2 mjesta, a osvojili su sveukupno 3, tako da je sama LP, 'veći koalicioni partner', dobila jedno jedino preostalo. :mrgreen:

Зукорлић тражи међународне посматраче за Санџак

Бошњачко национално веће (БНВ), које Министарство за људска и мањинска права не признаје, обратило се данас високој представници Европске уније за спољну политику и безедност Кетрин Ештон, захтевајући упућивање међународних посматрача у Санџак. Како је саопштила Информативна служба тог већа, у писму упућеном Ештоновој се указује на све учесталије појаве дискриминације и кршења права на верској и етничкој основи.

"Ради увида у стварно стање у Санџаку, БНВ тражи од Европске уније слање међународних посматрача у Санџак, чиме би се значајно релаксирала напетост и оствариле претпоставке за почетак дијалога", наведено је у саопштењу.

У писму се истиче да су догађаји од суботе показали да су тензије у Санџаку подигнуте до усијања, а да непримерено велики број полицијских снага негативно утиче на покушај смиривања ситуације.

zukorlic1.jpg

БНВ је формирала изборна листа Бошњачке културне заједнице, уз помоћ двојице већника са листе Бошњачког препорода. Носилац листе Бошњачке културне заједнице, која је на јунским изборима за национални савет те мањинске заједнице освојила 17 од 35 мандата, био је главни муфтија Муамер Зукорлић.

Министарство за људска и мањинска права, међуитм, не признаје тако изабрано веће, јер није постојала двотрећинска већина која би претходно верификовала мандате већника са све три изборне листе.

Мисија ОЕБС-а у Србији позвала је данас представника те три изборне листе да се договоре о формирању Националног савета Бошњака.

Muamer Zukorlić je 4. septembar proglasio danom šehida (boraca) Hadžeta, novoapzarskog naselja u kome je u subotu održan protest.

v182188p0.jpg

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je danas dolazeće bajramske dane s porukom da je završnicu ovog Ramazana obeležila slika "neprijatnog i neprirodno bliskog" susreta "ahmedija" i vernika s policijom.

Zukorlić je stoga 4. septembar proglasio danom šehida (boraca) Hadžeta, novoapzarskog naselja u kome je u subotu održan protest, koji će se, kako je rekao, godišnje obeležavati dovom (molitvom) protiv nasilja za njihovu dušu.

"Ovaj dan ostaće duboko urezan u svesti Bošnjaka Sandžaka, prerastajući u simbol otpora protiv otimanja vakufa i skrnavljenja masovnih grobnica genocida na Hadžetu", istakao je muftija poručio je Zukorlić u bajramskoj poruci koju je pročitao direktor sređe verske škole medrese Gazi Isa-beg Mustafa Fetić..

Zukorlić je kazao i da ispraćaj Ramazana i doček Bajrama budi osećaj žala i radosti - žala za odlazećom prilikom posebne milosti svevišnjeg Alaha i radosti zbog uspešno obavljenog posta.

On je kazao i da je snaga duhovnih i moralnih vrednosti nad biloškim potrebama i strastima jedan od izvora prava na punu slobodu, dostojanstvo i čast čoveka.

(Tanjug)

Svi ste vidjeli kako demagoški napreduje Muamer Zukorlić, koji očigledno namjerava usmjeriti svu tu međuetničku i međuvjersku mržnju na zajedničkog neprijatelja muslimanskih Bošnjaka - Srbiju. Poslije održavanja 'svebošnjačkog kongresa', obnavljaju se i tijela separatističkoga Sandžaka iz početa 1990.-ih godina.

Vodi li ovo sve ka pogoršanju ili ne?

Dobiće po njokalici!

Muamer Zukorlić je 4. septembar proglasio danom šehida (boraca) Hadžeta, novoapzarskog naselja u kome je u subotu održan protest.

v182188p0.jpg

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je danas dolazeće bajramske dane s porukom da je završnicu ovog Ramazana obeležila slika "neprijatnog i neprirodno bliskog" susreta "ahmedija" i vernika s policijom.

Zukorlić je stoga 4. septembar proglasio danom šehida (boraca) Hadžeta, novoapzarskog naselja u kome je u subotu održan protest, koji će se, kako je rekao, godišnje obeležavati dovom (molitvom) protiv nasilja za njihovu dušu.

"Ovaj dan ostaće duboko urezan u svesti Bošnjaka Sandžaka, prerastajući u simbol otpora protiv otimanja vakufa i skrnavljenja masovnih grobnica genocida na Hadžetu", istakao je muftija poručio je Zukorlić u bajramskoj poruci koju je pročitao direktor sređe verske škole medrese Gazi Isa-beg Mustafa Fetić..

