Mnogo se osilili akademski gradjani...treba malo da se spuste medju običan narod da vide šta je život.
Da mešaju malter,prodaju burek,malo po smenama u fabrici.kada im raspusti profesorke u skroz dobru pekaru da dopune budžet...
Ja sam dobar pedagog i psiholog, otvaram decu , brckam im po mozgovima, ali im sve postavljam na dobro mesto, i ne namecem nikome ono za sta nije stvoren ili sta ne zudi...
Ali takav profesor ne treba srpskom drustvu , deca pisu peticije, ali ko ebe decu, deca pisu peticije zbog druge stvari ne zato sto ih otvaram, to vide kao odnos coveka, nego kad organizujem nastavu da pocnu da uce, ne da bubaju nego odjednom vide drugaciji pristup svemu, a nista mnogo ne promenim..
10 osciloskopa pa popravim 7...umesto da svi gledaju jedan radi , rade svi , prstima...organizujem ih da uce jedni od drugih , da imam high core djake, nesto kao asistente, genijalce, ali da imam i middle core djake, oni koji grebu i da imam i dopunsku, samo sto se to ne organizuje kao dopunska, nego sami oni pocnu da grizu..
Ali ako treba da se pokazem kao poljoprivrednik da bih dobio posao pedagoga koji postaje tezak kad su roditelju poludeli , a direktori postali bahati , nema problema...imam i tu iskustva, na zalost i na nosenju teskih stvari , kazem na zalost, zato sto je to zabluda balkanaca da se tako celicis, pa su mi uvaljivali da nosim mnogo toga, a to nije bas zdravo....treba imati meru...koju sam propises a ne koju drugi pametnjakovici vide...prema sebi...
Tako da ispada da deca osete sta im godi i sta im treba, roditelji znaju da im trebaju profani polutani , kakve sam ja imao u gimnaziji pa cese djoku preko farmerki dok prica sa ucenicama i ucenicima...jedva ceka da se zavrsi nastava da ide da ore zemlju , da bude pravi Srbin po Srpskom ukusu..
Tako da pustimo selekciju da vrse bucni i ebivetri koji znaju sta treba njihovoj deci , sto se i desava, pa ce ovakvi koji znaju da otvore svakog djaka, da se sklone , i onda cemo imati skole kakve i imamo , mladi kadar gleda da organizuje izlete da slika i kaci slike na facebook, da bude zanimljivo djacima svaka subota, ali kosta 1000 rsd po suboti , organizovani izlet...pa plati...
Deca ne nauce nista, ali im bude zanimljivo , roditelji imaju slike...idila...
Kad otvaras decu za ucenje, ti njih ne teras niti im zadajes domace zadatke, nego deca pronadju nesto interesantno njima i nemas ti vise tu nista sa teranjem, nego samo filujes deci sta da jedu....ona postaju gladna...nesto zbog ambicija, nesto zbog interesovanja, nesto zbog zajednickog i druzenja...
E sad, da je to samo 5 min od casa koliko zvanicno traje, i da je recept koji moze svako da iznese, mozda bi plata profesora bila na nivou pola plate onog na trafici...ne vise...
Tako da platu profesora dize to sto moras da pronadjes nekog ko moze da obavi 20% profesorskog talenta medju svim profesorima koji rade kao profesori...
Ti placas tog ko ti odradjuje posao kako tako , ne najbolje, ali se trudi i nije ni najlosije...prosek, to placas , i po tome se i odredjuje cena tj plata..
Da se odredjuje po najboljima, plata je negde oko 2000e mesecno...
Ja se nisam ustezao da trazim toliko , a zvanicno je plata mogla da bude 600e... i bilo mi je placeno na ruke , na crno , ali mi je bilo isplaceno , jer uvek postoji racunica i te druge strane, sta dobijaju za te pare..
Ali da ne idemo previse u detalje, balkanski roditelji su skrti za svoju decu i vecina ih nece dati pare mimo troska za hranu i odecu i obucu, ostalu su njihova deca genijalci , to misle roditelji , ne misle , nego nece da ulazu pare u decu...kad mogu svi mogu i njihova deca da budu jeftina..
Ovo su uglovi razni u prosveti , znaci imate ugao nekog ko drzi do sebe, ali zna da ima sta da ponudi , totalno nelegalna situacija, i naravno puno tu moze biti komplikacija, ako se ne izvede kako treba....pa ugao problematicne dece, kad cele generacije propadaju , mene su uglavnom molili kad osete da imaju takav problem, da dodjem i odradim ono svoje....imaju slucaj odelenja gde svi imaju jedinice...buntovnici...a prva godina...srednje..i beze sa casova masovno i roditelji ne mogu nista...ni profesori ne mogu nista...i ispravis to ...steta je da pogine cela generacija samo zato sto su se skupili takvi..
Kad ih opravis...budu trojkasi , pa ako ih dobijes jos 3 godine bice i vise od njih...obicno ja odradim samo prvu godinu , postavim ih na normalne vode i onda drugi mogu da rade ono klasicno...vise nisu buntovnici...
Sve ovo mozes da radis lokalno , a mozes i globalno ...mozes kao pojedinac, mozes kao direktor skole, ako nije SPS ili SNS , tj politicki jajarizam, a mozes i kao neko ko pise program skole, tj nastave, ako imas tu slobodu , ja se ne bih zaebavao sa ministarstvom jer tu je vise politika nego pedagogija...
Ali privatne skole imaju tu slobodu i tamo se vec moze nesto uraditi..
Ali zasto ako je celo drustvo usmereno ka korupciji , to nije dobar potez da decu ucis pogresnim osnovama, tj da postuju red i znanje a ovamo imas korupciono drustvo , makar i ne primetila deca da ih ebes u mozak....ti moras da budes dovoljno posten da ih ne zavlacis tragicno...