Slagala sam da sam polozila ispite

okej, tvoj odgovor mi je ostavio najveci impact u stvari. moram da te pitam, pises li nesto, neku knjigu, bilo sta? 😅 jer imas jake stavove i razradjena razmisljanja, upakovane misli, mislim da bi te mnogo ljudi ispratilo i poslusalo. Slazem se da su moralisti samo ljudi koji su zavidni, pacovi plasljivi, koji se kriju iza morala samo zato sto ili nemaju hrabrosti ili sposobnosti da rade nesto sto drugi rade sto bi oni zeleli. Nisam moralista, daleko od toga da se razumemo, samo i dalje kao mlada osoba pokusavam da razumem podsvest svoju i svoja uglavnom nametnuta osecanja i stavove, odbacim djubre, prisvojim blago...Kao da si u centar pogodio kad si reko da nikad nisu ni imali poverenje u mene, tako da nemam sta da izgubim, i da je jedan roditelj inicijator destruktivnog ponasanja tj majka, otac samo prati. Otvorio si mi oci, nece se ni zapitati zasto sam ih lagala, samo ce nadalje vrsiti psihicko nasilje...
Postoje moralni ljudi, nije da ne postoje....
Ali postoje i ljudi i njih je vise koji se samo igraju moralom sto se u filozofiji zove persona publica, a u narodu se zove obraz, iliti javno mnjenje o toj osobi.
Pri tome to nije stvarno javno misljenje, nego sta osoba misli da narod misli o njoj, sto je totalno razlicito od onog sto stvarno misli..Npr mnogi misle da je neko namcor, cepidlaka i jednosmeran, tvrdoglav, dok sama osoba misli da drugi ljudi misle da je posten, od reci i castan, a to bas niko ne misli...

Sto se tice pisanja i knjiga, to ne radim iz jednostavnog razloga sto gresis da ljudi zele da citaju ovo ovako napisano...Ljudi prate preporuke, a preporuke uvek idu slatkastom, a inace na osnovu nekih debata ovde u kojima sam bio ucesnik, psiholog Zoran Milivojevic je napisao neke knjige.
On u sustini dobro posmatra stvari, ima mali kiks na jednom mestu u odnosima roditelji i deca, ali to je sitno relativno u odnosu na druge psihologe koji su vise udzbenicki.

Uostalom reakcije na napisano su ti pokazale kakva bi bila javna reakcija na knjigu. Ali i da je takva reakcija ili drugacija, ne pisem knjige, jer nemam sta kome da kazem.
Iz istog razloga ne uredjujem ni TV emisiju bilo kog tipa, iako sam imao poziv da to radim.

Ali nebitno je oko mene, nije ovo o meni.

Kljucno je da shvatis da je ljubav koju si primila kao dete to sto jeste, ljubav, zadrzi to kao tako i da toga nema vise tj sad si za njih samo stranac koji krsi kucni red, vrlo jednostavno.
U ovom trenutku sve ostalo je nebitno , a imaces 20 godina kasnije priliku da odradis retrospektivu , pa da pronadjes nesto sto ti znaci ali onda, ne sada.

Naravno , umiljato prase dve sise sisa....tako da sto manji sukob, to bolji odnosi, a to jeste cilj...
Samo ne da osnova bude tvoj podredjeni i submisivni lik a njihovo obozenje.
Tako da se ti dobri odnosi ostvaruju samo u rukavicama, a obicno je tesko da se neko submisivan postavi i prihvata sve hladno i u rukavicama, ali nije da ne moze, rekoh uz pristup da su blentavi, nezreli , otkacili ili nakrivo nasadjeni...takvi su kakvi su, nepromenljivi su.
Kazu da se svaka blaga reakcija i emocija onda pojacava i bukvalno vrati u stanje submisivne nade dete koje je takvo , tako da je to opasnost, bar prvih nekoliko puta dok se stvarno dete ne uveri da mora da bude svoje i bez posmatranja na neko zajednistvo sa roditeljima.

Pa ne može da ih laže beskrajno dugo...
Ne,nije munja rekao to u smislu reagovanja roditelja, nego u smislu da laz treba da prestane da postoji kao faktor u psihi i u odnosima izmedju roditelja i deteta, tj potomka, tacnije, ne znam kako se kaze potomkinje po novom zakonu.

Da bukvalno postane, lagala sam, bilo mi lakse i bolje da u tom trenutku tako bude.
To ka roditeljima.
A ka sebi , da laz moze da se odrzava ali ne beskonacno dugo i da je samo privremeno odlaganje i dobijanje na vremenu....ovo drugo je bolji psiholoski pristup...dobijanje na vremenu.

