Slave na zenskoj grbaci?

ljudi kroz zivot prolaze kroz razlicite faze i uverenja, od vernika postaju ateisti ili obratno, prelaze iz jedne vere u drugu, nekih se pravila drze, a nekih ne, nije to bas crno belo

Мислим на режим исхране код верника. Некад печена свиња а некад сува леба. Где је ту доследност?

У природне циклусе верујем, у оне од људи наметнуте - не.
za vernika je to pravilo dato od Boga, a ne od ljudi

neki koji su se bavili analizama tvrde da su raspored, nacin i trajanje postova logicni i sa stanovista ocuvanja zdravlja i funkcionisanja proizvodnje hrane u nekim davnim vremenima kada hrane nije bilo u izobilju cele godine

ne bavim se tom temom, ali postujem tudje razloge kakvi god da su

neki koji su se bavili analizama tvrde da su raspored, nacin i trajanje postova logicni i sa stanovista ocuvanja zdravlja i funkcionisanja proizvodnje hrane u nekim davnim vremenima kada hrane nije bilo u izobilju cele godine

ma ja, ima svakakvih budala.
ali ima i ljudi koji su bas onako smireni od te vjere, po manjim mjestima u bosni se iskopa, kad pricas sa njima osjetis tu neku smirenost, pogled i tako to, nema sheme da je laznjak

Valjda je to sada i tvoja slava? Tako je bar kod nas, devojacka slava ti uvek ostaje, ali preuzimas muzevljevu slavu.
Kako bre pečenje za sv. Nikolu?
Ne dozivljavam je kao svoju. Moj otac je katolik i mi slavu nismo slavili. Maminu devojacku kod babe i dede. Nju dozivljavam kao svoju. Sv.Jovan.
Muzevi ne prave nista veliko. Samo otac majka, dever, mm i nase porodice. Bas najuze. Rucak.
A uvece zovemo muzeve prijatelje kod kojih mi idemo na slavu. Isto najuze drustvo.
Ovi muzevi licani i slava bas nisu povezani a ja se ne mesam. Otuda pecenje. Necu im ja krive drine ispravljati.
Ne postoji tema na kojoj se pisalo o slavi, a da ja nisam napisala da recimo, kod mene u Sremu, Sveti Nikola nije posna slava. Do pre par godina, kada su počeli da idu u crkvu oni koji nisu umeli da se prekrste, niko nije imao posnu trpezu za Svetog Nikolu. U svinjskom Sremu vazda je bilo prase na stolu.
Ovako nekako.
Ovi muzevi nikad u crkvu nisu isli. Ne znam znaju li da se prekrste. Ocenas ne znaju sigurno. Kakav post...
Svekar posti za Uskrs cini mi se i to bas ispostuje ceo post. Ovo ostalo ne.
Sv:Nikola je uvek posna slava..
Cicak tebi dao bog,sve drugi rade :lol:
Imala sam i ja malo udela pored Boga :malav:
Je l vino alkohol, juče sam jeo lepu ribu i postio za ručak?:rumenko:

Nije sunce moje. Slobodno pij vino

A ovo pravila oko posta je ispisao ziv covek, ne razumem zasto bi se iko tangirao oko njih.

- - - - - - - - - -

Добро, карикирам, видиш ваљда.
Али да. Чему те мене на годишњем нивоу?

Logicno.
Logicno da je meni prilagodjen bio proizvodnji hrane. Najpametniji su to pratili i lepo u "pakovanju" vere i pod glasom "boge" predocili masi kad sta treba da jede. Da se ne bune i budu pokorniji.

Srećna slava domaćini!

Jutros u sitne sate završismo prvu posetu, dočekali Sv. Nikolu, kako je i red, finiš bili kolači i bermet...e, tu sam se betonirao :lol:

Al sam se naspavao i oran sam i danas za slavlje ( :

Tačno je ovo za Srem, tamo svi slave mrsno. Odlične slave, pa kakve bi bile u Sremu što se hrane tiče; oni ljudi tako praktikuju, a oni koji poste, barem u kućama gde sam bio na slavama, mada je ista porodica u pitanju, nije bilo uopšte posne hrane... Koliko to odudara od samog Velikog posta, zamo da je Fruška gora mala Sveta gora i po broju i značaju manastira, ali i u prvom selu tamo, ne verujem da poste za slavu. Ne može se reći da nije "prošlo" bez očiju Crkve...
Svuda je Sv. Nikola posna slava, osim u Sremu.

Ne dozivljavam je kao svoju. Moj otac je katolik i mi slavu nismo slavili. Maminu devojacku kod babe i dede. Nju dozivljavam kao svoju. Sv.Jovan.
Muzevi ne prave nista veliko. Samo otac majka, dever, mm i nase porodice. Bas najuze. Rucak.
A uvece zovemo muzeve prijatelje kod kojih mi idemo na slavu. Isto najuze drustvo.
Ovi muzevi licani i slava bas nisu povezani a ja se ne mesam. Otuda pecenje. Necu im ja krive drine ispravljati.

Ovako nekako.
Ovi muzevi nikad u crkvu nisu isli. Ne znam znaju li da se prekrste. Ocenas ne znaju sigurno. Kakav post...
Svekar posti za Uskrs cini mi se i to bas ispostuje ceo post. Ovo ostalo ne.

Imala sam i ja malo udela pored Boga :malav:

Nije sunce moje. Slobodno pij vino

A ovo pravila oko posta je ispisao ziv covek, ne razumem zasto bi se iko tangirao oko njih.

- - - - - - - - - -

Logicno.
Logicno da je meni prilagodjen bio proizvodnji hrane. Najpametniji su to pratili i lepo u "pakovanju" vere i pod glasom "boge" predocili masi kad sta treba da jede. Da se ne bune i budu pokorniji.
Свети Јован је наша крсна слава.
Мајци је Свети Аханђел.

Meni ne smeta, neka slavi kako ko hoće. Bole me uši. Ali me nervira to iščuđavanje ako nije svuda isto kao u tvom selu.

Nije iscudjavanje sto nije isto kao u "svom selu",nego iscudjavanje nepostovanju pravila.
Mislim da je poenta upravo u tome da se ne slavi kako ko hoce,vec da imaju neka tacno odredjena pravila.Druga stvar da li to neko postuje.Znaci,nije stvar izbora,vec imaju pravila...Prosto...ako je u postu,slava treba biti posna.Ostalo su izgovori. :)

Lično meni je glupo pravilo da neko slavi slavu posno zato što pada u vreme posta, a ne poštuje post. Ja ne vidim poentu posta tog jednog dana, ako mrsi sve ostale dane koji su po pravilu posni. Postiti na dan slave i nijedan drugi tokom posta je delimično poštovanje pravila.

Postujete li tradiciju, je l imate krsni slavu, odlazite li na slave..?
Jeste li primetili kako ogroman dio posla oko slava padne na ženska pleća? Pripremi corbu, juhu, kolače, salate, smotaj sarmu, rezi sir, pripremi kuhano..? Muskarci ako ne peku prase sami - kupe gotovo, najčešće iseceno, kupe rakiju i piće i to je to. Naveče se naroljamo a žene na kraju sve pospreme.
Interesantan fenomen, jer je domaćin samo formalno domaćin, sve je to zenska grbaca.
Jesu li vaša iskustva slična ili vasi muževi/partneri rade kao i vi?
:malav:
PS, ovo je mimo teme, boc boc iglicama :malav:
Najgori su gastarbajteri, donesu milošte za 7 evra i misle da su Boga za jaja uhvatili :malav:
toga ovde na forumu nema...
a da ima po ostatku Srbistana, ima...

Back