скупштинска кафана парт 16

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Али ко нема ману? :lol:
Човек може да види сопствене,а и туђе недостатке и мислим да то не значи нужно недостатак самопоштовања.
Туђе недостатке најправилније може да види управо самокритичан човек. :)

Постоји граница самокритике, то је онај момент кад се исцрпи све што она да, или може да да, од тог момента почиње сагледавање околине другим очима, свесан себе ал и свесан околине, у супротном особа није комплетна. На сваки покушај критике од стране оних који нису прошли ни пола пута сопствене самокритике треба оштро и истовремено по њиховој мери реаговати. допустити да те критикује оно што нема ни десети део твог искуства је самопотцењивање и подршка истом том који ти уопште не жели добро. Но, и не мора да жели, чак је пожељно да не жели (!), довољно је да буде неутралан. То је добро и по њега и по његову околину, јер ће онда моћи да посвети сву енергију коју поседује, и знање, на опште корисне ствари. Ако то значи судар са онима из непријтељске екипе, а непријатељи као што знамо постоје, онда треба мрвити све док не оду с твоје територије.

@Сајенс, увек је упитна и исправност тј. дубина самокритичности.
Строгост према другима иде и уз изразиту самосвест али и уз дупле аршине , недостатак самосвести. Тако да сам мишљења да човека ипак треба добро да упознамо да бисмо знали с ког се становишта јавља.
@tibi :kiss: :)

@Сајенс, увек је упитна и исправност тј. дубина самокритичности.
Строгост према другима иде и уз изразиту самосвест али и уз дупле аршине , недостатак самосвести. Тако да сам мишљења да човека ипак треба добро да упознамо да бисмо знали с ког се становишта јавља.

постоје људи који су ван моћи поимања других људи, као што је искусан белокоси старина бистре свести и чисте савести супериоран над најдрдр. Кад ти други, па били они и психолози социолози ил шта већ од тих дангуба "наука", крену на њих, самоубеђени да су предодређени да испирају мозак свима, прођу као хитлер у Русији, ил турци у српским земљама. Но, кад већ поменух Србе, Срби још нису окончали њихов "посао" с турцима, пораз турског царства 1912. није дотукао турке, само им је наговестио шта их на крају чека.

Али ко нема ману? :lol:
Човек може да види сопствене,а и туђе недостатке и мислим да то не значи нужно недостатак самопоштовања.
Туђе недостатке најправилније може да види управо самокритичан човек. :)

Hmmm... postavi to pitanje još jednom. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

ovo neki cas filozofije,
sta se dogadja sa ovim svetom
kada politicki (korektni) pocnu da filozofiraju :eek::mrgreen:

nema dosadnijih stvorenja od ljudi :kafa:

Kolege ne kapiraju da su u kafani i da je normalno po nekad baciti tanjir, razbiti prozor ili prevrnuti sto. Pa nismo na baletu, majkmu. :lol:

Софија,Сајенс када те неко назове грбавим и крезавим зато што волиш свој народ, самокритичност пада у други план.То је шири феномен од једног поједница.
Е сад добро је питање по чему се мјери та љубав али свакако да постоји мржња ако из далеке земље пљујеш по прадједовини а да при томе немаш апсолутно слуха шта је наш народ проживио у последњих 25 година.Прихваташ туђе без поговора као једино исправно само зато што се стидиш свога и да будеш што прије прихваћен тамо далеко.Ок поштујем али поштуј и ти мој избор да у далекој земљи волим своју прадједовину.Само о томе сам писао ништа више...неки то зову патриотизам,неки национална зрелост а неки мање образовани и национално освјештени ће ме назвати националистом што је наравно погрешно.Али опет све 5.

Poslednja izmena:
Kolega, prvo moraš da razumeš da niko patriote nije tako nazivao. Posle je sve lakše za raspravu. ;)

Ма ја сам се ухватио патриотизма из разлога што сам са дотичним колегом пар пута ушао у расправу око националних тема али би после друге реченице био кинески зид са натписом "крезави и грбави ви сте а ја сам паметан и надмен"и стојим иза зида.Иначе ме тешко изритирати јер нисам склон конфликту, више здравој полемици али оставио је јако лош утисак на мене,вјероватно најружнији од свих форумаша.