Laz , filozofski , znaci sad nema veze sa ovom situacijom, i sluzi za dobijanje vremena.
Laz je cesto potrebna da premosti kanjon izmedju dva stanja, trenutnog i zeljenog.
To nije uvek moguce javno objaviti. Ili bi objava toga donela ometanje samog izvrsenja promene.
Ili bi donela kaznu i osudu okoline...Npr automehanicar koji resi da upise filoloski fakultet.
Naravno laz moze da sluzi i da se izbegne kazna potpuno i trajno , kao da smo deca.
Obicno je cesce ovo prvo. A ovo drugo je cesce kod ljudi koji ne razmisljaju mnogo o svojim postupcima, a takvih je vise...

I uopste nije lose lagati...mislim u smislu da je to sada katastrofa...narocito u odnosima medju ljudima, lazi su neophodne...takvi su ljudi, a i da su bas dobronamerni , opet bi bile pozeljne one vidljive lazi, ne pitaj me lazi...
Tako da laz nije neko veliko moralno posrnuce, narocito ne danas u ovakvom drustvu.
Treba je izbegavati radi sebe, ne radi drugih, to je ideja..ali ako osoba proceni da je to mnogo jeftiniji izlaz, onda primenjuje.
Laz koja olaksava psiholoske odnose je jedno , laz koja pribavlja ekonomsku korist je prevara.

hvala ti za inside kako bi se oni osecali, toliko sam upletena u svoja osecanja da sam zaboravila kako bi njima mozda bilo da saznaju... nadam se da ce ispasti sve okej, priznacu im sve.
ahahahah, jedina profesija u kojoj koristi talenat za laganje 🤣 jbg, deca strogih roditelja su profesionalni lazovi
hvala za odgovor!
Nisu....Deca lazova su profesionalni lazovi, deca onih koji manipulisu drugima i sredinom su profesionalni lazovi kad su proto klonovi. Od njih se to ocekuje, to se nagradjuje, i to rade od malena, i imaju svu podrsku za te lazi do kraja....
Npr bas sinoc, dete ima zabavu da iskace ispred automobila da bi vozac naglo ukocio...Cudna igra ali je valjda igra, mozda i korist...ko ce ga znati.
I cesto se tu ubaci jos neko pa palicom polomi staklo na autu i onda vozac poludi...
I obicno ostanu kod kola ili odu nasamareni , a deca sretna jer su valjda Bosko Buha savremene Srbije.

Medjutim desi se da neko pojuri decu posle takve akcije i zeli da razgovara sa roditeljima ili dobije naknadu stete.
Tada nastupa ovo sto pricam, znaci roditelji podrze izmisljenu pricu deteta do maksimuma, cak se zove i policija i roditelji do kraja podrze izmisljenu pricu , to je najcesce..
Policija ako se drzi izrecenog, ima da relativizuje svaki slucaj, tj nece dobiti pravi uvid i pocece kao doktori da zrtve gledaju kao lazove...
Pri tome ovo ponasanje dece je direktno posledica nasilnistva koje je proto klonovski prihvaceno , to je ona varijanta kad dete zeli da bude klon svog oca ili roditelja...i to savrseniji klon..
To obicno nije pozitivno , ali kod Srba jeste...tj ako otac i radi i pije, onda sin da moze da radi jace i pije vise...Ako roditelj ume da nasanka i prevari ljude, onda sin da ume cesce i bolje da prevari i nasanka ljude.

Nisu....Deca lazova su profesionalni lazovi, deca onih koji manipulisu drugima i sredinom su profesionalni lazovi kad su proto klonovi. Od njih se to ocekuje, to se nagradjuje, i to rade od malena, i imaju svu podrsku za te lazi do kraja....
Npr bas sinoc, dete ima zabavu da iskace ispred automobila da bi vozac naglo ukocio...Cudna igra ali je valjda igra, mozda i korist...ko ce ga znati.
I cesto se tu ubaci jos neko pa palicom polomi staklo na autu i onda vozac poludi...
I obicno ostanu kod kola ili odu nasamareni , a deca sretna jer su valjda Bosko Buha savremene Srbije.