Zukorlić je kazao i da ispraćaj Ramazana i doček Bajrama budi osećaj žala i radosti - žala za odlazećom prilikom posebne milosti svevišnjeg Alaha i radosti zbog uspešno obavljenog posta.

On je kazao i da je snaga duhovnih i moralnih vrednosti nad biloškim potrebama i strastima jedan od izvora prava na punu slobodu, dostojanstvo i čast čoveka.

(Tanjug)
Plače mu guša za
rambo2.jpg

Аутономију Санџака ДПС овјерио потписом у споразуму са БС

Потпредсједник Бошњачке странке, Хазбија Калач, саопштио је да је ДПС, у споразуму потписаном уочи референдума са Бошњачком странком, пристао да Санџак буде прекогранична регија.

"И то је био кључни разлог и гаранција Бошњацима из Санџака да је суверена Црна Гора могућа, а да се истовремено сачува Санџак. Без Санџака, Бошњаци никада не би подржали суверену Црну Гору, а без тога она данас не би била то што јесте", казао је Калач Вијестима".

Он је први политичар из Црне Горе који је јавно и експлицитно подржао идеју о прекограничној аутономији Санџака, коју ових дана заступа главни муфтија у Србији Муамер Зукорлић.

Калач је рекао да су ДПС и њен предсједник Мило Ђукановић прије четири године прихватили услов БС и да су према потписаном споразуму обавезни да подрже Санџак као прекограничну регију.

"Ми смо по питању Санџака ослоњени на државу Црну Гору, на њен демократски капацитет, јер смо као народ допринијели њеном стварању. Природно је да, као кооперативан фактор стабилности Црне Горе, очекујемо да се питање Санџака као прекограничне регије рјешава уз подршку Црне Горе у демократском амбијенту. БС по овом питању не жели исхитрено дјеловати јер је за процес демократског оздрављења Балкана неопходан услов стварања Санџака као прекограничне регије", оцијенио је Калач.

Он је истакао да из БС нијесу могли да се чују ставови да је Санџак закашњела идеја или испричана прича, те да су се Бошњаци о територијалној државности изјаснили на референдуму о независности Црне Горе.

"Ми смо задовољни што је неко из србијанског дијела Санџака `легао` на нашу причу. Причу о Санџаку као прекограничној регији ми имамо као један од основних политичких циљева. Од те приче никада нијесмо и нећемо одустати. Она је утемељена у свим нашим документима и представља основно политичко исходиште без којег би Бошњачка странка била бесмислена као политички пројекат. Санџак као прекогранична регија је неминовност, то је основни политички механизам стабилности Балкана. Тога смо дубоко свјесни и на томе градимо нашу политику", нагласио је Калач.

Он је рекао да је БС сврставањем у суверенистички блок 2006. године бошњачком народу и својим бирачима послала прецизну и јасну поруку у којој је подржала независну Црну Гору са Санџаком као прекограничном регијом. Калач је подсјетио да се на промотивном скупу суверенистичког блока у Бијелом Пољу, предсједник БС, Рафет Хусовић окупљенима обратио познатом реченицом "Санџак је за нас Бошњаке наша авлија".

Калач наглашава да прекогранична регија "свакако подразумјева аутономију дијела Санџака у Црној Гори и аутономија србијанског дијела Санџака, на основу међудржавног споразума Црне Горе и Србије, са најмање једном заједничком институцијом типа вијећа": "Вијеће би имало одређене надлежности у дијелу предлагања одговарајућих законских рјешења, како према националним парламентима Црне Горе и Србије, тако и према парламентима општина. Затим, преношење одређеног броја питања из надлежности националних судова на Међународни суд правде у Хагу, све у циљу остваривања посебних права у овој регији".

Само хоћемо да нормално живимо

Калач каже да је циљ да се постигне принцип ненарушавања државног суверенитета Црне Горе и Србије, а да се истовремено грађанима овог региона омогући да нормално живе, путују, раде, тргују... Он је истакао да је Балкан по много чему јединствен због чега и рјешења за регионализацију Санџака треба да одржавају њене специфичности.

"Можда би се нашло сличних примјера, попут регије Јужни Тирол у Италији, али се неће наћи чист модел који се може само преписати. Битно је да грађани Санџака добију статус који ће им гарантовати пуне слободе, да се осјећају као у својој авлији", рекао је Калач.

И даље овдје неки желе да доминирају над другима

Потпредсједнике странке, на чијем челу је министар без портфеља Рафет Хусовић, сматра да ће се за Санџак изјаснити сваки слободан становник Санџака јер је то област спајања двију држава и у интересу је свих грађана, без обзира којем народу припадају, али и у интересу држава Црне Горе и Србије.