Poslednja izmena:
Ма ја сам се ухватио патриотизма из разлога што сам са дотичним колегом пар пута ушао у расправу око националних тема али би после друге реченице био кинески зид са натписом "крезави и грбави ви сте а ја сам паметан и надмен"и стојим иза зида.Иначе ме тешко изритирати јер нисам склон конфликту, више здравој полемици али оставио је јако лош утисак на мене,вјероватно најружнији од свих форумаша.

ma ne brini,pola Skota je grbavo takodje po toj teoriji,dobar deo iraca i velsana
a i englezi koj nisu naklonjeni kruni i politici koju je ustolicila megi tacer su u najmanju ruku djubrad
tako da....

Софија,Сајенс када те неко назове грбавим и крезавим зато што волиш свој народ, самокритичност пада у други план.То је шири феномен од једног поједница.
Е сад добро је питање по чему се мјери та љубав али свакако да постоји мржња ако из далеке земље пљујеш по прадједовини а да при томе немаш апсолутно слуха шта је наш народ проживио у последњих 25 година.Прихваташ туђе без поговора као једино исправно само зато што се стидиш свога и да будеш што прије прихваћен тамо далеко.Ок поштујем али поштуј и ти мој избор да у далекој земљи волим своју прадједовину.Само о томе сам писао ништа више...неки то зову патриотизам,неки национална зрелост а неки мање образовани и национално освјештени ће ме назвати националистом што је наравно погрешно.Али опет све 5.

шта значи волети свој народ? чиме се то мери?

Ma samo pređeš preko toga, to je više zezanje. I ja sam se svađao sa njim dosta. A stanje u Srbiji jeste takvo d aje previše tih krezubih i grbavih. Nisu to ljudi koji pripadaju određenoj grupi, ima tu i imućnijih i siromašnijih, i obrazovanih i onih sa manje škole. Suština je u ponašanju i razmišljanu. :mrgreen:

Све је то ок није ни мој патриотизам слијеп,свјестан сам да не ваљамо и да нас има свакаквих али увјек је јача она друга страна моје изражене емпатије према народу којем припадам.Као народ смо много страдали,ја лично живим добро изнад просјека може се рећи али увјек гледам према сиромашним са дозом емпатије и разумјевања.Уосталом ако си сиромашан не значи искључиво да си глуп,то је утицај протестанске културе на дотичног ал добро није битно,нећу више бацати бубице на ту тему убиће ме Нина...

Poslednja izmena:
шта значи волети свој народ? чиме се то мери?

znaci govoriti onako kako su pisali domanovic,nusic ili pekic
medjutim tu nije bilo zlobnog podyebavanja iako je mozda bilo razloga za tim nego menjalacke satire
drug grofov pravac je pored toga sto je siromasan knjizevno,je i zlobnicko zajedljiv a nadasve politicki obojen sto ga u startu cini pristrasnim a samim tim i nemerodavnim

Тешко је рећи зато сам и рекао добро је питање чиме се мјери али свакако мало више слуха није на одмет...

подилажење народним масама ласкавим речима и изразима заоставштина је Радикалне странке. они су тај манир увели у српску политичку културу 19. века, и томе су догували своју огромну популарност. наравно, Пашић и његови нису подилазили народу из велике љубави, него из политичке рачунице. међутим, то је временом постао једини прихватљив манир. шта више, ко народу не ласка, тај га не воли. иако је овакав резон потпуно наопак, јер хвали се оно што је изузетно, а не оно што је просечно. ал ае ти то некоме објасни данас.

Слажем се Нина.
Kerkyra бојим се да ниси схватила поенту писања,небитан је дотични у цијелој причи,говорио сам о ширем феномену покондирености и љубави према туђем само зато што је туђе а није "наше" јер је то побогу ин.
Немој ни покушавати да ме убјеђујеш да је вређање заправо љубав према нама " крезубим".Немој молим те...

Apsolutno je to s njegove strane ljubav (ka narodu). Sa strane onih kioji ga imitiraju medjutim, moguce je cak i skoro sigurno da je zajedljivost i zloba, kompleks nize vrednosti.

Za ovo ostalo, prevazidjen je fenomen, danas se ni same demokrate (mislim na DS) vise ne "dice tudjim", ali slazem se da je otislo u neku devijaciju, ali je i pak s druge strane otislo u devijaciju mrznje ka stranom, narocito zapadu, i u uopstavanje.

edit: Koliko god da taj zapad danas ne valja, od nejga smo i ne samo mi dobili neke osnovne civilicazijske vrednosti i one su neupitne. Medjutim, cak i to ovde postaje upitno.