Medjutim desi se da neko pojuri decu posle takve akcije i zeli da razgovara sa roditeljima ili dobije naknadu stete.
Tada nastupa ovo sto pricam, znaci roditelji podrze izmisljenu pricu deteta do maksimuma, cak se zove i policija i roditelji do kraja podrze izmisljenu pricu , to je najcesce..
Policija ako se drzi izrecenog, ima da relativizuje svaki slucaj, tj nece dobiti pravi uvid i pocece kao doktori da zrtve gledaju kao lazove...
Pri tome ovo ponasanje dece je direktno posledica nasilnistva koje je proto klonovski prihvaceno , to je ona varijanta kad dete zeli da bude klon svog oca ili roditelja...i to savrseniji klon..
To obicno nije pozitivno , ali kod Srba jeste...tj ako otac i radi i pije, onda sin da moze da radi jace i pije vise...Ako roditelj ume da nasanka i prevari ljude, onda sin da ume cesce i bolje da prevari i nasanka ljude.
Ovo je totaln
Postoje moralni ljudi, nije da ne postoje....
Ali postoje i ljudi i njih je vise koji se samo igraju moralom sto se u filozofiji zove persona publica, a u narodu se zove obraz, iliti javno mnjenje o toj osobi.
Pri tome to nije stvarno javno misljenje, nego sta osoba misli da narod misli o njoj, sto je totalno razlicito od onog sto stvarno misli..Npr mnogi misle da je neko namcor, cepidlaka i jednosmeran, tvrdoglav, dok sama osoba misli da drugi ljudi misle da je posten, od reci i castan, a to bas niko ne misli...

Sto se tice pisanja i knjiga, to ne radim iz jednostavnog razloga sto gresis da ljudi zele da citaju ovo ovako napisano...Ljudi prate preporuke, a preporuke uvek idu slatkastom, a inace na osnovu nekih debata ovde u kojima sam bio ucesnik, psiholog Zoran Milivojevic je napisao neke knjige.
On u sustini dobro posmatra stvari, ima mali kiks na jednom mestu u odnosima roditelji i deca, ali to je sitno relativno u odnosu na druge psihologe koji su vise udzbenicki.

Uostalom reakcije na napisano su ti pokazale kakva bi bila javna reakcija na knjigu. Ali i da je takva reakcija ili drugacija, ne pisem knjige, jer nemam sta kome da kazem.
Iz istog razloga ne uredjujem ni TV emisiju bilo kog tipa, iako sam imao poziv da to radim.

Ali nebitno je oko mene, nije ovo o meni.

Kljucno je da shvatis da je ljubav koju si primila kao dete to sto jeste, ljubav, zadrzi to kao tako i da toga nema vise tj sad si za njih samo stranac koji krsi kucni red, vrlo jednostavno.
U ovom trenutku sve ostalo je nebitno , a imaces 20 godina kasnije priliku da odradis retrospektivu , pa da pronadjes nesto sto ti znaci ali onda, ne sada.

Naravno , umiljato prase dve sise sisa....tako da sto manji sukob, to bolji odnosi, a to jeste cilj...
Samo ne da osnova bude tvoj podredjeni i submisivni lik a njihovo obozenje.
Tako da se ti dobri odnosi ostvaruju samo u rukavicama, a obicno je tesko da se neko submisivan postavi i prihvata sve hladno i u rukavicama, ali nije da ne moze, rekoh uz pristup da su blentavi, nezreli , otkacili ili nakrivo nasadjeni...takvi su kakvi su, nepromenljivi su.
Kazu da se svaka blaga reakcija i emocija onda pojacava i bukvalno vrati u stanje submisivne nade dete koje je takvo , tako da je to opasnost, bar prvih nekoliko puta dok se stvarno dete ne uveri da mora da bude svoje i bez posmatranja na neko zajednistvo sa roditeljima.
Zato sam rekla da su moji roditelji vrlo ugledni ljudi, imaju puno prijatelja, i izmedju sebe se slazu super jer su zajedno od kako znaju za sebe pa i lice jedno na drugo. A rekla sam da su prema meni stoka, sto mi ovde ljudi neki ne veruju, jer, kako to da su oni javnosti dobri i nalickani a kad se zatvore vrata, onda se u odnosu na mene tu skida maska...ili su mozda super za taj njihov svet, ugledni, nalickani profesionalni manipulatori tzv korporativni svet gde su pare osnovna jedinica gradje svih zivih bica

ovo je isto kad mi je tata rekao jednom, sto se ofc odnosilo i na buduca njihova ocekivanja: " ne smes da doneses kuci manje od 5ice, ne zanima me dal ces da ucis, prepises, ili upises ocenu u dnevnik"

Back