"Санџак је прворазредно демократско питање, својеврстан индикатор демократског капацитета и Црне Горе и Србије, и као такво, увјерен сам, један од услова европских интеграција Балкана. Интенција европских демократских система је децентрализација власти.

На том питању ми овдје на Балкану још нисмо баш начисто. Просто, суживот видимо још као доминацију једних над другим, а државу доживљавамо изнад права грађана као неку светињу, која као да не произилази из пренесеног суверенитета грађанина, већ се доживљава чуварем територије чак и од самих грађана.

То се мора мијењати и ја вјерујем у могућност и неминовност промјена", закључио је Калач.

Ако би Тадић имао м уда, и послао полицују (пошто је војску уништио), да побије муслиманске екстремисте и њихове вође пре свега, и премлате сваког ко на улицу изнесе зелену или Турску заставу, не би било нереда. Али он је марионета и те Турске.

zukorlic01.jpg

Скоро све што је последњих месеци у име Бошњака говорио главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић сада има и политичко „одело” у политичком програму новоосноване политичке партије Бошњачке демократске заједнице (БДЗ). Председник те 11. политичке партије Бошњака у Србији је Емир Елфић, по звању дипломирани економиста, а по родбинским везама шурак, брат млађе супруге муфтије Зукорлића. Елфић је до септембра био помоћник градоначелника Новог Пазара. Поднео је оставку наводећи као разлог да не може да буде део градске власти која отима вакуфе Исламској заједници. Као и прошле године смењени градоначелник Мирсад Ђерлек, који је одмах по смени основао политичку партију и Елфић се одлучио на исти корак. И Ђерлек и Елфић се убрајају у присталице и савезнике муфтије Зукорлића.

Познати ставови и захтеви Зукорлића о томе да су Бошњаци у Србији аутохтони конститутивни народ, а не мањина те да је зато потребно да се мења Устав Србије „како би бошњачки народ био адекватно третиран“, затим захтеви да се промене и државни симболи и химна Србије, да Санџак буде уређен као аутономна прекогранична регија постали су програмска начела БДЗ-а. Председник Елфић је обраћајући се присутнима у препуној новопазарској концертној дворани још додао да је реч о партији центра и „средњег пута“, као „гаранта заштите појединаца од девијација крајности и искључивости“, али и партији чији је циљ очување националног идентитета Бошњака „ али уз очување добрих односа са комшијама Србима“.

–Уколико режим у Београду не разуме Бошњаке, нека дођу у Санџак и Нови Пазар, ми и наше комшије Срби одржаћемо им бесплатан семинар да науче како се развијају међуетнички односи – поручио је Елфић.

Муфтија Зукорлић је, обраћајући се чланству и присталицама БДЗ-а рекао да дубоко верује да су Бошњаци добили још једну политичку понуду која „квалитетом доказује да је могуће да неко буде политичар, а опет поштен и способан“. Своје присуство и учешће на овом политичком скупу Зукорлић је објаснио да би се у супротном осећао лицемерно.

–У нормалним временима, када народ има сва права и живи достојанствено, политиком могу да се баве само политичари. Али у време угрожености и потлачености сваки свестан човек мора да се бави политиком – поручио је Зукорлић и свој став назвао фетвом, обавезом за вернике.

–Постоје само два начина да остварите слободу и право. Или оружјем или политиком.Ја вам препоручујем ово друго – рекао је Зукорлић.

На јучерашњој оснивачкој скупштини БДЗ-а као гости су били и „стари“ Зукорлићеви „савезници“ који су његову Бошњачку културну заједницу подржали у прошлогодишњим изборима за национални савет Бошњака. Били су ту председник Санџачке народне партије Мирсад Ђерлек, затим председник Народног покрета Санџака Џемаил Суљевић, Иван Андрић из ЛДП и, први пут, Љубиша Јовашевић (Пулс – Покрет за Краљево). Председник непризнатог Бошњачког националног већа Мевлуд Дудић је и са овог скупа поручио да нема места новим изборима за то тело.

–Ако министар Чиплић не признаје наше веће, не признајемо ни ми његове одлуке – поручио је Дудић. По аплаузу могло се закључити да су сви присутни истомишљеници.

Сем председника БДЗ-а Елфића и потпредседници су „познати“. Хедија Шкријељ је недавно смењена са места јавног правобраниоца у новопазарској градској управи, а Зехнија Булић је један од двојице већника са листе Бошњачког препорода који се придружио Зукорлићевом БКЗ-у. Његов „спорни“ мандат је један од разлога за неспоразуме око формирања овог бошњачког мањинског тела.

Back