Poslednja izmena:
подилажење народним масама ласкавим речима и изразима заоставштина је Радикалне странке. они су тај манир увели у српску политичку културу 19. века, и томе су догували своју огромну популарност. наравно, Пашић и његови нису подилазили народу из велике љубави, него из политичке рачунице. међутим, то је временом постао једини прихватљив манир. шта више, ко народу не ласка, тај га не воли. иако је овакав резон потпуно наопак, јер хвали се оно што је изузетно, а не оно што је просечно. ал ае ти то некоме објасни данас.

Желите ли, да будете пријатељи човечанства, ваше мисли морају бити широке као човечанство. Иначе ћете бити лицемерни.
Желите ли, да будете родољуби, ваше мисли морају бити посвећене више земљи и народу у коме сте, но вама самима. Иначе ћете и ви бити у реду оних многобројних викача-патриота, од којих ова земља пати.
Желите ли, да имате пријатеља, ваше мисли морају се подударати с вашим језиком и вашим делима. Иначе ће ваше пријатељство бити као отровни цвет мака, кога се свак клони, јер мами бојом, а трује соком.
Желите ли, да будете људи, ви морате дисциплиновати и уредити и узвисити мисли своје, ви морате посведневно посматрати мисли своје у једном замишљеном огледалу

- - - - - - - - - -

Apsolutno je to s njegove strane ljubav (ka narodu). Sa strane onih kioji ga imitiraju medjutim, moguce je cak i skoro sigurno da je zajedljivost i zloba, kompleks nize vrednosti.

Za ovo ostalo, prevazidjen je fenomen, danas se ni same demokrate (mislim na DS) vise ne "dice tudjim", ali slazem se da je otislo u neku devijaciju, ali je i pak s druge strane otislo u devijaciju mrznje ka stranom, narocito zapadu, i u uopstavanje.

Ја критику поштујем али вређање и искључивост не.А што се тиче широких маса и манипулисања није само наш народ склон манипулисању вјеруј ми.

Желите ли, да будете пријатељи човечанства, ваше мисли морају бити широке као човечанство. Иначе ћете бити лицемерни.
Желите ли, да будете родољуби, ваше мисли морају бити посвећене више земљи и народу у коме сте, но вама самима. Иначе ћете и ви бити у реду оних многобројних викача-патриота, од којих ова земља пати.
Желите ли, да имате пријатеља, ваше мисли морају се подударати с вашим језиком и вашим делима. Иначе ће ваше пријатељство бити као отровни цвет мака, кога се свак клони, јер мами бојом, а трује соком.
Желите ли, да будете људи, ви морате дисциплиновати и уредити и узвисити мисли своје, ви морате посведневно посматрати мисли своје у једном замишљеном огледалу

- - - - - - - - - -

Ја критику поштујем али вређање и искључивост не.А што се тиче широких маса и манипулисања није само наш народ склон манипулисању вјеруј ми.

Takodje. Uzgred, lepa je ova misao iznad samo pitaj se ima li iskljucivosti i s druge strane, nije li to udario "tuk na luk" i iskljucivost na iskljucivost. I bas zbog toga gubimo najbolje i na jednoj i na drugoj tacki dok osrednjost, prosecnost pa i podmitljivost, ona dubinska, proracunata i poovarena, profitiraju.

Желите ли, да будете људи, ви морате дисциплиновати и уредити и узвисити мисли своје, ви морате посведневно посматрати мисли своје у једном замишљеном огледалу.

треба бежати од свега што има народ за епитет - народни суд, народна правда, у име народа, народна милиција, народна власт, народна армија, народна својина, народна република. где год се помиње народ, знај да је нека подвала. јер онај ко на уму има народно добро, нема потребу да тим и парадира.

треба бежати од свега што има народ за епитет - народни суд, народна правда, у име народа, народна милиција, народна власт, народна армија, народна својина, народна република. где год се помиње народ, знај да је нека подвала. јер онај ко на уму има народно добро, нема потребу да тим и парадира.

Знам да алудираш на комунизам ... ;)

Знам да алудираш на комунизам ... ;)

не, алудирам да једну погубну аномалију у нашој политичкој свести, због које се комунизам тако дубоко укоренио код нас. а она је старија од Броза и другова.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back